Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frøken Jensens Kogebog | ||
Forfatter: | Jensen, Kristine; | ||
Pseudonym: | Frk. Jensen | ||
Årstal: | 1901 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Ernst Bojesen | ||
Varianttitel: | Frøken Jensens Kogebog med Syltebog | ||
Genudgivelsesår: | 1901; 1901; 1901; 1901; 1902; 1902: 1903; 1904; 1905; 1906; 1907; 1908; 1909; 1910; 1911; 1912; 1914; 1919; 1919; 1921; 1921; 1921; 1930; 1933; 1936; 1939; 1943; 1945; 1949; 1953; 1966; 1969; | ||
Sider: | 342 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | oplag; | ||
Samlet oplag: | 37 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3 | ||
Husførelsen.
Hvor ofte hører man ikke, vore Husmødre beklage sig over det store Arbejde, som Husførelsen og særlig den daglige Levemaade paalægger dem. Grunden hertil maa næmmest søges i Mangel paa tilstrækkelige Kundskaber paa det huslige Omraade eller i mange Tilfælde paa den fornødne Interesse for Sagen. Enhver Gerning, om end nok saa dagligdags, vil altid kunne afvindes Interesse eller drives til en vis Fuldkommenhed; dermed mener jeg ingenlunde, at Husmoderen udelukkende skal leve for Husvæsenet alene, dertil. er der for mange andre og store Krav, som gøre sig gældende. Hendes første Pligt maa være at gøre sig bekendt med sin Mands Indtægter for derefter at indrette sit Hjem, saa at Udgifterne komme vil at staa i passende Forhold til Indlægterne, samt fremfor alt at føre et meget nøjagtigt Regnskab; mange Smaaudgifter, som ofte ville kunne udelades, vil hun da faa øje for, og Regnskabsbogen bliver i de dette Tilfælde en god Ledetraad for næste Aars Indkøb, baade hvad Kvantum og Pris angaar. Husmoderen maa dernæst søge at indrette sit Hus og den øvrige Gerning paa en saa let og overkommelig Maade, at der bliver Tid tilovers til Udførelsen af alle de andre Arbejder og husmoderlige Pligter, der paahvile hende; selv ikke de ubetydeligste Ting maa savne hendes kyndige Overblik. Hjemmet har altid Præg af den ledendes Styrelse, og som Følge deraf afhænger Husets forskellige Medlemmers daglige Velvære for en stor Del af hendes huslige Evner. Det, at skulle bestemme Maden, der skal serveres til de forskellige Maaltider, er for mange et vanskeligt Punkt at komme over, ja, det føles ofte som en umaadelig Lettelse, naar Middagsmaden er bestemt, og de huslige Pligter tilsyneladende hvile for den Dag. At bestemme Maden for en enkelt Dag ad Gangen er baade besværligt og bekosteligt, der maa absolut lægges en Plan for flere Dage, det sparer Tid baade for Husmoderen og Tyendet. Maaske kan det synes at være en temmelig let Sag at tilberede Maden, hvor alt det fornødne er til Stede, men her maa igen et vist Maadehold gøre sig gældende. Kunsten, finder jeg, er at opnaa et godt Resultat med kun smaa Midler til Raadighed. Det, jeg i herværende Værk har haft for øje, er: al skaffe rig Afveksling i den daglige Levemaade ved en billig og letfattelig Fremgangsmaade, med andre Ord - søge at simplificere vore nu brugelige Retter, som for en stor Del skrive sig fra franske og engelske Opskrifter, saa de blive tilgængelige og overkommelige for mere borgerlige Huse, hvor Økonomi i de fleste Tilfælde spiller en væsenlig Rolle. Enhver bør stille sig det klart, at alt kan anvendes, intet maa gaa til Spilde; uden det, ingen virkelig Sparsommelighed. Hvad der egentlig har givet Anledning til denne Bogs Fremkomst, er Tanken paa mange uheldigt stillede i Samfundet, nemlig en Del af vore Tjenestepiger, og hermed tænker jeg paa baade Kokke- og Enepiger. Der forlanges ofte meget af dem i Retning af Kogekunst, medens de færreste ere i Besiddelse af Midler til at skaffe sig den ringeste Uddannelse. For dem staar da kun tilbage, igennem aarelange, ofte svært indvundne Erfaringer at samle sig det Fond af Kundskaber, der er nødvendigt for kun nogenlunde at opfylde de Krav, som stilles til dem. Der har været forskellige Hensyn at tage ved Udgivelsen af denne Bog, f. Eks.: saavidt muligt al søge at fremstille Opskrifterne saa kortfattede og dog saa forstaaelige, at enhver uden større Forkundskaber skal kunne faa Lyst til at vove Forsøget med Tilberedningen af de forskellige Retter; endvidere at vise, at det med Lethed lader sig gøre at arrangere en pyntelig Anretning uden særlig stort Arbejde eller megen Kunstfærdighed, til Trods for at Fordringerne i denne Retning er stegne Aar for Aar. Maatte det nu lykkes mig at opnaa, hvad min Tanke har været, nemlig at lade mine mangeaarige Erfaringer paa det økonomiske Omraade komme et større Publikum til gode som en virkelig Støtte og Raadgiver, samt søge at vække Interessen for de huslige Sysler, saa de ikke betragtes som en tung Pligt, men som en stor Opgave, der stilles enhver Husmoder, og paa hvis Løsning Hjemmets Hygge for en stor del beror. | ||
FØRSTE DEL. FROKOST-BOGEN.
