Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | "Kræs" en samling prøvede opskrifter alle vegne fra | ||
Forfatter: | Hjort, Madam; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1906 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Lehmann & Stages | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 77 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | jødisk; international; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Epilog.
Kære Madam Hjort! Saaledes som jeg i sin Tid havde den Ære at bane Vejen for Deres „smaa kolde Retter", har De nu ønsket, at jeg skulde ledsage denne Bog med et Par afstuttende Linier. Det bliver Deres sidste, forsikrer De mig. Jeg kender ikke Deres Grunde til denne Beslutning og fritter ikke derefter. Men det ved jeg i alt Fald, at det kan ikke være Mangel paa Anerkendelse, der har gjort Dem modløs. Jeg ved, at „De smaa kolde —" har faaet den Modtagelse, det var at vente i et Land, hvor endnu ikke al Sans for Madens Poesi er forsvundet, og jeg spaar „Kræs" et ikke ringere Held. Jeg har læst Deres „smaa varme Retter" igennem og deri fundet en kosmopolitisk Viden, som nu og da imponerede mig, jeg har — uden stor Sympati indrømmer jeg — dvælet ved Deres alkoholfrie Drikke og jeg har studeret Deres jødiske Retter med Nysgerrighed og Skræk. Jeg genfinder der denne Gruemad, som allerede Goldschmidt omtaler med national Stolthed, men som kun langsomt tilvante Maver kan taale. Den aabner Rækken af tolv bedre, drøje og tunge Spiser, der er sammensat i Menneskehedens Barndom, beregnede paa vilde og stærke Nomader. Jeg har haft Lejlighed til at smage baade Alliancetærten og Butterkuchen, og jeg har siddet bagefter og gispet en halv Time, ude af Stand til at rejse mig. Deres jødiske Retter, Madam Hjort, kræver en Jærnmave, en god Samvittighed og en bred, blød Lænestol til at hvile ud i. Disse Retter — Produkterne af en tusindaarig Kultur, som vi ogsaa paa andre Omraader skylder saa meget — betegner Deres Kogekunsts farlige Højdepunkt, de fortjener at modtages med Ærbødighed, at nydes med Varsomhed. CHRISTENSEN. | ||
Smaa varme Retter.
Verdens-Spejlæg............. 1 Ungarske Æg............... 8 Columbus Æg.............. 9 Polske Æg................. 10 Sne-Æg................. 11 Spansk Baccalao............. 12 Pariser-Rødspætter............. 13 Stegte Sardiner............... 14 Engelske Sardinbrød............ 14 Rotschild Østers ........... 15 Konge-Koteletter ......... 15 Quirinal-Bøf .............. 16 Romerske Tomater .......... 17 Marvbrød ............... 18 Gemsebrød................ 18 Indiske Sandwiches............. 19 Welsh Rarebit............... 19 Hollandske Ostebrød........... 20 Jødiske Retter Grue.................. 23 Gulgrød................. 24 Surkogte Rødspætter ....... 25 Brunfisk.................. 26 Fiskeskildpadde .......... 26 Indkogt Kød............... 27 Amundicus................ 28 Oxesteg................. 29 Æblekage................. 30 Alliancetærte............. 31 Paaskeæg ....... 32 Butterkuchen........... 33 Dessert. Fyldte Butterdejgsskaller......... 37 Kastanietrifli................ 38 Sultanbudding............... 39 Kurve med Ingefær............ 40 Orangeskaller............... 41 Nougatkurve ....... 42 Appelsinkurve ............. 43 Engelsk Frugtdessert............ 44 Multecréme................. 44 Norsk „Oplagt Mælk"....... 45 Engelske Julepostejer........... 46 Kolde Drikke. Viol-Limonade.............. 55 Amerikansk Lemonsquash......... 56 Italiensk Mandelmælk............ 56 Østersdrik ............. 57 Hindbærøl................. 57 Prairie Snaps ..............57 Selleri-Bowle................ 58 Pebermyntelimonade............ 58 Æggebrus................. Mælke-Sorbet................ 59 Reseda-Bowle ..... 60 Fersken-Bowle.............. 60 Alkoholfrie Drikke. Varme Drikke. Tysk Vinchokolade............. 49 Shoca................. 49 Café-mélange............... 50 Banankaffe................. 50 Banankaffe-Créme.............. 51 Fløde-mélange 51 Thepunsch................. 51 Polsk The................. 52 Hindbærpunsch............. 52 Kirsebærskum.............. 53 Krydderøl................ 53 Pickwick-Punsch............. 54 Æblevins-Cobbler.............. 61 Banankaffe-Cobbler............. 61 Kærnemælkslimonade........... 62 Kærnemælksbrus.............. 62 Kærnemælks-mélange............ 62 Nektar .............. 63 Iskaffe................... 63 Russisk Bowle 64 Majdrik ........ 64 Solstraaler................. 65 Øllimonade ................ 65 Agurke-Bowle ....... 66 Banankaffe-Brus............. 66 The-Cobbler............... 67 Kaffe-Cobbler ........67 Rhin-Bowle................ 68 Aprikos-Bowle .........68 Norsk Æggedosis ......... 69 Vinterpunsch ............... 69 Crémelimonade.............. 70 Rosen-Bowle ........... 70 Flødeselters................ 71 Tyrkedrik................. 71 Biskop.............. 72 Sommer-Bowle............... 72 Fremtidspunsch............... 73 | ||
Spansk Baccalao.
1 Pund (1/2 Kilogr.) Klipfisk udblødes en Nat i koldt Vand, skoldes i kogende Vand, befries for Skind og Ben, skæres i Smaa-stykker og sættes over med 1/2 Pund (1/4 Kilogr.) ituskaarne Tomater eller Tomatpuré, raa Kartofler skaaret i Skiver, et stort, ituskaaret Løg, lidt Salt, Sukker, hel Peber og 1/2 Pægl (1/8 Liter) Salatolie. Det koges langsomt, og naar det er mørt tilsættes lidt mere Olie. Serveres i Gratinskaller (Skjæl) garneret med Persille. | ||