Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Fru Økonoma: praktisk Vejledning i økonomisk Husholdning, Anretning og Servering | ||
Forfatter: | Mussana; | ||
Pseudonym: | Mussana | ||
Årstal: | 1906 | ||
Udgivelsessted: | Odense | ||
Forlag: | Demant & Co. | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 183 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Odense | ||
Pris i kr: | |||
Ofte hører man Husmødrene tale om, hvor vanskeligt og ofte forstyrrende i den
daglige Husholdning det er at have Gæster, baade tilrejsende og indbudne. Naar man er saadan stillet, at man har en fast aarlig Indtægt, som skal slaa til, og derfor ikke har Raad til at ofre ret meget ud over det nødvendige, forbinder man Tanken om at have Gæster med forøgede Udgifter, og dette afskrækker mange. Den Bemærkning: "Ja, havde vi Raad, saa skulde vi sagtens indbyde Gæster!" er meget almindelig, og dog behøver det ikke al være saaledes. Har man Lyst til at have iidt Ulejlighed, vil de Udgifter, som er forbunden med at have Gæster, slet ikke være saa uoverkommelige; men da jeg ofte har gjort den Erfaring, at mange mangler Kendskab til, hvor lidt der fordres for at opnaa et tilfredsstillende Resultat, har jeg tænkt, at denne Bog kunde være mange til Vejledning. Foruden, i en let overskuelig Form, at indeholde Anvisning til Sammensætning af Frokost-, Middags-og Aftenretter samt Vejledning til de mindre kendte af disse, vil Bogen i et Forord til hvert af disse Afsnit give forskellige praktiske Vink om Anretning og Servering ved Maaltiderne samt om Kaffe- og Tebord, saaledes at det ved egen Hjælp vil være let overkommeligt for enhver Husmoder. Desuden vil der bag i Bogen findes en Samling Opskrifter paa lette og velsmagende Kompotter, Desserter og Kager til Brug ved alle disse Lejligheder. Udg. | ||
Aftenselskaber................... 106
Agurkesalat................... 71 Amagerfad..................... 66 Amerikansk Sukkerbrødskage.......... 131 Ananasbudding.................. 84 Anretning til Middag................ 38 Ansjossmør.................... 123 Appelsin Kompot................. 74 Appelsin Marmelade................ 133 Asparges Omelet.................. 20 Aspargessuppe................... 65 Backenkage.................... 180 Bagte Mørdejsskaller med Fiskeboller i forloren Sauce hollandaise.............. 14 Bankekød..................... 22 Bayerske Pølser, grønne Ærter, Gulerødder...8 Bayerske Pølser med Gemyse........... 13 Benløse Fugle................... 18 Billig Kringle................... 16 Billige Kiks.................... 34 Billige Tvebakker................ 37 Birkeshorn.................... 36 Biscuitkage.................... 167 Blomkaal med rørt Smør............. 50 Blomkaalsrouletter................ 113 Borddækning til Aften............... 106 do. til Frokost............. 8 do. til Middag.............. 40 Bordpynten.................... 41 Bordstabel..................... 150 Briolet....................... 154 Brun Oksehalesuppe................ 53 Brun Sparesuppe................. 49 Brun Suppe med Asparges, Blomkaal, Æggeboller osv. 63 Brune Kager I.................. 147 do. II.................. 147 Brunede Kartofler................. 53 Brunede Kastanjer................ 56 Brødfars...................... 54 Budding a la régence.............. 85 Butterdej..................... 157 Cacao....................... 136 Cacaolikør..................... 139 Café au lait.................... 138 Cambraderbudding................ 85 Carrysauce....................7 Champignons Bøf................. 15 Champignonssauce................. 59 Chokolade..................... 135 Chokolade Is................... 100 Chokolade Marengs................ 154 Citronfromage I.................. 79 do. II.................. 79 Citron Is..................... 10 Citronkranse.................... 43 Dessert Omelet.................. 96 Diplomatbudding................. 86 Dronningekage................... 8 Drænrør..................... Duer eller Vildt i Madeirasauce.......... 65 Dyre-Fricandeau................. 9 Dyreragout med Kartoffelmosrand.........3 Dyreryg med Sauce og brunede Kartofler.....52 Engelsk Kage...................130 1 s Engelske Kartofler................. 10 Falske Makroner................. 91 Farserede Selleri.................. Farseret Blomkaal................. 12 Farseret Kalkun med Trøffelsauce og brunede Kar- tofler.................... 54 Fastekringler................... 36 Fin Fars til Kødboller............... 55 Fin Rødgrød.................... Kl) Fint Knækbrød................. 