Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog for Landhusholdninger | ||
Forfatter: | Agerup, Nicoline; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1903 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Nicoline Agerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 116 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | Eget forlag; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1,75 | ||
Ved Udgivelsen af denne lille Kogebog vil det være mig en Glæde at bidrage til, at
nogle af mine mangeaarige Erfaringer, saavel i Landhusholdning som den finere Madlavning og Hotelfaget, kan være en eller anden yngre Husmoder til Hjælp og Raad ved forskellige Lejligheder. NICOLINE AGERUP | ||
Suppe
1 Klar Suppe 10 2 Kødsuppe 10 3 Suppe å la Jardiniere 11 4 Suppe med Blomkaal Rosenkaal 11 5 Suppe hollandaise 11 6 Suppe a la reine 11 7 Suppe med Maccaroni eller Nudler 12 8 Suppe med Ris eller Sagogryn 12 9 Gulerodssuppe 12 10 Brun Hvidkaalssuppe 12 11 Hvidkaalssuppe 13 12 Kørvelsuppe 13 13 Grønkaalssuppe 13 14 Gule Ærter 13 15 Kraasesuppe 14 16 Andesuppe 14 17 Dyrekødsuppe 14 18 Karrysuppe 15 19 Kartoffelsuppe 15 20 Forloren Skildpaddesuppe 15 21 Hummersuppe 16 22 Krebsesuppe 16 23 brun Suppe 16 24 Oksehalesuppe 16 25 Vincerndæl 17 26 Koldskaal af Rødvin 17 27 rød Sagosuppe 17 28 Hvid Sagosuppe 17 29 Æblesuppe 18 30 Kirsebærsuppe 18 31 rød Risengrynssuppe 18 32 hvid do 18 33 Brødsuppe 18 34 Æggesøbe 19 35 Kærnemælkssuppe 19 Boller til Suppe 36 Kød- og Fiskeboller 19 37 Bagte Melboller 20 38 Røde bagte Boller 20 39 Grønne bagte Boller 20 40 Kartoffelmels Boller 20 41 Brødboller 21 42 Folkeboller 21 Grød 43 Risengrød 21 44 Rismels-Grød 22 45 Fløjels-Grød 22 46 Byggryns-Grød 22 47 Byggryns-Vandgrød 22 48 Boghvede-Grød 22 49 Semule-Grød 23 50 Smør-Grød 23 51 Grød af Kartoffelmel 23 52 Melgrød med Æg 23 53 Kartoffel-Grød 23 54 Æggemælk 24 55 Chocolade-Suppe 24 56 Risenvælling 24 57 Sagovælling 24 58 Byggrynsvælling 24 59 Melvælling 25 60 Bankegrynsvælling 25 61 Bolle-Mælk 25 62 Fastelavnsboller og Mælk 25 Fisk 163 Laks at koge 25 64 Gedder 2b 65 Makrel 26 66 Sild 26 67 Torsk 27 68 Maskin-Torsk 27 69 Jøde-Torsk 27 70 Rødspætter, Helleflynder, Pigvar og Sletvar at koge 27 71 Hornfisk 28 72 Hummer at koge 28 73 Hummer i Majonaise 28 74 Krebs, Krabber og Rejer 28 75 Muslinger at koge 29 76 Karper 29 77 Karper, kogt i Rødvin 29 78 Brasen 30 79 Suder 30 80 Aborrer 30 81 Aal 30 82 Gedder i Gelé 31 83 Klipfisk og Bergfisk 31 84 Stegt Gedde 31 85 Østers 31 86 Plukfisk 31 87 Plukfisk i Majonaise 31 88 Farse af Oksekød ell. Kalvekød 32 89 Fiske-Farse 32 90 Farse af Hønsekød 32 91 Kødboller i Sauce 32 92 Farserede Sellerier 33 93 Farserede Løg 33 94 Farseret Hvidkaal 33 95 Benløse Fugle 33 96 Frikadeller 34 97 Frikadeller af kogt. Fisk 34 98 Frikadeller af kogt Kød 34 99 Postejer 34 100 Due-Postej 35 1 Lever-Postej 35 2 Fyldning til smaa Østers-Postejer 35 3 Smaa Postejer 36 4 Smaa Postejer, fyldt med Hummer 36 5 Smaa Postejer, fyldt med Brisling 36 (i Smaa Postejer, fyldt med Høns i Champignon 36 7 Gaaselever-Postej 36 8 Krustader 37 9 linletter af Steg eller kogt Kød 37 10 Ruietter af kogt Fisk 37 11 Macaronni-Kuletter 38 12 Ruietter af