Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Grønt- og Frugtretter | ||
Forfatter: | Jensen, Kristine; | ||
Pseudonym: | Frk. Jensen | ||
Årstal: | 1906 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1906; 1911; | ||
Sider: | 87 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetarisk; grøntsager; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Vi Kødspisere, som holder af det saftige, godt tillavede Kødstykke, bør ikke
frakende Vegetarianerne den Indflydelse, deres Agitation for Grøntsager og Frugt ogsaa har haft for os ved Valget af vor daglige Føde. Vi har lært at indse, at et passende Kvantum Planteføde i Forbindelse med de kraftige Kødspiser har sin store Betydning, ja, er for mange endog blevet en daglig Fornødenhed. Det er paa dette Grundlag, at denne Samling af Grønt- og Frugtretter er blevet til. Den har Bud til Husmoderen, baade naar hun søger at variere den daglige Kost med de forhaandenværende Grøntsager og Frugter, og naar Spisesedlen til Middagsselskabet skal lægges tilrette. Her er medtaget og tillige søgt indflettet i vore hjemlige Retter det nye, som i de senere Aar er fremkommet paa Markedet af Grøntsager og Frugt, hvoraf endog en væsentlig Del indføres fra vore egne Kolonier. København i Juni 1906. Forfatterinden. | ||
Kolde Anretninger til Frokost-og Aftensbordet.
1. Asparges og Hummer med Mayonnaise. 2. Blomkaal, garneret med fyldte Tomater. 3. Karse-Æg. 4. Kartoffel-Salat med marinerede Sild. 5. Knudekaal med Mayonnaise. 6. Rand af lys Gelé, fyldt med Salat. 7. do. af rødfarvet Gelé, fyldt med Makaroni og Peberrod-Salat. 8. do. af Urte-Gelé. 9. do. af Tomat-Gelé, fyldt med Høns i Mayonnaise. 10. Sardiner med Tomat- og Hoved-Salat, anrettede i Skaller. 11. Hoved-Salat, pyntet m. Tomat-Gelé og Blomster. 12. Spinat-Anretning med Æg. 13. Tomater, anrettede paa Agurker. 14. do. med Hummer, Krebs eller Rejer. 15. do., fyldte med grøn Mayonnaise. 16. do. do. Agurke-Salat. Salater. Anretning af Salater. Bordure- eller Pynte-Rand. Peberrods-Eddike. Krydret Estragon-Eddike. Selleri med Eddike. 17. Agurke-Salat af modne Agurker. 18. Asparges-Salat med Mayonnaise. 19. Banan- og Æble-Salat. 20. do. og Appelsin-Salat med Flødeskum. 21. Blomkaal-Salat. 22. Bønne- do. Nr. 23. Champignon-Salat. 24. Gemyse- do. 25. Hoved-Salat med Flødeskum. 26. do. med Tomater. 27. Hvidkaal-Salat (snittet). 28. do. med Mayonnaise (hakket). 29. Hvidroe-Salat. 30. Italiensk Urte- do. 31. Jordskokke- do. 32. Jule- do. 33. Karrot- do. 34. Kartoffel- og Gemyse- do. 35. do. do. med brunede Løg (varm). 36. do. do. med Tomat-Puré. 37. do. do. med Æbler. 38. Kirsebær- og Banan- do., anr. i Skaller. 39. Makaroni- og Tomat- do. med Kastanier. 40. do- og Gemyse- do. 41. Mignon- do. 42. Purre- do. 43. do. do. med Mayonnaise. 44. Romersk do. 45. Rødbede- do. 46. Rødkaal- do. 47. Bleg-Selleri- do. til Vildt. 48. do- og Valnød- do. 49. do. og Østers- do. 50. Snittebønne- do. 51. Strandkaal- do. 52. Tomat- do. 53. do. do. med Mayonnaise. Grøntsager paa Smørrebrød. 54. Banan-Smørrebrød til Te. 55. Tomat og stegt Fisk. Nr. 56. Tomat og Kaviar. 57. do. med brunede Løg. 58. do. m. Mayonnaise og hakkede Oliven. 59. do. og Røræg. 60. do. og Sardiner med Hoved-Salat. 61. do. med Æg og Agurk. 62. Radiser og Karse. 63. Brioche med Salat. 64. Bleg-Selleri og Ost i Mayonnaise. 65. Oste-Æg i friske Blomster. Retter af Grøntsager og Æg. 66. Løg-Koteletter med Spejlæg. 67. Panerede Jordskokker med do. 68. do. Kartofler med do. 69. do. Sellerier med do. 70. Stuvede do. med do. eller pocherede Æg paa Croûtons. 71. Spinat og do. paa Croûtons. 72. Tomater og Hoved-Salat med do. 73. do., udhulede, fyldte med Æg. 74. Ægge-Koteletter med Salat. Grøntsager i Røræg. 