Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Smørrebrød | ||
Forfatter: | Mørk, Karen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1939 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jespersen og Pios Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 38 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | smørrebrød; serie; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Smørrebrødet er sikkert den af Danmarks Nationalretter, der gør mest Lykke hos
Udlændinge, maaske paa Grund af dets æstetiske, farvestraalende, rigt varierede Udseende, de minimale Fordringer, det i Almindelighed stiller til Servering og Borddækning, og fordi det udgør et koldt Maal-tid i Modsætning til Udlandets altid varme Frokoster og Middage. Ejer man den tilstrækkelige økonomiske Evne, er det ikke vanskeligt at hobe et usandsynligt koldt Bord sammen, men af Smaating og uanselige Rester, som absolut ikke kan anvendes paa anden Maade, kan fremstilles det herligste Smørrebrød. Det er altsaa et forholdsvis økonomisk Foretagende og her til Lands utvivlsomt mest velset af alle lettere Arrangementer. Og saa kan det gøres færdig i god Tid, saa Værtinden er uafhængig af Madspørgsmaalet og helt til Gæsternes Disposition fra det Øjeblik, de arriverer. Har man Sans for Farver, og morer det en at eksperimentere med dem, kan Dækketøjets, Porcelænets, Bordlysenes, ja, Stuens Farver tages i Betragtning ved Valget af Smørrebrødets, og man kan sortere Farverne, give hvert Fad sin egen Kulør og udhæve den med Blomster eller Lys i samme Farve. Ved et Smørrebrødsbord kan skænkes Te, al Slags Øl eller Rødvin og en Snaps til Osten. Ønsker man absolut Kaffe, serveres denne først, naar Bordet er ryddet og eventuel Tobak er kommet frem. Smøreteknisk bør følgende iagttages som det vigtigste: Til al Slags Smørrebrød anvendes daggammelt Brød og rørt Smør, der hurtigst lader sig smøre i et jævnt Lag. Vælg først de Stykker, De har Lyst at servere, og hav alt parat, ogsaa Pynten, før De begynder. | ||
Forord 5
Smørrebrød med Røræg, Rejer og hakkede Svampe eller Kapers 7 » med fersk Laks, raa Æggeblomme eller Røræg 7 » med Champignons eller Trøfler i Flødemayonnaise 7 » med Hummersalat med Karri 8 » med Slikasparges, Rejer og Mayonnaise 8 » med Leverpostej, grønne Bønner, Æggeskive og Sky 9 » med Leverpostej, Skinke og Sky 9 » med Torskesalat, Rødbede, Kapers og Citron 9 » med røget Aal og Røræg med forskelligt Garniture 10 » med Fiskefilet, Remoulade og hakkede Svampe 10 » med Sardin, Pickles og Tomatskiver 10 » med Østers og Tomatpurée 11 » med Tomatskiver, Sardeller og Remoulade 11 Smørrebrød med Gaffelbitar, Remoulade og Tomat 11 » med Frikadelle, Remoulade, Rødbede og hakket Kapers 11 » med hakket, røget Sild, Æg og Radiser 12 » med Kød, Kaviar, hakket Æg og Sky 12 » med Bacon, Tomat og Peberrod 13 » med Tunge, Remoulade og hakket Æg 13 » med And, Rødkaal, Sveske og Gelé 14 » med Gaaseleverpostej 14 Tatar-Smørrebrød med Æg, Oliven, Pickles el, Agurk 15 Smørrebrød med forskelligt Kød, Flødesauce og Gelé 15 » med Dyresteg, Spinat og Ananasskive 15 » med Oksebryst, Tomat, benfri Sild og Peberrod 16 » med Kalvenyre, Tomat og Purløg 16 » med Kalvebrissel, Mayonnaise, Tomat, hakkede Svampe eller Agurk 17 » med Kraasesalat 17 » med Roastbeef, Spejlæg og stegte Løg 18 Dyrlægens Natmad 18 Smørrebrød med Peberrodssalat, Æg, Radiser og Ost 18 Smørrebrød med Banan og Rysteribs 19 » med Agurk og Radiser 19 » med Æg, Tomat og stegte Løg 19 » med Tomat og Bearnaisesauce 20 » med Sild og Mayonnaise 20 » med Mayonnaise-Salat og Olivenskiver 20 » med Mayonnaise, sprængt Oksebryst, Sennep og Lageagurk — 20 » med Mayonnaise, Sild eller Sardel 21 » med Mayonnaise, Gaffelbitar, Agurk og Tomat 21 » med Mayonnaise, Steg, Torskerogn, Citron og Sky 22 » med Mayonnaise, hakket Sild eller Kød, Selleri og/eller Rødbede og Kapers 22 » med Mayonnaise, stegt Sild, Laks og Persille 22 » med Mayonnaise, Sennepspickles og hakket salt Kød eller sprængt Oksebryst 23 » med Mayonnaise, fynsk Rygeost og Tomat 23 » med Mayonnaise, Rollmops og ed- dikemættet Blomkaal 23 » med Mayonnaise, Kartoffelskiver og Ostesalat 24 » med Sardelstuvning 24 » med Crème af Ost og Leverpostej 25 Bouchee-Snaarrebred 25 Canape'er 28 Sandwich Autosmørrebrød 32 Welsh rabbit 33 | ||
SMØRREBRØD MED RØRÆG, REJER OG HAKKEDE SVAMPE ELLER KAPERS. En Stribe
kold Røræg lægges midt ned ad Brødet. Pillede Rejer lægges i Række langs Siderne, og det hele strøs med hakkede Svampe eller Kapers. | ||