Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Sund Mad | ||
Forfatter: | Thomsen, Nora; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1968 | ||
Udgivelsessted: | Odense | ||
Forlag: | Dansk Bogforlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 247 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | sundhed; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Odense | ||
Pris i kr: | 79,5 | ||
SUND MAD er en kogebog, som vi tror vil blive til stor hjælp i det daglige
arbejde i køkkenet. SUND MAD indeholder over 700 spændende opskrifter på forskellige gode frugt- og grønsagsretter, som er en lækkerbisken også for kødspiseres ganer, og viser, hvordan man på en praktisk måde kan gøre nytte af Danmarks rigdom af korn, frugt og grønsager. Det er opskrifter, De kan glæde Dem til at gå i gang med, opskrifter med masser af variationsmuligheder. SUND MAD er illustreret med 16 smukke helsides farvebilleder, der på en meget instruktiv måde viser retternes opdækning og i sig selv er en del af opskrifterne. Gennem en række sort/hvide billeder illustreres det på en letfattelig måde, hvorledes tingene skal gøres - en virkelig værdifuld hjælp ved madlavningen. For råkost- spisere er der mange gode opskrifter. Det kan også nævnes, at bogen indeholder opskrifter på mange forskellige slags teer, brugen af forskellige krydderurter, dybfrysning af vegetariske retter, bagning af brød med brug af groft mel m. m. SUND MAD vil prøve at dække det store behov for en kogebog, som imødekommer den stigende interesse for sund levevis blandt Danmarks befolkning. Nora Thomsen, der i flere år har skrevet Spisesedlen i tidsskriftet Sundhedsbla- det, har påtaget sig at skrive denne nye kogebog, der vil udfylde en savnet plads blandt de talrige kogebøger, der er skrevet. For værdifuld hjælp takker vi Politikens Forlag for tilladelse til brug af bogen „Lægeplanter og Trolddomsurter", (1965). Også tak til forlaget Ny Tid og Vi, Lillerød, for brug af bogen „Helbredende urter" af M. Marcussen. Endvidere tak til Thomas-Verlag, Kempen-Ndrh., Tyskland, for tilladelse til brug af bogen „Heilpflanzen Taschenbuch" af Oertel-Bauer. Med venlig hilsen DANSK BOGFORLAG At ernæringen er grundlaget for menneskets tilværelse kan ingen være i tvivl om. Børnenes vækst og trivsel, de voksnes arbejdskraft og vitalitet og alles modstandskraft mod sygdom og stress er betinget af kostens rigtige sammensætning. Herom har 60-ernes intensive forskning på ernæringsområdet på afgørende måde forøget vor viden og samtidig underbygget forståelsen af den praktiske madlavnings fundamentale betydning for ernæringen som helhed. Grøntsager, frugt og mælk har - med æg som et værdifuldt supplement - fået en central placering i den rigtige kost, hvor de ved deres rigdom på livsnødvendige næringsstoffer, ikke mindst de mange mindre kendte vitaminer og sporstoffer, som vi ikke kan undvære, udgør en stor og uundværlig bestanddel. Samtidig har havebruget og gartnererhvervet udviklet nye og værdifulde produkter, som sammen med udvidelsen af vor import af både frugter og grøntsager har bragt et væld af spændende variationer af dagligkosten inden for vor rækkevidde, så vi kan fryde os ved disse fødevarers stærke og rigt nuancerede farver, deres herlige aroma og deres fine og friske smag i såvel tilberedt som rå form. Alt dette har denne bogs forfatter, eksamineret husholdningslærerinde og tidligere diæt-køkkenchef ved Skodsborg Badesanatorium, fru Nora Thomsen Juhl, med praktisk sans, teoretisk forståelse og kulinarisk begavelse formået at kombinere på en sådan måde, at bogen bliver et værdifuldt hjælpemiddel for enhver, der vil udøve madlavningens ædle og ældgamle kunst på moderne vis og i overensstemmelse med ernæringsvidenskabens nyeste landvindinger. Folmer Dam, fhv. forstander for Husholdningsseminariet Ankerhus. | ||
Abrikosfromage ................ 164
