Detaljer |
Indledning |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Gyldendals blå kogebog | ||
Forfatter: | Algreen, Else; Engelstoft, Jesper; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1964 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1968 | ||
Sider: | 670 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | amerikansk; børn; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 195 | ||
9 HVERDAGSKOST OG GÆSTEBUD GENNEM SEKS ÅRHUNDREDER
af husholdnmgskonsulent Karen Wonsild 23 KØKKENETS REDSKABER af husholdningslærerinde Kirsten Riisgaard 34 KØKKENETS INDRETNING af husholdningskonsulent Karen Broholm 41 KLOG PLANLÆGNING 41 Ernæringslære af husholdningslærerinde Tove Lindbo Larsen 46 Indkøb, opbevaring, rationel madlavning af husholdningslærerinde Else Overgaard Andersen 53 AT HAVE GÆSTER 53 Gæster til middag af husholdningslærerinde Eli Laudrup 61 Hvad skal vi byde på? af husholdningslærerinde Else Overgaard Andersen 67 KRYDDERIER af husholdningskonsulent Esther Jegind 71 SMØRREBRØD OG SANDWICHES af husholdsningskonsulent Esther Jegind Smørrebrød 71, Sandwiches 78, Varme sandwiches 81 Cocktailtærter og cocktailtilbehør 83. 85 SUPPER af husholdningskonsulent Esther Jegind Bouillon, consommé og kødsupper 87, Grønsagsupper 89 Fiskesupper 98, Dåsesupper 101, Garniture til suppe 102 105 SMÅRETTER af husholdningskonsulent Esther Jegind Silderetter 105, Fransk hors d'oeuvre 111, Salater 117 Æggeretter 125, Ost og osteretter 132. 145 FISK af husholdningskonsulent Alice Bruun Indkøb, rensning og grundopskrifter 145, Fisk fra A-Å 162 197 SKALDYR af husholdningskonsulent Alice Bruun 209 KØDRETTER af husholdningslærerinde Else Overgaard Andersen Oksekød 212, Kalvekød 235, Svinekød 250, Får og lam 273, Kødfars 283, Pølseretter 295, Indmad 306, Hjemmelavet pålæg 317. 323 FJERKRÆ OG VILDT af direktør Richardt Christensen Kyllinger 327, Høns 332, Duer 338, And 338, Kalkun 339, Gås 341, Fuglevildt 344, Vildt 349. 357 GRØNSAGER af husholdningskonsulent Esther Jegind Kogning af grønsager 360, Artiskokker - Ærter 362, Grønsagssalater 383, Svampe 388, Kartofler 392. 401 MEL- OG GRYNRETTER af husholdningskonsulent Esther Jegind Bagte retter 401, Pandekager m. m. 404, Risretter 409, Spaghetti og makaroni 414. 417 SOVSE af husholdningskonsulent Esther Jegind Grundsovse 417, Sovse af brun grundsovs 419, Sovse^af lys grundsovs 420, Sovse af hvid grundsovs 421, Smør-og æggeblommesovse 422, Mayonnaise 423, Salatsovse 426, Kryddersmør 430, Hvilke sovse til hvilke retter? 432. 433 DESSERTER af husholdningskonsulent Esther Jegind Beignetter, pandekager, æbleskiver og omeletter 435, Souffleer 438, Risdesserter, buddinger og frugtkager 439, Pier og tærter 442, Frugtdesserter 450, Fromage og gelé 455, Is-desserter 457, Dessertcreme og -sovse 461, Konfekt og karameller 462. 465 BAGNING af husholdningskonsulent Karen Hagmund Bagværk med gær 468, Wienerbrød 478, Tvebakker 480, Bagværk med kemiske hævemidler 483, Kiks og Knækbrød 487, Rørte kager 488, Småkager 499, Julebagværk 509, Konditorkager 516, Friturekogt bagværk 523, Tærter og kransekage 525, Fyld, creme og glasur til kager 526. 529 BARNET I KØKKENET af husholdningslærerinde Else Algreen 537 BARNETS KOST af husholdningslærerinde Tove Lindbo Larsen 541 GRILLSTEGNING af husholdningskonsulent Esther Jegind 553 KONSERVERING af husholdningslærerinde Ingrid Slot 562 DYBFRYSNING af husholdningslærerinde Ingrid Slot 569 SPIS MINDRE - BLIV SLANK af overlæge Holger Begtrup 577 VELSMAGENDE DIÆTMAD af overlæge Holger Begtrup 589 DRIKKE 589 Vin og spiritus af redaktør Jesper Engelstoft 596 Kaffe, te, chokolade og læskedrikke af husholdningslærerinde Else Algreen 601 MADLEKSIKON OG STIKORDSREGISTER af husholdningslærerinde Else Algreen | ||
CALIFORNIAKOTELETTER
4-5 portioner 4-5 tykke svinekoteletter salt, hvid peber rosmarin hvidløgssalt 30-40 g smør eller margarine 2-3 dl vand eller suppe 1-2 tsk Maizena 2-3 spsk citronsaft 2-3 tsk sukker kinesisk soya 4-3 citronskiver persille Afpuds koteletterne, fjern overflø¬digt fedt og skær et par snit i spæk¬kanten og bank dem let. Gnid dem med de blandede krydderier og brun dem hurtigt i smør eller mar¬garine på panden. Kog den af med vand eller sup¬pe. Udrør Maizenaen i lidt koldt vand, jævn sovsen hermed og smag til med citronsaft og sukker, kine¬sisk soya og eventuelt mere salt. Sovsen skal smage frisk sursødt, og den skal være blank og mørk. | ||