Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Dorthes Kogebog, Spiseseddel til hver Dag i Aaret | ||
Forfatter: | Herløv-Müller, Elisabeth; | ||
Pseudonym: | Dorthe | ||
Årstal: | 1930 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | H. Hagerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1936; 1949; | ||
Sider: | 243 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | lærer; avis; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Naar Jeg har Samlet et Aars Middagsplaner, er det paa Opfordring af læserne af
den ugentlige Spiseseddel i de Ferske Blade. Det er mit Haab, at unge og uerfarne Husmødre igennem Middagsplanerne vil kunne Lære at forstaa Betydningen af den praktiske anvendelse af fornuftige Indkøb. Med Henblik paa disse unge har jeg, grundet paa min mangeaarige Erfaring som Lærerinde, gjort Opskrifterne saa nøjagtige Og Udførlige som muligt. Ogsaa de ældre, erfarne Husmødre, for hvem »hvad skal vi have til Middag« er et dagligt tilbagevendende, trættende Problem, haaber jeg gennem disse 52 Spisesedler at kunne give Idéer, der vil gøre Problemet lettere. Dorthe. | ||
Supper.
Abrikossuppe 70. Aspargessuppe 314. Blaabærsuppe 152. Blomkaalssuppe 94-268. Blomkaalssuppe, vegetarisk, 206. Blommesuppe 486. Bondesuppe 588. Bouillon m. Æg 312. Brunkaalssuppe 302. Brødsuppe 13. Bygsødsuppe 572. Champignonsuppe 327. Citronsuppe 90. Dagmarsuppe 397. Fastesuppe, fransk, 509. Ferskensuppe 623. Fiskesuppe, brun, 44. Grønkaalssuppe 593. Grønærtesuppe 108. Gulerodssuppe 297. Gule Ærter 29. Hindbærsuppe 447. Hvidkaalssuppe 568. Hybensuppe 607. Hyldebærsuppe 53. Hønsekødsuppe 636. Italiensk Bønnesuppe 831. Jordskoksuppe 604. Juliennesuppe 271. Kardinalsuppe 338. Karrysuppe 186. Kartoffelsuppe 357. Kastanjesuppe 50. Kirsebærsuppe 106-461. Kraasesuppe 578. Kraasesuppe, forloren, 540. Kærnemælks brødsuppe 444. Kødsuppe, klar, 92. Kørvelsuppe 231. Løgsuppe, spansk, 382. Makaronisuppe, neapolitansk, 549. Makrelsuppe 407. Martiniéresuppe 72. Oksehalesuppe 8 a. Purresuppe 14. Rabarbersuppe 228. Do. med Sago 275. Rissuppe 506. Rissødsuppe 37. Rosenkaalsuppe 182. Sagosuppe, hvid, 37. Sagosuppe, rød, 188. Sagoøl 316. Sellerisuppe 68. Spidskaalssuppe 422. Spinatsuppe 202. Stikkelsbærsuppe 355. Suppe å la Benoit 615. Suppe å la printaniére 413. Suppe å la reine 247. Suppe å l'hollandaise 562. Suppe, brun, jævn, 168. Suppe, brun, klar, 132-164. Suppe Crézy 450. Suppe, fransk, 465. Suppe, Lammekød, 281. Suppe Matelot 608. Suppe m. grønne Bønner 471. Suppe med Skorzonerrødder 259. Suppe m. Snittebønner 528. Suppe Normandie 391. Suppe, siciliansk, 111. Tomatsuppe 56. Æblesuppe 176. Ærtebælgesuppe 431. Ærtesuppe, grøn, 351. Ølkoldskaal 345. Øllebrød 507. Øllebød, norsk, 22. Øllebrød, tysk, 115. Mælkemad og Grynretter. Boghvedegrød 612. Bygvandgrød 16. Engelsk Vælling 325. Filbunka, svensk, 405. Fløjelsgrød 60. Grød, skaansk, 171. Julerisengrød 627. Kartoffelmelsgrød 137. Kærnemælksgrød 48. Kærnemælkskoldskaal 335. Kærnemælkssuppe 6. Maizenagrød 241. Majsflagegrød 31. Majsflagevælling 208. Mannagrød, svensk, 359. Mælkemad, Kogning af, 417. Mælk med Fastelavnsboller 126-127. Oplagt