75. Karse i Røræg, anrettet med Tomater. 76. Kastanier i do. 77. Suppeurter i do. 78. Grønærter i do. 79. Spinat og do. i Gratinskaller. 80. Purrer do. do. Grøntsager i Omeletter. 81. Blomkaal i Omelet. 82. Omeletter à la jardinière. 83. Karrotter eller Gulerødder i Omelet. 84. Knudekaal i do. 85. Brunede Løg i do. 86. Majroer i do. 87. Purrer i do. 88. Ærter i do. 89. Omelet, anrettet paa Tomater. 90. Gemyse-Rouletter. Nr. Grøntsager i Gratin. 91. Knudekaals-Gratin. 92. Purre- do. 93. Rosenkaals- do. 94. Skorzonerrods- do. 95. Ærte- do. 96. Grøntsager i Buddinger. Kød-Supper med Grøntsager. 97. Asparges-Suppe. 98. Græskar- do. 99. Jordskokke- do. 100. Gennemstrøget Julienne- do. 101. Kartoffel- do. (amerikansk). 102. Knudekaal- do. 103. Løg- do. (brun, italiensk). 104. Majs- do. 105. Mongol- do. 106. Purre- do. 107. Ruskomsnusk- do. 108. Skorzonerrod- do. 109. Sommer- do. 110. Spinat- do. 111. Suppe a la Clermont. 112. do. a la Colbert. 113. do. a la Dubarry. 114. Syre-Suppe. 115. Svineryg- do. med Brunkaal. 116. Tanias- do. 117. Ærte- do- med Tomater. 118. do. do., russisk. Klare Kød-Supper m. Grøntsager. 119. Kød-Boller, fyldte med Grøntsager. 120. Ris-Toppe, do. do. 121. Smaa Ægge-Buddinger, do. Frugt- og søde Supper. 122. Abrikos-Suppe. 123. Brød- do. med Æbler og Flødeskum 124. Cranberry- do. 125. Græskar- do. 126. Hvid Sago- do. med Abrikoser eller Prünelles. Nr. 127. Hyben-Suppe. 128. Kvæde- do. 129. Multebær- do. 130. Rabarber- do. med Sagogryn. Koldskaal af Frugt. 131. Ananas-Koldskaal. 132. Appelsin- do. 133. Kirsebær- do. 134. Melon- do. Grøntretter (selvstændige). 135. Asparges å la Pompadour. 136. do. paa ristet Brød. 137. Blomkaal å la maitre d' hotel. 138. do.-med Reje-Sauce. 139. do. med Tomat- do. og kogte Ris. 140. do. og Ærter med Mayonnaise eller rørt Smør. 141. Broccoli. 142. Frikadeller af hakkede Grøntsager. 143. Græskar, kogt. 144. do., paneret. 145. Gulerødder, kogte. 146. Jordskokker, indbagte. 147. do. med hakkede Trøfler. 148. do. og Ærter. 149. Kartoffel-Frikadeller med brunede Løg. 150. Kartofler, ovnstegte. 151. Sweet-Potatoes (søde Kartofler). 152. Knudekaal, indbagt. 153. do., paneret. 154. Løg-Koteletter med Kartoffel-Mos. 155. do. med brunede Kartofler. 156. do. med Ris og Tomat-Sauce. 157. do. med rørt Smør. 158. Majs-Kolber (Sweet Corn) med do. 159. Rødbeder med brunede Løg. 160. do., panerede. 161. Skorzonerrødder, kogte. 162. Tomater å la Watson. Gemyser. 163. Asier i lieret Sauce. 164. do., stuvede med Løg. Nr. 165. Asier, kogte i Sky. 166. do., kogte i Smør. 167. Asparges og henkogte Ærter. 168. do. å l'Anglaise. 169. Blomkaal i Sky-Sauce. 170. Bønner i Tomat- do. 171. Græskar i brun Champignon- do. 172. do. i Citron- do. 173. Græskar i Mælke- eller Fløde- do. 174. do. i Peberrods- do. 175. Gulerødder å la maitre d'hotel 176. do., glaserede. 177. do. i Sky-Sauce. 178. Havrerødder. 179. Jordskokker å la maitre d'hotel. 180. do. med Vin. 181. Kartofler, engelske. 182. do., svenske. 183. Kartoffel-Mos med bagt, revet Brød. 184. do. med brunede Løg. 185. do. med Tomat-Puré. 186. do. med kogte Svesker. 187. do. med Æbler. 188. Kartoffel-Sne. 189. Knudekaal, brunet. 190. do., stuvet. 191. do., revet. 192. Majs (Sweet Corn), nedsaltet. 193. do., stuvede i Mælk. 194. do. og Tomater. 195. Pastinakrødder, stuvede. 196. Persillerødder, do. 197. Purrer, kogte i Smør. 198. do., stuvede. 199. Radiser, do. 200. Bleg-Selleri, do. 201. Ærter og Makaroni. Sammensatte Retter af Kød og Grøntsager eller Frugt. 202. Asier med Ragout. 203. Bajersk Kaal-Dolma. 204. Blomkaal i Karry-Sauce, garneret med bajerske Pølser. Nr. 205. Bøf m. stegte Tomater og brunede Løg. 206. Chartreuse af Rødkaal og Medister-Pølse. 