Abrikosgrød..................... 166 Abrikossuppe ................... 67 Agar (mængde til saft m. m.) ----- 163 Agar (til fromager).............. 163 Agurkegelé ..................... 55 Agurkesalat .................... 43 Alliancesalat .................... 40 Aloisia's birkesbrød ............. 182 Ambrosiasalat.................. 48 Ananasbudding ................. 165 Ananascreme.................... 197 Ananasfromage ................. 164 Ananasgelé..................... 51 Ananasmousse ................... 52 Ananasost....................... 50 Anis ........................... 215 Appelsinbudding................ 165 Appelsincreme ................... 197 Appelsingelé .................... 51 Appelsinglasur ................... 197 Appelsinhorn................... 181 Appelsinis ....................... 174 Appelsinlimonade ............... 203 Appelsinris ..................... 161 Appelsinsovs .................... 145 Aristokrater.................... 187 Artiskokbunde, Fyldte - som kold ret ........ 150 Artiskokbunde, Fyldte - som varm ret........ 150 Artiskokker .................... 129 Artiskokker, Bagte.............. 132 Asparges ....................... 130 Asparges, Grønne .............. 130 Asparges, Overskårne ............ 130 Aspargespølser .................. 79 Aspargessalat................... 37 Aubergine à la creme............ 124 Aubergine med champignons .... 126 Aubergine med creolsovs ........ 126 Auberginer, Bagte .............. 132 Avocadosalat ................... 43 Avocadosalat med frugt ........ 48 Avocadosalat med spansk sovs .. 39 Avocadosalat med tomat ........ 43 Avocadosovs ................... 36 Avocados, Bagte ................ 132 Bagning ........................ 176 Bananer, Stegte................. 149 Bananfyld....................... 197 Banan-nøddekage ................ 190 Basilikum ....................... 215 Bechamelsovs .................. 141 Berlinerbrød .................... 183 Birkesfyld ...................... 182 Bistik .......................... 193 Blegsellerisuppe ................. 60 Blomkål, Bagt.................. 132 Blomkålsbudding ................ 78 Blomkålssalat .................. 40 Blåbærpie...................... 169 Blåbærte ....................... 209 Boller (wienerbrød) .............. 192 Boller i sellerisovs .............. 81 Bordfedt ....................... 31 Borsch .......................... 64 Boston-beans ................... 86 Bread-cups, Sprøde.............. 152 Brokkoli ....................... 130 Brombærte ..................... 208 Brunkål ........................ 123 Brændenælde (som te) .......... 212 Brød, Finsk.................... 186 Brød, Mixed groft.............. 178 Brødbagning .................... 176 Brødsuppe ...................... 68 Brødterninger, Ristede .......... 71 Brøndkarse .................... 217 Buddinger, stege og rande, Vegetariske .................. 73 Bukkehorn (som te) ............ 211 Bygsuppe ...................... 16 Bælgfrugter, Puré af ............ 96 Bælgfrugter, Retter af .......... 85 Bælgfrugter, Spirede - og kornsorter ................ 154 Bælgfrugter, Suppe af .......... 65 Bøf, frikadeller og kroketter .... 81 Bønnefrikadeller ................. 87 Bønnepuré ..................... 97 Bønnepølse .................... 30 Bønner å la Mexico ............ 86 Bønner med citronsovs .......... 121 Bønner med grønsager .......... 86 Bønner med løg og ost.......... 85 Bønnesteg, Brun................ 87 Bønnesteg med mingbønner...... 87 Bønnesuppe, Brun og hvid ...... 66 Carins „rulltårta" ............... 189 „Caphren" kornkaffe............. 200 Cerealsteg ...................... 76 Champignonbøf ................ 84 Champignonkroketter ............ 84 Champignons .................. 130 Champignons, Stuvede .......... 133 Champignonsalat ................ 38 Champignonsovs ................. 140 Champignonsteg ................ 75 Champignonsuppe .............. 65 Cheeseburgers .................. 150 Chiffonadesovs.................. 34 Chokolade ...................... 200 Chokoladefyld ................... 196 Chokoladeglasur, Gerties ........ 197 Chokolademælk ................ 200 Chokoladetærte ................. 195 Chop Suey I .................. 146 Chop Suey II .................. 147 Chop Suey med gylden hat...... 146 Chow Mein.................... 149 Citronbudding ................... 165 Citronis......................... 174 Citronløg ...................... 135 Citronmelisse ................... 215 Citronpie ...................... 168 Citronsmør .................... 143 Citronsovs ...................... 145 Concordepunch ................. 204 Creme fraiche.................. 144 Cremefromage ................... 164 Cremeis ........................ 173 Cremesovs ...................... 144 Creolgluten med makaroni ...... 92 Creolsovs ...................... 