Farse 38 13 Anschovis-Brød 38 14 Dansk Bøfsteg 38 15 Engelsk Bøf 38 16 Fransk Bøfsteg 39 16 Bøf-Tartar 39 17 Bøf Jardinére 39 18 Bøf a la mode 40 19 Oksefilé 40 20 Karbonade 40 21 Koteletter 41 22 Kalvekotelet jardinére 41 23 Banke Kød 41 24 File af Fedekalv 41 25 Svinemørbrad 42 26 Stegt Lammehoved 42 27 Stegt Lamme- eller Kalvelever 42 28 Ribben-Steg 42 28 Flæskesteg 43 29 En lille Grisesteg, hel 43 32 Oksesteg 44 33 Sursteg 44 34. Fedekalve-Steg 44 35 Lammesteg 44 36 Bederyg 45 37 Dyreryg 45 38 Gaas eller And i Gelé 45 39 Haresteg 46 40 Gaasesteg 46 41 Andesteg 46 42 Vildandsteg 46 43 Vildgæs 47 44 Fuglesteg 47 4B Duesteg 47 46 Stegt Kalkun 47 47 Kapuner, Kyllinger, unge Høns, at stege 48 48 Forloren Skildpadde 48 149 Karry 49 50 Aal i Karry 49 51 Risengryn til Karry 49 52 Frikassé 50 53 Boller i sød Sauce 50 54 Tvske Klumper 50 55 Æggekage med Brød eller Flæsk 50 56 røget Skinke med Spejlæg 51 57 Spejlæg med Skysauce 51 58 Blødkogte Æg 51 59 Haardkogte Æg 51 60 Æg i Sennepsauce 51 61 Skinkekarbonade 51 62 sprængt Okse-, Lamme- og Kalvebryst 52 63 sprængt Gaas el. And 52 04 kogte Høns o. Kalkuner 52 65 kogt Oksetunge 52 66 kogt, røget Skinke 52 67 Ragout af Dyrekød 53 68 Ragout 53 69 Kalkun el. Høns i Champ. 53 70 And i Bulevang 54 71 do, 54 72 Fisk i do. 54 73 Haschis 54 74 Karbonadekød 55 75 indbagt Kød 55 76 at varme Steg eller Steg af Vildt 55 77 grilleret Kød 55 78 Obeng 55 Forskellige Saucer 79 Stegesaucer 56 80 Sauce til Vildt 56 81 skarp Skysauce 56 82 Æggesauce til Høns, Kalve-og Lammekød 56 83 Champ. el. Kaperssauce 56 84 Østerssauce 57 85 Hvid Peberrodssauce 57 86 Smør og hakkede Æg 57 87 — og hakket Petersille 57 88 Flødesance og Petersille 57 89 Peberrodsauce 58 90 kold Peberrod 58j 91 Sauce hollandaise 58 92 Løgsauce 58 93 Sennepsauce 58 94 sød Sauce 58 95 Rødvinssauce 59 96 Cremesauce 59 97^Vincremesauce 59 Gemyser 98 Slikasparges 59 99 Artiskokker 59 800 stuvede Asparges 59 1 Rejer og Asparges 60 2 Røræg med Asparges 60 3 grønne Ærter 60 4 russiske Grønærter 60 5 stuvede Gulerødder 61 6 botfeldske Roer 61 7 Majroer 61 8 brunede botfeldtske Roer 61 9 Voksbønner 61 10 Snittebønner 61 11 Spinat 62 12 Syrer 62 13 Macaroni 62 14 Skorgenerrødder 62 15 Hvidkaal og Savoykaal i Nacjore 63 16 Blomkaal og Rosenkaal i Nacjore 63 17 Grønlangkaal 63 18 Rødkaal 63 19 Surkaal 63 20 Brunkaal 64 21 stuvede Kartofler 64 22 brunede Kartofler 64 23 grønne Kartofler 64 Salater 24 Sildesalat 64 25 Kartoffelsalat 1 65 26 do. 2 65 27 Fiskesalat 65 28 Agurkesalat 65 29 Hovedsalat 65 30 Kartoffelsalat 66 31 Oplagt Mælk 66 32 Rhabarbergrød 66 33 Stikkelsbærgrød 67 34 Rødgrød 67 35 Æblegrød 67 36 Mandelgrød 67 37 arme Riddere 67 38 Æbleskiver med Gær 68 39 tykke Pandekager 68 40 Æbleskiver uden Gær 68 41 flydende Æbleskiver 68 42 tynde Pandekager 68 43 russiske Pandekager 69 44 tykke Pandekager 2, 69 45 Frugt-Pie 69 Omeletter 46 Æbleomelet 69 47 sur Flødeomelet 70 48 Citronomelet 70 49 Flødeomelet 70 50 Risengrynsomelet 70 51 Omelet paa Panden 70 Buddinger 252 — af Kød- og Fiskef. 