Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Slagterens nye kogebog | ||
Forfatter: | Grønlund, Yvonne; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1965 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1966 | ||
Sider: | 101 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | kød; slagter; husråd; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 39,75 | ||
- er med sine mange opskrifter både til hverdag og fest en virkelig inspirationskilde for alle, der hver dag året rundt skal løse problemet »Hvad skal vi have til middag«.
Den er desuden fyldt med ideer og tips, der løser mange af de problemer, som opstår, når hus og hjem skal passes. Slagterens nye kogebog er skabt i samarbejde med mange hundrede slagtermestre over hele Danmark, og takket være dette samarbejde har det været muligt at skabe en kogebog, der tager hensyn til husmødrenes krav om god kvalitet og fornuftig økonomi. Slagterens kogebog er en dansk ide — men dens succes går langt ud over landets grænser. I dag bruger millioner af husmødre i Norge, Sverige, England, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Østrig og Belgien Slagterens kogebog som deres daglige inspirationskilde og arbejdsbog — og det er vort håb, at også den nye udgave af Slagterens kogebog vil blive tilvirkelig gavn og glæde for alle, der ønsker god mad — sund mad — dejlig mad — | ||
Hors d'oeuvre, natmad m m
Aftensbord, hyggeligt 49 Ansjossmør 20 Artiskokker 37 Asparges 29 Asparges, grønne 76 3 bidder før stegen 71 Boller med farver 58 Butterdej med rest af kød 76 Butterdej med tomat fyld 76 Bøf i brød 12 3 canapèer 39 Cantaloup 44 Champignoner, tørstegte 34 Champignon i hvidvin 9 Cocktailbidder 74 Fisk til forret 45 Fyldte hors d'oeuvre tomater — 75 Fyldte krustader 70 God bid eller to 18 Hors d'oeuvre med yoghurt 73 Hummerkød mm 75 Hyggemad 74 Jomfruhummer til natmad 38 Kaviarsandwich og canapèer — 65 Kæmpebøf 32 Lidt men godt med tomat 27 Natmad 48 Ostesandwich med bønner 53 Ovnkartofler med caviar 13 Paddehatte 35 Pølseguf 58 Raffineret forret 67 Rejecocktail 64 Rejemaden 37 Rejer, flotte 34 Rejer med ske 28 Rejer på rugbrød 7 Reje-tomater som hors d'oeuvre 33 Ris med rejer 63 Risret, en 8 Røget laks 24 Sardinbrød (før Poularde Normandie ) 59 Sardiner på risdyne 75 Sild til natmaden 73 Skinke-franskbrød 47 Tartarbrød 58 torsk, en rest 61 tunge, en rest 6 Vin Rosé toppe med rejer 51 Supper Aspargessuppe 43 Champignonsuppe (en rest stuvede champignons) 51 Decembersuppe B56 Fransk hverdagssuppe 47 Gule ærter BIO Januar-suppe B60 Løgsuppe, fransk 14 Oktobersuppe B47 Petite Marmite B5 3 Russisk bortsch Bl 3 Slagterens hjertesuppe B52 Suppe for alle 67 Suppe på ungt oksebryst B 7 Suppe pavese 63 Suppe Roma 71 Tomatsuppe med majs 72 Middagsretter And a la orange B23 And, sprængtB50 Barbeque-mad, hyggelig 34 Bayonneskinke på hollandsk — B32 Bederyg med hvidløg B6l Beuf med fyld B17 Blodpølse 67 Boller i peberrrodssovs 3 Brille-kød B49 Brunkål med flæsk og pølse 60 Brændende kærlighed 26 Budapest-snitzel B37 Bøf med tyrolerhat Bil Bøffen 59 China-kalv B22 Cotoletta alla Bolognese B67 Crepin