Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Trods Rationering og Dyrtid, Vejledning for Hjemmene | ||
Forfatter: | Dam, Folker; Svendsen, Kirstine; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1941 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Nyt Nordisk Forlag; Arnold Busck | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 83 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | rationering; konsulent; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,75 | ||
Den stadig mere omfattende Rationering og de stigende Priser paa alle
Livsfornødenbeder stiller Husmoderen og hendes Hjælpere overfor mange vanskelige Problemer. Løsningen paa en Del af disse Problemer kender man fra forrige Krig, andre er det lykkedes at løse i det sidste Aars Tid. I den foreliggende lille Bog har det ligget os paa Sinde at give Læserne Besked herom paa en overskuelig Maade. Den behandler baade de ernæringsmæssige, husøkonomiske, madtekniske og vasketekniske Vanskeligheder, som staar i Forbindelse med Rationering, Vareknaphed og Dyrtid. Men vi har tillige stræbt efter at give Bogen et Indhold, som under alle Forhold vil være til Nytte for Hjemmene, saa dens Værdi ikke skulde være begrænset til et kortere Tidsrum. Det er vort Haab, at den maa yde et Bidrag til at bære Hjem og Samfund uskadt gennem Krisen. Kirstine Svendsen, Konsulent for De samv. danske Husholdningsforeninger og De Danske Husmoderforeninger. Folmer Dam, Husholdningsseminariet, Ankerhus. | ||
» Særlige Sorter 54
» Tilberedning 49 » Udnyttelse 49 Levninger a£ Brød 33 » » Grød 33 » » Grønsager 73 » » Kød 49 * » Mælk 62 » » Ost 64 Ludpulver 79 Maal og Vægt 27 Madplaner 22 Madbehov 21 Marmelade 77 Mineralsalte 9 » Behov 12 Indhold 14 » Priser 16 Most 76 Mælk 61 Næringsindhold 14 Næringsstoffer 9 Næringsstofpriser 16 Ost 63 Paalæg af Fisk 60 a » Frugt 77 » » Grønsager 71 » » Kartofler 69 » * Kød 54 Paalæg, Smørre- 37 Præservering af Æg 65 Rationering 18 Rationerne i April Kvartal IS Rationernes Udnyttelse: Brød 28 Gryn 29 Kaffe 45 Smør 34 Sukker 43 Sæbe 79 The 46 Sidt Sakkarin 42 Salatsaucer- Saltning af Fisk 60 » » Grønsager '4 » p Kød 57 Sirup 43 Smør ^ Smørdrøjning • ¦ j£ Smørrepaalæg • - ¦ • Spildanvendelse 26 Spitøregler 25 Stivelsegryn 67 Stivelsemel • 67 Sukker 40 Sukkerbesparelse 44 Sukkererstaming 41 Surrogater — se Erstatning Sæbe ?9 Sæbebesparelse 79 Sæbepriser 79 Sæberationering 79 The 46 Vand, Blødgøring 80 Vask af Celluld 83 » , [Modsætning 80 » Klatvask 82 » Spædbømsvask 82 » Storvask 81 Vaskepulver 80 Vitaminer 9 Vitaminbcvarclse ¦ 24 Vitaminbehov 12 Vitaminindhold 15 Vitaminpriser 16 Æg - 64 Æggehvidestof 9 Æggehvidestof behov 12 Æggehvidestofindhold 14 Æggehvidestofpriser 16 Ærter, modne 66 Fortegnelse over Opskrifterne Side Brod Sigtebrød m Bygmel 30 Franskbrød m Bygmel 30 Franskbrød m Kartoffelmos 30 Skorpebrød 31 Brød m Grødlevning- 33 Bagværk Oldemors Rugkiks 30 Krisesandkage 31 Brødretter Brødgrød - 31 Brødhudding 31 Melretter Rugmelsgrød 32 Oldemors Ruemelspandekager 32 Bygmelsæblcskiver 32 Æggegrød med Kartoffelmel 32 Retter af Brod -og Grødlevninger Grødklatter 33 Brødboller 33 Budding med Brødlevning ---- 33 Stegte Grødskiver 34 Salatsaucer Salatsauce uden Olie 38 Jævnet Salatsauce 38 FJødesalatsauce 39 Salat med røget Flæsk 39 Mayonnaise uden Olie 39 Sammenkogte Kødretter Skipperkaal 50 Kaalrabi og Flæsk 50 Herreret 50 )ægergryde 50 Forloren Kraasesuppe 51 Sid« Nyreretter Fyldte Pandekager 51 Nyrer med Flæsk 51 Blodretter Blodpølse 52 Blodpandekager 52 Leverrettec Leverroulader 53 Finker 53 Retter af anden Indmad Bagt Kalvehjerte 53 Stegt Kalvetunge 53 Lungehachis 54 Kødpaalæg Rullepølse 54 Spegepølse 54 Andre Kødretter Helstegt Kanin 55 Kanin og Skinke 55 Flæskesværgratin 55 Farsretter Wienerkarbonade 56 Farsskinke 57 Fiskeretter Sildefrikadeller 59 Svenske Sild med Dild 60 Spegesildbudding 60 Spegesild i fransk Marinade 61 Mælkeretter Kæmemælksost 62 Oplagt Mælk 62 Æggeret Æggekage med Rugbrød 65 Retter af Bælgfrugt Italiensk Bønneret 66 Ærtefrikadeller 67 Stivelseretter Minntbudding 67 Frugtsago 68 KartoHelretter Kartoffelgratin 69 Side Kartoffelfrikadeller 69 Kartofler i Kærnemælk 70 Gxønsagsr etter Brunede Roer 73 Grønsagsgratin uden Smør 73 Urtefrikassé 73 Grønsagsrand 73 Juliennesuppe paa Kaalrabi 74 Frugtdrikke Hybendrik 76 Majdrik 76 Æblemost 76 | ||
18. Salatsauce uden Olie,
1 Stk. Æggeblomme 2 Teske = 10 g Smør 2 Teske = 4 g Mel 1 del Fløde Salt, Sennep, Engelsk Sauce Æggeblommen, Smør og Mel røres sammen i en Gryde, tilsættes Fløden, varmes forsigtigt og under Omrøring over svagt Blus, til det er jævnt, afkøles, smages til og bruges f. Eks. til Grønsager eller Fisk. | ||