Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Bord dæk dig ... med gris på gaflen | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1970 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Eksport-Svineslagteriernes Salgsforening | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 253 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | gris; svin; reklame; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 49,5 | ||
Et par ord om denne bog.
Den er tænkt som en hjælp ved planlægning, tilberedning og servering af daglig mad såvel som festbetonede måltider. Den drejer sig ikke kun om middage, men også frokoster og anretninger ved andre lejligheder. I virkeligheden er der ved tilblivelsen kun arbejdet ud fra én begrænsning: bogen omhandler udelukkende retter med svinekød, samt hvad der naturligt serveres i forbindelse med svinekød. Hvorfor? Fordi netop svinekød herhjemme er så udbredt. Hver eneste dag står der svinekød i en eller flere former på bordet i langt de fleste danske hjem. Og fordi variationsmulighederne med svinekød er uendelig mange. Langt flere end mange forbrugere til daglig tænker på. Bogen indeholder derfor naturligvis ikke blot opskrifter på gode gamle retter, men bringer inspiration til variation af velkendte temaer og traditioner. Også helt nye og moderne retter og ideer er med i bogen lige så selvfølgeligt som grundlæggende information med tilknytning til hovedtemaet: mad fra den danske gris. Året rundt er der brug for mad i mange forskellige situationer som f. eks.: Hverdagen hvor maden skal være sund, varieret, nem og ikke dyr, selvom tiden skulle være knap. Week-end'en hvor familien gerne vil have noget ekstra godt, og hvor der måske kan ofres lidt mere i tid og penge. Uventede besøg. af gode venner, til hvem der skal fremtrylles lidt nemt - og nok - af, hvad huset formår. Gæster fra udlandet som synes, det er spændende med typisk dansk mad, og som nok møder med ekstra forventninger til køkkenet i et land med ry for fine fødevarer. Særlig selskabelighed hvor der skal serveres en festlig menu, der passer til anledningen - som regel uden ekstra hjælp i køkkenet, men hvor husmoderen alligevel som værtinde skal være mest muligt hos gæsterne. Højtider med de dertil hørende traditionelle retter. Alt dette og meget andet var i tankerne, da denne bog blev til. Eksport-Svineslagteriernes SaIgsforening. Alle opskrifter i bogen er beregnet til 4 personer. | ||
Afbagning, 1 61 Afbagning, let, 161 Afbagning, lys, 161 Afbagning, mørk, 1 61
Agurkesalat, 141 Allehånde, 28 Amagergryde, 96 Amerikanske flæskeruller, 74 Amerikansk frugtsalat, 182 Amerikansk kartoffelsalat, 222 Amerikansk salat, 141 Andendagssteg, 168 Aperitifs, 1 86 Appelsinmarinade, 145 Appelsinsalat, 142 Artiskokker, 134 Asparges, grønne, 134 Asparges, hele kogte, 134 Asparges, marinerede, 183 Asparges, stuvede, 134 Aspargessalat, 142 Aspargessuppe, 36 Astas æggekage, 166 Aubergine, 134 Aubergine, ostegratineret, 134 Bacon and bean casserole, 1 76 Bacon, 79 Bacon, filet, 79 Bacon med bønner i flødesovs, 80 Bacon, glaseret, 83 Bacon, kogt, med karryris, 47 Bacon, kålrouletter med, 1 1 6 Bacon, stegning af, 7 8 Bacon og æg, 85 Bacon med porrer og tomatsovs, 81 Bacon med ris, karrysovs og æg, 80 Bacon med spidskål og æggesovs, 83 Bacon med ærter og gulerødder, 80 Baconbøffer, 2 1 0 Bacon-Pizza, 81 Baconruller, 42 Baconsteg med enebær, 83 Baconsteg med ovnkartofler, 83 Baconsteg med tomatfyld, 82 Bacon, stribet, 79 Baconterninger, 41 Bacontomater, 224 Bacon, æble-, 85 Bagt resteret, 1 69 Bankeflæsk, 77 Barbecue og grill, 205 Barbecue-sovs, 1 64 Basilikum, 28 Bearnaisesovs, 1 65 Bechamelsovs, 1 64 Berliner-koteletter, 69 Bestik, 242 Biksemad, 1 68 Bladkartofler, 155 Blodpølse eller blodbudding, 86 Blomkål, 134 Blomkålssuppe, 35 Boller i