etter 63 Dolomitbøf 63 Fars, en ny 12 Far s brød 53 Farspandekage 36 Farsrest 8 Filet de mignon B45 Finker, go'e gammeldags Bl4 Fiskefileter i sommerdyne 30 Forloren hare med vildtsovs B 9 Forloren kalkun B51 Forloren luksus-skildpadde B38 Frikandeau stegt som vildt B65 Grillbøf 24 Grisetæer, panerede 70 Gris på spyd B48 Gryderet, nem 7 Grøn peber med fars B 5 Hakkebøf med dyne 49 Hakkebøf med fyld 68 Hakkebøffer 9 Hamburgerryg, indbagt B24 Hamburgerryg i ovn 45 Hamburg-kotelet B4l Højreb, en skive stegt 73 Høne i risrand og karryB42 Høne, kogt (mad på en søndag) 69 Hønerest 6 Ingefær-kotelet med peberris B62 Julesalat, farseret 66 Julesalat, gratineret 65 Kalvekotelet 40 Kalvekoteletter 57 Kalvelever, helstegt B44 Kalvenyresteg med pommes Anna B29 Kalveruller B39 Kartoffelfad 66 Kartoffelpandekage med flæsk 70 Kartoffelrand med svinekød ____ 71 Kold steg - varm middag 19 Konservesmiddag 51 Kotelet, græsk B28 Kotelet, milanese 66 Kronesteg B43 Kylling i ovn grill B33 Kylling, italiensk Bl 5 Kyllinger, lækre 76 Kødboller i sovs 72 Laksekoteletter 49 Lammebov, farseret B36 Lamm-ekoteletter, dobbelte B70 Lammenyrer 75 Lever, en anden slags 44 Lever i vin 46 Lever med fyld 41 Lever, pariser- B 6 Lev er stroganoff B30 Majsflæsk 44 Mallenkow til middag 38 Medisterpølse med majs B 8 Middagsmad af frokostbøffer (mørbrad) 21 Mignons, lækre 64 Mørbrad, en ny slags 42 Mørbrad til 2, italiensk 15 Mørbrad, spansk B 1 Nakkekam, maskeret Bl2 Nakkekam med svær B 4 Nudler til middag 75 Nyregryde Bl6 Nyreret, fransk 39 Oksebryst a la flamande B26 Oksebryst med marinerede porrer B31 Oksebryst, sprængt 52 Oksehale-frites B40 Oksekød i flødesovs 52 Oksekød i rødvin 30 Oksekød Lyon B46 Oksemørbrad, indbagt B64 Oks espids i ovn B76 Oksetunge financière B21 Omelet med asparges (onsdags-mad) 69 Omelet med basilikum 10 Osso bueco B72 Feberfrugter, farserede 40 Pizza 59 Polio Anzio B63 Poularde, en rar 19 Poularde Normandie B59 Pølser i porrer 42 Pølser og majs (nem middag i travlhed ) 54 Reste gratin 55 Rosenkåls postej 33 Selleribøf med skinke 11 Selleri, gratineret 68 Selleri med fars 53 Skinke-broccoli B66 Skinke og røræg 72 Skånsk herreret B18 Slagterens søndagssteg B74 Sommerlam B25 Spinat gratin 51 Stegt flæsk B 2 Stegte sild 65 Sweet meat B71 Sveskerulle B27 Surkålsboller B20 Svinebov, østrigsk B75 Svinekam a la creme B34 Svinekam bouquetière B55 Svinekam med sprød svær 56 Svinekotelet, fyldt 20 Svinekotelet med karry-ananas 1 Svinekotelet (sennepskotelet) 44 Søndagsskinke 35 T-bone steak B54 Texas hane B73 Torskebøf (torskefileter) 13 Torskebøf (kabliau) 74 Tungegullasch B68 Wales hot-pot B19 Weekend-bøf B35 Wiener-frites B69 Æggekage med bacon 60 Æggekage med porreflæsk 50 Sovse Artiskoksovs I 37 Artiskoksovs II 37 Bearnaise-sovs 64 Champignonsovs (champignon i rødvin m m) 31 Flæskestegsovs, pragtfuld 56 Hollandaisesovs 41 Peberrodssovs, ny 65 Pikant sovs 21 Sauce Smitane (creme fraiche) 26 Sovs til kalvetunge 65 Sovs til lammebov, en god 42 Tomatsovs med fyld 63 Salater Agurkesalat, fransk 36 Blandet salat - hver for sig 40 Blomkålssalat 29 Fantasi salat 24 Frisk salat