Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad for diabetikere | ||
Forfatter: | Sahlén, Ulla; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1968 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | I.Fr. Clausen; Aschehoug | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 92 | ||
Oversætter: | Thøgersen, Bente | ||
Stikord: | diabetiker; sukkersyge; amerikansk: | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 17,75 | ||
„En regelmæssig kost er en nødvendig forudsætning for al diabetesbehandling.
Det er glædeligt, at man mere og mere er begyndt at indse dette. Tilsidesætter man nemlig det princip, må man finde sig i en forsømt diabetes med alt, hvad det i det lange løb fører med sig af risici for diabetikeren. Den kost, vi i dag byder vore diabetikere (sukkersygepatienter), er ingen „svær diæt". Det er derimod en almindelig sund hverdagskost, som burde bydes os alle. D.v.s. en kost, fattig på kalorier og fedt, for at modvirke velfærdssamfundets national sygdom, fedme, - relativt rig på kulhydrater for at opbygge og vedligeholde en god kondition og tillige proteinholdig, da protein er nødvendigt for alt levendes beståen. Den indeholder også tilstrækkelige mængder af mineralsalte og vitaminer. En diabetikerkost skal være meget lækker og varieret, men det kræver interesse og fantasi hos den, der står for tilberedningen. Denne evne har ikke alle, og derfor er det så meget mere glædeligt, at denne kogebog for diabetikere udgives. Det er klart, at man kan løse sit kostproblem på mange forskellige måder, og mange vil finde, at de forskellige opstillede kostlister er lidt for komplicerede og tidskrævende at anvende. Men det er sikkert kun en periode i begyndelsen. Man finder snart ud af, at man har god vejledning i dem. Og alle vil hilse de forskellige opskrifter med glæde. Det er derfor mit håb, at denne bog vil opfylde sit formål, vinde stor udbredelse og blive en god vejledning for diabetikeren." Således lød mit forord til det første oplag. Meget er hændt på dia¬betesområdet siden da. Interessen for ernæringslære og diætspørgsmål er også steget i de seneste år, en opmærksomhed, den internationale diabetikerkongres i Stockholm i 1965 var vidne om. Behandlingen af sygdommen, diabetes, er imidlertid ikke ændret og derfor er Ulla Sahléns bog lige så vigtig nu som dengang. Behovet for en nøjagtig sygdomskontrol - og her kommer den regelmæssige kost ind som et nødvendigt fundament for al diabetesbehandling - er lige så aktuel nu som for 6 år siden. Vi ved nu med sikkerhed, at karforandringer sætter ind tidligt i sygdomsforløbet. Det gælder derfor om at stille diagnosen så tidligt, at den rigtige behandling ikke forhales. Det er ikke altid, at et nyt oplag af en god bog indeholder en for¬bedring. Her er der tale om en god bog og derfor er det rart, at der kan peges på, at dette oplag er endnu bedre end det tidligere. De indledende og sammenfattede tekster er delvis udvidet og om¬arbejdet, billedmaterialet er større og bekostet i et smukt farvetryk. Diabetikere og deres pårørende gratuleres med denne bog, som opfylder et stort behov. Bo Andersson, dr. med. Stockholm, maj 1966. Forfatterens forord „Mad for diabetikere" henvender sig først og fremmest til alle diabetespatienter, der behøver hjælp for praktisk at ordne deres kostproblemer. I foreliggende andet oplag af bogen er der foretaget en del omarbejdninger, bl. a. er de seneste års ernæringsfysiologiske erfaringer blevet fuldt op i kapitlet „Kortfattet