Mælk 366. Pærevælling, lollandsk, 491. Risabrikosgrød 199. Risengrød 88. Rismelsgrød 181. Risvandgrød 340. Do. med Æbler 237. Semoulegrød 478. Sødgrød 301. Tykmælk 343. Æggegrød 581. Æggemælk, vestindisk, 147. Øllegrød 436. Grøntretter. Agurker, fyldte, 466. Artiskokker 468. Aspargesgratin 322. Aspargesrand 305. Blomkaal, farseret, 332. Blomkaal, gratineret, 537. Blomkaal i Æggerand 473. Blomkaal m. Rasp 143. Blomkaal m. Ris og Tomat 482. Blomkaalsbudding, fransk, 10. Blomkaalsgratin 142. Blomkaal, stuvet, 319. Brunkaal 31). Bønner, grønne, 479. Champignons, tørrede, 86. Cornflakes 409. Grønlangkaal 129. Grønsager med rørt Smør 411-428. Grønsagsfrikassé 399. Grønærter, stuvede, 308. Gulerodskrustader 616. Gulerodsomelet 58. Gulerodsrand 239. Gulerødder, glaserede, 279. Gulerødder, indbagte, 135. Hvidkaal, kogt, 510. Jordskokgratin 215. Jordskokker, gratinerede, 640. Jordskokker, stuvede, 190. Kartoffelgratin m. Ost 574. Kartoffelmos 83. Kartoffelmosrand 160. Kartoffelomelet 273. Kartoffelret m. Ost 173. Kartoffelrouletter 517. Kartoffelsalat, fransk, 124. Kartoffelsalat, italiensk, 282. Kartoffelsalat, kold, 55. Kartoffelsalat, varm, 210. Kartofler å la maitre d'hotel 511. Kartofler, brunede, 120. Kartofler, flamske, 276. Kartofler, franske, 110. Kartofler. Kogning af, 304. Kartofler stuvede, 320. Kastanjepuré 3. Kastanjer, kogte. 169. Kastanjer, ristede, 603. Løg, brunede, 370. Løg, farserede 554. Maj roer, stuvede, 503. Pommes frites 395. Purrerand 85. Purrer, farseret, 238. Purrer, stuvede, 65. Rosenkaalsgratin 142. Rosenkaalspuré 564. Rødbedesalat 243-582. Rødkaal 536. Rødkaalssalat 590. Salat, grøn, 293. Selleri, farse el, 497. Sellerigratin 610. Sellerirosetter 103. Sellerisalat 51.8. Skorzonerrødder, panerede, 42. Skorzonerrødder, stuvede, 201. Snittebønner, stuvede, 158. Spidskaal, farseret, 401. Spidskaal, kogt, 481. Spinalgratin 388 a. Spinat med pocherede Æg 299. Spinatrand 278. Spinat, stuvet 270. Spinattoppe 317. Syre, stuvet, 392. Tomatbøf 421. Tomater, flamske, 394. Tomater, fyldte, 457-348. Tomater m. italiensk Salat 196-377. Tomatsalat 426. Urtesalat 498. Wienerschnitzel, forloren, 89. Voksbønner 480. Fiskeretter. Aal i Karry 383. Aal, stegte, 433. Baecalao 585. Finsk Sildestuvning 634. Fiskeboller og Rejer 254. Piskebudding 609. Fiskefars 23. Fiskefilet, gratineret, 600. Fiskegratin 45. Fiskegratin, Blomkaal, 523. Fiskekarbonader 573. Fiskerand 232. Fisketimbaler 161. Fisketimbale m. Blomkaal 344. tisk i Gelé 321. Fisk i Skaller 250. Fisk og Krabber i Mayonaise 628. Fisk paa Fad 639. Geddefilét å la Cham-bord 221. Geddefilét, stegt, 257. Helleflynder, grønlandsk, 11. Helleflynder i Fad 622. Helleflynder, kogt, 203. Hellellynder som kotelet 296. Hornfisk, kogt, 283. Hornfisk som Kylling 398. Kallops af Tunfisk 460. Klipfisk 542. Klipfiskefrikadeller 544. Kryddersild 179. Kryddersild, Nedlægning af, 123. Laks i Gelé 379. Makrelfilet, stegte, 330. Do. m. Tomat 388 b. Makrel, flamske, 474. Makrelfrikassé 442. Makrelgratin 339. Makrel, kogt, 406. Makrel, røget, 364. Matjessild ni. Kartofler og Smør 402. Muslinger, stuvede, 34. Pighvar, kogt, 311. Rosetter af