Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Æg og grønt | ||
Forfatter: | Rindom, Sonja; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1970 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | J. Sjøgrens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 238 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | æg; grønsager; serie; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 36,8 | ||
ÆG OG GRØNT er en bog om små, enkle retter, som er nemme at lave, som ikke
tager ret lang tid og som stort set er overkommelige i pris. Ordet »overkommelig« bruges med vilje, fordi ordet »billig« er ved at falde ud af sproget. Men som sagt - retterne her i bogen er de lette, lækre ting, der kan sætte kulør på et frokostbord, kan bruges som forret eller sideret til en middag eller serveres som natmad. De kræver ikke stor ståhej, men kan tilberedes hvor som helst man har et kogeblus og en ovn. Og de er alle - håber vi da - så nøjagtigt forklaret, at enhver kan få held med dem. Angående æggeretterne Af de kloge hoveder, som har forstand på statistik, får vi at vide, at vi spiser for få æg i dette land! Men med fare for at få en eller anden ophøjet myndighed på nakken vil vi alle påstå, at vi ville spise mange flere æg, hvis vi bare måtte få lov til at spise dem friske!! For dog at formilde den samme myndighed gives der i denne bog mange opskrifter på gode ægge-retter, som måske kan inspirere læserne til at spise mange flere æg for fremtiden! Angående grøntretterne Grønsager skal man spise, fordi de smager godt og giver storartede muligheder for at variere vores mad. Og så er grønsager jo i tilgift sund mad. Måske kan denne bogs mange grønsags-opskrifter lokke en hel del læsere til at lægge spisevanerne om, så de ikke spiser kartofler til middag hver eneste af årets dage. Der findes jo andre muligheder! Dette være ikke sagt for at forklejne de kære kartofler. Men det er så vigtigt med variation i de daglige spisevaner - både for sundhedens og for humørets skyld! | ||
Nr:
1 Franske røræg 2 Morgenæg i cocotte 3 Omelet med champignons 4 Ostesoufflé 5 Spejlæg i det grønne 6 Æggekage 7 Æggepunch (Zabaione) 8 Æggestand med ris 9 Artiskokker med rørt smør 10 Auberginer, farserede 11 Avocados med dressing 12 Blomkål à la polonaise 13 Broccoli med marinade 14 Champignons à la creme 15 Endivier med skinke 16 Fennikel på spansk 17 Fyldt salatagurk 18 Grøn salat 19 Grønlangkål 20 Grønne asparges 21 Grønærter à la française 22 Gulerødder chantilly 23 Haricots verts, smørdampede 24 Jordskokker, panerede 25 Kartoffelkage fra ovnen 26 Kartofler å la Hasselbacken 27 Kartofler med persille 28 Løg, fyldt med fars 29 Majskolber 30 Marinerede grønsager 31 Paneret selleri 32 Pebere som i Venezia 33 Porrer med skinke og ost 34 Ristede kastanjer 35 Rødkålssalat med æbler 36 Sommerhuspande 37 Spidskål med béchamel 38 Spinattærte 39 Tomater med fyld 40 Zucchini, ristet Side: 169 Håndbogsafsnit 233 Stikordsregister agurk, persille 75 agurker 195 agurkesalat, fransk 75 agurkesalat med flødedressing 75 alverdens livret 172 artiskokbunde a la creme 43 artiskokbunde med mornaysovs 43 artiskokker 196 artiskokker med rørt smør 40 asparges 197 asparges, grønne 84, 197 asparges, hvide 197 asparges, ostegratinerede 87 asparges, vinaigrette 198 auberginer 198 auberginer å la Soraya 47 auberginer, farserede 44 auberginer moussaka 46 auberginer, ristede 47 avocadodressing 51 avocadoer 199 A-B avocadosalat 51 avocadosalat med hønsekød og tomat 50 avocados med dressing 48 avocados med tomatpuré 50 baskiske røræg 10 batata 213 béchamelsovs 154 blegselleri 225 blegselleri, gratineret 131 blegselleri, kogt i bouillon 131 blomkål 199 blomkål å la polonaise 52 blomkål, gratineret 54 blomkålsgratin 39 blomkålssalat 55 blødkogt æg 177 bohus-æg 15 bouillonkartofler med persille 107 brasekartofler med løg 114 broccoli 201 B-G-D-E broccoli, kogt 58 broccoli med marinade 56 broccoli med ostesovs 59 bronzeløg 216 bønner 201 bønner, schweizer- 99 champignons 203 champignons