140 Crisp.......................... 169 Croutons ...................... 23 Croutons med frugt ............ 18 Desserter ...................... 160 Dessertis ...................... 172 Dild ........................... 215 Dildsmør ...................... 143 Dildsovs ....................... 141 „Dip" .......................... 156 Drikke, Varme og kolde ........ 199 Esdragon ...................... 216 Elisabetsuppe ..................... 59 Favoritsalat .................... 41 Fennikel........................ 216 Figenpølse ...................... 31 Figenpålæg .................... 30 Firkanter (wienerbrød) .......... 192 Flødefyld, Sur.................. 197 Flødesovs, Sur .................. 143 Formkage med olie ............ 190 Forårssalat ..................... 42 Forårsæg....................... 102 Fransk salat..................... 38 Franske trekanter .............. 188 Frikadeller af mingbønner........ 87 Frikadeller, bøf og kroketter .... 81 Frikadeller, Vegetariske.......... 83 Fromager (tabel) ............... 163 Fromager uden husblas.......... 164 Frugt, Frisk.................... 160 Frugt med ost.................. 50 Frugt og grønsagers betydning for sundhed og sygdom ...... 221 Frugt og ost.................... 49 Frugt-ostesalat .................. 50 Frugtdrikke, Lage til sødning af .. 203 Frugter, Bagte................... 160 Frugtgrød (jordbær, stikkelsbær m. fl.) .... 166 Frugtis ........................ 174 Frugtklidgrød .................. 14 Frugtmælk ..................... 200 Frugtmælk, Eksempler på........ 201 Frugtmåltider (råkost) .......... 224 Frugtpind ....................... 155 Frugtpunch .................... 203 Frugtsaft, Rå .................. 205 Frugtsalat ...................... 47 Frugtsalat, Kalifornisk .......... 47 Frugtsalater.................... 46 Frugtsalatsovse .................. 46 Frugtsmør ...................... 20 Frugtte ........................ 207 Frysning af vegetariske retter .... 233 Gelé af frosne frugter .......... 51 Gelé og ost.................... 51 Gemysegrill, Mixed ............. 123 Gemysemos .................... 123 Gemysesalat..................... 44 Gerties chokoladeglasur .......... 197 Gifler .......................... 180 Gluten å la Stroganof .......... 90 Gluten, Fremstilling af .......... 89 Gluten i fad.................... 90 Glutenboller .................... 70 Gluten-gullasch ................. 91 Glutenrand...................... 78 Glutenretter ..................... 89 Gluten-schnitzel ................ 90 Gluten-schnitzel florentiner ...... 92 Gliih-wein ...................... 205 Gløgg, Alkoholfri .............. 205 Gløgg I ........................ 205 Gløgg II ...................... 205 Grahamsboller .................. 181 Grahamsboller uden gær ........ 184 Grahamsbrød, Dagmars ......... 179 Grahamsbrød med dadler........ 178 Grahamsbrød med figner........ 178 Grahamsbrød med hvedekim og sesamfrø.................. 178 Grahamsbrød med sojamel ...... 178 Grahamsbrød uden gær ........... 178 Grahamsgrød med dadler........ 14 Grahamsmelboller .............. 70 Grahamsrist ..................... 72 Grahamsrosinbrød med sojamel . . 179 Grahamsskorper ................ 185 Grahamstvebakker.............. 185 Granola og Crisp som morgenmad 15 Granolasteg..................... 75 Gratin ......................... 103 Gratinfars I.................... 103 Gratinfars II ................... 104 Græskarpie ..................... 168 Græskarrand.................... 77 Grød af tørrede frugter ........ 166 Grød, Gode råd ved kogning af .. 13 Grød - Kogetid og grynmængde .. 13 Grød, kogning i termoflaske .... 13 Grønkålsrand .................. 77 Grønkålssalat................... 42 Grønkålssuppe ................... 63 Grønlangkål..................... 123 Grønsager à la creme .......... 121 Grønsager, Bagetid for...... 128-129 Grønsager, Bagte ............... 131 Grønsager, Dampede............ 136 Grønsager, Gratinerede.......... 137 Grønsager i gelé................ 54 Grønsager, Kogetid for ..... 128-129 Grønsager, Kogte .............. 127 Grønsager, Marinerede .......... 137 Grønsager, Oliesvitsede.......... 135 Grønsager, Ristede .............. 136 Grønsager, Stegte .............. 134 Grønsager, Stuvede ............. 133 Grønsagsfrikadeller .............. 83 Grønsagsmåltider (råkost) ........ 223 Grønsagsragout................. 