71 53 — Prinsesse- 71 54 — Rismels- 72 55 — Ris- 72 56 — Kartoffel- 72 57 — Marv- 72 58 — Blomkaals- 73 59 — Asparges- 73 60 — Krebse- 73 61 — Reje- 73 62 — Æble- 73 63 — Klipfisk- 74 Kolde Buddinger 64 — Vin- 74 65 — Alexander- 74 66 — Ris- 75 67 — Rødvins- 75 68 — Rom-, Nr. 1, 75 69 — do. Nr. 2, 75 70 — do. med Fløde Nr. 3, 76 71 — Mandel- 76 72 — Marmor- 76 73 — Makron- 76 74 — Fløde- 77 75 — Chocolade- 77 76 Citronfromage 77 77 Hindbærfromage 78 78 Jordbærfromage 78 79 Sherryfromage 78 80 tilsløret Bondepige 79 81 Flotten Island 78 Store Kager 82 Butterdejg 79 83 Æblekager 80 84 Svedsketærte 80 85 Napoleonskager 80 86 Lagkage 81 87 Marie Therese-Kage 81 88 Moritskage 81 89 Cathrineblommekage 82 90 Romkage 82 91 den spanske Kage 82 92 Kransekage 83 93 Citronkage 83 94 Kating 83 95 Æblekage 83 96 Æblekage 84 97 do. med Makrondejg 84 98 Æbler med Creme 84 99 Æblekage med Brød 1, 84 300 do. Nr. 2, 85 1 do. Nr.3, 85 1 Sandkage Nr. 1, 85 2 Sandkage Nr. 2, 85 3 Sodakage 86 4 Thekage 86 305 Sukkerbrødskage 86 6 Søsterkage Nr. 1, 86 7 do. Nr.2, 86 Smaa Kager ' 8 Vanillekranse 87 9 Prinsessekager 87 10 Sukker brødskager 87 11 Sandkager 87 12 Jødekage 88 13 Mørredejgskage 88 14 Vrøvl 88 15 engelske Kanelstænger 88 16 Esser 88 17 Linsedejg 89 18 Linsemakroner 89 19 franske Linser 89 20 smaa Makroner 89 21 hvide Kager 89 22 smaa Butterdejg 90 23 smaa Cremekager 90 24 Horn 90 25 Æblekager 90 20 Napoleonskage 90 27 Kræmmerhuse 91 28 Sukkerpleskner 91 29 Æggehvidekager 91 30 Chocoladeopløb 91 31 Vandbakkelser 92 32 Honningkager 92 33 brune Pebernødder 92 34 hvide Pebernødder 92 35 Portugiserkager 93 36 Vafler 93 37 Sprutbakkelser 93 38 Klejner 93 39 Vanillecreme 9;S 40 Madeiracreme 94 41 Hindbærcreme 94 42 Jordbærcreme 94 43 brændte Mandler 94 43 Vanillebolscher 94 45 Brystbolseher 95 46 Vanilleis 95 47 Frysning 95 48 Flødeis 96 49 Hvedebrød 96 50 Franskbrød 96 51 Wienerbrød 97 52 Fastelavnsboller Nr. 1, 97 53 Flødeboller Nr. 2, 97 54 Kaffebrød 97 55 Tvebakker 97 56 Tvebakker med Æg 98 57 Sukkerkringler Nr. 1, 98 58 Butterdejgsknngler 2, 98 59 Julekage Nr. 1, 98 60 do. Nr. 2 98 61 stor Kringle 99 62 Kommenskringler 363 Kiks Nr. 1, 99 64 do. Nr. 2, 99 65 do. af Rugsigtemel 3, 100 Syltning 66 Æblegele 100 67 Vindruegele 100 68 Stikkelsbærgele 101 69 Ribs- og Hindbærgele 101 70 Kirsebærmarmelade 101 71 Stikkelsbærmarmelade 102 72 Solbærmarmelade 102 73 Hindbærmarmelade 102 74 Jordbærmarmelade 102 75 Kvæder 103 76 Aprikosor 103 77 grønne Blommer 103 78 Svedskeblommer 104 79 Brombær 104 80 Morbær 104 81 Tyttebær 1.04 82 hirsebær til Steg 104 83 tynd Ribssaft 105 84 tynd Hindbærsaft 105 85 Brombærsaft 105 86 Solbærsaft 105 87 Hyldebærsaft 106 88 sur Ribssaft 106 89 Charlotter 106 90 Asier 106 91 do. med raa Eddike 107 92 søde Asier 107 93 grønne Agurker 107 94 Lageagurker 108 95 Pickles 108 96 Portulakstilke m. Sukker 108- 97 herm. henk. Grøntsager 109 98 Grønærter 109 99 Asparges 109 400 Blomkaal 109 | ||
149. Karry.
Laves af Høns, Gæs, Kalve- og Lammebryst. Kødet hugges i passende smaa Stykker, vaskes godt ud og koges med saa meget Vand, der netop staar over Kødet og lidt Salt, den skummes og koges med en Visk; naar Kødet er mørt, tages det op, et Stykke Smør og Mel bages af, spædes op med den afsiede Suppe, lidt Karry, udrørt i Vand, kommes deri; Kødet lægges paa et Fad og Saucen hældes derover, dertil spises kogt Ris. | ||