Fiskefars 492. Rødspættefiléter 32. Rødspættefilét med Champignons 643. Rødspættefilét m. Tomat 367. Rødspætter, stegt, 165. Sildebudding 133. Sild, fyldte, 218. Sild i Fad 154. Sildekarbonader 263. Sild, Saltning af, 499. Sild, stegte, 61. Stenbider, kogt, 236. Torsk á 1 Espagnole 73. Torskebøf 138. Torskefilet, stegt, 95. Torsk i Mayonaise 560. Torsk jardiniere 43. Torsk, Kogning af 248. Torsk, letsaltet, 184. Torskerogn, ristet 18. Torskerouletter 187. Tunfiskefrikassé 484. Kødretter. And, forloren, 59. And, stegt, 644. Aubain 170. Bankekød 300. Biksemad 74. Blodbudding 571. Boller i Selleri 107. Boller i skarp Sauce 333. Bøf a la bonne femme 485. Bøf a la Lindstrøm 598. Bøf å la mode 557. Bøf, dansk, 219. Bøf, engelsk, 197. Bøf, forloren, 356. Bøf, fransk, 261. Bøf, helstegt, 439. Bøf, kold m. Løg og Tomat, 443. Bøfpie 220. Bøf raifort 51. Chartreusebudding 77. Duer, stegt, 380. Dyrekølle, stegt, 162. Dyreragout 166. Entre-cotes 358. Flæskesteg m. Kartof- felmoslaag 71. Flæskeæggekage 112. Flæsk, paneret, 242. Flæsk, stegt, 17. Fricandeau, helstegt, 104. Frikadeller 455. Frikadeller som Bøf 78. Gaaseragout 579. Gaas, stegt, 576. Grisesylte £87. Grydestegning 427. Gulasch 155. Gulasch forloren, 617. Gulasch 111. Urter 437. Hachis 57. Hachis i Pandekager 183. Hachis i Franskbrød 634. Hachis-Pirok 260. Hamburgerryg, kogl, 408. Hamburgerryg, ristet, 104. Hare, forloren, 272. Hareragout 523. Hare, stegt, 520. Hjerpe, forloren, 464. Hjerter, stegt, 191. Høne å la Marengo 86. Høne, paneret, 637. Høne, stegt, farseret, 547. Hønsefrikassé 169. Hønsekroketter 91. Hønsepostej 550. Irsk Stuvning 189. Kaaldolmer 430. Kalkun, stegt, 222. Kalv a la Turque 580. Kalvefilet 448. Kalvefricandeau 15. Kalvefrikassé 229. Kalvekarbonade 526. Kalvekoteletter 2. Kalvekød i Karry 543. Kalvekød m. Tomat og Ris 495. Kalvekød, sprængt, 128. Kalvelever a la Marengo 172. Kalvelever hotelier 230. Kalvenyresteg 212. Kalveryg 513. Kalvesteg å la Skildpadde 216. Kalv i Gelé m. Grønsager 476. Karbonade, svensk, 49. Karbonadepølser 624. Kraaseragout 631. Kyllinger, forlorne, 342. Kylling, Stegt, 419. »Kærlighed« 62. Kødfars 80. Kødgratin 170. Kød, indbagt, 319. Kød, kogt, grilleret, 46. Kødpølser, sprængt, 563. Kødrand 38. Kødrouletter 28. Lammebryst å la Ville-roy 349. Lammebryst, indbagt, 561. Lammebryst,, sprængt, 352. La nimefrikassé 387. Lammehjerter, stegt, 393. Lam i Kaal 489. Lammekoteletter 385. Lammekoteletter å la Mignon 501. Lammekød, grilleret, 280. Lammekød i Champignonsauce 371. Lammeplukkød 313. Lammekød m. Ris og Tomat 432. Lammesteg 306. Lammelever 368. Leverbiksemad 175. Lever, helstegt, 69. Leverkarbonader 621. Leverragout 414. Lever, stegt, 578. Lobescowes, norsk, 139. Mandagssteg 267. Medisterpølse 54. Miroton 130. Mørbrad m. Persille 274. Mørbrad, paneret, 174. Mørbradskoteletter 99. Mørbrad som Bøf 328. Mørbrad som Vildt 538. Mørbrad, sprængt, 64. Nyreragout 117. Oksebryst, gratineret, 96. Oksebryst, kogt, 462. Oksebryst m. Svesker 534. Oksebryst, sprængt, 315. Oksefilet i Sky 372. Oksefilet italienne 483. Oksefilet m. Grønsager 629. Oksehaleragout 8 b. Oksekød, kogt m. Tomat, 251. Oksekød