124 Grønsagsretter ................... 121 Grønsagssaft, Rå ................ 205 Grønsagssmør .................. 20 Grønsagssuppe, Italiensk - (Minestrone) .................. 60 Grønsagssupper ................. 58 Grønsagssupper, Jævnede ........ 60 Grønærtepuré .................. 96 Grønærter. Franske ............. 136 Grønærter, Stuvede .............. 133 Grønærterand .................. 77 Gudruns sommerret ............ 124 Gulerodskarbonader............. 82 Gulerodsrand I ................ 76 Gulerodsrand II ................ 77 Gulerodssalat ................... 41 Gulerødder, Brunede............ 135 Gulerødder, Flødestuvede........ 134 Gulerødder, Stuvede ............ 133 Gulærtepuré..................... 96 Gyldensalat i gelé .............. 56 Hamburgers ..................... 150 Hasselbalchkartofler ............. 114 Havrebrød med hvedeklid........ 177 Havregrynskager fra Leksberg .... 187 Havresuppe .................... 16 Havsalt........................ 220 Hawaiipunch ................... 204 Herresalat.................... 42 Hindbærlimonade .............. 202 Hindbærte .................. 209 Hirsegrød...................... 15 Honningsovs ................ ¡44 Horn.................... 180 Horn (wienerbrød).............. 192 Hovedretter ................ 73 Husblas (til fromager) .......... 163 Hvedebøf................ §3 Hvedesteg ................... 75 Hvidkål med fars .............. 77 Hvidkål, Stuvet................ 134 Hvidkål, Svitset ..............'' 135 Hvidkålsfrikadeller.............. 83 Hvidkålsrand .................. 77 Hvidkålssalat ................... 42 Hvidkålssuppe, Brunet ........... 59 Hvidløg ........................ 216 Hvidløgsalt ..................... 220 Hvidløgsmør .................... 143 Hvidtjørn (som te).............. 211 Hybensuppe ..................... 57 Hybente ........................ 208 Hyldebærgrød .................. 155 Hyldebærsuppe.................. 57 Hyldedrik I.................... 203 Hyldedrik II..................... 203 Hyldete ......................... 209 Hævning, Kold.................. 175 Hævning, Varm ................ 177 Ingeborgs ostekage .............. 196 Is, Frysning med salt og knusning af ............... 172 Islagkage ...................... 174 Islagkage med marengs .......... 174 Italiensk salat .................. 37 Jordbærfromage ................ 164 Jordbærfromage, Hurtiglavet ____ 164 Jordbæris ..................... J74 Jordbærkoldskål ................ g§ Jordbærte ................... 208 Jordnøddesmør.................. 231 Jordskokrand ................ 77 Julekage, Mors .................. 153 Kagecreme ..................... 195 Kager, Stines ................... igj Kakao ......................... 200 Kalciumklorid ................... 131 Kalifornisk salat................ 45 Kamillete ...................... 210 Kamme (wienerbrød) ............. 192 Kaperssovs .................... 143 Karrykål ....................... 122 Karrymayonnaise ............... 35 Karryris ........................ 107 Karrysovs ...................... 142 Karse, Almindelig .............. 217 Kartoffelboller, Stegte ........... 116 Kartoffelkroketter .............. 116 Kartoffelmos ................... 114 Kartoffelretter .................. 112 Kartoffel-rødbedesalat .......... 38 Kartoffelsalater, Kolde.......... 112 Kartoffelsalater, Varme .......... 113 Kartoffelsuppe .................. 62 Kartoffeltoppe og -krans......... 116 Kartoffelæggekage (tortilla) ...... 102 Kartofler, Bagte ................ 114 Kartofler, Brunede - med rasp .. 115 Kartofler, Brunede - med sukker . 115 Kartofler, Engelske ............. 116 Kartofler, Fyldte bagte.......... 114 Kartofler, Kogning af ............ 112 Kastanieboller .................. 96 Kastaniekroketter ............... 95 Kastaniepuré ................... 96 Kastanier ...................... 94 Kastanier, Glaserede ............ 95 Kastanier, Kogte ................ 95 Kastanier, Ristede .............. 94 Kastanieruller .................. 171 Kastaniesalat ................... 38 Kastaniesoufflé .................. 171 Kastaniesovs .................... 141 Kastaniesteg I.................. 95 Kastaniesteg II .................. 95 Kastaniesteg III ................ 95 Kastaniesuppe .................. 64 Kejseræg ....................... 71 Kineser-gryde .................. 148 Kinesiske forårsruller ........... 