selleri, 1 1 9 Boller til suppe, kogning af, 41 Bordet, 234 Bordet, belysning ved, 238 Bordets dekoration, 239 Bordets farver, 241 Borddækning, 235 Borgmesterkoteletter, 64 Bortsch (Russisk rødbedesuppe), 36, 219 Bov, 10 Braiseret flæskebov, 52 Brasekartofler, 1 51 Broccoli, 1 34 Broget resteret, 1 69 Broget schnitzel, 7 6 Broget vintersalat, 140 Brun bønnesuppe, 36 Brunede kartofler, 1 52 Brunekartofler, 1 50 Brunet smør, 1 63 Brunkål med flæsk, 48 Brunkålssuppe, 39 Brun suppe med svinehaler, 38 Brændende kærlighed, 75 Bygmelsklumper fra den jyske hede, 1 73 Bønner, 134 Bønner, grønne, marinerede, 142 Bønne-tomatsalat, 143 Calypso-salat, 142 Campingmad, 21 7 Canapéer, 233 Canapé med skinkefars, 22 5 Cayenne-peber, 28 Chalotteløg, 136 Champignoner, 147 Champignoner, å la creme, 148 Champignoner, køb og tilberedning af, 146 Champignoner og kartofler, 149 Champignoner, ristede, 149 Champignoner, sauterede, 149 Champignoner, stuvede, 148 Champignoner, dampede i vin, 149 Champignonflæsk, 98 Champignon-smør, 230 Champignonsovs, 163 Champignonsuppe, 34 Charlottes leverfad, 87 Chokolademousse, 1 83 Chop Suey, 1 78 Citronmarinade, 1 45 Cognac, til kaffen, 1 94 Crepinetter i papillotter, 202 Crouton gourmet, 1 30 Cumberlandsovs, kold, 1 64 Cumberlandsovs, varm, 164 Dild, 28 Dobbelte grydekoteletter, 63 Dobbelte hakkekarbonader med æbler og svesker, 1 19 Dobbelte sandwiches, 231 Duge og dækkeservietter, 236 Dybfrost, 2 1 5 Dybfrost, optøning og tilberedning, 216 Dybfrost, produkter af svinekød, 216 Dyrlægens flæskerulle, 53 Eddike, krydder-, 1 45 Efterårssalat, 140 Emballagematerialer, 19 Enebær, 29 Engelsk løgsuppe, 36 Engelsk ribbenskrone, 176 Esdragon, 29 Eventyrflæsk, 222 Eventyrgryde, 104 Fagudtryk i kogebogen, 244 Fanøkål, 47 Fars, 114 Fars af stribet flæsk, 1 1 5 Fars med brunkål, 1 1 9 Fars, flæske-, fyldt, 1 1 7 Fars, røring af, 1 1 5 Farseret mørbrad i rødvinssovs, 71 Farseret svinekam, 57 Fars livret, 97 Fars og farsretter, 1 1 5 Farspandekage, 1 1 6 Farsrulle med æg, 1 1 8 Farsskinke med grønsager, 1 19 Fastelavns-gryde, 99 Fedtegrever, langelandske, 87 Fennikel, 29 Fennikelboller, 11 7 Fersk pålæg, 227 Festbrød, 22 5 Festlige koteletter med karrykartoffelmos og grønne bønner, 64 Fin frugtsalat, 141 Finker, 93 Finsk efterårsgryde, 102 Finske kødboller, 1 78 Firenzekarbonader, 1 1 9 Fiskekartofler, 1 50 Flamenco-ris og grillstegte pølser, 207 Flamsk hotch-pot, 38 Florida-salat, 142 Flæsk, banke-, 77 Flæsk, brunkål med, 48 Flæsk, champignon-, 98 Flæsk, eventyr-, 222 Flæsk, kabys-, 75 Flæsk, karry-, 77 Flæsk, kogt med grønlangkål, 49 Flæsk, krydder-, 77 Flæsk, paneret, med kold kartoffelsalat, 76 Flæsk, paneret, med karry og æblemos, 76 Flæsk, pyramide-, 109 Flæsk, røget, stegt, med nye kartofler og grøn salat, 75 Flæsk, sprængt, med grønsager, 48 Flæsk, stegt, 72 Flæsk, stegt, med persillesovs, 74 Flæsk, stegt, med smørdampede grønsager, 74 Flæsk i surkål, 97 Flæsk i tomat, 101 Flæsk, Vendsyssel-, 22 5 Flæsk, æble-, 75 Flæsk, æble-, på en anden måde, 75 Flæskebiks, 97 Flæskebiks, pikant, 101 Flæskebov, braiseret, 52 Flæskebov, med røget fyld, 53 Flæskebov, sprødstegt, 52 Flæskekoteletter med kaperssovs, 76 Flæskekoteletter med tomatsovs, 75 Flæskekød i gelé med peberrodssalat, 224 Flæskeporrer, 77 Flæskeragout, 107 Flæskeragout med grønsager, 104 Flæskeret, italiensk, 83 Flæskeris, 98 Flæskeroulade med svesker, 57 Flæskerulle, dyrlægens, 53 Flæskerulle, med broget fyld, 53 Flæskeruller, amerikanske, 74 Flæskeruller, med citron, 74 Flæskeruller, små, 74 Flæskerullepølse, 226 Flæskerøræg med porrer, 222 Flæskestege, 50, 51 Flæskesteg med sprød svær, 2 5 Flæskesteg, pikant, 220 Flæskestuvning, spansk, 106 Flødeglaserede koteletter med pickleskartofler, 221 Flødemarinade, 1 45 Flødemayonnaise, 145 Flødepeberrod, 42 Forårsrisotto, 