Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Rationel Ernæring og Madlavning med et Kapitel om Kosten under særegne Forhold | ||
Forfatter: | Ottosen, Johanne; Ottosen, Carl; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1908 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Sundhedsforeningen | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1917; 1919; | ||
Sider: | 618 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustrationer; portræt; sundhed; diæt; sukkersyge | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7 | ||
Der er næppe nogen, som er kommen til Skels Aar og Alder, uden at de føler en
mere eller mindre intensiv Trang til at opnaa et sundt og lykkeligt Liv. Og hvor forskellig Opfattelsen end kan være angaaende Enkelthederne i Begrebet Sundhed, og hvor famlende Tankerne end er efter at opnaa en saadan lykkelig Tilværelse, saa hersker der dog temmelig stor Enighed om de væsentligste Grundbetingelser for et sundt og lykkeligt Menneskeliv, i hvert Fald taget i fysisk Forstand. Disse Grundbetingelser er: Sunde Organer og Legemsvæv. Et godt Blodomløb. En god Muskulatur. Stærke Nerver. Hvor disse Grundbetingelser er til Stede, hersker der tillige en Følelse af Velvære med Arbejdslyst og Livslyst; thi naar sundt, rent Blod strømmer gennem de forskellige legemsvæv, vil det sikkert ikke mangle paa almindeligt Velbefindende, paa Smertefrihed, paa Arbejdsevne og godt Humør; ja ogsaa mange, som har været syge, men som har genvundet deres Helbred, kan bevidne, at Sundhed og Livsglæde kommer til Huse, hvor man forsøger at leve i Harmoni med de evige Naturlove. RATIONEL ERNÆRING OG MADLAVNING. Vi kan derfor opstille følgende fire Sundhedsregler: 1. Man bør altid leve saa meget som muligt i Lys og frisk Luft. 2. Man bør søge at faa en passende Afveksling mellem Arbejde og Hvile. 3. Man bør vælge sig passende Klædedragt og den sundest mulige Bolig. 4. Man bør skaffe sig en hensigtsmæssig Føde. Hvad det første Punkt angaar, er det jo selvindlysende, at Menneskene lig Planterne trives bedst i Lys og frisk Luft. Hvem kan bevare sit lyse Syn paa Livet og Glæden over Tilværelsen, naar han skal udelukkes fra disse Himlens bedste Gaver? Hvem kan hindre, at Blodet bliver daarligt og usundt, at Huden bliver bleg og Nerverne svækkede, og at man bliver et let Bytte for forskellige Sygdommes Angreb, naar man lever under Forhold, hvor Sol og frisk Luft ikke kan erholdes? Paa samme Maade virker ogsaa vort legemlige Arbejde gunstigt for Sundheden: det tvinger os til at trække Vejret i fulde og dybe Drag; Blodomløbet bliver kraftigere; rent, ernærende Blod føres til hver Celle. Der kommer Liv i Stedet for Stilstand, Kraft i Stedet for Svækkelse, Arbejdsevnen vokser, og efter Arbejdet føles Hvilen sød og vederkvægende. Under vore Breddegrader er det derhos ikke mindre indlysende, at vi maa have passende Klæder og Boliger til Beskyttelse under de ugunstige klimatiske Forhold. Klædedragten maa holdes ren; den maa være bekvem, saa den ikke hindrer os i vort Arbejde, ligesom den bør være magelig under Hviletiden. Boligen bør ogsaa have rigeligt af lys og Luft og være bygget paa en saadan Maade, at den kan forholdsvis let holdes ren; thi Renlighed i Klæder som i Bolig er en af de allervigtigste Sundhedsbetingelser. Endelig skal vi i denne Bog særskilt beskæftige os med den hensigtsmæssigste Føde. Vi vil komme til nøjere il tale om, hvorfor vi spiser, hvorfor det bør være en Nydelse for os at tilfredsstille den naturlige Trang til Mad. jo mere hensigtsmæssig Føden er, desto smukkere og mere tilfredsstillende bliver Resultatet af vort Arbejde og desto linjere vor Livsnydelse. At et hensigtsmæssigt Fødevalg er af uhyre Betydning for Sundheden, for den højeste Udvikling af vore Evner baade fysisk og intellektuelt, ja for Opnaaelsen af den rette Livsglæde, er klart. En intelligent Forstaaelse af de herhen hørende Forhold burde derfor være alle Menneskers Fælleseje, og i hvert Fald burde enhver Kvinde, der paatager sig en Husmoders hellige Pligter, næppe gaa til et saa ophøjet Kald uden denne Viden og Forstaaelse. Nærværende Bog skal være et lille Forsøg paa at skaffe Husmoderen en Vejledning i saa Henseende. Den gør langt fra Fordring paa at være fuldkommen, men indeholder dog sikkert et og andet nyt for de fleste, og noget, som kan være til Hjælp og Vejledning for alle mindre erfarne. | ||
