Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Praktisk Kogebog: af en erfaren Husmoder | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1910 | ||
Udgivelsessted: | Horten | ||
Forlag: | C. Andersens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 304 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Horten | ||
Pris i kr: | |||
I denne kogebog er der gjort et forsøg paa at samle et saa righoldigt udvalg af
opskrifter, at enhver kan finde noget for sig ved enhver anledning. Opskrifterne er forsøgt gjort saa økonomiske som mulig, dog med hensyntagen til retternes godhed og velsmag. Man maa imidlertid erindre, at selve tillavningen spiller en meget væsentlig rolle. Opskriften kan være saa god den være vil, saa vil en skjødesløs og skiddenfærdig behandling uvægerlig skjæmme manden bort; man bør derfor iagttage alle de smaa raad og vink, som opskriften angiver. En anden ting, som spiller en stor rolle, er madens anretning og servering. En ret virker meget mere fristende, naar den er net og pent anrettet og serveret paa et fikst dækket bord. Husk at udseendet ofte erstatter, hvad der maatte mangle i velsmag. I det haab, at denne bog maa komme til at blive en kjærkommen raadgiver for saavel ældre som yngre husmødre, overgives den herved i almenhedens hænder. Forfatterinden. | ||
Forord
Kjødsupper. Bouillon 17 Ferskt kjød og suppe 18 Brun suppe I 18 — II 19 Blomkaalsuppe 19 Brun bønnesuppe 19 Brun kaalsuppe 20 Hvidkaalsuppe 20 Karvekaal 21 Maccaronisuppe 21 Potetessuppe 21 Grønsagsuppe 21 Tomatsuppe I 22 — II 22 Oksehalesuppe 23 Salt kjødsuppe 23 Gule erter 24 Af silede erter 24 Skotske erter 25 Bønner 25 Smaasuppe Grynsod Frugt- og saftsupper. Nypesuppe 26 Rabarbersuppe 27 Snarsuppe 27 Sagosuppe 27 Blaabærsuppe 27 Stikkelsbærsuppe 28 Æblesuppe 28 Multesuppe 2b Hvidvinsuppe 29 Saftsuppe 29 Brødsuppe 29 Brødsuppe med æbler 30 Havresuppe 30 Fiske- og melkesupper. Krebsesuppe 30 Fiskesuppe I 31 Fiskesuppe II 31 Fiskesuppe III 32 Sildesuppe 32 Brun fiskesuppe 32 Salt makrelsuppe 33 Kjernemelksuppe 33 Grynvelling 33 Melkepap 34 Sagovelling 34 Bollemelk 34 Risengrynsvelling 34 Rismelsvelling 35 Potetesmelsvelling 85 Minutkrem 35 Polentavelling 35 Chocoladesuppe 36 Romsuppe 36 Øllebrød I 36 Øllebrød II 36 Koldskaal 37 Grød. Havregrød 37 Havremelsgrød 37 Vandgrød 37 Risengrynsvandgrød 38 Smørgrød 38 Byggrynsgrød 38 Bygmelsgrød 39 Risengrynsgrød 39 Rismelsgrød 39 Hvedemelsgrød 40 Kjernemelksgrød 40 Fløielsgrød 40 Flødegrød 40 Æggegrød 41 Potetesmelsgrød 41 Havregrød kogt i melk 41 Minutgrød 42 Sagogrød 42 Polentagrød 42 Fragtgrød. Rødgrød 43 Rabarbergrød 43 Æblegrød 43 Stikkelsbærgrød 43 Ribsgrød 44 Kjød. Almindelige regler for stegning 44 Oksesteg 45 Oksefilet 46 Oksefilet med trøfler 46 Mørbrad 47 Oksekoteletter 47 Roastbeaf 47 Sursteg 48 Beaf a la mode 48 Beaf 49 Beaf af kogt kjød 