1 58 Forårsruller, 1 74 Franske landkoteletter, 64 Fransk marinade, 145 Fremmedord i kogebogen, 244 Frikadeller, 1 1 7 Frikassé, tomat-, med stribet flæsk, 49 Friturekogte kartofler, 1 55 Frokostkræs, 85 Frugtsalat, amerikansk, 1 82 Fyldte koteletter, 63 Fyldte pølser i svøb, 123 Fyldte svinehjerter, 90 Fyldt flæskefars, 1 1 7 Fyldt grisehoved, 1 70 Fyldt hvidkålshoved, 1 1 9 Fynsk gullasch, 1 01 Fynsk salat, 1 43 Gamle danske retter, 1 7 1 Gammeldags hvidkålssuppe, 37 Gartner-mørbrad, 69 Gemt pølse, 125 Glas, 242 Glaseret bacon, 83 Glasering af kogt hamburgerryg, 46 Grapefrugtrand med krabbesalat, 1 82 Gratin, 130 Gratineret julesalat i svøb, 134 Gratinerede porrer med skinke, 222 Gratineret resteret, 1 68 Grill, barbecue og, 205 Grillkoteletter med haricots verts og ungarske kartofler, 209 Grillkoteletter med peberrodssmør og pommes frites, 209 Grill-lever med bacon og persille-smør, 210 Grillning, anvendelig til, 204 Grillning, portionsmængder, 204 Grillning, pølser, 206 Grillning, saucer, marinader og krydderier, 206 Grillsauce, 210, 21 1 Grillstegt lever, 210 Grillstegt medisterpølse, 208 Grillstegning, hvilke stykker, 204 Grilltilbehør, 206 Grillstegetider, 206 Griseguf, 98 Grisehoved, fyldt, 1 70 Grisetæer, 1 1 Grisetæer i gelé, 225 Grisetæer, kogte, 49 Grundmarinade til forskellige salater, 145 Gryde, Amager-, 96 Gryde, Niels Bugges, 98 Gryde, efterårs-, finsk, 102 Gryde, eventyr-, 104 Gryde, fastelavns-, 99 Gryde, flæske-, svensk, 108 Gryde, fregat-, 108 Gryde, forårs-, 102 Gryde, grønsags-, med bacon, 96 Gryde, grønærte-, 109 Gryde, gæste-, 1 04 Gryde, husets sorte, 108 Gryde, jæger-, 99 Gryde, kineser-, 1 02 Gryde, kreoler-, 1 02 Gryde, landsby-, 1 02 Gryde, Milano-, 109 Gryde, orientalsk, 107 Gryde, polsk, 96 Gryde, serbisk, 104 Gryde, Skovmøllens, 96 Gryde, slagterens, 109 Gryde, sommer-, Tranekær, 98 Gryde, ungarsk, 1 05 Gryde, vinter-, 98 Gryderet med svinekød, 101 Gryderetter, 95 Grønkål, 134 Grønkålssuppe, 34 Grønlangkål, vendsysselsk, 172 Grønsager, blanchering af, 20 Grønsager, dampning af, 132 Grønsager, dybfrosne, 1 32 Grønsager, indkøb, 1 33 Grønsager, kogning af, 132 Grønsager, kogte, 132 Grønsager, konserverede, 1 32 Grønsager, rengøring af, 133 Grønsager, smørdampning af, 132 Grønsager som råkost, 132 Grønsager, årstidens, 145 Grønsagsgryde med bacon, 96 Grønsagssuppe, 34 Grøn salat, 141 Grønt smør, 230 Grønærtegryde, 1 09 Grønærtesupp.e, 35 Gudhjems dyppe, 172 Gule ærter, 39 Gule ærter med knoppinge fra Læsø, 172 Gulerod, 134 Gulerodsrasp, 142 Gulerodssuppe, 34 Gullasch, fynsk, 101 Gullasch, lever-, 89 Gullasch, pølse-, 122 Gæstefad, 203 Gæstegryde, 104 Hachis, 166 Hakkekarbonader med bønner og bacon, 1 1 8 Halssnitte, 10 Hamburgerkoteletter, 64 Hamburgerkoteletter i fad, 203 Hamburgerryg, kogning af, 47 Hamburgerryg, kogt, glasering af, 46 Harlekinblomkål, 81 Havegrill, betjening af, 205 Hekseret, 108 Hel grillstegt mørbrad, 209 Helstegt mørbrad med persille, 71 Helstegt mørbrad som bøf, 68 Helstegt lever, 89 Helstegt skinke, 56 Helstegt svinekam, 56 Helstegt svinekam med peber, 56 Helstegt svinekam med svær, 55 Helstegt svinekam med ærtepuré, 57 Herreret, 169 Hjemmefryser, orden i, 20 Hjemmefryser, pasning af, 18 Hjemmefryser, placering af, 1 8 Hjemmefryser, typer, 17 Hjemmefrysning, 1 7 Hjemmefrysning, brød og bagværk, 21 Hjemmefrysning, bær og frugt, 20 Hjemmefrysning, emballagematerialer, 19 Hjemmefrysning, forbehandling, 22, 23 Hjemmefrysning, grønsager, 20 Hjemmefrysning, holdbarhed, 22, 23 Hjemmefrysning, hvad sker der ved, 2 1 Hjemmefrysning, hvilke varer, 20 Hjemmefrysning, hvordan bevares næringsindholdet, 2 1 Hjemmefrysning, kød og kødvarer, 20 Hjemmefrysning, middagsretter, 20 Hjemmefrysning, optøning og tilberedning, 21, 22,23 Hjemmelavet medisterpølse, 121 Hjerter, fyldte, 90 Hjertegryde, 