Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vegetarisk kogebog | ||
Forfatter: | Lindberg, Marie; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1910 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Dansk Bogforlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 184 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | servering; vegetarisk; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2,25 | ||
Efterhånden som Vegetarismen trænger sig sejrrigt frem, bliver kravet om
vegetariske Kogebøger større og større - kogebøger som ikke alene kun beskæftiger sig med vegetariske retter men ogsaa i sine Anvisninger er i overensstemmelse med Sundhedens Krav ikke mindst med Hensyn til Fødemidlernes rette Sammensætning, og som ikke er saa overvældende store, at man ikke ved, hvad man skal vælge, men dog saa righoldige, at der kan skabes passende Afveksling i Kosten i ethvert Hjem. For at fremskaffe saadan en Kogebog har vi henvendt os til Frk. Marie Lindberg, og det har lykkedes os at faa hende til at samle sine Erfaringer i nærværende lille Bog, og vi har været heldige i vort valg af forfatterinde; thi Frk. Lindberg har i mange Aar som bestyrerinde været forbundet med Badesanatorierne i Skodsborg og paa Frydenstrand og ved sin praktiske Deltagelse i Kogningen paa sidstnævnte Sanatorium erhvervet sig grundigt Kendskab til de fordringer, der stilles til en sundhedsmæssig Kost. Mest bekendt er Frk. Lindberg dog bleven ved hendes dygtige Ledelse af de Kogekursus, som Frydenstrand Sanatorium har ladet afholde i flere af Jyllands største Byer, og som blev meget rosende omtalt i de stedlige Blade. Saaledes siger Aalborg Stifts-tidende: »Alle de deltagende Damer var meget begejstrede for, hvad havde hørt og set; set paa Kursus'et og vist alle rede til at slaa et Slag for flere Grøntsager. . . . Det var med Beklagelse over, at Læretiden var til Ende og med Tak for den elskværdige Maade, hvorpaa Undervisningen var ledet, at man skiltes." Horsens Dagblad skriver bl. a.: „Jeg besøgte forleden Dag det vegetariske Kursus i Heste-damsgade og var forbavset over alle de velsmagende, sunde, nærende og forholdsvis billige Retter, der blev fremstillet under udmærket dygtig Ledelse." Paa denne Tourné fik Forfatterinden af nærværende Kogebog rig Lejlighed til ved Samtaler med Husmødrene fra de forskjellige Hjem at se, hvad der trængtes, hvad der burde betones, og hvad der var uvæsentligt, og disse hendes Erfaringer kommer saaledes Kogebogen til gode. Det bør endelig ogsaa bemærkes, at Frk. Lindberg fik mange Opfordringer af hendes Elever til at udgive netop et saadant Værk, som nu foreligger, og som vi haaber maa tjene til Gavn og Nytte i mange af de tusinde Hjem i vort kære Fædreland. Dansk Bogforlag. | ||
Abrikoser......... 126
Abrikosgrød........ 376 Abrikossuppe ,....... 47 Agurker (fyldte)...... 132 Agurkesalat........ 1 Ananasfromage....... 818 Appelsiner, Bananer og Kokosrist ........... 320 Appelsiner og Æbler..... 319 Artiskok au naturel..... 235 Artiskok, stuvet ... 286 Aspargesbudding...... Asparges med Gulerødder 209 Aspargessalat. I .... 172 A spargessalat. II..... 173 Asparges, stuvede...... 207 Aspargessuppe....... 32 Aubin.......... 68 Bananer, Fromage af tørrede ......322 Hananer med Fløde, bagte ...... 324 Hananer med Saft, bagte ...... 323 Bananer til Paalæg..... 313 Bananfromage..... 321 Banankage ...... 409 Banan- og Æblesalat ...... 197 Blaabær.......... 426 Blaabærkage........ 336 Blaabær saft........ 432 Blaabærsuppe........ 56 Bladbeder, stuvede..... 242 Bladselleri eller engelsk Selleri 219 Blomkaal......... 210 Blomkaal og Karotter .... 211 Blomkaal og Kis i Tomfttsnnce 134 Blomkaal i Røræg..... 169 Blomkaalsgratin...... 67 Blomkaalssalat....... 174 Blomkaalssuppe...... 34 Blommesuppe.......57 Boghvedegrød....... 16 Boller........... 401 Baller af brune Bønner......291 Boller af brunet Ris...... Boller fyldte mod Tomat......140 Boller i Selleri....... 146 Boller, hvide...... 292 Breakfastfoodgrød 1 Brombær ...... 42 Brombærsaft...... 432 Brun Suppe...... 33 Brødboller...... 290 Brødbudding ...... ... 372 Brod. ristet .... 885 Brødsuppe ......... 48 Byggrynsgrød ...... Byggrynsvandgrød......... Bygsuppe......... 49 Bygvælling...... 21 Bønner, Puré af hvide 151 Bønnekoteletter....... 116 Bønnepølse....... 298 Bønnesalat....... Bønnosteg...... Caramel Cereal....... 421 Citronfromage....... 325 Citronpie.......... 826 Citron soufflé........ 331 Citronvand......... 123 Crème Linsebudding..... 78 Crème til Kager I..... 288 Crème til Kager. II..... 289 Radier, fyldte........ 374 Dadler til Paalæg...... 314 Dessert, japansk...... 353 Dessert, kongelig...... 