hver dag 37 Frugtsalat, rød 63 Grøn salat 35 Hjertesalat, fransk 46 Hors d'oeuvre salat 12 Hors d'oeuvre salat 50 Kartoffelsalat 7 Kartoffelsalat 35 Salat selleri 6l Salat skål en 16 Salat til haren 9 Sildesalat, fransk 14 Spidskålssalat 52 Søndags salat 35 Desserter Abrikostærte 62 Ananas au kirsch 40 Banandessert 44 Citronfromage 19 Dessert i marengs 70 Ferskentærte 62 Fløderand med frugter 57 Fransk dessert (Mousse au Chocolat) 20 Frugtskal 42 Frugttærte 55 Gammelost og anden ost 71 Grapefrugt-skåle 50 Hollandsk dessert 41 Ingefær-is •• 25 Is med Cherry Heering 23 Jordbærgrød 47 Jordbær med fløde 76 Jordbærtid 36 Jordbærtærte 62 Kaffedessert, italiensk 15 Kræmmerhuse 54 Kærnemælkskoldskål 38 Melondessert 37 Mørdej - mange desserter 62 Ostedessert, varm 73 Osten efter anden 23 Oste som dessert 10 Pærer (efter Poularde Norman-die) 59 Pærer i vin 72 Pærer med råcreme 43 Pæretærte 62 Pandekager med jordbær , 20 Pandekager med ost 50 Rabarbermarengs 32 Ris a l'amande 4 Rødvins gele 17 Sherry-jordbær ^--------- 32 Sne-pærer 41 Soft ice med frugt 49 Svesketærte 62 Tærtedessert m syltede abrikoser 64 Vanillecreme 17 Ymer 46 Zacatecano 31 Æbledessert 46 Æblekage med karamel 27 Æbler, ovnstegte 4 Æbletærte 62 Morgen- og frokostbordet Forloren hare, en rest 61 Friture-æg 14 Frokostbordet 48 Frokostkoteletter 52 Frokostpakken 48 Frokostsandwich 5 Gulerodsmarmelade 38 Leverpostej med cognac 49 Morgenbordet 48 Ostebakken 3 Pandeæg med pynt 73 Remoulade 36 Ringe i fad 67 Røget sild, et stykke med 36 Smørrebrød 48 Tallerken med forskelligt 42 Varm frokost 31 Bagværk Abrikosroulade 51 Brød til te 72 Chokolademarengs 13 Finsk brød 56 Fuldkorns tvebakker 17 Hindbærkage 39 Hjemmebagt brød 75 Kage, lækker (af mørdej) 66 Kage, lækker (hollandsk) 32 Klejner 56 Lagkage, børnenes bedste 73 Marengskager 71 Medaljer 55 Plumkage med cognac 16 Plumkage 42 8 smørhorn 14 Småkager til kaffen 17 Æblekage, varm 15 Æbleskiver 60 Fest og højtid Adventskransen 2 Andendagsgilde 43 Bordet pyntes 4 Børnenes nytårs-punch 5 Chokoladeæg 18 Gaver, bytte 43 Gave, en sød 40 Gaver, vi pakker 4 Godmorgen og til lykke 42 Juleblomsterne 5 Juledagsmiddag 57 2 juledagsmiddag 57 Jul, der er så længe til 3 Juleduft 3 Julefrokost 57 Julefrokosten B 3 Julehjertet 55 Julehygge 55 Jule kalkun B57 Julen nærmer sig 52 Juleposten 5 Julesild, hvid 3 Julesild, ny 56 Julestuen, små sløjfer i 4 Juletravlheden begynder 54 Juletræet i skoven 3 Juletræet med sin pynt 4 Juletræspynten 54 Juletøjet 3 Jul om en måned 1 Konfirmationsfrokost 43 Konfirmationstøj et 41 Manchetter til and og gås 4 Nytårs-punchen 5 Ny tår s Ønsker 58 Påskebord 18 Påskelam i gryde 74 Påskemad 18 Påskeæg i gelé 18 Smedejernskransen 56 Smørrebrød til nytårsaften B58 Spring ind i det ny år 5 Madtips Af saltning af kød 12 Aftensmad med te 54 Alle blev mætte 45 Allehånde 25 Appelsinbåde til julekalkunen 57 Auberginer 63 Bouillon i skabet 7 Bæltekartofler 47 Båndspaghetti 9 Champignoner med ost 68 Champignon til pynt og smag 22 Chutney 45 Dild 10 Dild-sovs 64 Dej, klæbrig 69 Fjerkræ friskt 61 Fjerkræ renses 20 Friskt gammel-brød 23 Friture-ost 23 Gemyse