Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frøken Gregersens Kogebog: Praktisk Anvisning til daglig Madlavning | ||
Forfatter: | Gregersen, C.; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1922 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | H. Hagerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 89 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2,5 | ||
Tanken med denne lille Bog, der er udarbejdet paa mange af mine tidligere
Elevers og Venners Opfordring, er at hjælpe den unge Husmoder til paa en praktisk og økonomisk Maade at lave, anvende og variere den daglige Mad uden dog at bruge »al sin Tid« dertil. Om det er lykkedes mig, vil vise sig ved Brugen af den; et eller andet lille Vink i den Retning, haaber jeg, der vil findes. Bogen er altsaa kun en Haandsrækning til Hjælp ved den daglige Madlavning. Saa godt som alle Opskrifterne er prøvet i min c. 25aarige Virksomhed som Ejerinde dels af »Thalassa« i Hellebæk, dels af »Køkkenet«, Amagertorv Nr. 6. København, i Februar 1922. C. Gregersen. | ||
Aal (i Gelé)................ 32
Aal (i Karry)............... 32 Aal (kogt).................. 32 Aal (stegt)................. 35 Aalesuppe................. 4 Aborre..................... 31 Abrikosgrød................ 44 Abrikoskompot............. 45 Agerhøns................... 19 Agurkesalat................ 87 Ananasfromage............. 68 And (sprængt).............. 87 And (stegt)................. 21 Appelsinfromage I..... . . 57 (af Flødeskum) ... 67 (i Skaller) . . 67 Arme Riddere.............. 62 Asparges (Slikasparges)..... 22 » (stuvede) ......... 22 Aspargesbudding el. Gratin . . 62 Aspargessuppe.............. 5 Aubain med Grønsager...... 47 Bagte Boller 1............. 74 » Il............. 75 III............. 75 Bankekød.................. 13 Bearnaisesauce............ 56 Behandling af Fjerkræ til Husholdningsbrug ........... 20 Benløse Fugle.............. 12 Biksemad.................. 47 Billig Dessert............... 69 Blomkaal (stuvet).......... 23 Side Blomkaalsbudding el. Gratin . 62 Blomkaalsuppe............ 5 Boeuf (à la mode)........... 11 » (engelsk)............. 11 » (fransk).............. 12 Boeuf karbonade............ 12 Boeufpie................... 50 Boghvedegrød .............. 36 Bollemælk................ 38 Boller af Rismelsgrød....... 75 Bondepige med Slør ...... 71 Botfeldske Roer........... 24 Brasen................... 31 I Brunkaal ................ 24 Brunkaalsuppe ............. 4 Brødbudding............... 64 Brødkage .................. 60 Brødsuppe................. 39 Budding af Rismelsgrød ... .76 Buddinger, Varme......... 62 » Kolde .......... 65 Butterdejg................ 76 Byggrynsgrød.............. 36 » suppe .......... 40 » vandgrød........... 37 » vælling........... 38 Champignons............. 78 » sauce........... 55 (brun, til Fjerkræ) 56 Chokoladefromage........... 68 » glasur............ 73 » suppe............. 42 Citronfromage.............. 67 » sauce................ 55 Citronsuppe................ 42 Creme..................... 70 » til Lagkage.......... 73 Dessert................... 09 Duepostej.................. 53 Duer ..................... 22 Dyrebov................... 19 » kølle.................. 19 • ryg.................... 19 Eddikesmør................ 58 Fasaner................... 19 Fisk (kogt)................. 28 » (stegt)................. 33 » (i Mayonnaise)......... 84 » (stuvet)................ 80 Fiskeboller................. 55 Fiskebudding (med Laks) .... 54 Fiskefars I ................ 53 » II (med Vand) .... 54 Fiskegratin................. 03 » frikadeller............. 54 » rand................. 54 » ruietter.............. 83 i salat................. 85 Fjerkræ.................. 20 Florentinerkage........... . 00 Flæsk (stegt)............... 60 Flæskesteg................. 15 Flødeboller................. 75 » peberrodsauce ......... 55 » æbleskiver ............ 01 Fløjlsgrød.................. 30 Forloren Skildpadde........ 48 » » suppe ... 0 Forlorne Kyllinger.......... 14 Forskellige Kødretter....... 46 Frikadeller................. 51 » af kogt Kød..... 47 Frikandeau. . . ........... 14 Frokostretter............... 79 Fromage (italiensk)......... 68 » med syltede Græskar og Ingefær....... 68 Frugtgrød.................. 43 Frugtpie................... 64 Frugtsuppe................. 41 Gaas (sprængt)............. 87 » (stegt)................ 20 Gedde (farseret)............. 31 » (kogt)................ 31 Glasur til Lagkage.......... 73 Grød..........'........... 35 Grønkaal................... 8 Grønlangkaal............... 