92 Hjertehachis, 93 Hjerteragout, sydamerikansk, 93 Hot dogs med ost, 1 23 Hotch-pot, flamsk, 38 Hoved, 10 Husets sorte gryde, 108 Hvidkål, 134 Hvidkålshoved, fyldt, 1 19 Hvidkålssalat med appelsinskiver, 143 Hvidkålssalat med rosiner, 143 Hvidløg, 29, 136 Hvidløgssmør, 164 Hygge-komsammen-mad, 201 Indfrysningskapacitet, 1 8 Indianer Jap, 97 Indisk karrybacon, 109 Indmad, 87 Ingefær, 28 Irsk stuvning, 97 Italiensk flæskeret, 83 Javanesiske æg, 1 3 1 Jordskokker, 134 Julesalat, 134 Julesalat med appelsin, 142 Juliennesuppe, 35 Jysk pandemad, 62 Jægergryde, 99 Jævnet smør, 1 63 Kabab, 105 Kabysflæsk, 75 Kam, spansk, 52 Kanel, 28 Kantareller, 147 Kantareller, rensning af, 147 Kantareller, stuvede, 149 Kantareller, stegte, med bacon, 149 Kantareller som Pyt-i-pande, 149 Kaptajn-labskovs, 106 Karbonader å la Montevideo, 1 18 Karbonader, Firenze-, 1 1 9 Karbonader, hakke-, med bønner og bacon, 1 1 8 Karbonader, hakke-, dobbelte med æbler og svesker, 1 1 9 Karbonader, Peking-, med grønne bønner og løse ris, 1 18 Karry, 28 Karryflæsk, 77 Karrykål med æbler og løg, 102 Karrypanerede svinekoteletter, 61 Karryragout, 98 Karrysmør, 1 64, 231 Karrysovs, 1 63 Karrysovs, fin kold, 1 64 Karrystegt svinekød, 104 Karrysuppe, 37 Kartofler å la maltre d'hotel, 1 52 Kartofler, blad- (Hasselbackkartofler), 155 Kartofler, brase- (pommes-sautées), 151 Kartofler, brune-, 1 50 Kartofler, brunede med sukker, 1 52 Kartofler, fiske-, 1 50 Kartofler, friturekogte (pommes frites), 1 55 Kartofler, kogte, 1 50 Kartofler, marinerede, 1 54 Kartofler, opbevaring af, 1 50 Kartofler, ovnbagte, 1 54 Kartofler, persille-, ristede, 150 Kartofler, pille-, 1 50 Kartofler, råstegte, 151 Kartofler, skrælle-, 1 50 Kartofler, smørbrunede, 151 Kartofler, sorteringer, 1 50 Kartofler, stuvede, 1 52 Kartofler, tilberedning, 151 Kartoffel, peberrods-, salat, 1 54 Kartoffelboller, 40 Kartoffelmos, 1 52 Kartoffelmos, »pulver« eller flager, 152 Kartoffelmos til gratinering, 1 52 Kartoffelmosrand, 151 Kartoffelpuré, 1 54 Kartoffelroser, 1 52 Kartoffelsalat, amerikansk, 222 Kartoffelsalat, kold, 143, 154, 208 Kartoffelsalat, varm, 1 54 Kartoffelsuppe, 38 Kebab indienne, 1 7 5 Kepaløg, 136 Kina-koteletter, 60 Kinesergryde, 1 02 Kinesermad fra Paris, 174 Kineserret, 102 Kinesisk risret, 1 06 Kogning af hamburgerryg, 47 Kogt bacon med karryris, 47 Kogte grisetæer, 49 Kogte kartofler, 1 50 Kogt flæsk med grønlangkål, 49 Kogt flæsk med spinat, 49 Kogt marineret svinekam, 46 Kogt mørbrad i karry, 47 Kogt skinke, 49 Kogt sprængt svinekam, 47 Kokkens livret, 97 Kokkens svinekam, 158 Kold kartoffelsalat, 1 54, 208 Kommen, 28 Konservering, opbevaring og-, 13 Konserves, 21 2 Koriander, 29 Kotelet å la Krybily, 63 Koteletter, 58, 59 Koteletter, borgmester-, 64 Koteletter, festlige, 64 Koteletter, flødeglaserede med pickleskartofler, 221 Koteletter, fyldte, 63 Koteletter, grillerede, med haricots verts og ungarske kartofler, 209 Koteletter, grillerede, med peberrodssmør og pommes frites, 209 Koteletter, gryde-, dobbelte, 63 Koteletter, hamburger-, 64 Koteletter, hamburger-, i fad, 203 Koteletter, karrypanerede, 61 Koteletter, Kina-, 60 Koteletter, land-, franske, 64 Koteletter, luksus-, 60 Koteletter, Mallorca-, 60 Koteletter, Milanese-, 62 Koteletter, munke-, 60 Koteletter, orientalske, 202 Koteletter, panerede, 62 Koteletter, rosmarin-, 61 Koteletter, slots-, 65 Koteletter, Sundby-, 203 Koteletter, svine-, schweiziske, 178 Koteletter, søndags-, 62 Koteletter, tomatmarinerede-, grillerede, 209 Koteletter, uden panering, 58 Koteletter, ungarske, 63 Koteletter, vendiske, 60 Koteletter, i creme fraiche, 61 Koteletter i løgpuré, 61 Koteletter med esdragon, 65 Koteletter med porrer, 65 Koteletter med svampe, 65 Kreolergryde, 102 Kreolersmør, 164 Krydderi, det tredie, 31 Kryddereddike, 145 