| FISK har været en uundværlig Del af Befolkningens Ernæring saa langt tilbage i
Tiden, vor Viden rækker om Forfædrenes Livsvilkaar og Levevis. Fisk, friskfanget
eller saltet, hørte til Kostplanen, længe inden der opstod en Ernæringsvidenskab,
der kunde forklare Grunden hertil. Erfaringen havde vist med usvigelig Sikkerhed,
at Fiskemad var nyttig for Befolkningens Sundhed og Velvære.
I Dag véd vi ogsaa ad videnskabelige Undersøgelsers Vej, hvad det er, der gør
Fisken til en saa værdifuld og eftertragtelsesværdig Del af vor Føde.
Dette bør huskes, ikke mindst i en unormal Tid, hvor der maa tages særlige
Hensyn til Sundhedens Opretholdelse. Fiskens Værdi maa ogsaa haves i Erindring
for den nationale Økonomis Skyld. Fisken har vi hos os selv. Vore Farvande
rummer og frembringer al den Fisk, vi har Brug for og mere til. Vi har ogsaa de
Fiskere, der skal hente Fisken op af Havet. Fra Aar til Aar hjembringer de danske
Fiskere for ca. 40 Millioner Kroner Fisk aarlig. Heraf eksporteres omkring en
Trediedel, og Resten spiser vi selv. Det svarer til ca. 14—15 kg pr. Indbygger om
Aaret, men dette er, sammenlignet med, hvad der f. Eks. spises af Fisk i England,
hvor Forbruget er ca. 24 kg pr. Indbygger, i Virkeligheden forbavsende lidt. Thi i
det havomskyllede danske Ørige er Adgangen til at faa friskfanget Fisk tilstede
praktisk talt hele Aaret, og vi kan faa Fisken frem i bedre Stand, end det er muligt
for andre europæiske Lande.
Kogt og stegt Fisk, Plukfisk, Klipfisk eller Fisk i Gele, røget, saltet og krydret Sild,
er nogle af de enkle Fiskeretter, som alle kender, men der findes mangfoldige
andre Variationer af Fiskeretter, og en Mængde af dem kræver ikke mere Besvær
eller større Tilberedningskunst end de gammeldags enkle Retter. Med Kendskab til
Fremstillingen af saadan varierede Fiskeretter er Husmødrene altid sikre paa at
glæde Mand og Børn i det daglige og at blive rost af Gæsterne, naar der indbydes
til Festmiddag.
Denne Fiskekogebog, der her udgives, er skrevet af en Mand, som forstaar at
tilberede baade den jævne Hverdagskost og Festmiddagen, saa det vil være
nyttigt for enhver Husmoder at lytte til hans Raad.
C. Trolle Thomsen,
Fiskeridirektør. | |