Varme Smaaretter. 1.Krustader. 2. do. med Kalvebrissel. 3. do. do. Høns og Champignons. 4. do. do. Rejer og Asparges. 5. do. do. Fiskeboller og Asparges. 6. do. do. Østers. 7. do. do. Muslinger. 8. do. do. Torsk. 9. do. do. Vildt-Ragout. 10. do. do. Skildpadde-Ragout. 11. do. do. Hachis. 12. do. a la Macedonie. 13. do. med Ærter. Tunge eller Skinke. 14. Rouletter. 15. do. i Oblat. 16. do. med Fars. 17. do. do. Østers og Østers-Sauce. 18. do. af Kartofler. 19. Kroketter. 20. do. af Kalvekød. 21. Tarteletter. 22. Rutterdejg. 23. Risoller. 24. do. med Leverpostej. 25. do. af Kartofler. 26. Piroger. 27. Smaa Postejer. 28. Smaa Vol au vent'er. 29. do. med Høns og Grønærter. 30. do. do. Kalvebrissel. 31. do. do. Skildpadde-Ragout. 32. Stor Vol au vent. 33. do. med Duer. 34. Butterdejgs-Rand. Store Postejer. 35. Postej af Høns med Tomat-Sauce. 36. do. med Kyllinger. 37. do. do. Fiske-Filet. 38. do. do. Østers. 39. do. do. Muslinger. 40. do. do. Haresteg. 41. do. do. Dyresteg. 42. do. do. Agerhøns, Ederfugle, Vild- ænder, Jærper og Snæpper. 43. do. do. Kramsfugle. 44. do. do. Duer. 45. Smaa Postejer i Forme. 46. Timbal. 47. do. med Fiske-Filet. 48. do. do. Rrissel. 49. do. do. Høns. 50. do. do. Fiskefars og -Filet. 51. Smaa Timbaler. 91. Omelet med Østers. 52. do. med Hummer. 92. do. do. Hachis. 68. do. do. Vildt-Ragout. 93. do. do. forskellige Ragouter. 94. do. do. Champignons. Chartreuse. 95. do. do. Spinat. r>4. Chartreuse med Bajerske Pølser, 96. do. do. Grøntsager. 55. do. do. Brunkaal. 97. do. do. Tomater. 56. do. do. forskellige Slags Ragouter. 98. Æggekage med Flæsk. 57. Gratinskaller med Østers. 58. do. do. Muslinger. Gratin. 59. do. do. Torsk. 99. Gratin af Fisk. 1. 60. do. do. Torsk med Tomat-Puré. 100. do. do. do. 2. 61. do. do. Blomkaal. 101. do. af Kalvekød. 102. do. do. Blomkaal. Varme Æggeretter. 103. do. do. Asparges. 112. Æg, blødkogte. 104. do. do. Hummer. 1. 63. do. haardkogte i Karry-Sauce. 105. do. do. do. 2. 64. do. do. i Sennep-Sauce. 106. dø. do. Rejer og Asparges. 65. do. pocherede eller forlorne. 107. do. do. Østers. 66. Spejlæg. 108. do. do. Makaroni m. Tomat-Puré. 67. do. paa Franskbrød. 109. do. do. do. do. Skinke. 68. do. med Tomat-Sauce. 110. do. do. Champignons. 69. do. do. Madeira-Sky. 111. do. do. Høns. 70. do. do. Champignons. 112. do. do. Brissel. 71. do. do. Trøfler. 72. do. do. Skinke. Osteretter. 73. Toast. 113. Ostekasser. 74. do. med Ansjoser. 114. Ramequins. 75. Æg i smaa Jydepotter. 115. Oste-Soufflé. 76. Roræg. 116. Grøntsager. 77. do. med Vand. 78. do. do. Bajerske Pølser. Kødretter. 79. do. do. Tunge eller Skinke. 80. do. do. røget Svine-Filet. 117. Svinemørbrad. 81. do. do. røget Laks. Kompot og Salat. 82. do. do. Rejer og Asparges. 118. do. stegt som Vildt. 83. do. do. Hummer. 119. do. paneret. 84. do. do. Tomat-Puré. 120. do. som forlorne Kyllinger. 85. do. do. Champignons. 121. do. fyldt med Æbler og Svesker. 122. do. farseret. 87. do. do. Blomkaal. 123. Fransk Bøf med mattre d'hotel- 88. do. do. Svejtserost. 124. Bøf med Sauce a la diable. Omelet. 125. do. do. Sauce piquant. 89. Omelet med hakkede, røgede Sild. 126. do. do. Oliven og Kastanier. 90. do. do. røget Laks. 127. do. do. brun Kapers-Sauce. 128. Bøf med Champignons. 129. do. do. Skildpadde-Sauce. 130. do. do. Tomat-Sauce og Ris-Rand. 131. do. do. Grøntsager. 132. do. do. Løg. 133. Tomat-Bøf. 134. Salt Oksetunge. 135. Fersk Oksetunge med Oliven. 136. do. do. med brun Kapers-Sauce. 137. do. do. Trøfler. 138. do. do. Madeira-Sauce. 139. do. do. friske Agurker. 