86 Fire Species.................... 150 Fisk i Gelé.................... I Fiskeboller................II Fiskebudding................ 17 Fiskerand med Hummersauce.......... 68 do. med ægte Sauce hollandaise Fiskerouletter................... I Fiskesalat..................... 27 Five"o'clock tea................. 125 Flade Kranse................... 148 Florentinerkage.............. 106 Flæsk i Gelé................... 18 Flødekager.................... I Flødeskumspeberrod.................. Forloren Hare................... 23 Forloren Kylling med engelske Kartofler..... Forloren Mayonaise............... 90 Forloren Sandkage................ Forloren Sauce hollandaise............ 18 Forloren Skildpadde................ 80 Forloren Skildpaddesuppe........... 68 Forskellige Anretninger i Sky.......... III Franskbrød................... 88 Franske Kartofler................. 51 Frugtgelé..................... Fugle i Mayonaise................. 130 Fyldt Kalvebryst................. III Gaasesteg med Sauce og brunede Kartofler... 87 Galopkringle.................... 16 Gemysebudding med Kødfars........... 116 Gemyse-Salat................... 29 Græskar Kompot................. 74 Grøn Salat I................... 69 do. II................... 70 do. med Agurker.............. 71 Grøntret med Haresteg.............. 68 Guldkage..................... 132 Hakket Bøf.................... 13 Halmstraa..................... 151 Halvmaaner.................... 149 Haresteg med Sauce og brunede Kartofler..... 59 Helkogt Fisk med Champignonssauce....... 59 Helkogt Laks med Flødeskumspeberrod...... 66 Helleflynder med forloren Sauce hollandaise og Kartofler................ 60 65 Helkogt Torsk med Tomatsauce ......... 19 Hertugindekage.................. 96 Hofdessert..................... 97 Hollandsk Suppe med ristet Brød......... 51 Honningkage I.................. 169 do. II.................. 169 Hummer i Risrand med Carrysauce........ 117 Hummer-Salat................... 28 Hummersauce................... 64 Hvedekiks..................... 34 Hverdagskage................... 129 Hønsekødsuppe med Melboller.......... 60 Høvlspaaner.................... 162 Indbagte Æbler.................. 91 Ingefær Kager................... 146 Ingefærkræm................... 95 Is......................... 98 Italiensk Kødsalat................. 28 Jordbær eller Hindbær Is............. 101 Jordbær Kompot................. 75 Jordbærlikør til Kaffe............... 138 Julekage I".................... 164 Julekage II (Daglig)................ 164 do. III................... 165 Jævn brun Suppe med Fiskeboller........ 49 Jødekager..................... 116 Kaffe....................... 137 Kaffebrød..................... 153 Kaffe Is..................... 101 Kalve Bøf.................... 14 Kalve-Fricandeau................. 22 Kalvesteg med Sauce............... 17 Kalvesteg med Sauce og brunede Kartofler .... Kalvetunge i skarp Sauce.......... III Kanelstænger.................. 151 Kaperssauce................... 67 Karamelbudding................ Kartoffelkage................... 167 Kartoffelmelssandkage.............. 166 Kartoffelmos.......•........... 22 Kartoffelmosrand........... III Kartoffel-Rouletter............ 21 Kartoffelsalat.................. Kastanjer og Oliven............... Kastanjesuppe med Saltstænger ...59 Kiks........................ 34 Kirsebærkompot............... Klar Suppe med Kødboller............ Klar Suppe med Kødboller, Asparges, Grøntsager og Saltstænger................ 55 Klejner..................... 156 Klipfiskegratin................... 22 Kogning af Kalvehoved og Fras til Fiskeboller 66 Kogt Gedde med Flødeskumspeberrod....... 62 Kogt Rødspættefilet i Fiskerand med Kapersauce 67 Kogt røget Skinke med Grøntsager..... 64 Kokosmakroner.................. 155 Kommenskringler................ 80 Korendekager................... 144 Indholdsfort. Krustader..................... 160 Krustader med Ærter og sprængt Kød...... 15 Kræmen til Lagkage................ Kræmmerhuse................... 102 Kræmsauce.................... 89 Lagkage I, II.................... 103 Lammesteg med nye Kartofler........... Leverpostej.................... Linsekringle................... 42 Makaroni-Salat................. 28 Makroner..................... 155 Mandelbudding.................. 83 Mandelkager.................... I48 Mandelkræmkage................. Marengs ..................... 153 Marmelade af tørrede Abrikoser.......... I34 Marinerede Sild.................. 3 Melboller..................... 