Detaljer |
Opskrift |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Koldt bord (og lune retter) | ||
Forfatter: | Holleufer, Jørgen; Fugl, Sigrid; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1969 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | J. Sjøgrens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 240 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | serie; skuespiller; gastronom; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
I dette forord vil det sikkert over for læseren være på sin plads at redegøre for nogle
ganske enkle principper, som den foreliggende bog er bygget op omkring. Først og fremmest bør man vel erindre om, at bogen egentlig ikke er beregnet på sammenhængende læsning, selv om den måske nok kan gøre fyldest på denne måde - nej, bogen er i overvejende grad et opslagsværk. Bogen kan - groft taget - inddeles i to: A) opskrifterne og B) håndbogen. Af interesse i dette forord er under- inddelingen af A), som følger et nøjagtigt skema. På en venstreside har man - i overskriften - rettens navn samt en for det meste journalistisk betonet indledning. På den modstående side følger så en liste over ingredienserne, som medgår til at tilberede »hovedretten« i opslaget - nemlig den ret, farvefotografiet på samme side som ingredienslisten omhandler. Når De derefter vender blad, vil De finde et opslag ( = 2 sider = 4 spalter), som udelukkende er helliget de forskellige opskrifter. Sådan er det princip, som bogen er bygget op omkring. Blot en enkelt ting endnu: visse ord som f.eks. lage eller marinade trækker automatisk en stjerne (*) med sig. Stjernen betyder, at det pågældende ord eller begreb er behandlet mere udførligt, enten i opskrifterne eller i håndbogs-afsnittet. God fornøjelse! | ||
A-C
absolut rent brännvin 193 agurk 216 agurke-krustader 55 alkoholisme 188 allehånde 216 amerikansk herreret 131 ananas 216 ansjoser 217 ansjossmør 26 appelsinmedaljer 79 appelsiner 217 appelsinrand 79 appelsinsauce 147 asparges 218 asparges m hummersalat 70 asparges rand 71 bacon og mørbrad 126 bananer 218 behandling og servering af øl 176-178 bladselleri 218 bladselleri m ost 155 blandet grøn salat 82 B-C blomkål 218 blomkålssalat 74 blommer 219 »bornholmere« 28 brie 205 brændevin185-199 brændevinssild20-22 brøndum kummen akvavit 191 brøndums snaps 191 calvados 199 camembert 146 camembert - dansk 205 camembert friturestegt 162 canapé 174 castello 150 cayennepeber 219 champignons 219 citater og aforismer 210 citroner 219 creme fraîche 66 danablu-salat 158 dansk blacksteiner 205 D-E dansk brie 165-205 dansk brændevin 186 dansk camembert 205 dansk emmentaler 206 dansk fontina 206 dansk kaviar 54 danske muslinger 48 dansk mynster 206 dansk ostebrød164-166 danske ostetyper 205 dansk polseost 206 dansk saint poulin 206 dansk spiritusindustri 189 dessertoste 207 druer 220 druesalat 79 drukkenskab 187 duer som i toulouse 138 d-vitamin 64 eksportøl 182 elbo-ost 207 engelske ostekiks 150 esrum-ost 207 p ferskrøget laks 46 fiskeboller 122 flammesalat 83 flæskerullepølse 90 flødeleverpostej 111 flødeost i peber 154 flødeostesauce 155 flødepeberrod - laks 47 flødepeberrod - oksebryst 98 flødeskum med frugt 78 folkeleverpostej 108 forloren skildpadde 120-122 fransk ostebord148-150 fransk ostesauce 150 fransk rejesalat 66 fransk salat 35 frikadeller af kalvenyre 135 frikadeller med grønt krydderi 118 frikadeller og hakkebøf116-118 frisk sommersalat 74 friture 220 F-G friturestegt