140. do. do. paneret. 141. do. dø. Kød-Rand. 142. Kalvetunger i .Mayonnaise. 143. do. med Sardel-Sauce. 144. do. do. Asparges-Sauce. 145. do. do. Gemyse. 146. do. farserede. 147. do. spækkede. 148. Kalvebrissel, paneret. 149. do. i Ragout. . 150. do. i Franskbrød. 151. Kalve-Koteletter. 152. do. spækkede. 153. do. a l'anglaise. 154. do. a la Maintenon. 155. do. a la Perigord. 156. Kalve-Karbonade. 157. Lamme-Koteletter. 158. do. a la Maintenon. 159. do. med Rejer og Asparges. 160. do. do. Hønse-Ragout. 161. Svine-Koteletter. 162. Kalve-Fricandeau. 163. Kalve-Snitter. 164. Wiener-Schnitzel. 165. Kalve-Kallops med Persille. 166. Roulader med Fars. 167. Gulasch. 168. Lammefrikasse med Rejer o Asparges. 169. do. med Grønærter. 170. do. do. Blomkaal. 171. do. do. Fars. 172. Forloren Skildpadde. 173. Kalvehovcd a la maitre d'hotel. 174. do. a 1 anglaise. Fars. 175. Oksekodfars. 176. Kalvekødfars. 177. Svinekødfars. 178. Hønsekødfars. 179. Vildtfars. 180. Fiskefars. 181. Norsk Fiskefars. 182. Kød-Budding med Makaroni. 183. do. do. Blomkaal. 184. do. do. Asparges. 185. Kød-Rand med Makaroni og To- mat-Sauce. 186. do. med Gemyse. 187. Kød-Roller i brun Sauce. 188. do. i Selleri Sauce. 189. Farseret Hvidkaal. 190. do. stegt Hvidkaal. 191. do. Blomkaal. 192. do. Sellerier. 193. do. spanske Løg. 194. do. Agurker. 195. do. Artiskokker. 196. Kød-Jærpe. 197. Forloren Hare. 198. Fuglereder. 199. »Bum«. 200. KaalDolma. 201. Benløse Fugle. 202. Frikadeller af Kød- eller Fiske- 203. Fiske-Budding. 204. Farserede Tomater. 205. Fiske-Rand. 206. Panerede Østers. 207. do. Muslinger. 208. Risotto. 209. do. med Skinke. 210. Bordure-Rand (Pynte-Rand). 211. Ris-Rand. 212. Kartoffel-Rand. Kolde Anretninger. 213. Mayonnaise. 211. Forloren Mayonnaise. 215. Fjerkræ i do. 216. Fisk i do. 217. Gelé til Fjerkræ og Fisk. 218. Stegt And i Sky. 219. do. Gaas i do. 220. do. Kalkun i do. 221. do. Duer i do. 222. do. Kyllinger i do. 223. Fuglevildt i do. 224. Dyrevildt i do. 225. Oksesteg i do. 226. Bøf i do. Kolde Postejer. 227. Leverpostej. 228. Gaaseleverpostej. 229. Leverpostej i Sky. 230. Leverpostej med Høns, Duer eller Harer. 231. Æg i Sky. Salater. Salater uden Olie. 232. Fiske-Salat. 233. Hønse do. 234. Makaroni do. med Flødeskum og reven Peberrod. 235. Vildt do. 236. Østers do. 237. Muslinge do. 238. Silde do. 239. Kartoffel do. Nr. 1. 240. do. do. Nr. 2. 241. Hoved do. 242. Agurke do. Sky. Supper. 280. Klar Oksekød-Suppe. 281. do. do. 282. Kalvekød-Suppe. 283. Lammekød do. 284. Hønsekød do. 285. Kalkun do. 286. Gaase do. 287. Ande do. 288. Julienne do. 2S9. Printaniére do. 290. Suppe å la jardiniére. 291. Julienne-Royal. 292. Tapioea-Suppe. 293. Svineryg do. 294. Sparesuppc (hvid). 295. do. (brun). Hvide, jævnede Supper. 296. Asparges-Suppe. 297. Blomkaal do. 298. Champignons do. 299. Consommé-Royal. 300. Brissel-Suppe. 301. Suppe å l'hollandaise. 302. Karry-Suppe. 303. Korvel do. 304. Grønkaal do. 305. Hvidkaal do. 306. Kraase do. 307. Kalkun do. 308. Makaroni do. a litalienne. 309. Nudel do. 310. Østers do. 311. Hummer do. 312. Indisk Hummer do. 313. Krebse do. 314. Reje do. Brune Supper. 315. Oksehale-Suppe. 316. Ægte Skildpadde do. 317. Forloren Skildpadde do. 318. Brun Kraase-Suppe langlaise. 319. Suppe a la Pompadour. 320. do. a la Douglas. 321. do. a lespagnole. 322. Lieret brun Suppe. 323. Dyrekød do. 324. Hare do. 325. Nyre do. 326. Brunkaal do. Supper, til Dels jævnede med Grøntsager (Puré). 327. Gronærte-Suppe. 328. do. do. a la reine. ' 329. Ærtebælge-Suppe. 