Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hyggemiddage | ||
Forfatter: | Springborg, Ulla; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1969 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Berlingske Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 64 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | rejse; charter; middage; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 9,4 | ||
Denne bog er ikke tiltænkt eksperter i madlavningen ej heller begyndere , men
alle os andre. Den er skrevet for dem, der gerne ser nogle gode venner eller familie til middag, og som gerne vil gøre lidt ud af de retter, de serverer, variere dem og måske her linde nogle nye ideer til retter og til sammensætningen af middagen. En del af opskrifterne er gode retter, vi har fået i udlandet, og som jeg har prøvet på at omsætte, så de let kan tilberedes i en dansk husholdning. Middagene er sat sammen, så retterne passer sammen og passer til årstiden, og alle opskrifter er beregnet til fire personer. Men de forskellige forretter kan naturligvis også sættes sammen med andre efterretter, sammensætningerne er kun et forslag, og de kan byltes rundt etter smag og behag. I mange af opskrifterne står, al der skal bruges så og så meget fedtstof, og her kan man efter smag bruge smør, margarine eller olie. Et knust fed hvidløg bruger jeg i mange retter (det knuses i en speciel hvidløgspresser), men bryder man sig ikke om hvidløgssmagen - elier lugten - kan det udelades. Til middagene er der forslag om man skal servere øl, hvidvin eller rødvin, og når der til desserten står hedvin, kan man efter smag vælge mellem sherry, portvin eller madeira. Ulla Springborg | ||
Indledning 3
Rejseminder Snegle - Osso Buco - Frugtsalat 4 Torskegilde Kogt torsk - Stegte æbler 6 Middag for forældrene Fyldte champignon - Italienerfad - Abrikostrifli 8 Kan De li' nyrer? Nyreragout - Varm æbledessert 10 Masser af muslinger Muslinger - Fyldte pandekager 11 En middag fra Savoien Hors d'æuvre - Crepy-kylling - Æbletærte 13 Farvestrålende middag Tomatrand med krabbesalat - Mixed grill - Brie med druer 15 Hans fødselsdag Ostindisk karry - Fromage 18 Hendes fødselsdag Bøf i svøb - Abrikosfødselsdagskage 22 Den runde fødselsdag Gratinerede artiskokbunde - Lammekoteletter med franske ærter - Kanellagkage 23 Fiskemiddag Rognrand - Pighvar med hollandaise - Jubilæumskage 27 Forårsmiddag Asparges - Lammesteg - Rabarberkage 30 Fin juniaften Rejemad eller rejecocktail - Stegte råger - Jordbærkage 33 SotHtntrmtddag Kaviar med creme fraiche - Tyndsteg med blandet salat - Fransk hindbæris eller hindbær 35 Pigekomsammen en sommeraften Rissalat - Jordbærfrugtis 37 Børnemiddag Spaghetti med kødsovs - Søndags-kræs 38 Italiensk aften Lasagne - Saltimbocca - Kaffeis 40 Hurtig mad til et par gode venner Hastværk - Ferskener med hindbærsovs 43 Efter en teatertur Varme kastanier - Friturestegte camembert 44 Mandemiddag Sild m/løg - Skipper labskovs -Ost 46 Middag for et par gode venner Samsøfad - Oste souffle 48 Mortens aften Brisselkoteletter med spinat og champignon - And - Mandelkage 50 En vinteraften Gratinerede mayonnaisebrød -Karrykål - Solbæris 54 Eækkert og nemt fra Geneve Melon med skinke - Kødfondue - Chocomousse 56 Middag til alle årstider Muslingesalat - Tunge med pikant sovs - Osterand 59 Godt tilbehør 61 | ||
Spaghetti med kødsovs
Brun et hakket løg i fedtstof i en gryde og derefter 500 g hakket oksekød. Når kodet er brunt, tilsættes indholdet fra en dåse henkogte tomater samt salt og peber. De voksne vil nok sætte pris på, at sovsen tilsættes et knust fed hvidløg og lidt timian, men er børnene ikke for krydret mad, må det undgås eller sovsen kan deles i to portioner, Sovsen er færdig, nar den har kogt i ca. et kvarter, og derefter smages den til. Beregn 75 g spaghetti pr. næse og kog den, som brugsanvisningen angiver. Børn synes, det er mægtig skægt med de lange spaghetti, så det vil nok være klogt at dække med en dug, der ikke er for sart - eller med en papirsdug. Man kan også servere båndspaghetti til kødsovsen eller nudler, som fås i mange sjove faconer, f. eks. i sløjfer, muslingeskaller, rør m. m. Sæt reven ost på bordet og tomatketchup, som de fleste børn elsker. Øs spaghettien op i dybe tallerkener og hæld kødsovsen over. | ||