Krydderflæsk, 77 Kryddrier, 28, 29, 30, 31 Krydderier, opbevaring af, 30 Krydder-smør, 230 Krydrede smørruller, 163 Krydret mørbrad med champignonsovs, 69 Kræmmerhuse, 1 82 Kuvertbrød, 43 Kødboller, fine, 40 Kødboller, finske, 1 78 Kødboller, små, 40 Kødfars med løg stegt i ovn, 1 1 2 Kødfarsrand, 1 1 8 Kødfondue, 203 Køkkenchefens salat, 1 69 Køleskabe, 14 Køleskabe, typer, 1 5 Køleskab, afrimning af, 16 Køleskab, hvilke varer, 16 Køleskab, opbevaringsbeholdere til, 16 Køleskab, pasning af, 16 Køleskab, placering af, 1 5 Køleskab, rengøring af, 1 6 Køleskab, temperaturindstilling, 16 Køling og frysning, 1 4 Kørvel, 29, 136 Kørvelsuppe, 34 Kål, brun-, med flæsk, 48 Kål, Fanø-, 47 Kål, karry-, med æbler og løg, 102 Kål, rosen-, med frugt, 143 Kålrouletter med bacon, 1 1 6 Labskovs, kaptajn-, 1 06 Landsby-gryde, 1 02 Langelandske fedtegrever, 87 Langelands nationalret, 173 Laurbærblade, 29 Lever florentine, 89 Lever i flødesovs, 90 Lever, grillstegt, 2 1 0 Lever, grillstegt, med bacon og persillesmør, 210 Lever, helstegt, 89 Lever, ristet, med bacon, pocherede æg og løse ris, 87 Lever-spaghetti, 89 Lever, stegt, med bacon, tomat og champignons, 89 Leverfad, Charlottes, 87 Leverfugle, 89 Levergullasch, 89 Leverpostej, 226 Leverpostej-sandwich, 232 Leverrand, 89 Leverrisotto, 89 Læring, 162 Lindenborgrulle, 53 Lithauersuppe, 39 Lollandsk sulevælling, 173 Luksuskoteletter, 60 Løg, 136 Løg, fyldte, 1 1 7 Løgsovs, 1 63 Løskogte ris, 1 56 Madeirasovs, 1 64 Majs, 136 Makaroni, 1 56 Mallorca-koteletter, 60 Mandarinsalat, 141 Marianne-salat, 141 Marinade, appelsin-, 145 Marinade, citron-, 1 45 Marinade, fløde-, 1 45 Marinade, fransk, 1 45 Marinade, grund-, til forskellige salater, 145 Marinade, olie-citron-, 145 Marinade, olie-eddike-, 145 Marinade, oste-, I, II, 1 45 Marinade, ymer-, 145 Marinade, ægge-, I, II, 145 Marinerede asparges, 183 Marinerede grønne bønner, 1 42 Marinerede kartofler, 154 Marineret mixed grill, 208 Marineret svinekam, 56 Marineret svinekam, kogt, 46 Mayonnaise, 1 65 Mayonnaise, fløde-, 145 Medister i fad, 120 Medister i fad med champignoner og grønne bønner, 125 Medister, sprængt, 125 Medisterpølse, 121 Medisterpølse med bacon, 125 Medisterpølse, grillstegt, 208 Medisterpølse, hjemmelavet, 121 Medisterpølse, røget med porrer, 120 Medisterpølse med æbler og løg, 125 Melboller, 40 Meljævning, 1 60 Mellemkam, 10 Melonsalat, 141 Menuforslag, 1 80, 181 Mexicansk majssalat, 142 Middagsideer året rundt, 218, 219 Milano-gryde, 109 Mixed grill, marineret, 208 Moccatærte, 183 Mortens-steg, 55 Munkekoteletter, 60 Muskat, 29 Mynte, 30 Mørbrad som berliner-koteletter, 69 Mørbrad i fad, 70 Mørbrad, farseret i rødvinssovs, 71 Mørbrad i flødepaprika, 69 Mørbrad, gartner-, 69 Mørbrad, helstegt som bøf, 68 Mørbrad, hel grillstegt, 209 Mørbrad, helstegt, med persille, 71 Mørbrad, istandgøring af, 67 Mørbrad, kogt i karry, 47 Mørbrad, krydret med champignonsovs, 69 Mørbrad fra Lemvig, 7 1 Mørbrad i mandarinsovs, 179 Mørbrad med mandler, 70 Mørbrad, orientalsk, 68 Mørbrad i ribssky, 69 Mørbrad, spansk, 68 Mørbrad som vildt, 68 Mørbrad med æbler og svesker, 67 Mørbrad med ærter, 71 Mørbradbøffer, 70 Mørbraden, 11, 67 Mørbradgryde, 70 Mørbradkoteletter, 69 Mørbradstykket, 1 0 Mål og vægt, 245 Nakkekam, 10 Nellike, 30 Niels Bugges gryde, 98 Nudler, 1 56 Nyre å la monsieur, 92 Nyregryde, 92 Nyrepande, 86 Nyreragout, 93 Nyreragout med spaghetti, 93 Nyreret, Pernilles, 93 Nyrer i fad, 93 Nyreret, spansk, 90 Oldemors sur-sød suppe, 38 Olie-citronmarinade, 145 Olie-eddikemarinade, 145 Omelet, 129 Opbevaring og konservering, 13 Opskrifter, portionsstørrelse, 5 Orangeskinke, 52 Orientalske koteletter, 202 Orientalsk gryde, 107 Orientalsk, mørbrad, 68 Orientalsk tungeret, 91 Ostebombe med valnødder, 183 Ostebrød, 43 Ostegratineret aubergine, 