6 Mørbrad som Gaas................ 24 Mørdej....................... 159 Mørkager.................... 145 Nogatfromage................... 81 Nogat Is...................... 100 Norske Tvebakker................. 37 Oksefilet med Sauce, brunede Kastanjer og Kartofler 56 Oksefilet med Trøffelsauce, brunede Kartofler osv.. 64 Oksefilet som Vildt med Sauce og br. Kartofler . . 62 Oksesteg med Sauce og brunede Kartofler..... 61 Ostekroketter................... 121 Ostesoffleer................... I22 Parneret Oksetunge med Grøntsager........ 112 Pebernødder 1................... 156 do. II.................. 157 Pepitakranse....................I44 Plumkage..................... I29 Postejer med Kalvebrissel i Citronsauce..... 23 Postejer med Rejer og Asparges.......... 53- Side Prinsessebudding................. 83 Prinsesse Maries Kage............... 168 Pumpernickel................... 149 Pære Kompot................... 77 Rabarber Kompot................. 76 Ranioler...................... 121 Reine Claude Kompot............... 74 Reje- og Aspargesgralin............. Ris a l'amande...................14 Risengrynskage................. 105 Ristet Brød.................... 52 Ris Æblekage.................. Romfromage.................... Rosenkaalssuppe.................. 62 Rugkiks I., II.................... 35 Rundstykker.................... 34 Russisk Marmelade af Stikkelsbær....... 188 Russisk Sildesalat................. 27 Rødvinsgelé.................... 89 Røræg med hakket røget Sild........... 81 Sagobudding.................. K6 Salat af Blomkaal, Purre, Gulerødder og Ærter . . 72 Salat af grønne Bønner............. 71 Salat af Ærter og Gulerødder........... 71 Saltstænger.................. 151) Sandkage...................... 131 Sandwich..................... 122 Scones....................... 36 Sellerisalat..................... 70 Serinakager.................... 145 Serveringen til Aften............... 107 do. til Middag.............. 41 Sigtebrød..................... 33 Slikasparges.................... 68 Smaa Gratiner................... 12 Smaa Kringler................... 142 Smaa Omeletter med Fyldning.......... 115 Smørrebrød.................... 123 Sodakage...................131 165 Spejlæg i Madeirasky................ 18 Sprængt Kød med Rosenkaal........... 52 Sprængt Kød med stuvede Scorzonerrødder .... 24 Staaende Aften................... 107 Steg i Sky .................... 119 Stegt Rødspættefilet med Citron.......... 68 Stegte Kyllinger med Sauce........... 67 Stegte Ryper med brunede Kartofler og Stikkelsbærkompot ................... 60 Stegte Volgahøns med Sauce og brunede Kartofler 66 Stikkelsbær Kompot................ 76 Stivnet Kræm................... 95 Stjernekager................... 144 Stor Gratin.................... 13 Stor Postej med Gaas og Olivensauce....... 114 Strandskaller................... 154 Sukkerpleskener.................. 156 Suppe a la reine................. 58 Sursteg med Sauce og franske Kartofler...... 50 Sveskeblomme Kompot.............. 74 Swissroll..................... 170 Søsterkage I.................... 165 do. II.................... 166 Tarteletter med Kalvebrissel i Citronsauce .... 61 Tatar Bøf..................... 17 Tatar Smør.................... 13 Tekringler..................... 133 Timballer..................... 115 Tomat-Purre.................... 19 Tomatsuppe med Kødboller............ 57 Triffli med Makroner............... 96 Tunge med Gemyse................ 57 Tvebakker..................... 37 Tyske Klumper.................. 95 Vandbakkelser.................. 160 Vandkringle.................... 162 Vanille Is..................... 99 Vanillekranse................... 148 Vanilleskum Is.................. 100 Vingele Macedoine................. 88 Vinkræmsauce................... 80 Vrøvl....................... 153 Waleskringle.................... 170 Wienerkage.................... 104 Wiener Schnitzel med Rouletter..... 21 Æblegarlotte................... 91 Æblekage..................... 92 Æblekage med Makroner............. 12 Æblekompot.................... 76 Æblemarengs................. 92 Æggeboller................... 88 Æggehvidekage................180 148 Ægte Mayonaise.................. 29 Ægte Sauce hollandaise............ 16 | ||
Salat af Ærter og Gulerødder.
Ærterne og Gulerødderne koges, Gulerødderne udskæres i smaa Terninger, lægges i Salat-skaalen, afkøles og overhældes med Forloren Mayonaise Sauce. (Tillavningen af denne, se Frokostretter). | ||