147 Klejner ......................... 188 Klidbrød ....................... 179 Kogsalt, Almindeligt ............ 220 Kokleare ...................... 217 Kokosdej ...................... 195 Kokosdej, Lagkage med .......... 195 Kokoskage med æbler ........... 190 Kokosmælk .................... 201 Kokosmasse .................... 190 Kokosrasp ...................... 169 Kommen....................... 217 Kommenkartofler................ 115 Kompot ........................ 160 Konfettiris ...................... 107 Kornsorter, Spirede - og bælgfrugter ................ 154 Kringler med olie................ 188 Kroketter, frikadeller og bøf...... 81 Krydderier ..................... 214 Kryddersmør ................... 143 Krydderurter, Danske ........... 214 Kvargknødel .................... 171 Kvækerklejner .................. 182 Kærnemælkskoldskål ............ 68 Kærnemælkssuppe .............. 68 Kørom ........................ 68 Kørvel ........................ 217 Kørvelsuppe .................... 63 Kål, Jysk...................... 121 Kålrouletter.................... 80 Kålrouletter, Fyld til............ 80 Kålsalat i gelé ................... 54 Lagkagebunde, se sukkerbrødsdej . 194 Lagkage med fedtstof I.......... 194 Lagkage med fedtstof II ........ 194 Lagkage med kokosdej .......... 195 Letscho, Ungarsk................ 122 Limonade, Mixed ............... 203 Linseboller ..................... 70 Linsepuré ....................... 97 Linseret med grønsager.......... 85 Linsesteg ....................... 88 Linsesteg, Fyldt................. 88 Luksussalat..................... 38 Luksussalat, Rå ................ 41 Luksus-spinatrand ............... 78 Løg, Brunede I.................. 135 Løg, Brunede II................ 135 Løg, Fyldte.................... 80 Løg, Glaserede.................. 135 Løgbrød, Små.................. 182 Løgfrikadeller .................. 83 Løgsalat ........................ 44 Løgsovs, Brun.................. 140 Løgsovs, Hvid.................. 141 Løgsuppe ...................... 61 Løvetand (som te) .............. 212 Løvstikke ....................... 218 Madpakker..................... 27 Majlænderkranse ................. 187 Majs i tomat.................... 134 Majskolber ..................... 129 Majssalat ...................... 39 Makaroni med ostesovs .......... 105 Makaroni med svampe.......... 105 Makaroni, spaghetti og ris ........ 105 Makaronibøf.................... 106 Makaroniret, Bagt .............. 107 Mandelkage.................... 191 Mandelmælk, Rå ................ 201 Mandelsovs .................... 144 Mandelsuppe ................... 64 Mandeltærte ..................... 195 Mandler, Ristede ................ 149 Marcussens universalte .......... 213 Marinader ...................... 36 Mayonnaise, Grøn.............. 34 Mayonnaise med æg............ 34 Mayonnaise, Noras .............. 34 Mayonnaise uden æg............ 33 Melboller, Almindelige .......... 69 Melboller, som jeg kan lide dem .. 69 Merian ........................ 218 Mimosesalat ..................... 38 Minestrone ..................... 60 Mixed grill .................... 91 Morgenmad.................... 11 Mousse........................ 52 Mousse med blegselleri og tomat. . 53 Mousse med nødder og grapefrugt 52 Mousse med peberfrugt og agurk.. 53 Muskatsovs .................... 142 Mynte ......................... 218 Müsli ........................... 12 Mælkebøtte (som te) ............ 212 Mælkesovs (under sovse) ........ 141 Mælkesovs (under stuvede grønsager) ..................... 133 Naturris, Bagt.................. 15 Naturris, Brunede - som løse ris.. 108 Nizzasalat ....................... 44 Noras morgenmad.............. 12 Nuttolene og protose, Retter af . . 78 Nøddekoteletter................. 94 Nøddekroketter, Små ............. 94 Nøddemousse................... 52 Nødderasp ...................... 169 Nødderetter.................... 92 Nøddesteg I.................... 92 Nøddesteg II................... 92 Nødde-ostesteg .................. 76 Oksalsyre, Neutralisering af...... 131 Olie, Har De prøvet at bruge .... 155 Olivenris ...................... 107 Olivensalat ..................... 39 Olivensovs ...................... 140 Omelet, Flad.................... 101 Omelet, Høj . .................... 101 Orangepunch med mynte......... 204 Orangesalat med mynte ........... 