Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Spis rigtigt - og ha' det rart. Blade af min kulinariske dagbog | ||
Forfatter: | Høyrup, Mulle; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1967 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Stig Vendelkær | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 137 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | helsekost; kunstner; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 9,75 | ||
Jeg har to store passioner, kunst og ernæring, og når jeg siger ernæring,
mener jeg ikke et eller andet tilfældigt, som man indtager for at opretholde livet - men rigtigt sammensat, sund føde, som kan tilfredsstille selv den mest kræsne, og tillige være en æstetisk fryd for øjet. En stærk udviklet lugtesans - som naturligvis kan være meget ubehagelig, f. eks. i en linie 3 på en regnvejrsdag -har absolut sine fordele, når man laver mad, og specielt da, når man sætter noget ind på at den skal være sund. En hel del læsere vil muligvis straks lægge bogen fra sig med alle tegn på væmmelse ved ordet sund, som for mange er synonymt med trist, smagløst kaninfoder og langhårede sundhedsapostle i sæk og aske - men jeg beder Dem så mindeligt om at fortsætte lidt endnu, for nok er jeg noget af en sundhedsapostel, men samtidigt er jeg en stor gourmet, takket være en uhelbredelig trang til at nyde livet, kombineret med lugte- og smagssansen, der sætter mig i stand til at skelne og værdsætte alle de smags- og lugtstoffer, som rigtigt anvendt kan gøre et ellers kedeligt måltid til noget meget festligt. Jeg har formet min kogebog som en dagbog - eller mere korrekt, ugentlige udpluk af min kulinariske dagbog. Den prætenderer ikke at være nogen fyldestgørende opslagsbog i den gængse forstand, idet den kun tager det med, som jeg selv serverer her i huset, og kun hovedmåltidet - men for den der gerne vil prøve rigtig mad på en velsmagende og ny måde, vil den kunne være til inspiration ved at vise mulighederne på de forskellige årstider og til de forskellige lejligheder. Når man tager middagsmaden en gang om ugen et helt år igennem, kan man få maden både til højtiderne og andre festlige lejligheder foruden hverdagens mad, picnic og barbecue-måltider. Også diætmaden er der taget hensyn til, da vi mellem vore gode venner har både diabetikere, rene vegetarianere og folk, der er på afmagring, så middagene er afpasset efter de forskelliges behov på de dage, de besøger os. I den alt for korte, men herlige danske bærfrugt-sæson nyder vi frugten som den er, og gemmer de tilberedte desserter til mere frugtfattige og mørke perioder, hvor de trods deres ernæringsmæssige underlødighed kan virke som små lastefulde lyspunkter. Inden jeg begynder på selve menuerne og opskrifterne, vil jeg lige komme med nogle orienterende bemærkninger. Min mad er meget præget af fransk kogekunst, og derfor serverer jeg året rundt urtesuppe under en eller anden form til næsten hver middag, ligesom vi som regel slutter måltidet med ost (uden smør) og frugt. Desuden serveres altid en rå salat, alt efter hvad årstiden byder på. For folk, der ikke er kendere af fransk mad, lyder urtesuppe vist som noget langt vandpjask med en gulerod og en slap dødssyg porre i - men for dem, der har lært at værdsætte det franske køkken, betyder urtesuppe noget ganske andet. | ||
Afmagringsmenu 94
agurkesalat med rødbeder 49 agurke-rødbedesalat 92 and med vindruer 96 artiskokker med hollandaise 62 asier, farserede 107 asiette anglaise 92 asparges med oste-béchamelsauce 48 asparges med marinade 57 aspargessuppe 78 auberginer, farserede 54 auberginer, forlorne (asier) 107 avocado med krabber 56 barbecue, i almindelighed 99 brochettes de moules (muslinger) 64 grillade provençale 44 grillstegte kalvekoteletter 61 grillstegte krebinetter 72 grillstegte lammekoteletter 57 grillstegte mørbradbøffer 85 grillstegte svinekoteletter 91 basilikum, alm. regler 11 béchamel-sauce 48 blomkålsgratin 77 blomkâlssuppe 74 blommefromage med cognac 22 borsch 7 broccoli i suppe 88 brochettes de moules (muslinger) 64 brune kager 97 bryllupskage 114 indonesisk risret 32 is (med hindbær) 53 julesalat med