camembert160-162 friturestegte muslinger 51 frokostfrikadeller 118 frokostmørbrad 127 frokostæg112-114 frossen danablu 159 frugtsalat76-78 fyld til glas 179 fyldt bladselleri 155 fynbo-ost 207 fynsk dressing 82 fynsk rygeost152-154 fyrmestersild 12-14 gaffelbitar 27 gammeldags sylte 94 gartnerens sild 15 gelé 220 gelé med hornfisk40-43 gelé med ål40-42 genever 197 gin 198 glaseret tunge 106 grapefrugt 220 gratinerede krabber 67 gratineret tunge 107 gratin med leverfars 131 gratin med muslinger 51 grydekam med appelsinsauce 143 grøn salat, blandet 82 grøn salat med ansjoser 26 grøn salat med fynsk dressing 82 grøn salat med yoghurt 82 grønt krydderi til frikadeller 118 gulerodssalat 82 gulerødder 221 hakkebøf116-119 hakkebøf med løg 119 hamburgerkoteletter 143 harald jensen akvavit 190 havarti 166-207 havfriske muslinger 48 herregårds aquavit 194 H-I-J hindbær 221 hjemmelavet pickles 99 hjerneboller 123 hornfisk 221 hornfisk i gelé40-43 holstenersylte 95 hummer 222 hummersalat68-70 hummersalat med rå asparges 70 hummersæson 68 hvidkålssalat med creme fraîche 83 hvidløg 222 hytteost 222 hytteostesalat 155 håndbogsafsnit 169 håndbogsordliste 174 indkøb, opbevaring og anvendelse af ost 200 ingefær 223 italiensk salat 34 jomfruhummer 223 jomfruhummersalat 70 jordbær 224 jubilæumsakvavit 190 julesalat 83-224 julesalat med grapefrugt 83 julesild 23 kalveleverpostej 111 kalvenyreragout 134 kalveskank til forloren skildpadde 123 kalvesylte 95 kapers 224 karry 32 karrysalat 34 karrysild32-34 kartofler og kaviar 54 kartoffelsalat med pickles 99 kaviar 52-54 kaviar-krustader 55 kaviar med æg og oliven 54 kaviar og nye kartofler 54 klosterost 208 knapost 208 kold laks i lage 47 kold sauce af flødeost 155 kommensild 14 krabber 224 krabbebrød (m ost) 163 krabbegratin 67 krabbesalat 64-66 krustader med kaviar 55 krydderfedt 103 kryddersild8-10 krydderurter 225 kødboller 122 kødpostej med rosmarin 111 kottbullar116-118 lagerøl 181 lage til kold laks 47 laks44-46 laksesalat 46 laksetartar 47 laks i lage 47 lammerullepølse 90 las vegas-æg 115 leverfars-gratin 131 L-M leverkarbonade med ristede løg 131 leverpostej108-110 leverpostej i sky 110 leverpostej og tunge 106 lever, stegt128-130 livets vand 185 lysholm, gammel 195 lysholm linie 196 lysholm no 1 195 lys pilsner 182 løgost (billede) 165 loiten, gammel 195 løiten, linie 195 løiten xxx 195 lårtunge100-102 madeira 225 mandler 226 maribo-ost 208 marinade 19 marinerede muslinger 50 marineret sild med creme fraiche 14 M-N-0 marineret spegesild 19 medisterpølse 87 merina 226 mini flæskesteg140-142 molbo-ost 208 muslinger48-50 muslingegratin 51 muslingeragout 50 muslingesalat 50 muslinger i marinade 50 mycella 208 mycella-dip 159 mørbrad 124-126 mørbradret i fad 127 mørbrad med bacon 126 nimbsk sildesalat 35 nye kartofler og kaviar 54 nyrefrikadeller 135 nyreragout132-134 nyrer med bacon 135 nyrer, ristede 134 nødder 226 oksebryst96-98 0 oliven 227 oliven og æg med kaviar 54 o p andersson akvavit 193 ordliste-håndbog 174 ostebidder 154 osteboller, med hakket skinke 146 osteboller med reven ost 162 ostebombe med danablu 151 ostebombe med flødeost 166 ostebord, dansk 166 ostecanape 167 ostedrømme 158 ostekugler 167 ostelagkage med danablu 159 ostens betydning herhjemme 204 ostens historie 202 oste-omelet 146 ostereder 158 ostesauce, fransk 150 ostestænger 167 ostesuppe 150 0-P osteterninger 147 ostetærte, madame 151 ost, indkøb, opbevaring og anvendelse 200 ost og dram144-146 ovnbagt