47 Orangesnegle ................... 184 Orientalsk sovs .................. 142 Osteboller ....................... 70 Ostebrød, Panderistet............ 22 Ostebåde ...................... 21 Ostecroutons ................... 71 Ostegratin I.................... 118 Ostekage, Ingeborgs ............ 196 Ostekartofler ................... 115 Ostekiks ....................... 198 Ostekroketter I ................. 119 Ostekroketter II ................ 120 Ostekugler ...................... 120 Ostekugler med nødder.......... 49 Ostepandekager ................. 120 Ostepind ....................... 156 Osteretter...................... 118 Osteruller...................... 21 Osteruller med frugt............. 49 Ostesalat i agurk ................. 45 Ostesalat med oliven ............ 45 Ostesalat med ris og grønsager ... 45 Ostesmør ...................... 21 Ostesmør i peberfrugt............ 21 Ostesmør med nødder ........... 21 Ostesoufflé ..................... 119 Ostesovs (under salater) .......... 36 Ostesovs (under sovse) ........... 142 Ostetærte ...................... 198 Pandekager .................... 171 Paprikakartofler ................ 115 Paprikaris ....................... 107 Parfaitis ........................ 172 Pastinakbudding ................ 78 Peberfrugter, Fyldte ............. 151 Peberfrugtkoteletter .............. 82 Peberris ........................ 107 Peberrod ....................... 218 Peberrodsmør .................. 143 Peberrodsovs .................... 141 Persille ........................ 219 Persillekartofler ................. 115 Persilleris ...................... 107 Persillesmør ..................... 143 Persillesovs ..................... 141 Piedej, Sprød .................. 168 Pierasp ........................ 168 Pilaffris ......................... 108 Pindemad ....................... 25 Pistaciemousse ................... 52 Pistaciesalat ..................... 42 Pizza, Italiensk .................. 153 Porrekartofler .................. 115 Porreris ......................... 107 Porresuppe ..................... 61 Postej i sky .................... 153 Postej, Kikhavns ................ 29 Postej, Vegetarisk .............. 29 Pottesuppe ...................... 59 Poulas morgenret................ 12 Prinsessesteg .................... 74 Protose med ananas, Stegt ........ 79 Protose og nuttolene, Retter af .. . 78 Protose, Persillefyldt ............ 78 Protosekroketter ................. 84 Protosesteg ..................... 74 Punch cordial .................. 203 Punch delight ................... 204 Purløg ......................... 219 Purløgsovs ...................... 141 Pyramidesandwiches ............ 20 Pære-daddelsalat................ 48 Pølseret, Svensk................. 79 Pålæg .......................... 29 Rabarbergrød .................. 167 Rabarberlimonade............... 203 Rabarberpie .................... 169 Rande, stege og buddinger, Vegetariske .................. 73 Remonce ...................... 193 Remouladesovs .................. 35 Ris à l'amande.................. 161 Ris, Brunede - med tomat ...... 109 Ris, Løse I .................... 107 Ris, Løse II ..................... 107 Ris, Løse - med porrer og karrysovs .................... 109 Ris, Løse (til grønsagssupper) .... 70 Ris, makaroni og spaghetti....... 105 Rijstafel ........................ 157 Riskroketter ..................... 110 Risotte med svampe ............. 108 Risrand ......................... 71 Risret, Safe's ................... 109 Risret med mingbønner .......... 85 Rissalat ......................... 39 Rissteg, Brun ................... 110 Rissteg, Hvid .................. 110 Rissteg med kål................. 110 Rosenkålssuppe ................. 62 Rosmarin...................... 219 Roulade, Brun .................. 189 Roulade, Hvid .................. 189 Rugmelsgrød .................... 14 Rundstykker .................... 180 Rødbedegelé .................... 56 Rødbedekarbonader ............ 82 Rødbedepålæg.................. 30 Rødbeder...................... 131 Rødbedesuppe, Russisk.......... 64 Rødgrød ....................... 165 Rødkål ........................ 131 Rødkålssalat..................... 43 Rødløg, Bagte.................. 131 Røgsalt ......................... 220 Røllike (som te) ................ 211 Røræg, Almindeligt .............. 