fennikel 39 julesalat med grapefrugt 19 julesalat endivie 106 kalkun 109 kalvekoteletter 29 kalvekoteletter, grillstegte 61 kalvekød i asier 107 kalveskank med ærter og løg 87 kalvesteg med paprika 49 kalvesteg med salvie 66 kartofler, ovnbagte 29 kartofler, ovnbagte 77 kartofler, pommes frites 93 kartoffel-kroketter 38 kartoffel-ovnret med løg-ærter 53 kartoffel-ovnret 105 kartoffel-salat 45 kartoffel-salat 66 kartoffel-salat til picnic 99 kartoffel-suppe 28 krabber i avocado 56 krebinetter, grillstegte 72 krydderurter 11 kylling, coq au vin 21 kylling, spidgrillet poulard 89 kyllingesalat 70 kærnemælksost 10 kødboller med tomater 36 kød-rester 106 kød-stegning 8 »kottbullar« 82 kørvelsuppe 44 kørvelsuppe 61 kålrouletter med ris 83 lammekoteletter 57 leonella-steg 42 løg-pie 63 løgsuppe 6 løgsuppe 79 løg-ærter 54 løg-ærter 87 løvstikke, alm. regler 7 macédoine med spidskål 67 majskolber 40 melon med syltede ingefær 71 minestrone 24 mousse des prunes au cognac 22 muslinger 64 muslinger moule marinière 34 mørbradbøffer, grillstegte 85 mørbrad, farseret 42 mørdej 43 olie 8 ost, i almindelighed 9 ost, kærnemælksost 10 oste-béchamelsauce 48 oste-beignet 28 oste-bombe 90 oste-brød, gratinerede 56 oste-flute 71 oste-gratin 105 oste-horn m. hvidløg 25 oste-pie 95 oste-skinkebrød 91 paella 79 paprika-steg 49 pâté à la Maison des têtes 113 pâté de grieve 86 peber, fyldt 104 pie, dej 63 løg-pie 63 oste-pie 95 pizza 40 pommes frites 93 porc provençale (svinekam) 35 ragout med svinetunge 75 ratatouille H2 ris, kogning af løse 33 ris-muffins 103 ris-rester 102 ris, indonesisk risret 32 ris paella 79 ris suppe med karry og ris 91 rollmops (sild) 45 rødbede-salat 20 radbede-salat 80 rødbede-suppe med crème fraîche 38 rødspætte à la chat d'Honfleur 73 salatdressing (»standarddressing«) 8 salatolie 8 salater: agurkesalat m. rødbeder 49 agurke-rødbedesalat 92 brøndkarsesalat 56 champignonsalat 90 chicorésalat 57 fennikel-salat 89 frugtsalat 29 frugtsalat 86 hvidkålssalat 36 julesalat med grapefrugt 19 julesalat med fennikel 39 kartoffelsalat 45 kartoffelsalat 66 kartoffelsalat til picnic 99 kyllingesalat 70 mixed salad 65 moule marinière (muslinger) 64 rødbedesalat 20 rødbedesalat 80 salade provençale 59 sellerisalat 23 tomatsalat 26 tomatsalat 41 tomatsalat 77 tomatsalat 88 tomatsalat 91 salvie, alm. regler 13 salvie-kalv 66 sar, alm. regler 12 sauce diable 77 sauce til kôttbullar 82 savarin 30 selleri-bøf 19 selleri-salat 23 sild, ovnstegte 88 sild, rollmops 45 skinke-muffins 26 småkager 96 snegle (escargot à la bourguignonne) 84 soufflé af yoghurt el. tykmælk 107 spaghetti milanaise 46 spidgrillet poulard 89 spidskål, i macédoine 67 spidstegt flæskesteg, porc provençale 35 spinatsuppe 83 »standarddressing« til salater 8 stegning af kød 8 sultan au chocolat 27 suppe, i almindelighed S suppe alm. opskrift, »grundsuppe« 18 aspargessuppe 78 blomkålssuppe 74 broccolisuppe 88 champignonsuppe 36 hønsekødsuppe 32 karry og ris i suppe 91 kartoffelsuppe 28 kørvelsuppe 44 kørvelsuppe 61 løgsuppe 79 portulak i suppe 73 rødbedesuppe 38 spinatsuppe 83 tomatsuppe, minestrone 24 svinekam 76 svinekam, pore provensale 35 svinekoteletter, grillstegte 91 svinetunge i ragout 75 tomater, fyldte 70 tomater, fyldte I 102 tomater, fyldte II 103 tomatsalat 26 tomatsalat 41 tomatsalat 77 tomatsalat 88 tomatsalat 91 tomatsuppe, minestrone 24 torsk, ovnstegt 23 tærte-dej 43 tærte- og pie-dej 63 urtesuppe (se også suppe) 6 æbler, ovnbagte 34 æbler, ovnbagte 49 æbler, ovnbagte 94 æblekompot 41 æblelinser 80 æbletærte 43 æbletærte 69 | ||
4-majmiddag
Foreller: 4 portions-foreller marinade: 1-2 spsk. majsolie 1 tsk. gurkemeje salt 1 tsk. basilikum 1 spsk. kryddereddike 1 glas tør hvidvin citronskiver af V2 citron Forellerne lægges i smurt ildfast fad, overhældes med marinaden og belægges med de tynde citronskiver, dækkes med alu-folie og koges i ovnen 30 minutter ved 200°. Hertil dejlige nye kartofler, drysset med dild og strimler af grøn salat. Ovenpå en så let ret kan man godt tåle en fed ost, så jeg serverer den franske hvidløgsost med sprød fransk baguette (opskr. 2. januar-middag), og vi afslutter med ferskener. | ||