49 Chateaubriand 50 Bankekjød 50 Benløse fugle 50 Oksekarbonade 51 Kjødkager 51 Brun labskaus 52 Salt labskans 52 Labskaus med grønsager 53 Beaf a la labskaus 53 Hachis 53 Opvarmet oksesteg 54 Medisterkager 54 Gulasch 54 Frikadeller af kogt kjød 55 Aubin 55 Kjødfarce 56 Salt oksetunge 56 Fersk tunge 57 Middagspølser 57 Oksehale a la frikassé 57 Frierkager 58 Kalvesteg 58 Farceret kalvekjød 59 Kjød a la Pomme de Terre 59 Kalv i oliven 60 Forlorne kalvekyllinger 61 Kalvefrikassé 61 Grilleret kalvebryst 61 Kalvekoteletter 62 Kalvekjød med carry 62 Frikandeau 63 Wiener Schnitzel 63 Gratinkager 63 Kalvekarbonade 64 Forloren skildpadde 64 Spækket kalveryg 65 Kalvelever 66 Kalvelever, stegt 66 Stuet kalvehjerne 66 Grilleret kalvetunge 66 Dyresteg 67 Stegt dyreryg 87 Dyreragout 88 Dyrekjød som beaf OH Karbonade af dyrekjød 89 Svinesteg I 89 Svinesteg II b9 Svinekoteletter 70 Svinekarbonade 70 Stegt smaagris 71 Svinemørbrad som beaf 71 Svinemørbrad, stegt 72 Svinemørbrad, fyldt 72 Ribbensteg 7 i! Faaresteg 73 Faarekoteletter 73 Faarekoteletter å la reform 73 Falske faarekoteletter 74 Hakkemad 74 Steg af opvarmet faa- rekjød 75 Faar i kaal 75 Faarefrikassé 76 Faar i carry 76 Faarekjød med grønsager 76 Fyldt faarefilet 77 Stegt faareryg 78 Haresteg 78 Hareragout 79 Kaninsteg 79 Fyldt kanin 79 Kramsfugl &0 Gaasesteg 80 Sprængt gaas 81 And 81 Kalkunsteg 81 Kyllingsteg 82 Hønsesteg 82 Hønsefrikassé 82 Rypesteg 83 Fisk. Afkogt torsk 85 Stegt torsk 85 Torsk i carrysauce 85 Helkogt fisk 86 Fyldt flyndrefilet 86 Stegt flyndrefilet 87 Afkogt flyndre 87 Stegt flyndre 87 Afkogt hvitting 88 Stegt hvitting 88 Hvitting i form b8 Ristet hvitting 89 Kolje 89 Fiskefarce 89 Fiskepudding 90 Fiskeboller 91 Fiskekager 91 Fiskerouletter 92 Fiskegratin I 92 Fiskegratin II 92 Russisk fisk 93 Frikadeller 93 Fisk paa fad 94 Pikant fiskefilet 94 Tungefilet 95 Stegt tunge 95 Plukfisk 96 Aal i carry 96 Stegt aal 97 Ristet aal 97 Aalefrikassé 97 Afkogt hellefisk 98 Hellefisk som beaf 98 Hellefisk paa fad 98 Ristet hellefisk 99 Afkogt makrel 99 Stegt makrel 99 Makrel stegt med sur fløde 100 Makrel i flødesauce 100 Makrelfrikassé 10O Ristet makrel 101 Kogt pigvar 101 Hummer 101 Hummergratin 102 Hummerfløde 102 Krebs 102 Østers 103 Stuede ræker 103 Krabbe 103 Abor 104 Gjedde 104 Laks 105 Stegt laks 105 Ørret 106 Sild 106 Stegt sild 106 Silderouletter 106- Nedlagt sild 107 Ansjos 107 Sildepandekage 108 Stegt torskerogn 108 Klipfisk 109 Saltet torsk 109 Røget kolje 109 Ludefisk 109 Klipfiskpudding 110 Spegesild HO Salt sild i form 110 Stegt saltmakrel 110 Røget uer 111 Saucer. Hvid fiskesauce 112 Rørt smør 113 Cayennesauce 113 Smeltet smør 113 Rækesauce 113 Fiskesauce 114 Sauce til stegt fisk 114 Hummersauce 114 Flødesauce 115 Persillesauce 115 Æggesauce l15 Peberrodsauce til kold fisk 115 Peberrodsauce til kjød 116 Brødsauce 116 