Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Trods alt - klarer vi den! af Madoptimisten | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1945 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Chr. Erichsens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 96 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | rationering; optimisme; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,5 | ||
Madoptimistens "Trods alt - klarer vi den" er en fortræffelig lille Bog, der
indeholder mange forskellige gode og ikke mindst fornøjelige Opskrifter. Den giver Læseren en sund Optimisme til at klare Madlavnings-spørgsmaalet, og en Masse af de angivne Retter kan klares med et Minimum af Gas. De smaa kolde og varme Forretter giver en hel Del nye Tips, i Fiskeretterne er der forskellig Anvendelse af det tilgængelige Materiale og i Hovedretterne findes der adskillige kendte Opskrifter med fikse Variationer, der vil gøre dem nye og spændende. Det lille Afsnit om Nødkomfuret vil sikkert interessere mange, men det er rigtigst - som Forfatteren selv angiver - at bruge Fagmanden. En fiks, fornøjelig og optimistisk lille Bog, der klarer en Masse Problemer og som kan interessere selv den, der ellers ikke er særlig begejstret for Madlavning. MARY ATLUNG, Formand for Københavns Husmoderforening. Bliv Madoptimist. Tro ikke, det er denne Bogs Mening ved forceret Munterhed at bibringe Dem en falsk Opfattelse af Situationen og faa Dem til at tro, at det hele gaar glimrende. Jeg indrømmer, at det ser sort ud, at hver Dag bringer nye, ubehagelige Overraskelser for vore Husmødre, og at alle mulige Katastrofer ligger og truer i Horisonten. Og netop derfor gælder det om at se Forholdene i Øjnene -og prøve at finde de Muligheder frem, som enhver ny Situation kan byde os. Det er en af de største Gaver, Naturen har skænket det sunde Menneske, at det aldrig giver op, men altid affinder sig og finder nye Udveje til at skabe taalelige Levevilkaar, og kan man saa tilmed gøre det med lidt godt Humør, gør man Tilværelsen lettere baade for sig selv og sine Omgivelser. Det er ud fra dette Synspunkt, jeg her vil prøve at stimulere Optimismen ved at vise Dem, at Mad ikke behøver at være kedelig, selv om det er begrænset, hvad man kan faa, og hvad man kan tilberede det ved. Bliv Madoptimist. Naar De har draget et dybt Suk over den Handlendes beklagende: »Det har vi ikke«, saa løft Hovedet og sig: »Jamen hvad har De da?« Saa har De gjort det første Skridt mod Optimisme, og det skal nok lønne sig. Det viser sig, at han virkelig har noget. Ikke det, De tænkte Dem, men noget Saa tager De det og glemmer ikke at sige Tak til Manden, der i de fleste Tilfælde virkelig har gjort, hvad han kunde for Dem. Det stemmer den almægtige Mand venligt imod Dem, og næste Gang lukker han maåske op for en »hemmelig Skuffe«, fordi Deres Madoptimist-Smil har smittet ham og sat ham i godt Humør. Og Tanken med denne Bog er nu at hjælpe Dem lidt paa Gled med at finde lidt opmuntrende Variationer af Kosten, enten De nu har været heldig eller uheldig hos den Handlende i Dag. De Retter, De finder her, kan for de allerflestes "Vedkommende tilberedes hurtigt og med et Minimum af Varme, og Bogen egner sig derfor ikke mindst til Brug for Enligtstillede og Familier, hvor alle har deres Arbejde ude om Dagen og alligevel gerne vil se lidt mere oplivende Mad end Biksemaden, der er købt færdigsyet hos Viktualiehandleren. Det er daglig Mad, beregnet paa at man kan blive mæt og