til ribbensstegen 67 Godnat-drink 74 Gratin, som ikke falder sammen 53 Gæster, uventede 26 Hvidkål i vin 68 Hvidkål med basilikum, stuvet 5 Hvidløg 8 Hvidløg, et fed 15 Ingefær 35 Kaffe, bedre 70 Kapers 27 Kartoffelmos, schweizisk 61 Kartofler, brunede 4 Knækæg, kogning af 12 Krydderierne brænder, når 72 Laurbærblad 13 Majs, vi koger 8 Mayonnaisen skiller 11 Nakkekam, sprængt 68 Olivenolie, når man steger i 39 Oste, festlige 13 Ovnsuppe 53 Pandekartofler 52 Paprika 20 Peber 12 Rester plus rester 28 Ris, en ny slags 22 Rosenkål, snak om 67 Ryste-kartofler 40 Rødbeder der holder længe 3 Safran 39 Salatdressing 2 Salt til sidst 11 Salvie 16 Sennep, stærk 17 Skinkeruller 9 Skovmad, en 27 Soya, kinesisk 25 Stegen stå, lad 23 Suppe, knækbrød og ost 65 Timian 6 Vin i mad 21 Vitaminer, et glas 68 Værtinde, en sikker 71 Æbler, de kogte 13 Gode råd Arbejdsskema 39 Av min tå 13 Bageristen 54 Billed i lommebogen 14 Bilruden fryser til 66 Blomster, de afskårne 21 Brudebuketten 33 Bøger i bind 47 Børst med en svamp 47 Duge, mørke 50 El-riset 17 Fedt på tapetet 66 Ferie-apoteket 33 Farvel til badetøjet 41 Farvel vintertøj 19 Frugtfarve af fingrene 41 Fugleburet 10 Fuglevenner 18 F-vaskerierne 16 Gem navne og adresser 26 Glas, forskellige 30 Godt mod træthed 21 Grene i vaserne 46 Grønne fingre og madfingre 23 Grønne skov, den 26 Gulve, renskurede 32 Gulvtæpper glider 68 Gæstemad 19 Gæster, invitere 53 Gør klar til udsalg 6 Haven i maj 25 Haven lige nu 16 Hovedrengøring (behersk Dem) 16 Hvem har ringet 51 Hvidløgsranke 44 Hvis De brænder Dem 33 Hårlak på tøjet 37 Isblokken i pæne stykket 11 Januarudsalg 59 Kabale, læg en 49 Kaffepletter (spildt kaffe) 67 Kagen ud af formen 12 Kan kniven skære 15 Karklude og andre klude 42 Kufferten 16 Kurve, masser af 38 Kurvemøbler (giv dem en spand vand) 15 Kære allesammen 30 Køkkenhylder 9 Køleskabet, mad i 35 Levertran 8 Lidt festligt i glas 28 Lige for lige 69 Løg uden tårer 12 Låne bøger 14 Mahogni 10 Mange krukker små 18 Mærkater og priser 70 Mølmiddel, velduftende 64 Papirblomster (Jeg byder Dem en rose) 75 Pap og papir 6 Pas og forsikring 30 Pas på pelsen 7 Pas på solen 21 Pas på solen 25 Plakater på væggene 64 Planten skal ha' øl 7 Plasticposer 46 Puds med papir 34 Reoler og bøger 19 Ruskindssko smitter af, når 7 Rust og blækpletter 11 Rust og kalk 1 Ryg mindre 40 Start dagen i sol 31 Stegepanden 10 Støvsugeren på ferie 53 Svigermors opskrifter 7 Sølvtøj (12 af hver) 6 Sølvtøj, gulnet 38 Tak for igår 34 Tilbage til hverdagen 37 Tæppebankning 17 Tøj til rensning 33 Tømmermænd, minus 72 Udendørsstolene 24 Vedbend i stuen 64 Vent lidt endnu 13 Vin i kælderen 10 Vinservering 20 Vintergardiner 50 Vinter støv og forårssol 15 Æble-deleren 71 Æggedeleren, skeer med 1 Æggenes kodenumre 22 Øl er godt 14 børnene Arp 33 Børn og badning 30 Børn og el 8 Børnehave 44 Børnemadder 48 Ernæringsknopper 36 Frisk luft i bilen 29 Fødder, de små børns 60 Havreguf 45 Hvad er det, mor 32 Hvepsene, pas på 34 Hvor de dog vokser 25 Kat i huset 32 Klip og klæb 76 Kold vask 11 Kærligt, men bestemt 74 Lille puden 52 Lær børnene at sige tak 5 Malede sten 