134 Ostekiks, 42 Ostemarinade, 145 Osterøræg med bacon, 130 Ostestænger, 42 Overlægens natmad, 221 Ovn- og grillstegte ribben, 203 Ovnmad, 1 1 1 Ovn-sparib, 55 Panerede svinekoteletter, 62 Panerede svinetunger med grønsager, 91 Paneret flæsk med karry og æblemos, 76 Paneret flæsk med kold kartoffelsalat, 76 Paneret kød, 1 68 Paprika, 30 Paprikafrugt, 30 Paprika, grønne stegte fra Ungarn, 1 74 Pastinak, 136 Peber, 31 Peberfrugt, 30, 136 Peberrod, 31, 136 Peberrodskartoffelsalat, 1 54 Peberrods- smør, 231 Peberrodssovs, 1 63 Pekingfad, 179 Pekingkarbonader med grønne bønnerog løse ris, 1 18 Perleløg, 136 Pernilles nyreret, 93 Persille, 31, 136 Persillerod, 137 Persillerulle, 57 Persillesmør, 1 64 Persillesteg, 56 Picadilly, special, 85 Pikant flæskebiks, 101 Pikant flæskesteg, 220 Pikant julesalat, 1 42 Pikant spaghettisalat, 142 Pilaff-ris, 159 Pillekartofler, 1 50 Pindemad, 233 Pizza, bacon, 81 Pocherede æg, 127 Pocherede æg med karrysovs, 1 3 1 Polsk gryde, 96 Pommes Anna, 1 13 Porre, 137 Porremix, 104 Porrer, gratinerede, med skinke, 222 Porresuppe, 39 Portionsstørrelse, 5 Postej, 1 71 Puks rejeanretning, 182 Purløg, 3 1 Pyramideflæsk, 1 09 Pyt-i-pande med kantareller, 149 =æresul fra Møen, 1 7 1 Pølse, gemt, 125 Polsebiks, 120 Pølsedolmer, 1 22 Pølsefad, 125 pølsefad, sønderjysk, 125 Pølsegryde med ris, 122 Pølsegullasch, 122 3olsepande, 1 25 Pølseretter, 121 Polsespaghetti, 123 Pølser i baconsvøb, 123 Pølser, cocktail-, 42 Pølser, fyldte, i svøb, 1 23 Pølser, grillstegte og flamenco-ris, 207 Pølser med kartoffelmos, 122 Pølser med løgfyld, 1 22 Pølser på spid, 207 3ålæg, fersk, 227 3ålæg, saltet og røget, 227 -ålægssky, 226 Quiche lorraine, 1 77 Ragout gourmand, 106 Rejeanretning, Puks, 182 Rejecocktail, 1 83 Remoulade, 1 65 Restemad, 167 Resteret, bagt, 1 69 Resteret, broget, 1 69 Resteret, gratineret, 168 Retter, gamle danske, 171 Retter, udenlandske, 175 Ribben med kold kartoffelsalat, 208 Ribben med løse ris og stærk grill-sauce, Ribbensteg, svensk, 1 76 Ribben, ovn- og grillstegte, 203 ribbenskrone, engelsk, 176 ribbensteg med krydret rasp, 55 Riber-ret, 63 Rijstafel, 107 Rijstafel, 179 Ris, 156 Ris, løskogte, 1 56 Ris pilaff, 1 59 Ris, tomat-, 1 59 Risotto, forårs-, 1 58 Risotto med lever og bacon, 1 58 Risrand med kødstuvning, 159 Risret, kinesisk, 1 06 Ristede persillekartofler, 1 50 Ristet lever med bacon, pocherede æg og løse ris, 87 Ristoppe, 41 Rosenkål, 137 Rosenkål med frugt, 143 Rosenkålssuppe, 36 Rosmarin, 30 Rosmarin-koteletter, 61 Rullesteg med æg, 57 Rullesylte, 225 Russisk rødbedesuppe, 36 Rødbeder, 137 Rødkål, 137 Rødkålssalat, 142 Rødvinssovs, 1 64 Røget medisterpølse med porrer, 120 Røget rissuppe, 37 Røring af fars, 1 1 5 Rørt smør, 1 63 Røræg, 128 Røræg italienne, 1 31 Råstegte kartofler, 1 51 Safran, 30 Salat, agurke-, 141 Salat, amerikansk, 141 Salat, appelsin-, 1 42 Salat, asparges-, 1 42 Salat, bønne-, tomat-, 143 Salat, calypso-, 1 42 Salat, efterårs-, 1 40 Salat, florida-, 142 Salat, frugt-, fin, 141 Salat, fynsk, 143 Salat, gratineret julesalat i svøb, 134 Salat, grøn, 141 Salat, hvidkåls-, med appelsinskiver, 143 Salat, hvidkåls-, med rosiner, 143 Salat, jule-, pikant, 1 42 Salat, jule-, med appelsin, 142 Salat, kartoffel-, 143 Salat, kartoffel-, kold, 1 54, 208 Salat, kartoffel-, varm, 1 54 Salat, majs-, mexicansk, 142 Salat, mandarin-, 1 41 Salat, marianne-, 1 41 Salat, melon, 141 Salat, rødkåls-, 1 42 Salat, solskins-, 1 42 Salat, sommer-, 1 40 Salat, spaghetti-, pikant 142 Salat, spansk, 141 Salat, tomat-, 1 42 Salat, vinter-, broget, 140 Salater, 139 Salattoppe, 141 Salt, 31 Saltet og røget pålæg, 227 Saltlage til flæsk, rullepølse o. lign., 226 Salvie, 30 Sandwiches, 230 Sandwiches, dobbelte, 231 Sandwich, bacon-ananas-, varm, 232 Sandwich, leverpostej, 232 Sandwich, leverpostej-, varm, 