330. Selleri do. 331. Asparges do. 332. Gulerod do. 333. do. do. å la Stanley. 334. Kartoffel do. 335. Tomat do. 336. do. do. 337. Brun Kastanie do. 338. Hvid do. do. 339. Vildt-Puré. Tørrede Ærter og Bonner. 340. Gronærte-Suppe. 341. Gule Ærter. 342. Graa do. 343. Brune Bonner. 344. Linse-Suppe. 345. Tabletter til Suppe. Fiske-Supper. 346. Klar Torske-Suppe. 347. Torske-Suppe med Champignons. 348. do. do. med Tomat-Puré. 349. Aale-Suppe. Fragt- og andre søde Supper. 350. Rhabarber-Suppe. 351. Stikkelsbær do. 352. Jordbær do. 353. Hindbær do. 354. Solbær do. 355. Kirsebær do. 356. Blomme do. 357. Hyldebær do. 358. Æble do. 359. Pære do. 360. Tyttebær do. 361. Blaabær do. Supper af tørrede Frugter. 362. Kirsebær-Suppe. 363. Blaabær do. 364. Æble do. Vin-, Gryn- og Brød-Supper. 365. Ægge-Suppe. 366. Hvid Sago do. 367. Rød do do. 368. Byggryn do. 369. Risengryn do. 370. Perlegryn do. 371. Havre do. 372. Brød do. med Flodeskum. 373. do. do. med Æg. ølretter. 374. Øllebrød. 375. Norsk Øllebrød. 376. Hamborgsk Æggesøbe. 377. Æggesøbe. 378. Top-Øllebrød. 379. Sago-Øl. Varme Mælkeretter. 380. Risengrød. 381. do. med Æble-Mos. 382. Ris-Vandgrød. 383. Rismelsgrød. 384. Boghvedegrød. 385. Pande-Grød. 386. Byggrynsgrød. 387. Byggryns-Vandgrød. 388. Smørgrød. 389. Fløjlsgrød. 390. Ægge-Grød. 391. Forundringsgrød. 392. Bisenvælling. 393. Sagovælling. 394. Bolle-Mælk. 395. Mælk med Fastelavnsboller. 396. Vestindisk Æggemælk. 397. Kærnemælk-Suppe. 398. Chokolade-Suppe. Kolde Mælkeretter. 399. Tykmælk. 400. Oplagt Mælk. 401. Kørom. Koldskaal. 402. Koldskaal af Jordbær. 403. do. af 01. Kød=, Fiske=, Mel= og Brødboller m. m. 404. Kødboller. 405. Fiskeboller. 406. Toppe af Fiske-, Kalve-, Svine- eller Hønsekødfars. 407. Melboller. 408. Brødboller. 409. Æg-royal. 410. Brød-Croutons. 411. Bagt Brød. 412. Ris-Former til Kødsuppe. 413. Høkogning. Fisk. 414. Kogt Laks. 415. Laks i Karry-Sauce. 416. Engelske Laks-Koteletter. 417. Laks-Ørred. 418. Laks-Foreller. 419. Aal. 420. Aal a l'anglaise. 421. Aale-Frikassé. 422. Aale-Ragout. 423. Aal i Karry-Sauce. 424. Stegte Aal. 425. Røgede do. 426. Kogt Gedde. 427. Farseret do. 428. Stegt do. 429. Fars af do. 430. Kogt Aborre. 431. Aborre-Frikassé. 432. do. do. 433. Farserede Aborrer. 434. Stegte do. 435. Sandart. 436. Sandart a la General Blucher. 437. Kogte Karper. 438. Karper, kogte i Rødvin. 439. Karusser. 440. Stegte do. 441. Suder. 442. Brasen. Saltvandsfisk. 443. Rødspætter, kogte. 444. do. i Karry. 445. Kogte Rodspætte-Fileter. 446. Stegte do. do. 447. Stegte Rødspætter. 448. Indbagte do. 449. Tunge. 450. Kogt Pighvarre. 451. Slethvarre. 452. Helleflynder. 453. Koteletter af do. 454. Bøf af do. 455. Kogt Torsk. 456. Torske-Filet. Nr. 457. Torsk paa Fad. 458. Klipfisk. 459. Plukfisk. 460. Bergfisk. 461. Kuller. 462. Hvidling. 463. Hvidling å l'anglaise. 464. Stegt Hvidling. 465. Kogt Makrel. 466. Indbagt do. 467. Røget do. 468. Stenbider. 469. Sild. 470. Hornfisk. 471. Tobiser. Bløddyr. 472. Østers. 473. Østers au naturel. 474. Muslinger. Leddyr. 475. Hummer au naturel. 476. Krebs. 477. Krabber. 478. Rejer. Grøntsager, Makaroni, Nudler, Ris. 479. Kogte Kartofler. 480. Kartoffel-Mos. 481. do. do , bagt i Ovn. 482. Kartofler a la Lyonnaise. 483. do. å la mattre d'h&tel. 484. do. å la Figaro. 485. do. kogte i Klaret. 486. Stuvede Kartofler. 487. Kartofler med Løg-Sauce. 488. Brunede Kartofler. 489. Asparges-Kartofler (Stakys). 490. Jordskokker. 491. Radiser. 492. Kogte Radiser. 493. Sorte Ræddiker. 494. Rødbeder. 495. Slik-Asparges. 