46 Mælk med vanille 65 Ros skal der til 66 Ryd så op 17 Sig noget pænt 23 Skiftesko med 8 Skoleferie 29 Skoleferien (Så lakker det mod enden) 36 Skoleskema 39 Strandbad, det første 35 Tilbage til byens trafik 38 Tænderne, pas på 8 Undgå ulykker i hjemmet 28 Venter De barn nu? 19 Vinduer, åbne 1 Vægpladen til alting 22 Råd og tips til hende Badedragten 29 Bluse, den hvide 14 Champignon til slankekuren 45 Forårsslank uden salt 16 De gode forsætter 6 De bare fødder 25 Finérbund i sengen 32 Føddernes pleje 49 Fødderne vokser 26 Gymnastik 50 Handsker (De små hvide) 28 Huden i kulden 11 Hvil, et lille 9 Kulør på vintervejret 60 Negle, bløde 61 Nyd april 20 Nye mode 19 Ny taske vælges 28 Pelskrave, løs 10 Remme og sløjfer 63 Rund i hovedet 31 Smuk med briller 27 Sov godt 27 Strømpefarver 2 Strømper (De lange uldne) 11 Trist hår 9 Trætte negle 2 Tør saltvandshud 34 Tørt sommerhår 25 Undertøj (Det korte af det lange) 22 Vinterhår 47 Vægten 23 Øjensminke, kløe af 60 | ||
SWEET MEAT
Der er ingen, der siger, at man absolut altid skal købe det dyreste kød for at få de bedste og mest spændende retter. Til denne ret skal der for eksempel bruges okseskank, og det er ikke dyrt kød. men jeg kan love Dem for, at resultatet bli'r godt. Ikke alene i spørgsmålet om spændende mad, men også når det gælder om at lave en ret der fylder, så alle bli'r mætte og godt tilpas. Det bedste man kan drikke til 5- stærkt øl og et godt stykke ost, et stk gammelost er ideelt ovenpå som afsluttning på måltidet, og hertil smager jo både øl og en dram godt. Sweet Meat kan iøvrigt tilberedes i forvejen, så den bare skal en tur i ovnen, inden den skal på bordet, og man skal sørge for at have et godt, dybt ovnfast fad. Låget er butterdej, og den køber vi hos bageren. DE SKAL BRUGE til 4-6 personer 1 kg stegt okseskank 1 dl bouillon 100 g rosiner 2 hele æg 2 spsk. ribsgelé 1 tsk. stødt ingefær mel og smør til opbagning 4 hårdkogte æg 250 g butterdej TILBEREDNING: 1 kg okseskank drysses med salt og peber og steges i fedtstof, til det er gyldent, hvorefter der tilsættes et par kopper kogevand og kødet får lov til at stå og stege mørt med låg på. Derefter skæres kødet i småstykker og køres en gang igennem kødmaskinen, hvorefter det blandes op med 1 dl bouillon, varmes godt igennem uden at koge og får så meget kulør, at farven bliver pæn brun. Nu skal de 2 rå æg røres i sammen med rosiner, ingefær og ribsgelé. Hæld det hele i gratinfad, som er smurt, og lad det stå til en halv times tid før der skal spises. Husk at have de 4 hårdkogte æg parat. De skal pilles og halveres og lægges over kødmassen, lige inden fadet skal i ovnen, og inden butterdejen lægges over som et tykt godt låg. Butterdejen, som er købt færdig hos bageren, rulles ud til en god tyk og rund pandekage og lægges godt over fadet og trykkes ned omkring fadets yderside (se billedet). Skær med en skarp kniv fine ridser på kryds og tværs i dejens overflade og sæt så fadet ind i ovnen i 30 minutter på 175°. Den gyldne butterdej ser festlig ud, når retten sættes på bordet, og så snart man begynder at tage af fadet, titter de halve æg frem. | ||