99 Råcreme ....................... 144 Råsaft af frugt og grønsager ..... 205 Råkostanretninger, Eksempler på.. 223 Råsalater ...................... 39 Sachertærte .................... 195 Saft, Eksempler på blanding af grønsager til .............. 207 Saftgelé af rå frugt .............. 51 Salat, Grøn .................... 40 Salat, Kinesisk .................. 43 Salat, Spansk ................... 45 Salater ......................... 32 Salater, Kogte.................. 37 Salatruller med frugtsalat........ 48 Salatsovs, Nizza ................ 36 Salatsovs, Russisk .............. 35 Salatsovs, Tusind øers ............ 35 Salatsovse ...................... 33 Salt ............................ 220 Saltmandler .................... 149 Salvie .......................... 219 Sandkage ...................... 190 Sandnødder .................... 188 Sandwiches .................... 18 Sandwiches, Dobbelte ............ 18 Sandwiches, Fyld til............. 20 Sandwiches, Gratinerede ......... 23 Sandwiches, Høje ............... 19 Sandwiches, Tredobbelte ......... 19 Sandwiches, Varme .............. 22 Sar ............................. 220 Selleri a la creme................ 124 Selleri med champignons ......... 126 Selleri med creolsovs............ 126 Selleribøf, Fru Johannessens ..... 81 Sellerifrø (som krydderi) ........ 220 Sellerihachis ..................... 124 Sellerirand ...................... 77 Sellerisalt ...................... 220 Sellerisovs ...................... 143 Sellerisuppe .................... 62 Semmelknødel ................... 152 Skolemad...................... 27 Skorpebrød .................... 185 Skorzonerrodssalat.............. 37 Skorzonerrødder ................. 131 Sky til pålæg, steg, m. m......... 57 Skørost ......................... Slank, Hvordan bliver man ...... 226 Slankekosten, Hvordan laves...... 231 Slikasparges.................... 130 Smør, Jævnet .................. 142 Smør, Rørt .................... 143 Smørcreme ..................... 196 Smørkage (wienerbrød).......... 192 Smørrebrød, sandwiches, croutons 17 Smørsovs, Lys.................. 142 Småkager...................... 185 Snegle.......................... 180 Snegle (wienerbrød) .............. 192 Snegle med grønsagsfyld ......... 151 Sodakage, Elvas ................ 190 Sojabønner naturel ............... 89 Sojabønneretter ................. 88 Sojabønnesalat .................. 37 Sojabønnesuppe ................ 65 Sojafrikadeller .................. 89 Sojagrød ...................... 15 Sojamayonnaise uden æg ........ 33 Sojamælk ....................... 201 Sojaost ........................ 118 Sojapostej ...................... 29 Sojasteg ........................ 88 Solbærgrød .................... 167 Solbærte........................ 208 Sommerret ..................... 122 Sommersalat .................... 41 Sovs bearnaise .................. 142 Sovs, Brun ..................... 139 Sovs, Brun - med appelsin ........ 139 Sovs, Brun - med mynte......... 139 Sovs hollandaise................ 142 Sovs, Lieret ..................... 142 Sovs mousseline ................ 142 Sovs, Orientalsk ................ 142 Sovs, Polsk .................... 141 Sovs, Skilt brun ................ 140 Sovs, Spansk ................... 141 Sovs, Sursød ................... 143 Sovse .......................... 139 Sovse, Lyse .................... 142 Sovse, Søde.................... 143 Soyagen mælkepulvers sammensætning i % .......... 202 Spaghetti i selleri ................ 106 Spaghetti, makaroni og ris ...... 105 Spaghetti, Spansk ............... 106 Spansk stuvning med aubergine .. 124 Spejlæg I ...................... 98 Spejlæg II....................... 99 Spid, Mad på .................. 155 Spinat.......................... 130 Spinatrand ...................... 77 Spinatretter .................... 122 Spinatsuppe .................... 63 Spiseplan, Forslag til 4 ugers .... 235 Steg, Fyldt ..................... 76 Steg, Lys ...................... 74 Stege, buddinger og rande, Vegetariske................... 73 Stines kager.................... 187 Strassbourgere ................... 188 Studenterbrød .................. 191 Stuvning af frosne grønsager ..... 133 Stuvning af henkogte grønsager .. 133 Sukkerbrødsdej ................. 194 Sukkerglasur .................... 197 Sundhedsskonrokker, Norske ..... 