496. Asparges, stuvede i Mælk. 497. do. do. i Suppe. 498. Skorzoner-Rødder, stuvede i Mælk. 499 do. do. do. i Suppe. 500, Panerede eller indbagte Skorzoner- Rødder. 501. Stuvede Gulerødder. 502. Persille-Rødder. 503. Stuvede Sellerier. 504. Engelske do. 605, Kogte, engelske do. 506. Stuvede Hvideroer. 507. Glaserede do. 508. Brunede Bortfeldtske Roer. 509. Stuvede do. do. 510 Kaalrabi. 511. Slik-Purrer. 512. Purre- eller Græsløg. 513. Glaserede Løg. 614. Perleløg. 515. Skalotter. 516. Hvidløg. 517. Snittebønner. 518. Nedsaltede Snittebønner. 519. Perlebønner. 520. Voksbønner. 521. Torrede, livide Bonner. 522. Stuvede do. do. 523. Slik-Ærter. 524. Stuvede Gronærter og Gulerødder 525. Ærter a l'anglaise. 526. do. a la francaise. 527. Buskomsnusk. 528. Tørrede, russiske Ærter. 529. Artiskokker. 530. Panerede do. 531. Stuvede do. 532. Cardonner. 533. Blomkaal au naturel. 531. Stuvet Blomkaal. 535. Indbagt do. 588, Blomkaal med Parmesanost. 537. Strandkaal au naturel. 538. Stuvet Strandkaal. 539. Rosenkaal. 510. Stuvet do. 541. Stuvet Hvidkaal. 542. Brunkaal. 543. Savojkaal. 544. Spidskaal. 545. Rødkaal. 546. Grøn-Langkaal. 547. Spinat. 548. do. med Smor. 549. Stuvede Syrer. 550. Stuvet Hoved-Salat. 551. do. Endivie. 552. Portulakstilke. 553. Karse. 554. Persille, kogt i Klaret. 555. Tomater. 556. Champignons. 557. Troner. 558. Ristede Kastanier. 559. Glaserede do. 560. Stuvede do. 561. Oliven. 562. Makaroni med Parmesanost. 563. Stinet Makaroni. 564. Makaroni å la Florentine. 565. do. å langlaise. 566. Nudler. 567. Kogte Ris. 568. Ris med Tomat-Puré. Puré. 569. Puré af Kartofler. 570. do. af Jordskokker. 571. do. af Gulerødder. 572. do. af Selleri. 573. do. af Bonner. 574. do. af Linser. 575. do. af Ærter. 576. do. af Tomater. 577. do. af Kastanier. 578. Henkogte Grøntsager. Sauce. 579. At tilberede Estragon-Eddike. 580. Essens af Sellerifro og Paprika. 581. Bearnaise-Essens. 582. Soya. 583. Champignons-Soya. 584. Engelsk Harvey-Sauce til Kød- og Fiskeretter. 585. do. Superlative-Sauce. 586. Fransk Sennep (Moutard a la ravigote). 587. Sennep. 588. Rørt Smør til Grøntsager. 589. Maitre d'hotel-Smør. 590. Peberrod do. 591. Chutney- eller Tartar do. 592. Ansjos do. 593. Tomat do. 594. Ravigote do. 595. Smeltet do. 596. do. do. med Eddike. 597. Brunet do. Kolde Saucer. 598. Mayonnaise. 599. Remolade. 600. Flødeskum med reven Peberrod. Brune Saucer. 601. Brun Sky-Sauce til Sky. 602. Vildt-Sauce. 603. Sauce a la diable. 604. Brun Champignons-Sauce. 605. Trøffel-Sauce. 606. Brun Kapers-Sauce. 607. Oliven-Sauce. 608. Agurke-Sauce. 609. Chutney-Sauce. 610. Skildpadde-Sauce. 611. Madeira-Sky. 612. Sauce-piquante. Hvide, jævne Saucer. 613. Forloren, hollandsk Sauce. 614. Champignons-Sauce. 615. Karry-Sauce. 616. Kapers-Sauce. 617. Sennep-Sauce til Fisk. 618. Peberrod-Sauce. 619. Selleri-Sauce. 620. Tomat-Sauce. 621. Maitre d'hotel-Sauce. 622. Persille-Sauce til Fisk. 623. Frikassé-Sauce tilsat forsk. Grønt- sager. 624. Østers-Sauce. 625 Muslinge-Sauce. 626. Hummer-Sauce. 627. Krebse-Sauce. 628. Reje-Sauce. 629. Sardelle- eller Ansjos-Sauce. 630. Sauce-hollandaise. 631. Sauee-béarnaise. 632. Ægge-Sauce. Fløde- eller Mælke-Saucer. 633. Løg-Sauce. 634. Persille-Sauce. 635. Fløde-Peberrod-Sauce. Smør Saucer. 636. Frugt-Sauce af syltet Saft. 637. do. af Marmelade. 638. do. af friske Frugter. 639. do. af tørrede Frugter, 640. Chokolade-Sauce. 641. Ingefær-Sauce. 642. Flødeskum-Sauce. 643. Creme-Sauce med Flødeskum. 644. Creme Sauce. 645. Rødvin-Sauce. 646. Hvid Vin-Sauce. 