Sauce til opvarmet steg 116 Persillesauce 116 Sellerisauce 117 Salatsauce I 117 Salatsauce II 117 Sauce til kylling 11H Aspargessmør I i N Mayonnaise I 1 I6 Mayonnaise II I 18 Hollandsk sauce 11B Brun løgsauce L19 Brun sauce 11 Brun, skarp sauce 119 Sennepsauce 120 Ræddiksauce 120 Blomkaalsauce 120 I Vildtsauce 120 ! Agurksauce 121 ; Løgsauce 121 i Tomatsauce 121 I Aspargessauce 121 j Rød sauce 122 I Rød gelésauce L22 ¦ Citronsauce L22 Vaniljesauce L28 i. Sauce til plumpud- ding L28 J Vinsauce L28 j Rødvinsauce 121! Klar vinsauce 121 Puddinesauce 121 i < Grønsager og poteter. I Stuet kaal 128 ! Stegt kaal L28 ! Surkaal 127 Spidskaal, savoykaal 127 Blomkaal L27 Stuet blomkaal L28 Rosenkaal L28 Spinat 128 Stuet spinat 129 Selleri 129 Selleriragout 129 Syre 13 u Stuede jordartiskok- ker 180 Snittebønner 130 Voks- og aspargesbønner 131 Asparges 131 Stuede grønne ærter 131 Gulerodskaaler med ærter 132 Sukkerærter og gulerødder 132 Hovedsalat 132 Kogt purre med aspargessmør 133 Stuede pastinakker 133 Agurker, kogte 133 Blandede grønsager 134 Tomater 134 Eistede tomater 134 Stegte tomater 135 Gulerødder i flødesauce 135 Kaalrabi 135 Stuede aspargesbønner 136 Artiskokker 136 Maccaroni 1 36 Skorzonnerrødder 137 Stegte rødder 137 Kastanjer 137 Kogte poteter 138 Potetespuré 138 Poteteslapper 138 Franske poteter 139 Engelske poteter 139 Potetsboller 139 Stegte poteter 139 Poteter i flødesauce 140 Ristede poteter 140 Potetesgratin 140 Poteteskroketter 141 Stuede poteter 141 Poteter med løg 141 Salater og smaarettor. Sildesalat 143 Italiensk salat 143 Sellerisalat 144 Tomatsalat I 145 Tomatsalat II 145 Potetessalat 145 Kold grønsagsalat 146 Rækesalat 146 Leverpostei I 147 Leverpostei II 147 Blomkaal au fromage 148 Fyldte tomater 148 Tomater i carry 149 Fiskeomelet 149 Farcerede tomater 150 Torskerogn i tomatsauce 150 Farcerede spanske løg 151 Lakseskiver 151 Fyldt selleri 15 L Kjød med agurk 152 Stuet kalvehjerne 152 Frokostret 153 Æg paa ristet brød 153 Pikant hachis 154 Farcerede koteletter 154 Grønsagboller 154 Hakket faarekjød m. æg 155 Æggesalat 155 Kedgelee 156 Tillavet krabbe 156 Smaa osteboller 156 Franskbrødskiver m. fisk 157 Tillavet koldt kjød 157 Skinke og æg i form 158 Æg i kopper 158 Skinkehak 158 Kold rype i sauce 159 Gelé 159 Opvarmet kjød 160 Æggekage m. skinke 160 Æggerøre 160 Speilæg 161 Æg 161 Æg i form 161 Æggeboller 162 Skinkepai 162 Fyldt kaalhoved 165 Paalæg til smørrebrød 161 Ægsandwich 16 Desserter. Bobbert 180 Risengrynskage Brødpudding 1 Brødpudding II 100 Arme riddere Brun brødpudding 167 Bagte æbler 187 Æblepudding L67 Æbleposteier Æblekompot Æblekroketter Æblekage I 169 Æblekage m. risengrød 170 Æblesne 170 Æbler med mandler 170 Æblekage II Pandekage 171 Pandekageomelet Æggepandekage 17 Munker 172 Rismunker 17 Rismelsformgrød Æggeomelet Dampede æbler I74 Aprikospudding 