184 Suppe af bælgfrugter............ 65 Suppe med boller, Klar.......... 59 Suppe med grønsager, Lieret ..... 61 Supper, Anretninger til.......... 69 Supper, Søde ................... 67 Surkål ......................... 126 Surkål, Kogt .................... 127 Surkålsgratin ................... 127 Surkålskroketter ................ 127 Surkålsretter .................... 126 Surkålssalat .................... 127 Surmælkslimpa .................. 180 Svendborgkringle ................ 193 Sveskegrød ..................... 166 Søvangsbrød .................... 179 Tartarmayonnaise ............... 35 Te, Kold....................... 209 Teblanding .................... 209 Teboller ........................ 180 Tebrød ........................ 187 Timian ........................ 220 Tivoligelé ....................... 55 Tomat-agurkesalat .............. 44 Tomater, Fyldte (som frokostret) 151 Tomater, Fyldte (som salat) ...... 44 Tomater, Gratinerede ............ 137 Tomatgelé ...................... 56 Tomatmayonnaise .............. 35 Tomatris ...................... 107 Tomatsalat .................... 44 Tomatsmør .................... 143 Tomatsovs, Krydret I ............ 140 Tomatsovs, Krydret II .......... 140 Tomatsovs, Skilt ................ 140 Tomatsuppe ..................... 64 Tortilla (kartoffelæggekage) ....... 102 Trekanter, Franske .............. 188 Trifli ........................... 161 Trøffelpostej .................... 30 Trøffelsmør ..................... 143 Tutti-frutti ...................... 161 Tutti-frutti-brød ................ 180 Tutti-frattisalat med ost ......... 49 Tvebakker ...................... 180 Tykmælk ........................ 15 Tyrolersovs .................... 35 Tyttebærpunch ................... 204 Tyttebærte ..................... 209 Udenlandske retter, småretter m. m................ 146 Universaite, Marcussens .......... 213 Urtesalt ........................ 220 Urtete.......................... 210 Vafler, Norske .................. 170 Valle, Læskedrikke af ............ 201 Vand, Kogt (som drik).......... 199 Vandkringle ..................... 193 Vanillekranse ................... 186 Vanilleparfait................... 173 Vegabrød ....................... 184 Vindruer, Ristede ............... 149 Vitaminpunch .................. 204 Vitaminpunch, Grøn............. 204 Vitaminsalat .................... 42 Vitaminscones ................... 183 Vørterbrød ..................... 179 Waerlands kruska .............. 14 Waldorfsalat ................... 47 Wienerbrød .................... 191 Wienerbrødsstang ................ 192 Ynglingssalat ................... 37 Zittauerløg, Bagte ............... 131 Æblegrød ....................... 167 Æblekage, Rå.................. 167 Æblekartofler................... 116 Æblepie......................... 168 Æblepie med korender........... 169 Æblepletter..................... 170 Æblepølser ..................... 79 Æble-rosinsalat ................. 47 Æble-rødbede-sellerisalat ........ 43 Æbleskiver med gær............. 170 Æblete......................... 208 Æg a la creme ................ 103 Æg, Fyldte .................... 99 Æg i ostesovs.................. 102 Æg, Kogte ...................... 98 Æg, Pocherede .................. 98 Æg, „Smilende" ................ 98 Æg, Spanske ................... 103 Ægge-flødefromage ............... 162 Æggefromage .................. 162 Æggekage ....................... 101 Æggekugler .................... 71 Æggeretter...................... 98 Æggeris ........................ 1°9 Æggesovs...................... 143 Ærtesuppe, Gul ................. 65 Æselører (wienerbrød) ............ 192 | ||
Bagte kartofler
Bagte kartofler er meget velsmagende og letfordøjelige, og hele næringsindholdet udnyttes. Der beregnes 1 kartoffel pr. person. Kartoflerne skal være store og skrællen hel og jævn. De skrubbes rene med en børste og skal være så rene, at skrællen kan spises med. I skrællen skæres en lille revne for at forhindre, at kartoflen sprænges under bagningen. De lægges i en bradepande eller på en rist og bages 1/2-1 time ved 225-250°. De er færdige, når de føles bløde ved at trykke lidt på dem. Bagte kartofler serveres med smør, olie eller kold salatsovs. De spises med ske eller gaffel, og indholdet blandes med smørret, efterhånden som man spiser. Kartofler kan bages i en gasbageform. | ||