647. Appelsin-Sauce. 648. Arrak-Sauce. Stege og andre Kødretter. Oksen. 649. Oksesteg. 650. Roast-Beef. 651. Sursteg. 652. Oksesteg som Vildt. 653. Bøf a la mode. 654. «Stuffato« (italiensk Ret). 653. Okse-Filet. 656. do. med Madeira-Sky. 657. do. do. Grøntsager. 658. Okse-Filet med farserede Agurker. 659. do i flanerede Log. 660 do. i do. glaserede Løg. 661. do. do. Troner. 862, do. do. Champignons. 668, do. do. Oliven. 864. do. do. skrabet Peberrod. 685. Chateaubriand. 866. Fransk Bøf. 667. Tournedos. 668, Hof Karbonade (Hakkebøf). 689. Bankekød. Spra-ngt og saltet Oksekød. 670. Holstensk Saltlage. 671. Salt Oksebryst. 672. Salt Oksetunge. 673. Rullepølse. Kalven. 674. Kalvesteg. 675. Kalve-Nyresteg. 676. Kalveryg a la jardiniére. 677. Kalve-Mørbrad. 678. Kalve-Filet. 879. Stor Fricandeau. 680. Hel, stegt Kalvelever. 681. Kalvelever, stegt som Bøf. 682. Kogt Kalvebryst. 683. Indbagt do. 681. Grilleret do. 685. Kogt, farseret do. 686. Stegt, farseret do. 687. Kalve-Frikassé. 688. Kalvebryst i Karry. 689. Ostindisk Karry. 690. Kalvehjerte. 691. Kalvenyre-Ragout. Lam. 692. Lammesteg. 693. Lammesteg med Fylding. 694. Lammeryg. 695. Lnmmeryg a la Russie. 696. Kogt Lammebryst. 697. Lammebryst a l'anglaise. 698. Grilleret Lammebryst. 699. Lammebryst i Grønærter. 700. Lammebryst i Karry. 701. Lammebryst a la Marengo. 702. Indbagt Lammebryst. 703. Sprængt Lammebryst. 704. Lammelever. 705. do., stegt som Bøf. 706. Grilleret Lammehoved. Bedekød. 707. Bederyg a l'anglaise. 708. do., tillavet som Vildt. Svinekød. 709. Flæskesteg. 710. do., kogt først. 711. do., stegt som Kalvesteg, 712. Glaseret Bayonne-Skinke. 713. Spegeskinke. 714. Kogt. røget Skinke. 715. do. do. med Madeira. 716. Stegt Svinekam. 717. do. do. a l'anglaise. 718. do. do., stegt som Vildt. 719. do. do. med Æbler og Svesker. 720. Ribbenssteg 721. Svinehjerter, stegte som forlorne Kyl linger. 722. Svinehjerter, stegte som benløse Fugle. 723. Svinehjerter til Gulasch. 724. Stegt Flæsk med Bøf-Sauce. 725. do. do. Fløde-Sauce. 726. Paneret Flæsk. 727. Svinekød i Karry. 728. Flæsk i Kaal. 729. Flæskeskank. Pølser. 730. Blodpølser. 731. Blodpølser, stegte med Æbler. 732. Medisterpølser. 733. Kødpølser. 734. Bajerske Pølser. Liebigs Kødekstrakt. Anvendelse af kogt og stegt Kød. 735. Indbagt Oksesteg. 736. Postej af Oksesteg 737. Paneret Okscbryst. 738. Grilleret Oksebryst. 739. Miroton. 740. Gulasch. 741. Oksekød med Peberrod-Sauce og Sveske-Kompot 742. Oksekød med Sauce å la diable. 743. Ragout. 744. Oksebryst med Tomat-Sauce og Makaroni. 745. »Bubble«. 746. Opvarmet Kalvesteg. 747. Koteletter af kogt Kalvebryst. 748. Ragout af Kalvesteg med Kartoffel- Mos. 749. Kogt Kalvekød i Ragout. 750. Hachis af Kalvesteg. 751. Aubain. 752. Frikadeller af kogt eller stegt Kød. 753. Ragout af kogt eller stegt Kød med Kød- eller Fiskefars. 754. Ragout med Kød- eller Fiskeboller og Snitter. 755. Kød med Æbler. 756. Kød med glaserede Løg. 757. Ragout af Kalvesteg, Brissel og Fiskefars. 758. Ragout af kogt Kalvekød med Asparges. 759. Kalvesteg med Rislaag. 760. Kalve- eller Lammesteg m. Røræg. 761. Flæskesteg i skarp Sauce og Ris- Rand. Fjerkræ. 762. Kogt Kalkun. 763. At udtage Skroget og farsere en Kalkun. 764. At dampkoge Kalkun. Frk. Jensens Kogebog. Vildsvin. 800. Vildsvineryg, stegt som Dyreryg. 801. iVfarlnerel Vildsvineryg. 802. Vildsvinehoved. Hare. 808. Hare. 804. Hare-Ragout Kanin. 805. Kaninsteg. 800. Kanin-Ragout. 807. Kanin i Karry. 808. Kanin i Frikassé. 800. Kanin-Postej. Vilde Fugle. Hønsefugle. 810. Stegt Fasan. 