oste-omelet 146 ovnstegt ål 39 paprika 227 paprikabrød 163 peber 227 pebersalat 166 pickles til kartoffelsalat 99 pikante sild 22 pilsner 181 pimento 227 porrer 228 porter 182 portvin 228 portvin og grapefrugt 79 portvinssild 11 prikken og i'et 115 pumpernickel 228 pølsebræt84-86 P-Q-B pølsemix 87 påskebryg 182 quark 34 radiser 228 ragout med muslinger 50 reje 228 reje- og krabbesalat 64-66 remoulade 58 rensning af sild 173 ribbensteg med æbler og svesker 142 ris 229 ristede nyrer 134 ristede røgede ål 38 ristet lever med grønne urter 130 rosiner 229 rosmarin 229 rulleflæsk 91 rullepølse88-90 rygeost 209 rødbeder, syltede 94 rødspættefileter60-62 B-S rødspætter 229 røgede »bornholmere« 28 røgede muslinger 51 røgede sild28-30 røgede sild i karrymayonnaise 31 røgede sild i tomatmarinade 30 røgede søndagssild 31 røget ål36-38 rørerogn 59 røræg med røgede muslinger 51 rå asparges med hummersalat 70 råcreme til frugtsalat 78 råkostsalat80-82 salat med danablu 158 salat med gulerod 82 salat med hvidkål 83 salat med laks 46 salat med hytteost 155 salat med skinke 139 s salat med torskerogn 59 salat med yoghurtdressing 82 salt 230 saltkød100-102 samsø-ost 209 samsø-ost 166 sardin 230 sardinbrød 163 sardin-natmad 27 sauce af flødeost 155 schweizerost 150 selleri 230 sennepssauce-pickles 99 servering af øl 178 sherry 230 sherrysild 11 sild 172-231 sildecabaret24-26 silde-cocktail 30 sildemedaljer 27 sildesalat 34 sild i grønt 22 M sild i krydret mayonnaise 15 sild i krydret tonatmayonnaise 23 sild med laurbærblade, peberrod og karse 15 sild på gotlandsk maner 19 sild, rensning 173 skildpadde, forloren 120-122 skimmelost156-158 skinkebrød 163 skinkegratin 139 skinkeruller136-138 skinkesalat 139 sky 103 skåne akvavit 194 skånsk sildesalat 35 slivovitz 198 sløret æg 114 smelteoste 209 små, lækre frikadeller 119 snaps 185 snehvidesalat 74 S sommersalat72-/4 spansk humle 231 spegede sild16-18 spegepølse, tante edith 86 spegesild til davre 36 spegeål 36 spis og drik (øl) 184 sprængt oksebryst 98 statistik, brændevin 199 statsafgift og smugbrænding 187 stegte sild16-18 stegte ål 63 stegt lever128-130 stegt tunge med urter 107 stenbider-rogn 52 stærke ostebidder 154 stærkt øl og lys pilsner 182 supplement 216 supplerende oplysninger om visse råvarer inden for det kolde bord i alfabetisk rækkefølge 216 S-T svampebrød 163 svenske kottbullar 118 svenske mærker, brændevin 193 svesker 231 svinelever 130 sylte 92-94 syltede rødbeder 94 syltetøj og ost 162 tartar-laks 47 timian 231 tomat 232 tomatrand 70 tomatsauce og skinkeruller 138 torskelever naturel 27 torskerogn56-58 torskerognssalat 59 toulouse-cluer 138 tradition og koldt bord 183 tunge 104-106 tunge, gratineret 107 tunge med italiensk salat 106 tunge med leverpostej 106 tunge stegt med urter 107 tybo-ost 209 tyske brændevin 197 vegetar76-80 virginiasalat 75 vodka 198 whisky 199 worchestershire-sauce 232 ymer 233 yoghurt 233 yoghurt-dressing 82 æg, las vegas 115 æg med slør 114' æg og oliven med kaviar 54 »ægte« forloren skildpadde 122 øl, behandling og servering 176 Ø-A øl 176 øl er godt 180 ølglas og skum 179 øl i hvile 178 øl i køleskabet 178 øllebrød og spegeål 36 øl og brød 176 øl og koldt bord 176 ølsorter 181 øl til fisk 184 øl til kød 184 øl til maden 184 øl, østers, flæsk og pølse 184 overste brånnvin 193 ål 233 aalborg eksport akvavit 190 aalborg fuselfri akvavit 191 aalborg porse snaps 102 aalborg taffel akvavit 190 åleragout 43 ål og hornfisk i gelé 40-42 | ||