342 Drueæbler......... 327 Ferskener med Ris..... 329 Ferskenkage........ 328 Figener til Paalæg...... 316 Figenkage......... 335 Figenpølse......... 317 Fiskebudding (vegetarisk)...... 68 Flotten Island....... 365 Flødebudding........ 367 Fløderist med Asparges ... 133 Flødesauce......... 261 Franskbrød........ 384 Franskbrød, fyldt med Spinat. 120 Frikadeller, irske...... Frikassé, vegetarisk..... 139 Fromage af tørrede Bananer...... 322 Frugtkage......... 369 Frugter til hermetisk Henkogning...... Frugtsaft........ 424, 432 Frugtsaft uden Sukker......433 Frugtsauce......... 286 Frugtsuppe......... 52 Frydenstrandssalat..... 177 Fyldt Linsesteg...... Fyldt Hvidkaalshoved .... 98 Gems........... 390 Glutengems........ 392 Glutenolabudding...... 95 Glutenolagrød....... 5 Glutenvælling i Mælk .... 22 Glutenvælling i Vand .... 23 Grahamsbrød........ 382 Grahamsbrød, ugæret .... 383 Grahamsfløderist...... 122 Grahamsfrikadeller..... 109 Grahamsgems........ 391 Grahamsgrød........ 4 Grahamskiks........ 397 Grahamsruller....... 387 Grahamstvebakker..... 389 Granola med Mælk..... 28 Granolabudding....... 69 Granolagrød........... 6 Granolapie......... 123 Granolavælling....... 24 Græskar.......... 438 Græskarbudding...... 75 Græskarsnitter....... 217 Græskar, stuvede...... 216 Grønkaal, stuvet...... 249 Grønkaalsrand....... 70 Grønkaalssuppe...... 37 Grøntsager, Tørring af ...... 439 Grønærter......... 439 Grønærterand........ 73 Grønærter, stuvede..... 222 Grønærtesuppe....... 39 Gulerodsbudding. 1...... 71 Gulerodsbudding. II..... 72 Gulerodspuré........ 153 Gulerodssalat........ 178 Gulerodssalat til Paalæg ...... 306 Gulerødder, grillerede .... 214 Gulerødder og Knudekaal, Salat af .......... 200 Gulerødder, Salat af raa ... 199 Gulerødder, stuvede ..... 212 Gulærtebudding....... 74 Gulærtesuppe........ 41 Havregrød......... 7 Havrekiks......... 398 Havrerødder, stuvede .... 241 Havresuppe. 1........ 50 Havresuppe. II....... 51 Haschis.......... 130 Hindbær.......... 426 Hindbærkage........ 337 Hindbærsaft........ 432 Hovedsalat......... 190 Hovedsalat med Flødeskum....... 191 Hvedebudding....... 341 Hvedeboller med Spinat ... 141 Hvidkaal au naturel..... 254 Hvidkaal, stuvet....... 265 Hvidkaalshoved,fyldt .... 98 Hvidkaalsrand....... 76 Hvidkaalssalat....... 194 Hvidkaalssuppe......... Hyldebærsaft........ 429 Hyldebærsuppe....... 58 Hyldebær til sauce, grønne......278 Japansk Dessert....... 363 Jordbær.......... 426 Jordbærfromage...... 888 Jordbærkage........ 339 Jordbærpie......... 340 Jordbærsaft......... 431 Jordbærsauce........ 284 Jordbærte......... 122 Jordskokkebudding..... 92 Jordskokker, stuvede...... 284 Jordskokkesuppe...... 45 Julekage...... ... 400 Julesalat.......... 195 Kaalraber, fyldte...... Kaalraber, grillerede..... 288 Kaalraber, stuvede..... 237 Kaalrabigratin....... 93 Kaalrabipuré........ 157 Kaalrouletter........ 185 Kaffekage......... 404 Kaffebrød......... 406 Kanelkage......... 894 Kanelkage au naturel .... 216 Kartofler, bagte....... 201 Kartofler, brunede...... 200 Kartoffelmos........ 202 Kartofler, nye........ 208 Kartofler, opvarmede ......205 Kartofler, stuvede........ Kartoffelfrikadeller..... 118 Kartoffelkroketter ...... 124 Kartoffelkroketter, fyldte...... 125 Kartoffelsalat........ 179 Kartoffel- og Urtesalat .... 180 Kartoffelsalat med Protose ......181 Kartoffelsalat med Æbler ...... 182 Vegetarisk Smør. I ...... Vegetarisk Smør. II..... 280 Voksbønner........ 232 Æblegelé.......... 437 Æblegrød......... 380 Æblekage. I........ 357 Æblekage. II........ 358 Æblekage. III........ 35 Æblekage, Frydenstrands...... 360 Æbler........... 426 Æbler, indbagte....... 356 Æbler med Ris...... 363 Æbleomelet........ 362 Æblepie......... 364 Æblesaft.......... 432 Æblesauce......... 283 Æble soufflé........ 332 Æblesuppe......... 59 Æg, blødkogte....... Æg, forlorne eller pocherede......163 Æg, fyldte........ 164 Æg, haardkogte som Paalæg...... 302 Æggebudding........ Æggegrød......... 13 Æggekage med Brød .... 148 Æg i Persillesauce ..... 165 Æg med Persille...... 161 Æggesauce......... 273 Ærter med Gulerødder...... 213 Ærter, Puré af gule..... 149 Ærtesteg.......... 104 Øllebrød........ 29 | ||
98. Fyldt Hvidkaalshoved.
Af et stort fast Hvidkaalshoved fjernes de yderste, grove Blade; der, hvor Stokken sidder, skæres et Laag af Kaalen; denne udhules og fyldes med en Fars som til Bønner eller Linseboller (se Nr. 100 og Nr. 142), Tomatbudding, (se Nr. 90) eller Nøddesteg (se Nr. 102). Nogle store Blade lægges over, og til sidst dækker man med det afskaarne Laag. Et Klæde bindes fast om Hovedet, der koges ca. tre Timer i Vand. | ||