207. do. af Æbler og Blod-Budding eller Pølser. 208. Farseret Knudekaal, kogt. 209. do. do., stegt. 210. Farserede Purrer. 211. Fars med Æbler og Svesker. 212. Forloren Gaas med do. do. 213. Frikadeller. 214. Fyldte Løg med Hachis og Kastanier. 215. Græskar, fyldt med Kødboller i Skildpadde-Sauce eller med Frikassé. 216. Hvidkaal, fyldt med Fars af kogt Kød eller Skinke. 217. Irsk Stuvning (Irish Stew). 218. Kalve- eller Svinehjerter, fyldte med Æbler og Svesker. 219. Kartoffel-Jærper, garnerede med Koteletter. 220. do.-Pandekage med Pølser. 221. do.-Puffer med Skinke eller Hachis. 222. Kød-Kage med Purrer. 223. do.-Rand med do. 224. do. do. med glaserede Løg. 225. Ragout paa panerede Kartofler. Garniture til Kødretter. 226. Artiskokbunde med hakkede Trøfler. 227. Agurker, glaserede. 228. do., panerede. 229. Boucheer eller Vol au vent'er, fyldte med Grøntsager. 230. Bananer, ristede i Smør. 231. Champignons, hele, rystede i Smør. 232. do., anrettede i Skaller. 233. Citroner og vestindiske Lemons. 234. Gemyser, anrettede i Skaller. 235. Jordskokke-Krustader med Ærter og Trøfler. 236. Kartofler i Gratinskaller. 237. Pomme de terre soufflees. 238. Purrer, glaserede. Nr. 239. Purre-Kroketter. 240. Rouletter. 241. Salatblade, fyldte med Salater. 242. Selleri-Krustader med Ragout eller Grøntsager. 243. Skorzonerrødder, brunede. 244. Vandbakkelser, Krustader og Tarteletter med Grøntsager. 245. Ægge-Buddinger med Grøntsager. Kompot. 246. Banan-Kompot m. Citron og Maraskino. 247. do. og Appelsin-Kompot. 248. do. og Rabarber- do. m. kogte Svesker. 249. Cranberry- do. 250. Figen- do. med Jamaika-Rom. 251. do. og Abrikos- do. 252. do. og Appelsin- do. 253. Græskar-Kompot med Vin og Citron. 254. do. og Rabarber- do. 255. do. do. med Tomater. 256. Gulerods- do. 257. Jordbær- do. med Vin. 258. Æble- do. (hele Frugter). 259. Æble-Mos til Vildt. Varm Dessert. 260. Ananas soufflé. 261. Banan do. 262. do.-Beignets. 263. do.-Desserr, afrikansk. 264. Blomme-Budding i Creme-Sauce. 265. Brød- do. med Æbler, Æble- do. 266. Kartoffel-Puffer med Jordbær- do. 267. Pandekager med Frugt, panerede. 268. do. med Æble-Mos og Flødeskum. 269. Æble-Kompot med Marengs. 270. Æbler, stegte i Ovn. 271. Æble-Mos, bestukket med Mandler. 272. do., bagt i Ovn. 273. do.-Omelet. 274. do.-Pie. Kold Dessert. 275. Ambrosia. 276. Ananas med frossen Fløde. Nr. 277. Banan i frossen Fløde. 278. Hindbær-Kompot med Flødeskum. 279. Pærer med Ingefær. 280. Raa Frugt med Flødeskum. 281. Rand af Flødeskum, fyldt med Frugt. 282. do. af Creme, do. 283. Tørrede Sveskeblommer med Vanillecreme. 284. Æble-Pindsvin. 285. Æble-Kompot i rød Gelé. 286. Oplagt Mælk med Jordbær. 287. Ris med Frugt. 288. Frugt-Gelé. Frugt-Grød. 289. Abrikos-Grød. 290. Banan- do. 291. Brombær- do. 292. Daddel- do. Nr. 293. Græskar- Grød. 294. Guava- do. 295. Hyldebær- do. 296. Æble- do. med Karamel-Creme. Anretning af friske Frugter. 297. Ananas. 298. Appelsin-Kurve, fyldte med Frugt. 299. Bananer og Jordbær med frossen Fløde eller Is. 300. Grape-Frugt. 301. Kaktus-Figen. 302. Melon-Kurv, fyldt med Frugt. 303. do. paa Is, fyldt med Flødeskum og Ingefær. Fyldte, tørrede Frugter til Dessert. 304. Tørrede Blommer, fyldte. 305. Dadler med . | ||
41. Mignon Salat.
En Bleg-Selleri skylles i koldt Vand, og udskæres ganske smaat. 1 P. Tomater aftrækkes Overhuden, ogsaa disse udskæres i Tærninger. Selleri og Tomat blandes sammen og anrettes i smaa Bunker paa Salatblade, lagte paa et Fad. Paa hver Bunke lægges lidt ægte Mayonnaise, som dog ikke helt maa dække Grøntsagerne, og det øverste af Bladstænglerne stikkes i Salatbunkerne til Pynt. Anbringes paa et køligt Sted, indtil den skal spises. | ||