171 Charlottepudding 175 Diplomatpudding Engelsk plumpudding 173 Plumpudding KaramelpuddingI 178 Karamelpudding II 177 Chocoladefromage 177 Chocoladepudding 177 Dronningpudding 178 Saftfromage 178 Citronpudding 179 Risomelet 179 Hamiltonpudding 179 Aprikoskompot 180 Kaffefromage 180 Jordbærfromage 181 Kggemelkkage 181 Karamelfromage 181 Søndagspudding 182 Kold rispudding 182 Tilslørede bondepiger 182 Krokancréme 183 Smaa rispuddinger 183 Æbleomelet 183 Smaa plumboller 184 Rispandekager 184 Munkeomelet 181 Æbleskiver 185 Madeirapudding 185 Kognakpudding 185 Chocoladeomelet 186 Rabarberform 186 Rarberpudding 186 Omelet 187 Curacao omelet 187 Rumpudding I 187 Rumpudding II 188 Maccaronipudding 188 Franske pandekager 189 Aprikosomelet 189 Ananaspudding 189 Sherryboller 190 Luftpudding 190 Svedskekompot 191 Svedskepudding 191 Karamelcréme 192 Fromage til kompot 192 Citronsukker 192 Chocoladesukker 193 Brændte mandler 193 Glacerede valnødder 193 Iser, Bringebær-is 195 Karamel-is 195 Frugtis 196 Vanilje-is 196 Makron-is 197 Chocolade-is 197 Syltning. Blaabærsyltetøi 200 Blaabærgrød 200 Moreller, syltede 200 Kirsebær, syltede 201 | Helekirsebærpaaglas2ul Kirsebær, sure 201 Ribs, syltede 202 Ribs paa flasker 202 Ribsgelé 203 Multer, syltede 203 Multer, hele 203 Solbær, syltede 204 Stikkelsbær, hele 204 Stikkelsb. paa flasker 205 Stikkelsbærgelé 205 Stikkelsbærsyltetøi 205- Nypesyltetøi 206 Jordbærsyltetøi 206 Jordbær, hele 207 Bringebærsyltetøi 207 Bringebær, hele 207 Rognebærsyltetøi 208 Rognebærgelé 209 Rabarbersyltetøi 209 Rabarber paa flasker 209 Plommer 210 Plommer, hele 210 Pærer i tyttebærsauce 211 Blandet kompot 211 Pærer med ingefær 212 Æblegelé 212 Tyttebærsyltetøi 213 Tyttebær, raa 213 Tyttebær, rørte 213 Tyttebærgelé 214 Tyttebærgelé, raa 214 Tyttebærkompot 214 Græskarsyltetøi 215 Græskar m. ingefær 215 Portelakstilker 216 Marmelader. Gulerodmarmelade 217 Appelsinmarmelade 217 Græskarmarmelade 218 Æblemarmelade 218 Russisk marmelade 219 Saft. Blaabærsaft 220 Kirsebærsaft 220 Ribssaft, sød 221 Ribssaft, sur 221 Solbærsaft "l Stikkelsbærsaft 222 Bringebærsaft 222 Bringebærsaft, raa 223 Tyttebærsaft, raa ¡¿28 Tyttebærsaft, kogt '¿23 tranebærsaft 223 Frugtsaft 224 Grønsagers opbevaring til vinterbrug. Salatgurker 225 Sødsyltede agurker 226 Asier 22ii Asier, sure 226 Blomkaal 227 Pickles 228 Capers i Eddik 228 i Aspargesbønner 228 Grønne æiter 229 Syltede løg 229 Voksbønner 229 Agurksalat, saltet 230 Rødbeder i 30 Grønne Tomater 231 Tomatpuré 231 Drikkevarer. Ribsvin 238 Rabarbervin 284 Stikkelsbærvin 235 Blaabærvin 1288 Punsch 236 Curacao I 237 Curacao II 237 Jordbærlikør ¿¡37 Solbærlikør 238 Æggetoddy 238 Maidrik 238 The 239 Chocolade 239 Kaffe 239 Cacao 240 Saltning. Kogt kjød, saltet 241 Sukkersaltet skinke 242 Saltlage til kjød og skinke 242 Persesylte 242 Syltelage 243 Svinelabber 243 