| For mange Kvinder, navnlig de yngre, er Indbegrebet af Husholdning eller i
hvert Tilfælde Madlavning det: at faa en eller helst flere Bøger fulde af
Opskrifter. Har man saa ved Siden deraf en eller maaske to Kogebøger — helst
tykke og store — ja, da er man godt rustet til at kunne forestaa Madlavningen
eller Husholdningen enten i sit eget Hus og Hjem eller i andres.
De, der har denne Opfattelse, tager sørgeligt fejl og vil blive sørgeligt skuffet,
hvis f. Eks. nærværende lille Bog skulde falde dem i Hænderne, maaske
anbefalet af en eller anden som en Kogebog.
Man burde altid, inden man giver sig i Lag med et Arbejde, lægge en Slagplan
for det, tænke alt nøje igennem, ikke nøjes med at jage til og gøre det, men
overveje, hvilke Forhold, der er at tage i Betragtning. Hvis enhver Kvinde vilde
vænne sig til at ræsonnere sig til dette eller hint Arbejde, eller i det mindste
ræsonnere over det, hvormeget vilde ikke derved være vundet af Tid, Penge og
Udvikling. Madlavning, Husholdning læres aldrig fuldt ud, før man til en større
eller mindre Grad kan dette.
Nærværende Bog forlanger af sine Læserinder, at Tanken, Forstaaelsen skal
ligge til Grund for de huslige Arbejders Udførelse, er dette ikke Tilfældet, vil
Bogen ingen Værd have. De Hovedregler, der her gives, passer ikke, hvis de
følges tankeløst, men tages de Forhold i Betragtning, som der skal tænkes over
ved de foreliggende Arbejder, læres ingen Madlavning, ingen Husholdning bedre
og sikrere end ud fra engang fastslaaede prø-vede og erfarede Regler,
Opskrifterne kommer da af sig selv og kan først da være gode; men man tager
ikke blindt hen mod alt, man overvejer Tingene, kan maaske trække lidt fra
eller lægge lidt til, alt eftersom Forholdene er.
Den Kvinde, der paa denne Maade har lært Husholdning har større Mulighed for
at blive en økonomisk og dog ikke ensidig Husmoder end den, der maaske har
Bøger fulde af Opskrifter, men som ikke forstaar at læse disse.
De Opskrifter, der gives her i Bogen, kommer derfor ogsaa først efter
Hovedreglerne for de forskellige Ting, de er taget med bl. a. for at undgaa en
senere Dikteren af baade dette og hint. Alt, hvad der er givet Opskrift paa,
bliver Tid efter anden tilberedt i Skolekøkkenet. Med Forsæt er under
Opskrifterne blot Vægtmængderne og Maalene for de forskellige Dele taget
med; hvorledes Retterne skal tilberedes, bliver omhyggeligt gennemgaaet, og
paa de hvide Blade i Bogen er der beregnet Plads til Notitser og Optegnelse for
Eleverne.
Rebekka la Cour-Madsen. | |