811. Farseret Fasan. 812. Salmi af Fasan. 813. Stegte Agerhons. 814. Agerhons med Champignons. 815. Salmi af Agerhøns. 816. Stegt Tjur og Roj. 817. Stegte Urhøns. 818. Stegte Jærper. 819. Jærper med Champignons i Vol au vent. 820. Stegte, norske Ryper. 821. Stegte, islandske Ryper. 822. Skovduer. Svømmefugle. 823. Vildænder. 824. Ederfugle. 825. Vildgæs. 820. Svaner. Vadefugle. 827. Snæpper. 828. Bekkasiner. 820. Brokfugle. Spurvefugle. 830. Kramsfuglen. 831. Raager. stegte som Kyllinger. 8.-52. Haager. stegte som Vildt. 833. Krageunger. Kompot. Kompot af friske Frugter. 834. Rhabarber-Kompot 835. Stikkelsbær do. 888. Jordbær do. 837. Kirsebær do. 838. Abrikos do. 888. Fersken do. 840. do. do. a la Portugaise. 841. Reine claude-Kompot. Nr. 842. Sveskeblomme-Kompot. 843. Melon do. 844. Græskar do. 845. Kvæde do. 840. Æble do. 847. Æble- og Blomme do. 848. Pære do. 849. do. do. med Kirsebærsaft. 850. Appelsin do. 851. Blandet do. Kompot af tørrede Frugter. 852. Abrikos-Kompot. 853. Blomme do. (Svesker.) 854. Pære do. 855. Prunelles do. 856. Figen do. Varme Buddinger. 857. Asparges-Budding. 858. Blomkaals do. 859. Spinat do. 860. Hummer do. 861. Reje do. 802. Krebse do. 803. Klipfiske do. 801. Brød do. 805. Marv do. 800. Plum do. 807. Rismels do. 808. Vanille do. 800. Kartoffelmels do. 870. Prinsesse do. Søde Omeletler. 871. Omelet soufflé. 872. Æble-Omelet a 1 anglaise. 873. Rom-Omelet. 874. Lag do. 875. Smaa Omeletter. 870. Kartoffelmels Omelet. 877. Brodkage. , 878. Tynde Pandekager. 879. Pandekager med Bagepulver. 880. Flødelapper. 881. Bisengrynsklatter. 882. Æbleskiver. 883. do. med Gær. 884. Munker. 885. Fløde-Vafler. 886. Gær-Vafler. 887. Kræmmerhuse, bagte i Jærn. 888. Franske Nathuer. 889. Arme Riddere. 890. Sneboller. 891. Æbler a la Baloise. 892. Æblekranse. 893. Beignets. 894. Makaroni-Pie. 895. Frugt-Pie. Kolde Buddinger. Fromage. Creme samt forskellige Slags Dessert. 896. Sne-Budding. 897. Fløde do. 898. Soiré do. 899. Svensk do. 900. Mandel do. 901. Ingefær do. 902. Rom do. 903. Likør do. 904. Chokolade do. 905. Karamel do. 900. Chokolade do., fyldt med Ingefær- Fromage. 907. Bis a la Pompadour. 908. Ris-Karamel. 909. Ris a lamande. Fromage. 910. Kan ikke lade være. 911. Chokolade-Fromage. 912. Kaffe do. 913. Bom do. 914. Appelsin do. 915. Annanas do. 910. Ingefær do. 917. Jordbær- eller Hindbær do. 918. Prince of Wales do. 919. Bavaroi. Stivnet Creme. 920. Vanille-Creme. 921. Engelsk Nogat do. 922. do. brændt do. 923. Kaffe do. 924. Mandel- eller Nødde do. 925. Pistacie do. 926. Likør do. 927. Rom do. 928. Flødeskum med Frugt. B29. Parfait 080. Frysning af Is. Créme-Is. 031. Vanille-Is. 082. Pistacie do. 033. Engelsk Nogat do. 084. Nødde do. 035. Chokolade do. 930. Vanille-Is med Puré af fri Frugter. 937. Karamel-Is. Frugt-Is. 938. Jordbær-Is. 030. Hindbær do. 940. Abrikos do. 941. Kirsebær do. 942. Appelsin do. 048. Citron do. 944. Pommerans do. 945. Annanas do. 946. Champagne do. Forskellig Dessert. 947. Æble-Pyramide. 048. Æblegrød med Mandeldejg. 940. do. do. stødte Makroner. 050. Indbagte Æbler i Butterdejg. Anvisning for Bagning. Gasovnen, Mel. Margarine. Sukker. Sultana-Rosiner. 951. Appelsiner med Makroner og Flødeskum. 952. Abrikoser med Makroner og Fløde skum. 953. Rungsteds Lyksalighed. 954. Bondepige med Slør. 955. Trilles. 956. Tricolore. Gelé. 957. Hvid Vin-Gelé. 958. Rød do. do. 959. Rhabarbcr do. 960. Stikkelsbær do. 061. Jordbær do. 902. Hindbær do. 903. Ulandet Frugtsaft til Gelé. 904. Appelsin do. 965. Annanas do. 966. Maraskino do. Frugtgrød. 