Rullepølse 244 Blodpølse 244 Kager. Butterdeig til tærte og posteier 246 Butterdeigskringler 247 Korskager 247 Spidser 247 Lmdser 248 Flækker 248 Halvmaaner 248 Snegler 249 Posteier 249 Fløderuller 249 Sido Æblelindser 250 Mørblade 250 Æblekage I 251 Æblekage II 251 Pontocordokager 251 Prinsessekager 252 Marvposteier 252 Falske marvposteier 253 Prinsekager 253 Tagger 253 Sprutbakkels 254 Mandelpletter 254 Sand hatter I 255 Sandhatter II 255 Sandhatter III 255 Smørkjæks 255 Bygkjæks 256 Thekjæks 256 Vinkjæks 256 Havrekjæks 256 Kjæks 257 Rugmelskjæks 257 Kanelstænger 257 Sandhatter IV 258 Pebernødder 258 Brune Pebernødder 258 Pigekys 259 Aniskager 259 Berlinerkranse I 259 Berlinerkranse II 260 Berlinerkranse III 260 Smaakager 260 Kaffebrød 260 Tilde 261 Hamburgerkage 261 Flødekager 261 Sukkerkringler 262 Butterdeigskringler 262 Stjerner 262 Stjerner (billige) 263 Citronpletter 263 Pletter 263 Rask 263 Thekringler I 264 Thekringler II 264 Koppekager 264 Stjerneformede peberkager 264 Jødekager I 265 Jødekager II 265 Sandbakkeise 265 Mandelbrød 266 Smøresser 266 Scones 266 Chocoladepletter 267 Hvide kranse 267 Amerikanske spidser 268 Smaa sandkager 26« Lukkere 268 Spinaka spidser 268 Makroner 269 Speilmakroner 269 Kokusmakroner 269 Opløb 269 Kogte æggekringler 270 Smaa sukkerbrød 270 Berlinerpfankuchen 270 Fattigmand I 271 Fattigmand II 271 Hjortetak I 272 Hjortetak 11 Gode raad I Gode raad II Gode raad III Kongekager Hamburgerpletter 274 Mandelsnitter \ l Gjengangere 278 Preussere 278 Firkanter 276 Knuder 275 De 4 species 276 Hallingstærte 270 Rouletter 276 Mandelstænger 277 Breve 277 Chocolademakroner 278 Krumkager I 278 Krumkager II 278 Sirupsnipper 279 Kræmmerhuse 279 Munkekaaber 279 Smørkranse 280 Krokankranse ¡80 Vanilje-snitter 280 Pleskener I Vi I Pleskener II 281 Sandskorper 281 Falske verden 282 "Wienerkager 282 Mor Monsen Korintkager 2H!l Vandbakkelse k88 Flødekjæka I Tandstikkere Fru Heibergs kager 284 Vinbakkelse 285 Krokaner 285 Pilleri 285 Vrøvl 286 Formkager Sølvkage I 287 Sølvkage II 287 Guldkage 288 Brun kage 288 Skolekjøkkenkage 288 Formkage 289 Amerikansk julekage 289 Honningkage I 289 Honningkage II 290 Thebrød 290 Kransekage 290 Surmelkskage 291 Fødselsdagskringle 291 Sukkerbrød 292 Hertugindekage 292 Madeirakage 292 Chocoladekage 293 Rismelskage 294 Sandkage 294 Julekage I 295 . Julekage II 295 Vørterkage 296 Rugbrød 296 Franskbrød 297 Rundstykker 297 Scooes 298 Kavringer 298 Hvedeboller 299 Lof 299 Knækkebrød 299 Heitevægger 300 Wienerbrød 300 Wienerkage 301 Aprikoskage 302 Julebrød 302 Turbankage 302 Thekager 303 Sodakage 303 Caterinekage 303 | ||
Kaninsteg. Kaninen flaaes, skjæres op og rensen paa samme maade som hare.
Spækkes godt og koges saa op i vand med lidt salt, til kjødet er mørt Brunes nu i rigelig smør, da kaninkjød or noksaa tørt. Sauce som til hare. | ||