232 Sandwich, skinke-, med mayonnaise-soufflé, 232 Sandwich, varm, med skinke og ost, 232 Sauce — se under sovs Sauerkraut, skank med, 1 77 Schnitzel, broget, 76 Schnitzel, sommer-, 76 Schweiziske svinekoteletter, 178 Selleri, 137 Selleri, boller- i, 1 1 9 Sellerifrø, 30 Sellerisuppe, 37 Sennep, 31 Senneps-smør, 231 Serbisk gryde, 104 Service, 237 Sirikits livret, 101 Skank, 1 1 Skank med sauerkraut, 177 Skinke, 1 1 Skinke, glaseret, kold, 46 Skinke, gratinerede porrer med, 222 Skinke, kogt, 49 Skinke, helstegt, 56 Skinke, orange-, 52 Skinke, svenskjule-, 49 Skinkeboller, 221 Skinkemousse, 225 Skinkepie, 220 Skinkesandwich med mayonnaisesoufflé, 232 Skinkesoufflé, luksusudgave, 131 Skorzonerrødder, 137 Skovmøllens gryde, 96 Skrællekartofler, 1 50 Sky, 160 Sky, pålægs-, 226 Skysovs, 163 Slaget, 1 1 Slagterens gryde, 109 Smør, brunet, 1 63 Smør, champignon-, 230 Smør, grønt, 230 Smør, hvidløgs-, 1 64 Smør, jævnet, 1 63 Smør, karry-, 1 64, 231 Smør, kreoler-, 1 64 Smør, krydder-, 230 Smør, peberrods-, 231 Smør, persille-, 1 64 Smør, senneps-, 23 1 Smør, ruller-, krydrede, 163 Smør, rørt, 1 63 Smør, smeltet, 1 63 Smør, tomat-, 230 Smørbolle, 162 Smørbrunede kartofler, 1 51 Smørporrer, 220 Smørrebrød, 227, 228 Smørrebrød, selskabs-, 229 Små flæskeruller, 74 Solskinsbøffer, 224 Solskinssalat, 142 Sommergrønsager tilberedt i ovn, 1 13 Sommer-ruskomsnusk, 77 Sommersalat, 140 Sommerschnitzel, 76 Sovse, 161 Sovse, grill-, marinader og krydderier, 206 Sovs, barbecue-, 1 64 Sovs, bearnaise-, 21 1 Sovs, bearnaise-, I og II, 1 65 Sovs, bechamel-, 1 64 Sovs, champignon-, 163 Sovs, cumberland-, kold, 164 Sovs, cumberland, varm, 164 Sovs, grill-, I, II, III, IV, V, VI, 210-211 Sovs, karry-, 1 63 Sovs, karry-, fin, kold, 1 64 Sovs, lys eller brun, 163 Sovs, løg-, 1 63 Sovs, madeira, 1 64 Sovs, peberrods-, 1 63 Sovs, rødvins-, 1 64 Sovs, sky-, 1 63 Sovs, tomat-, 1 63 Soyasauce, 31 Spaghetti, 1 56 Spaghetti, Verona-, 1 57 Spansk flæskestuvning, 106 Spansk kam, 52 Spansk mørbrad, 68 Spansk nyreret, 90 Spansk salat, 141 Spansk æggekage, 129 Sparerib, ovn-, 55 Spegeskinkeruller med salat, 1 77 Spejlæg, 126 Spidskål, 137 Spinat, 137 Spinatlækkerbid, 222 Spinatsuppe, 37 Sprængt flæsk med grønsager, 48 Sprængt medister, 125 Sprængt svinekam, kogt, 47 Sprængt svinekam med grønsager og karrysovs, 46 Sprængt svinekam med krydret tomatsovs, 46 Sprængt svinekam med æbler, svesker og peberrodssovs, 46 Sprødstegt flæskebov, 52 Sprødstegt spejlæg, 127 Stegning, grill, 25 Stegning, gryde-, 26 Stegning, ovn-, 24 Stegning, pande-, 26 Steg, andendags-, 1 68 Steg med svær, stegning af, 2 5 Stegte grønne paprika fra Ungarn, 1 74 Stegt flæsk, 72 Stegt flæsk med persillesovs, 74 Stegt flæsk med smørdampede arønsager, 74 Stegt lever med bacon, tomat og champignoner, 89 Stegt røget flæsk med nye kartofler og grøn salat, 7 5 Stribet flæsk — kogestykket, 1 1 Stribet flæsk — stegestykket, 1 1 Stuvede kartofler, 1 52 Stuvning, grundopskrift, 162 Stuvning, irsk, 97 Sukker, 31 Sulevælling, 36 Sulevælling, lollandsk, 173 Sundby-koteletter, 203 Suppe, asparges-, 36 Suppe, blomkåls-, 35 Suppe, brun med svinehaler, 38 Suppe, brunkåls-, 39 Suppe, bønne-, brun, 36 Suppe, champignon-, 34 Suppe, grønkåls, 34 Suppe, grønærte-, 35 Suppe, gulerods-, 34 Suppe, hvidkåls-, gammeldags, 37 Suppe, julienne-, 35 Suppe, kartoffel-, 38 Suppe, karry-, 37 Suppe, kogning af, 33 Suppe, kørvel-, 34 Suppe, lithauer-, 39 Suppe, løg-, engelsk, 36 Suppe, oldemors sur-søde, 38 Suppe, porre-, 39 Suppe, ris-, røget, 37 Suppe, rosenkåls-, 36 Suppe, rødbede-, russisk, 36 Suppe, selleri-, 37 Suppe, svineryg-, 38 Suppe, sort-, sønderjysk, 172 Suppe, spinat-, 37 Suppe, tilbehør, 40, 41, 42, 43 Suppe, tomat-, 38 Suppevisk, 32 Surkål, flæsk i, 97 Surrib, sønderjysk, 172 Sursteg, sønderjysk, 48 Svampe, 1 