ernæringslære". Det er mit håb, at diabetikere her kan finde råd, som ikke er svære at efterleve, da det utvivlsomt er således, at viden om ernæringslærens grundsætninger er forudsætningen for at kunne sammensætte sin kost rigtigt. Nøjagtig på gram, hvad angår de forskellige næringsstoffer, kan det aldrig blive. Spiser man en blandet kost, og er man alvorligt på vagt overfor, at portionsstørrelsen af de forskellige næringsstoffer er omtrent konstant fra dag til dag, vil slutsummen af de forskellige næringstoffer og dermed kalorietilførelsen blive temmelig konstant. I vort moderne og mekaniserede samfund, hvor fedme og de deraf følgende sygdomme er et stort problem, kan denne bog måske have endnu en opgave, idet en rigtigt sammensat kost er af vital betydning for helbredet og for at holde „idealvægten". En næringsrigtig kost året rundt gør sæsonafmagring overflødig. Ulla Sahlén. Stockholm, maj 1966. | ||
A-vitamin 17
Afmagring 45 Altansalat 52 Ananasbudding 83 Annas dildroulader 75 Appelsinfromage m fløde 84 Appelsinfromage u fløde 85 Appelsinsalat 52 Appelsingelé med kokus 86 B-vitamin 17 Bistik, små 92 Blegselleri, braseret 50 Blomkål, ostegratineret 54 Bouillon, grundopskrift 62 Bouillon, grønsags- 63 Bouillon m tunge 64 Broccoli m æggestand 60 Børnediæt 44 C-vitamin 18 Champignon-salat 51 D-vitamin 17 Delikatessepakker 74 Fedt 17 Fru Travis suppe 65 Fisk 67 Fiskefad m æggestand 72 Forårskødboller 78 Franskbrød 89 Fyldte fisk m broccoli 70 Geléskum 85 Grønkålsbudding 54 Grønsager 49 Grønsagssuppe, klar 63 Grønærtesuppe 66 Hindbærsorbet 84 Hummercocktail 72 Hvidkålssuppe 65 Hønsekødssuppe 64 Jern 19 Jordbærgrød 87 Jordbærskum 83 Jule- og appelsinsalat 51 Julesalat m rejer 51 Julesalat med tomater, gratineret 50 Kalk 18 Kalvebrisler i fad 80 Kalveruller med æg 59 Kalvesteg 77 Kalvetunge 81 Klatter 87 Klejner 90 Kokusmakroner 92 Konservering 43 Kyllingegryde 76 Kylling, grillet 77 Kærnemælkskoldskål 86 Kød 74 Kødgratin, billig 78 Kødsuppe 63 Kåldolmer 79 Madame Denises Bøf 80 Maizenasoufflé 85 Makrel, m purløg 70 Makrel, m dild 71 Medister i fad 82 Midsommersild 72 Mimosebouillon 64 Lammeragout 77 Lever i pakke 81 Norske koteletter 76 Nyreret i fad 80 Nøddekranse 90 Omelet, amerikansk 60 Okseruller 75 Protein 15 Portionsliste, grønsager 26-27 - frugt og bær 27 fedtstof 28 brød, mel 29 - gryn, ris 29 kød 29-30 - mælk 31 Risbudding 87 Rød salat 52 Rødspætte, kogt 69 Røræg m pølseterninger 60 Schweizerbøf 79 Selleri i tomat 55 Sild, indkogte 71 Smørkranse 90 Smørrebrød 56 Sommerfars 78 Sommeromelet 61 Spejlæg m asparges 58 Spinatrand m gulerødder 53 Spinatstuvning på fransk 53 Supper 62 Te-gifler, fyldte 90 Tomat- og løgsalat 52 Tomatgelé 54 Tomatsuppe 66 Tomatstuvning 53 Torsk, smørkogt 69 Torskegryde m tomat, dild og løg 68 Torskeruller 68 Torske- og ærtegryde 68 Tvebakker 92 Uorganiske stoffer 18 Vand 19 Vandbakkelser 92 Vårsuppe 66 Wienerpølser, gratineret 82 Æbler m vanillesauce 88 Æblesild 71 Æggeretter 58 Æggebudding 88 Æggekage, spansk 59 Æggegratin, fransk 58 Æg med champignon 61 | ||
Amerikansk omelet:
8 æg 8 spsk. vand Salt, peber 2 spsk. kryddergrønt (f. eks. purløg el. persille) 100 g bacon 20 g smør el. margarine 2 tomater Persille 4 portioner Pisk æggene let sammen og tilsæt vand og krydderier. Kom lidt fedtstof på en lille omeletpande og hæld en fjerdedel af æggemassen heri. Rør med en gaffel, drys med kryddergrønt og lad omeletten samle sig. Hæld den op på en tallerken. Lav 3 lignende omeletter. | ||