m. Ris og Tomat 463. Oksemørbradsteg 20. Oksesteg, kold, 26. Ostindisk Karry 289. Ovnstegning 467. Purrer, farseret, 238. »Pyt i panna« 341. Pølse i Kaal 252-422. Pølser, bayerske, 209. Raager som Kylling 323. Bagout af Rester 40. Ryper, stegt, 35. Schnitzel Holstein 389. Sellerier, farserede, 497. Skildpadde, forloren, 234. Skinkebudding 641. Skinkekarbonade 298. Skinke, kogt, 291. Skinkemedaljonger 438. Skinkepie 508. Skinke, ristet, 286. Skinkeæggekage 412. Spidskaal, farseret, 401. Steg m. Rislaag 258. Svinebov, stegt, 66. Svinefilet, spansk, 458. Svinehjerter som benløse Fugle 435. Svinekam å l´Anglaise 149. Svinekam, fyldt, 255 Svinekam i Brunkaal 530. Svinekam i fad 618< Svinekam i Risrand 205. Svinekam, opvarmet i fad, 532. Svinekam, sprængt, 200. Svinekam, stegt, 144. Svinekoteletter 136. Svinetunger 7. Svinelunger m. tørrede Champignons 618. svinelunger, sprængte, 589. Tunge, farseret, 207. lunge, grilleret, 326. lunge i Oliven 361. Tungerand 153. Tunge, sprængt, 269. Tungetimbale 365. Vildænder 591. Wienerschnitzel 288. Æbleflæsk 529. Saucer. Ansjosmør 440. Bearnaisesauce 109. Chokoladesauce, varm, 446. Ku porssauce 193. Karamelsauce 84. Maitre d'hotelsmør 19-178. Mayonaise 119. Mousselinesauce 605. Olivensauce 596. Peberrodsflødeskum 373. Peberrodssauce 93. Peberrodssauce m. Mælk 452. Persillesauce 140. Rejesauce 394. Sauce å la Bordelaise 633. Sauce hollandaise 12. Sauce remoulade 277. Sauce, rød, 148. Sauce, skilt, 384. Sennepsauce 244. Smør, rørt, 428. Smørsauce, sur, 284. Tomatsauce 346. Vildtsauce 457. Desserter. Abrikosdessert 638. Abrikos og Fersken å la suite 410. Abrikosfromage 324. Abrikosgelé 567. Abrikosæg 52. Appelsindessert 67-226. Appelsinis 4. Appelsinkage 36. Appelsintrifli 105. Arme Riddere 47. Bananer ni. Fløde 114. Banan- og Abrikosgrød 41. Blaabær m. Fløde 475. Blommetærte, tysk, 504. Bondepige m. Slør 553. Brombærgrød 494. Brødbudding 358. Chokoladebudding 586. Chokoladecreme 266. Citroncreme, svensk, 378. Citronomelet 434. Crème, finere, 159. Cremerand 577. Creme til Kager 146. Crème, tynd, 139. Flødelapper 541. Fløderand m. Frugt 224. Frugtbudding 453. Frugtdessert 502. Frugtgelé 334-459. Frugtgrød, blandet, 167. Frugtsalat, blandet, 456-594. Frugtsoufflé 570. Hindbærfromage 310- 449. Hindbæris 470. Hindbærkoldskaal 451. Hindbær m. Fløde 429. Hverdagsdessert 599. is, Frysning af, 646. Isparfait 307. Jordbær à la Melba 396. Jordbær m. Fløde 403. Karamelcreme 521. Karamelrand 516. Karolinekage 87. Katrineblommekage 227. Kærnemælksbudding 354. Maizenarand 97. Makaronipie, sød, 303. Makroner m. Abrikoser 213. Mandelbudding 582. Marengspandekager 30. Melon 441. Neslerodebudding 620. Neslerodefromage 21. Nougat, haard, 554. Omelet caprice 217. Omelet, Iransk, 490. Pandekager å la Bellagio 477. Pandekager, tynde, 183-240. Pandekage, russisk, 118. Pistacieis 645. Prinsessebudding 597. Pærefromage 548. Pærégrød 533. Pærer, brunede, 569. Pærer Condé 487. Rabarbergelé 256. Rabarbergrød, fin, usiet, 246. Rabarbergrød, siet, 290. Rabarberkage 235. Rabarberpie 285. Risengrynsklatter 565. Ris a l'amande 632. Ris å la pompadour 445. Do. m. Rabarber 