967. Rhabarber-Grød. 968. Stikkelsbær do. 969. Rødgrød. 970. Æble-Grød. 971. Tyttebær do. 972. Sveske do. Korender. Mandler. Presse-Gær. Bagepulver. Æg. Opbevaring af Æggehvider. Æggehvider. Flødeskum. Appelsin-Essens. Mandel-Olie. Appelsin- og Citronskaller. Citronsaft. Pensling af Brod og Kager. Forme og Plader. Kagekassen. Gammelt Brød. Glasur. Vand-Glasur. Stryge do. Chokolade db. Sprøjte do. Smaa Kager, anvendelige til Dessert. 973. Vandbakkelser. 974. Kræmmerhuse/ 975. Muslingeskaller. 976. Fløderuller. 977. Smaa Butterdejgs-Æblekager. 978. Tarteletter med Nogat-Créme. 979. Chokolade-Tarteletter. 980. Svenske do. 981. Rom do. 982. Kys. Store Kager til Dessert. 983. Polsk Æblekage. 984. Æblekage med Tvebakker. 985. Amerikansk Abrikos-Kage. 986. Betty Hennings-Kage. 987. Sveske-Tærte. 988. Gen fer-Kage. 989. Jordbær do. 990. Othello do. 091. Lag do. 992. Madame Catalanis do. Smaa Kager. Kranse. 993. Butterdejgs-Kranse. 994. Kærligheds do. 995. Spanske do. Nr. 996. Vanille-Kranse. 997. Specie do. 998. Fløde do. Kringler. 999. Croquant-Kringler. 1000. Tynde Sukker do. 1001. Linse do. 1002. Te do. 1003. Sand do. 1004. Buttérdejgs do. 1005. Vanille-Kager. 1006. Mandel do. 1007. Mimmis do. 1008. Smaa Buttérdejgs do. 1009. Aristokrater. 1010. Linser. 1011. Linse-Makroner. 1012. Makroner. 1013. Marengs. 1014. Chokolade-Marengs. 1015. Engelske Korende-Kager. 1016. Daisy-Cakes. 1017. Brunsviger-Kager. 1018. Snegle do. 1019. Finsk Brod. 1020. Esser. 1021. .lodekager. 1022. do. med Chokolade-Glasur. 1023. Ingefær-Kager. 1024. Brune Sirupskager. 1025. Klejner. 1026. Pebernødder. 1027. Brune Pebernødder. 1028. Vrøvl. 1029. Pumpernickel. Brød til „five o'clock tea". 1030. Seed-Cake. 1031. Sultana do. 1032. York do. 1033. Yelva do. U2 Nr. 1034. Christmas do. 1035. Lacty's do. 1030. American-Cake. 1037. Ginger-Bread. 1038. Soda-Cakc. 1039. Plum do. 1040. Palace do. 1041. Napoleon do. 1042. Æggehvide-Kage. 1043. Asta do. 1044. Sand do. 1045. Sølv do. 1046. Citron-Cake. 1047. White Scones. 1048. Mufti ns. 1049. Paris Buus. Kiks. 1050. Bug-Kiks Nr. 1. 1051. do. Nr. 2. 1052. Hvede-Kiks. 1053. Pillsbury-Kiks Nr. 1. 1054. Pillsbury-Kiks Nr. 2. 1055. Knækbrød. Brød med Gær. 1056. Smør-Horn. 1057. Berkes do. 1058. Fastekringler. 1059. Kommenskringler. 1060. Simler. 1061. Bundstykker. 1062. Salt-Stienger. 1063. Berkes do. 1064. Smaa. fine Tvebakker. 1065. Kaffebrød. 1066. Wienerbrød. 1067. Fastelavnsboller. 1068. Brioche. 1069. Stor Kringle. 1070. Créme-Snitter. 1071. Franskbrød, bagt i Form. 1072. do., bagt paa Blade. 1073. Surbrød. 1074. Sigtebrød. | ||
Lammebryst i Grønærter.
(5 a 6 P Lammeforkød, 1/2 Skp. Ærter. Til 10 a 12 Personer.) 699. Kødet hugges i mindre Stykker som til Frikassé. Efter at de ere afvadskede, skoldes de i kogende Vand og kommes i Gryden. Paa Kødet hældes 1 Pot kogende Vand tillige med lidt Salt, og først naar Suppen er fuldstændig afskummet, kommes Ærterne deri. Kødet med Ærterne koges mørt under Laag og over svag Ild, men maa stadig tilses, for at Vandet ikke skal fordampe, og Kødet og Ærterne derved brænde paa. I Tilfælde af, at Væden svinder bort, maa der kommes lidt mere Suppe eller Vand i Gryden. Kødet maa vendes for at blive mørt, saaledes at de øverste Stykker komme nederst i Gryden, og naar det er saa godt som færdigt, kommes 1/4 P Smør tillige med Salt og Sukker deri, hvis da Ærterne ikke i sig selv ere tilstrækkelig søde. Kød og Ærter serveres sammen paa Fadet, og Retten kan pyntes med smaa, kogte Gulerødder. | ||