25 Grønsager................. 22 Grøn Salat................. 87 Grønærter (stuvede)........ 23 Grønærtesuppe............. 5 Gulerødder (stuvede)....... 23 Gule Ærter................. 8 Gullasch.................. 13 Hachis.................... 48 » ruietter.............. 83 Haresteg.............. . . . 18 Havregrød.................. 37 » suppe................ 40 Helleflynder (kogt).......... 30 (stegt).......... 34 » (som Boeuf) .... 35 Himbærkompot............. 45 Hjærper................... 19 Hollandsk Sauce ........... 50 Hornfisk (kogt)............. 31 (stegt)............. 34 Hummer.................. 9 » sauce.............. 58 » suppe.............. 9 Hvidkaalshoved (fyldt)...... 51 Hvidkaal (stuvet) .......... 23 Hvidkaalsuppe.............. 3 Hvidling (kogt)............. 29 » (stegt)............. 35 Hyldebærsuppe............. 41 Hønsefrikassé........... ... 46 Hønsekødsuppe............. 2 Hønsepostej................ 88 I Postejer, Tarteletter, Krustader kan fyldes......... 79 I Skaller kan fyldes......... 80 Italiensk Fromage.......... 68 » Salat.............. 85 Jordbærgrød................ 44 » kompot............. 45 Jordskokker................ 26 Kaalrabi................... 24 Kaalruletter................ 52 Kabliau.................... 21 Kalkun.................... 21 Kalvebrissel................ 79 » frikassé............... 46 » kød (grilleret)......... 15 » kødsuppe ............. 2 » lever................. 15 • steg.................. 11 Kaperssauce................ 56 Karamelbudding........... 05 Karbonade (af Kalvekød) .... 14 Karper........¦............ 30 Karrysauce................ 58 » suppe................. 6 Kartofler................... 27 » (brunede).......... 27 » (franske)........... 28 » (skrællede)......... 27 » (stuvede)........... 28 Kartoffelmos................ 27 » rand........... 84 Kartoffelruletter ........... 84 » salat (kold)......... 86 » » (varm)......... 80 » suppe .............. 6 Kartoffeltærtedejg........... 72 Kastanier.................. 78 Kirsebærsauce.............. 70 » suppe.............. 41 Klar, brun Suppe........... 3 Klipfisk................... 33 » ebudding el. Gratin... 63 Knudekaal................. 24 Kolde Buddinger........... 65 Koldskaal.................. 42 Kompotter................ 45 Kotelet af Kalve-, Lamme- el. Svinekam........13 » af Svinemørbrad..... 18 Kraasesuppe................ 4 Krabber................... 10 Krebs..................... 10 Krebsesauce.............. 58 Krebsesuppe ............... 9 Krustader............. 77 & 79 Kuller..................... 29 » (som Boeuf).......... 35 Kyllinger................... 22 (forlorne).......... 14 Kærnemælk (kold).......... 42 .Kærnemælksfromage........ 69 )> suppe.......... 38 » vælling......... 38 Kærnemælksæbleskiver...... 61 Kød...................... 10 Kød (indbagt)............... 53 Kødboller.................. 54 Kødfars 1.................. 50 II................. 51 Kødrand el. Budding . ....... 51 Kødretter, Forskellige ...... 40 Kørvelsuppe................ 7 Lagkage................... 73 • bunde.............. 72 Laks (Laksørred)........... 30 Lammefrikassé............. 40 » hoved ^grilleret)...... 49 » kød (grilleret)........ 15 i kødsuppe............ 2 « lever ...... ........ 16 i steg................. 11 Leverpostej........... ..... 88 Linsekagedejg.............. 72 Lobescoves (hvid)........... 47 Løg (farserede).............. 52 Løgsauce................ 57 Majsenabudding........... 05 Majroer (stuvede)........... 24 Makaroni................ 80 i budding........... 63 » salat.............. 85 Makrel..................30 Makroner.................. 74 Marengs................... 73 Marie Louise Suppe......... 5 Mayonnaise................ 58 » (uægte)........ 59 Muslinger.................. 10 Mælk (oplagt)............... 42 Nougat................... 74 Oksefilet.................. 11 » halesuppe.............. 3 » kødsuppe.............. 2 > steg................... 10 • tunge.................. 88 Olivensauce................ 58 Omelet med Fyld........... 81 Pandekage (russisk)......... 61 Pandekager................ 60 Parfait..................... 70 Peberrod (kold)........... 59 • sauce til Oksekød . 55 Perlebønner............... 26 Persillesauce.............. 57 Pighvarre (kogt)............ 29 Pirogi..................... 83 Plukfisk................... 33 Plumbudding............... 63 Postejer........... 77. 79 & 88 Prinsessebudding........... 64 Pærekompot................ 45 Raager (unge).............. 19 Ragout.................... 46 Rejer...................... 10 Rejesauce.................. 