å la crème 60 champignons med marsala 63 champignons som i Firenze 62 champignonsalat 63 chikoree-salat 208 chokoladesoufflé 34 Colbert æg 39 courgetter 230 dressing 209 endivier 205 endivier i hvidvin 67 endivier med skinke 64 endivier, smørbrunede 206 endivier, smørstuvede 67 endiviesalat 66 p-e farserede auberginer 44 farserede Zucchini i tomatsovs 167 fennikel 207 fennikel i krydret bouillon 71 fennikel, ostegratineret 70 fennikel på spansk 68 fransk agurkesalat 75 fransk dressing 209 fransk kartoffelsalat 115 fransk rødkål 147 fransk surkål 155 franske røræg 8 friturestegte løgringe 119 friturestegte Zucchini 167 fyldt salatagurk 72 fyldte ovnbagte kartofler 111 gratin, blomkål- 39 gratin, grønkål 83 gratinerede grønsager 192 gratinerede jordskokker 103 gratinerede porrer 139 gratineret blegselleri 131 G gratineret blomkål 54 gratineret grønkål 83 gratineret hel spinat 159 gratinering med béchamelsovs 193 gratinering med mornaysovs 193 gratinering med ost 192 gratinering med tomat 193 grøn peber med roquefort 135 grøn salat 76,208 grøn salat med roquefort 79 grønkål 207 grønkål, gratineret 83 grønkålsgratin 83 grønlangkål 80 grønne asparges 84, 197 grønne bønner å la polonaise 99 grønsager, dybfrosne 185 grønsager, gratinerede 192 grønsager, hjemme- frysningaf 186 G grønsager, indkøb af 182 grønsager, marinerede 124 grønsager, om at koge 188 grønsager, opbevaring af 183 grønsager på dåse 187 grønsager, rensning af 184 grønsager, rå 188 grønsager, stuvede 191 grønærter 210 grønærter å la française 88 grønsager med ris og karry 91 grønærter, rystet i smør 91 grønærter som i Normandiet 90 gulerodssalat 95 gulerødder 211 gulerødder â la française 95 gulerødder chantilly 92 gulerødder, dampet i smør og cognac 95 gulerødder på landsbymanér 95 gulerødder som i Vichy 94 I-I-J-K haricots verts 96 haricots verts, oste-gratinerede 98 hjemmefrysning af grønsager 186 hvide asparges 197 hvidkål 212 hvidkål med ost 154 hvidkålsroulader med hakket kød, champignons og løg 155 hvidløg 217 hårdkogt æg 177 hårdkogte æg 178 italienske blomkål 200 jordskokker 212 jordskokker, gratinerede 103 jordskokker, kogte 102 jordskokker panerede 100 jordskokker, ristede 103 julesalat 205 jægerens røræg 31 kartoffelkage fra ovnen 104 v kartoffelkage med løg og ost 115 kartoffelmos 106 kartoffelsalat, fransk 115 kartoffelsalat, varm 114 kartoffelsne 115 kartofler 213 kartofler å la Hasselbacken 108 kartofler, fyldte ovnbagte 111 kartofler, ostegratinerede 106 kartofler med persille 112 kartofler, ovnbagte 111 kartofler, råstuvede 107 kastanjepuré 140 kastanjer 216 kastanjer, ristede 140 kastanjesuppe 140 King Edward 215 kirsch-soufflé 35 kogt broccoli 58 kogte grønsager naturel 190 kogte jordskokker 102 K-L-M kogte, revne grønsager 194 kogte æg 176 kolde artiskokker vinai- grette 42 kreoler-æg 180 krydrede ovnristede tomater 163 lidt om grønsager i al almindelighed 181 løg 216 løg, fyldt med fars 116 løgpuré, Soubise 119 løgpuré fra Provence 118 løgringe, friturestegte 119 løgsmør 119 majs 220 majskolber 120 majskolber,ovnbagte 123 majskroketter 123 marinerede grønsager 124 mausel (bintje) 215 mimosesalat 79 morgenæg i cocotte 12 mornaysovs 131, 166 om at koge grønsager 188 om dybfrosne grønsager 185 om indkøb af grønsager 182 om opbevaring af grønsager 183 om rensning af grønsager 184 omelet med champignons 16 omelet med grønne krydderurter 19 omelet med kartofler 19 omelet med løg 19 omelet med ost 19 omelet med skinke 19 opbevaring af æg 174 ost til grønsagsretter 194 ostegratinerede asparges 87 ostegratinerede haricots verts 98 ostegratinerede kartofler 106 ostegratineret fennikel 70 ostesoufflé 20 ovnbagte kartofler 111 0-P-R ovnbagte majskolber 123 paneret selleri 128 Parmentier 214 pebere som i Venezia 132 peberfrugter 220 perleløg 217 perperonata 134 persilleagurk 75 pocherede æg 179 pocherede æg Parmentier 180 pommes frites 110 porrer 222 porrer, gratinerede 139 porrer med skinke og ost 136 remouladesovs 130 ristede auberginer 47 ristede jordskokker 