47 Svampe, køb og tilberedning, 146 Svensk flæskegryde, 108 Svensk juleskinke, 49 Svensk ribbensteg, 176 Svenske rouletter, 74 Svigermors grønsagsret, 109 Svinehjerter, fyldte, 90 Svinekam bonne femme, 1 79 Svinekam, farseret, 57 Svinekam, helstegt, 56 Svinekam, helstegt med peber, 56 Svinekam, helstegt med svær, 55 Svinekam, helstegt med ærtepuré, 57 Svinekam, i fad, 55 Svinekam, kokkens, 1 58 Svinekam, marineret, 56 Svinekam, marineret, kogt, 46 Svinekam, sprængt, kogt, 47 Svinekam, sprængt, med grønsager og karrysovs, 46 Svinekam, sprængt, med krydret tomatsovs, 46 Svinekam, sprængt, med æbler, svesker og peberrodssovs, 46 Svinekam, stegt som vildsvin, 55 Svinekotelet å la Krybily, 63 Svinekoteletter, karrypanerede, 61 Svinekotelet Milanese, 62 Svinekoteletter, panerede, 62 Svinekoteletter, ungarske, 63 Svinekød i orangesovs, 105 Svinekød, karrystegt, 1 04 Svinekød, kogning af, 26 Svinekød, kogt, 44, 45 Svinekød med urter, 48 Svinekødprodukter på dåse, 214 Svinerygssuppe, 38 Svinetunger, panerede, med grønsager, 91 Svinetunger, sprængte med karrysovs, 92 Sydamerikansk hjerteragout, 93 Sømandskål, 101 Søndagskoteletter, 62 Sønderjysk pølsefad, 125 Sønderjysk sortsuppe, 1 72 Sønderjysk surrib, 172 Sønderjysk sursteg, 48 Timian, 31 Tips, salat, 139 Tomat, flæsk i, 1 01 Tomater å la Lofer, 222 Tomatfrikassé med stribet flæsk, 49 Tomatmarinerede grillkoteletter, 209 Tomatris, 1 59 Tomatsalat, 142 Tomat-smør, 230 Tomatsovs, 1 63 Tomatsuppe, 38 Tranekær sommergryde, 98 Trykkoger, anvendelse af, 27 Tunger i olivensovs, 91 Tunger, panerede, med grønsager, 91 Tunger, sprængte med karrysovs, 92 Tungeragout, 91 Tungeret, orientalsk, 91 Udenlandske retter, 175 Ungarske svinekoteletter, 63 Ungarsk gryde, 1 05 Vandbakkelser, 42 Vandspejlede æg, 127 Varm bacon-ananas-sandwich, 232 Varm kartoffelsalat, 1 54 Varm leverpostej-sandwich, 232 Varm sandwich med skinke og ost, 232 Vendelbosylte, 222 Vendiske koteletter, 60 Vendsysselflæsk, 225 Vendsysselsk grønlangkål, 172 Vendt spejlæg, 1 27 Verona-spaghetti, 1 57 Vin, antal glas pr. flaske, 197 Vin, glastyper, 1 97 Vin, opbevaring af, 196 Vin, i køkkenet, 195 Vin, serveringstemperatur, 197 Vin, til dessert, 1 93 Vin, til forret, 1 87 Vin, til hovedret og ost, 1 90 Vin, valg af, 197 Vin, årgangsbedømmelse, 199 Vindistrikter, kortover, 198, 199 Vinen og maden, 1 85 Vinens behandling, 196 Vintergryde, 98 Vinterguf, 101 Vægt, mål og, 245 Ymermarinade, 145 Æblebacon, 85 Æbleflæsk, 75 Æbleflæsk på en anden måde, 7 5 Æblekål med tomat, 1 02 Æblepeberrod, 143 Æg, dampspejlede, 127 Æg, deling af, 127 Æg, formspejlede, 127 Æg, javanesiske, 1 31 Æg, kogetider, 126 Æg, kogte, 126 Æg, osterør-, med bacon, 1 30 Æg, pocherede, 127 Æg, pocherede, med karrysovs, 131 Æg, rør-, 128 Æg, rør-, italienne, 1 3 1 Æg, spejl-, 1 2 6 Æg, spejl-, sprødstegt, 127 Æg, spejl-, vendt, 127 Æg, vandspejlede, 127 Æg og ægretter, 1 27 Æg med bacon og ost, 129 Æggeboller, 41 Æggekage, 128 Æggekage, Astas, 166 Æggekage, gammeldags, vendt 128 Æggekage, let, uden mel, 128 Æggekage, med bønner og bacon, 130 Æggekage, med mel, 128 Æggekage, spansk, 129 Æggemarinade, 145 Æggereder, 41 Æggestand, 41, 128 Æggestand med spinat, karotter og bacon, 130 Øf-stroganof, 97 Årstidens grønsager, 145 | ||
SUNDBY-KOTELETTER
4-6 svinekoteletter, 35 g smør, 1/2 hvidkåls -hoved, 1/2 kg kartofler, 200 g løg, - 6 hele peberkorn, salt, 2 dl vand. Koteletterne brunes i smørret. Kålen deles i 8 stykker, stokken fjernes, og kålen koges 15 min. De skrællede kartofler skæres i tykke skiver og de pillede løg i snitter. Kartofler, løg og kål brunes på panden og lægges lagvis, med koteletterne i midten, i et ovnfast fad. Krydderierne drysses over, vand hældes ved, og der lægges låg eller folie over, hvorefter retten sættes i ovnen ved 200° C ca. 1/2 time. | ||