58 Rejesuppe....... .......... 9 Rhabarbergelé.............. 69 grød (afsiet)....... 43 » (med Stilkene) 43 » kompot........... 45 » suppe........... 41 Ribbensteg................ 16 Ris (løse)................... 78 Ris (til Suppe).............. 78 Ris a l'amande............. 66 Risengrød................. 36 » vælling.............. 37 Rismelsgrød................ 36 > vælling.............. 37 Risoller.................... 83 Risrand med Kompot....... 66 Risvandgrød (med Kompot) . . 37 Roer (botfeldske) ........... 24 » (brunede)............ 28 Rombudding (med Æg)...... 65 • fromage............... 68 Rosenkaal.................. 25 Rosenkaalsuppe............. 5 Russisk Pandekage.......... 61 Ryper.................... 19 Rødbeder.................. 26 Rødgrød................... 43 Rødkaal.................. 24 Rødspætte (kogt)............ 30 (stegt)............ 34 Rødspættefilet.............. 34 Roræg.................... 82 Saftsuppe ..... ........... 41 Sagosuppe (hvid)............ 40 » (rød)............. 40 Sagovælling................ 38 øl.................... 39 Salater.................... 85 Salt Kød.................. 87 Saltlage.................... 1 Sandkagedejg 1............. 72 II............. 72 Saucer..................... 55 Savoykaal.................. 25 Selleri (farseret)............ 52 » koteletter............. 84 og Rødbedesalat....... 85 Semoulegrød............... 36 vælling............. 38 Sennepsauce................ 57 Sild (i Eddike)............. 32 ' (kogt)................. 32 (stegt)................ 34 Sildesalat.................. 85 Skaldyr.................... 9 Skildpadde (forloren)........ 48 Skinke (ristet).............. 49 » (kogt, røget)......... 49 Skinkepie.................. 49 Skorzonerrødder............ 24 Slethvarre ................. 29 Slikporrer.................. 26 Smør (rørt)................. 59 Sneboller.................. 75 Snepper.................... 19 Snittebønner............... 26 Sparesuppe................. 1 Spejlæg.................... 81 » i Madeirajus........ 82 » paa ristet Brod..... 81 Spidskaal (stuvet)........ . 23 Spinat..................... 25 > budding.............. 62 Sprængt Okse-, Kalve- el. Lammekød............... 88 Stikkelsbærgrød............. 44 » kompot.......... 45 Suppe (jævn brun).......... 7 » (klar brun)........... 3 Supper.................... 2 Supperis................... 78 Sveskegrød................. 44 » kompot.............. 45 Svinekam (stegt)............ 16 Svinekam (stegt med Persille) 16 Svinemørbrad (helstegt)...... 18 » med Persille . . 18 » » Æbler og Svesker. . 17 » som Boeuf .... 17 som Vildt..... 17 Sylte...................... 89 Syre....................... 25 Tartarsmør................ 59 Tarteletter............ 77 & 79 Tomat (med Fiskefars)...... 86 » (som Boeuf).......... 86 » purée............... 58 » salat................ 86 » sauce............... 57 » suppe............... 6 Tobbington................. 53 Torsk (kogt)................ 28 (stegt)................ 33 Torskesuppe............... 8-9 Trifli...................... 71 Tunge..................... 30 Tvebakker til Frugtsuppe. ... 74 Urfugle.................... 19 Vandbakkelser............. 75 Vanilleis.................. 70 Varme Buddinger........... 62 Vildt...................... 18 Vildænder.................. 19 Vingelé (hvid).............. 69 (rød).............. 69 Voksbønner................ 26 Vælling.................... 37 Wienerbunde.............. 73 » koteletter............ 48 » schnitzel............ 14 Æblegrød.................. 44 » kage (gammeldags)..... 71 » kompot............... 45 Æbler i Butterdejg.......... 71 Æbleskiver................. 61 Æblesuppe................. 41 Æg å la Oscar............. 82 Æg (blødkogte)............. 81 Æg (forlorne)............... 81 Æggegrød.................. 37 Æggekage.................. 60 Æggemælk................ 39 Æggestand................. 82 Øllebrød.................. 39 Øllegrød................... 36 Ølsuppe (norsk)............. 39 Østerssauce................ 57 | ||
Sparesuppe
kaldes i Køkkensproget al tynd Suppe, blandet med Urtevand. Den faaes ved med Omhu at tage Vare paa alle ureelle Rester af raat Kød, Skank, Ben, Sener, Brusk og Fedt, ogsaa Stegeben af Okse- og Kalvesteg; Benene knuses, afvaskes og kommes i en Gryde — efter Portionens Størrelse — med Vand, Salt og en Suppevisk eller med Kartoffelvand og Urtevand, dog ikke Kaalvand, koger ved sagte Ild 2 a 3 Timer, sies og opbevares i en Stenkrukke; kan om Vinteren holde sig frisk længe, men maa om Sommeren have et Opkog hveranden Dag. | ||