103 ristede kastanjer 140 rodselleri 224 romaine-salat 208 romasovs 63 rosenkål, smørristet 82 rødbeder 223 rødkål 224 rødkål, fransk 147 rødkål, lavet til med rødbedeeddike 146 rødkål med vin og flæsk 147 rødkål på gammel dansk manér 146 rødkål, tøndersk 146 rødkålssalat med æbler 144 rødløg 216 røræg, baskiske 10 røræg, franske 8 røræg, jægerens 31 rå grønsager 188 rå æg 175 råstuvede kartofler 107 salat af grøn peber, ost og tomater 135 salat af gule, grønne og røde pebere 134 salat, grøn 76 salatagurk, farseret med hakket æg i bechamel 74 s salatagurk, fyldt 72 savoykål 227 savoykål, snurret mør i smør 154 schweitzerbønner 99 selleri 224 selleri i remouladesovs 130 selleri, paneret 128 selleripuré 130 skaldyrsoufflé 23 skalotteløg 216 skinkeæggekage 31 skorzonerrødder 226 slikasparges 86 slikporrer 138 smile-æg 177 smileæg til den fortravlede og til patienten 178 smørbrunede endivier 206 smørdampet hel spinat 159 smørristet rosenkål 82 smørstegt grøn salat 78 snittebønner 202 S snittede endivier i æblemos 67 sommerhuspande 148 soufflé, chokolade- 34 soufflé, kirsch 35 soufflé, oste- 20 soufflé, skaldyr 23 soufflé, spinat- 23 spejlæg fra ovnen med tomatsovs 26 spejlæg i det grønne 24 spejlæg i rede 27 spejlæg med brunet smør 19 spidskål 227 spidskål med béchamel 152 spinat 228 spinat, hel 159 spinatsoufflé 23 spinattærte 156 stuvede grønsager 191 surkål 227 sylteløg 217 sådan ser et frisk æg ud 174 S-T-f tomater 229 tomater, fyldt med kogt tunge, peber, agurk og champignons 163 tomater Lucullus 150 tomater med fyld 160 tomater, ovnristede 163 tomater som i Antibes 151 tomater som i Napoli 162 tomatgelé 151 tomatsalat 150 tomatsmør 151 tomatsovs 166 tunesiske æg 14 tøndersk rødkål 146 varm kartoffelsalat 114 vigtigt at huske når man bruger løg 219 vinaigrette, kolde artis- kokker 44 vinter-asparges 226 voksbønner 202 voksbønner med rørt smør 98 Wz/E! wondersalat 208 zittauerløg 216 zucchini 230 zucchini, friturestegte 167 zucchini i tomatsovs 167 zucchini, ristet 164 æg, bohus 15 æg er slankekost 175 æg i cocotte med ost 15 æg og velsmag 172 æg royal, æggestand 38 æg, tunesiske 14 æggekage 28 æggekage fra Lorraine 30 æggekage, skinke- 31 æggepunch (Zabaione) 32 æggeskallen 173 æggestand med ris 36 æggets form 173 æggets mange anvendelsesmuligheder 180 Stikord | ||
Omelet med champignons
Det er egentlig utroligt, at der af de få og beskedne ingredienser kan laves noget så udsøgt som en omelet. Men det kan der - hvis man da mestrer den kunst at bage en omelet. Det er nemlig ikke helt så nemt, som det lyder. Når De læser opskriften, siger De måske: - Sådan én kan jeg bage med den ene arm bundet på ryggen! Men når De har prøvet, indrømmer De nok, at man har god brug for begge arme. Man bærer sig sådan ad: Slå æggene op i en skål. Kom en klat smør på panden, men ikke mere end nødvendigt. Lad det varme igennem og bruse af. Kom imens et nip salt og et drys nykværnet hvid peber i æggene og pisk dem sammen med let hånd, gerne med en gaffel. Hæld så æggemassen i det varme smør, lad den lige få tid til at sætte sig et øjeblik, inden De med en gaffel giver Dem til at røre langsomt »i ottetal« i massen. Det gør De, for at alle æggenes bestanddele skal stivne »i takt«, så omeletten kan blive fløjlsblød. Når æggemassen har samlet sig jævnt, holder De op med at røre og lader omeletten bage gylden på undersiden. Men den må endelig ikke stå for længe, så den bliver tør. Hele processen, fra man slår æggene op i skålen, til omeletten glider af panden, må kun tage 4-5 minutter. Omeletten må faktisk gerne være blød på oversiden. Franksmændene siger, at en omelet skal »savle«, og de har altid ret, når de snakker om mad. Når omeletten er færdig, løfter De straks panden af ilden, løsner omeletten med en paletkniv, fordeler fyldet på den ene halvdel og slår den anden halvdel af omeletten over, idet De lader hele herligheden glide over på et varmt serveringsfad. Fyldet: Lad skivede champignons snurre lidt på panden i smør med et kraftigt drys frisk- | ||