alligevel overholde den knapt tildelte Gas eller Brændsel, som staar til Disposition, og yderligere giver Bogen ogsaa paa andre vigtige Omraader nogle nyttige Raad, saaledes at enhver Husmoder selv i allerværste Tilfælde kan holde Gryden i Kog. Retterne er for en stor Del udenlandske Specialiteter, der ogsaa før Krigen betragtedes som Delikatesser, og alligevel kan de fleste laves billigt, naar man tager Konjunkturerne i Betragtning. Og brug saa iøyrigt Deres Fantasi og prøv at variere den evindelige sammenkogte Gryde. Hvis hveranden Irlænder ikke var rødhaaret i Forvejen, vilde han sikkert blive det ved at se, hvad man efterhaanden har budt en Ret som Irish Stew; læs denne Bog godtigennem og prøv selv at finde paa nogle hurtiglavede Retter, der lyser op i Tilværelsen. Bliv Madoptimist! De vil sikkert her kunne finde adskillige Ideer, som pas- ser ikke alene for Deres, men ogsaa for Deres Omgivelsers Smag, og prøv saa at servere Maden med det bedste Krydderi, der findes: et godt Humør, kort sagt: Bliv Madoptimist i en Krisetid. | ||
Amagerflæsk
Andalusia Aspargessuppe, Lyn- Bechamelsauce Blomkaal, Lyonner Blommedessert - Bombadilla Bondekonesuppe Bordvin Bornholmere, Ebbas Bønner, grønne med Flæsk Bøf, Diane — , Lindstrøm — , Stroganoff Celery Savoury Cocktail, Sevilla Covered Wagons Djævleæg Englevinger Fars, Om • Farsrand, grøn Fedt, Opbevaring af Fedtegrever, Opbevaring af Fedtstrækker Fisk, pikant Fiskefilet, bonne auberge Fisketeverpostej Fiskerester med Spinat Fiskeret, italiensk Florentineræg Fromage Frugtskum Færdigtygget Mad Gas-Kage, 50 Liter Glasmas tare sill Grad, Spare- Hachis, Oldemors : 68 Halleluja'er •50 »Hamburgers« 57 Indiacroutons 32 Jansens Kotlbullar 69 Jordbærskum 74 Jævning I7 Kaalrabiret • 52 Kabusseflæsk 59 Kalle Johanns Fristelse- 45 Kalvegryde 63 Kalvekotelet, romersk - - 64 Kanin, stegt som Vildt 71 Kaninmiddag 71 Kaninsuppe 71 Kantareller, bonne femme- 32 Karbonader af Rester 50 Karryret 69 Kartofler, Lidt om 15 — , maitre d'hotel 15 Kartoffelsalat 5 — , kold, russisk 58 Kartoffelsne 16 Kaviar, imiteret 28 Kentucky Sandwich 54 Kertemindesmør 25 Klakker 55 Kotelet, en casserole 61 Labskovs, norsk 68 Langfredagssuppe 19 Laurines Fiskegryde 40 Lejrbøf 65 Lesco, ungarsk 52 Liering Louisiana Steak 69 Maltarom Continental 51 — med Tomater 51 Maudalay 35 Maskintorsk 39 Middag paa Samlebaand 47 Minutnyrer 66 Register 95 Moskowitter Koteletski - 58 Muslinger 40 Mustapha 49 Mørbrad, stegt som Vildt 61 Nyrebrod 65 Nyrer med Sennep , 65 Nørrebros Runddel 33 Odense Puk 53 Omelet, brændende 77 Papegøjebøf 57 Pandeæg - 30 Paprikaschnitzel 62 Paradisfromage - 76 Peberrodskarbonade 59 Plukkød 67 Porrer i Slaabrok 49 Raakostsalat fra Normandiet 28 Ragout a la turque- 66 Roulade - 78 Rødkaal, hurtiglavet 17 Rødspætte, Nissens 41 Røræg 29 Sagodessert 78 Salad Dressing 33 Sauce, Bearnaise 47 — til stegt Kød 47 Scotch Collops 56 Shepherd's Stew 54 Sild, ferske med Sennepsovs 37 — i Dild 27 — i Skærsild 27 Sildeboller 36 Sildepasta 2;j Sildestime 37 Skelskør Pandekartofler 54 Skildpadde, meget forloren 48 Skinketoast 32 Skippermumme °1 Skivesteg, serbisk 62 Smør, Opbevaring af I2 Smørstrækker I 53 — II 14 | ||
Washington Post.
I en meget stiv Kartoffelmos af 1 kg Kartofler, kold, røres 2 Spskéf. Tomatketchup og 1 Teskef. engelsk Sauce, smages til med lidt Salt. Massen formes som Koteletter, vendes i Æg og Rasp og steges i meget varmt Fedt. De drysses med hakket Persille og serveres med det Fedt, de er stegt i. | ||