423. Risengrynskage 369. Romfromage 539. Rugbrødscréme 381. Rødgrød 420. Saftgelé 150. Sneboller 75. Stikkelsbærgrød 350. Stikkelsbærpie 390. Stikkelsbær- og Jordbærgrød 386. Stikkelsbærsoufflé 363. Surmælksbudding 400. Sveskegrød 131. Sveskcomelet 249. Sveskepie 185. Sveskesoufflé 63. Troldtøj 558. Tyrkisk Creme 198. Tyttebærris 527. Æblebeignets 214. Æble-Charlotte 180. Æblegrød 79. Æblekage, 592. Æblekage m. Marengs-dejg 522. Æblekage, Tante Louises 125. Æble- og Abrikosgrød 559. Æblekage, Oldemors, 606. Æblepie 9. Æblepindsvin 584. Æblepirok 33. Æbler, bagte, 551. Æbler m. Mandeldejg 630. Æbleskiver 535. Æblesne 614. Æbletrifli 531. Bagning. Butterdejg 177. Butterdejgsskaller 153. Chokoladeglasur 156. Fastelavnsboller 127. Kaffebrød, norsk, 360. Kager, brune, 625. Klejner 626. Kræmmerhuse 262. Marengs 5. Napoleonskage 163. Oehlenschlægerskager 611. Rugtvebakker 347. Strandkager 601. Tvebakker, smaa, 81. Vandbakkelser 145. Vrøvl 233. Smaaretter, Salater m. m. Agurkesalat 318. Brisselbeignets 546. Brisselstuvning 25. Brødcroutons 102. Brødterninger, bagte, 121. Brødterninger, ristede, 122. »Fluesvampe« 375. Gelé, Klaring af, 264. Gelérand 1. Gelérand m. Grønærter 195. flors d' oeuvre 211-265. Hummersalat 376. Husblas 602. Kalvebrissel m. Tomat 505. Kompot, Kogning af, 330. Krustader 194. Krustader à la Macedonie 361. Makaroni, kogt, 292. Makaronitimbale 488. Matjesild m. Kartofler og Smør 402. Melboller 82. Melboller kogt i Palmin 113. Mælkepunsch 642. Osteboller 619. Ostebrød m. Bladselleri 566. Ostebudding 493. Ostecrème 223 b. Osteomelet 98. Ostekasser 515. Ostepostejer 223 a. Osteret 362. Osteret, wallisisk, med Æg 245. Ostesoufflé 294. Ostestænger 309. Pirogier 57-595. Puffed rice 76. Riskroketter 151. Ris, løse, 545. Risotto 295. Do. med Champignons 552. Do. med Tomatsalat 472. Kis til Suppe 100. Rugbrødstoppe 157. Røræg 287. Do. med Laks 374. Salat, italiensk, 196. Sardiner, ristede, 519. Skaller espagnole 525. Spaghetti 24. Svampeomelet 500. Sveskekompot 496. Tarteletter m. Tunge og Grønærter 329. Tomatæggekage 454. Urtesalat 498. Æggefuglereder 204. Æggestand 141. Æg, pocheret, med Ris og Tomat 225. Østers à la favorite 512. | ||
267 Mandagssteg.
Hertil bruges det, man populært kalder Mandagssiden af Okse-mørbradstegen, nemlig Filetsiden. Paa det omtalte Stykke Oksekød ligger Fileten paa den ene Side af Ribbenene, Mørbraden med Krøllefedtet« paa den anden, og da denne er det møreste og lækreste af Kødet, er det rimeligt at spise det om Søndagen og saa gemme Filetsiden, som iøvrigt ogsaa er udmærket, til Mandag. Kødet skæres fra Benene og skæres i pæne, ikke for tykke Skiver. 40 gr Margarine, 40 gr Mel bages op og spædes med Sky. Saucen krydres med 1 Spsk. finthakket Agurk, Salt, Kulør og 1 Knsp. Paprika. 1/2 kg skrællede kogte Kartofler moses, røres op med 1 dl Mælk og 1 Æg, 40 gr Margarine røres i. I et smurt Gratinfad lægges først Stegen, som overhældes med Saucen, der endelig ikke maa være for tynd; øverst et Lag Kartoffelmos, som pyntes med udsprøjtet Kartoffelmos og bages i Ovnen ca. 20 Minutter. Lige før Anretningen drysses lidt hakket Agurk eller Asie over. | ||