Aakerbær ........ 313
Abrikoser, Beskrivelse af . . 174, 242 Abrikosgelé af tørrede Abrikoser 245 Abrikosgrød (a, b) . 245 Abrikosgrød uden Sukker . . . 246 Abrikoskage (1, 2, 3) ... 247, 248 Abrikosmarmelade...... 244 Abrikos med Creme...... 248 Abrikoser med Dadler..... 244 Abrikos med Græskar..... 246 Abrikosbudding med Majsflager . 247 Abrikos med Makaroni..... 247 Abrikos med Mannagryn .... 246 Abrikos- og Dadelmos..... 244 Abrikos- og Kirsebærsuppe . . . 247 Abrikos- og Æblekompot .... 5(43 Abrikospie.......... 246 Abrikosrist.......... 246 Abrikossuppe med Sago .... 247 Afveksling i Kosten...... 161 Agar-Agar.......... 530 Agurkefamilien........ 338 Agurker med Salat sauce .... 347 Agurker og Asier, fyldte .... 347 Agurker og Asier..... 346, 347 Agurker til Vinterbrug .... 347 Agurkesalat......... 518 Alkohol.......88, 93, 169, 202 Anmlopsin..........60 Anakordienødder....... 376 Ananas, Beskrivelse af . . 207, 208, 297 Ananasfromager (1—3)..... 299 Ananasiscréme........ 300 Ananasomelet........ '300 Ananassauce til Desserter . . . 506 Appelsinbuddinger (1—4) .... 274 Appelsiner, Beskrivelse at . . . 267 Appelsiner i Frugtgele..... 276 Appelsiner, raa........ 270 Appelsinfromage....... 275 AppeIsingeleer (a, b)..... 276 Appelsinglasur........ 278 Appelsinis.......... 276 Appelsinkage......... 273 Appelsinkompot........ 272 Appelsinrmarenges....... 278 Appelsinmarmelader (1. 2) . . . 277 Appelsinpier (a, b)...... 275 Appelsinris (a, b)....... 273 Appelsinsalat au naturel .... 273 Appelsinskal til Bagværk . . . 278 Appelsinsupper (1, 2)..... 273 Appelsintapioka....... 275 Artiskok au naturel...... 471 Artiskokbunde........ 471 Artiskokbunde, fyldte (a, b, c, d) 471 Asier, Beskrivelse af ... 338, 346 Asie- og Agurkesauce..... 507 Asier og Agurker, fyldte .... 344 Asparges au naturel...... 480 Asparges, Beskrivelse m. m.. 132, 480 Aspargesboller........ 482 Aspargesbudding....... 482: Asparges, engelsk....... 481 Aspargesfrikassé....... 482 Aspargesgratin........ 481 Asparges i Artiskokbunde . . . 482 Asparges og Tomater..... 481 Aspargesrist......... 481 Aspargessalat........ 515 Asparges, stuvede (a, b) . . . . 480 Aspargessupper (a, b, c, d) . . . 483 Asparges, Washington ..... 48 Aspargesærter og Haricot verts . 439 Auberjine . • . ........ 35 Blaabær, Beskrivelse af . . ¦. . 324 Blaabærkager (a, b)...... 327 Blaabærkompotter (1, 2) ... . Blaabærsupper (1, 2i...... 327 Blaafigen.......... 348 Bagning........... 185 Bananbudding....... . 296 Bananer, Beskrivelse af ... . 292 Bananer, bagte........ 293 Bananer, Anvendelse af friske . 293 Bananer, grillerede...... 21*4 Bananfromager (1, 2)...... 295 Banan i Saftsirup....... 295 Banankage.......... 294 Bananlagkage........ 296 Bananmandelgrød....... 294 Banan med Creme....... 294 Bananpie.......... 296 Banan- Ribsgelé....... 323 Bananrist.......... 2Q4 Banansago.......... 295 Berberis, Beskrivelse af ... . 330 Berberiskompot........ 330 Berberrissaft........ 33 L Birkeshorn.......... 391 Blancmanger med Frugt .... 523 Blegsot......... 130, 600 Blodet og Blodomløbet ... 94, 100 Blodfarvestof......... 95 Blodfattigdom...... 201, 600 Blodlegemer......... 97 Blodvædsken......... 97 Blomkaal au naturel...... 468 Blomkaal med Sauce..... 4G8 Blomkaalsaubin........ 469 Blomkaalspuddinger (a, b) . 468, 469 Blomkaalsfrikadeller..... 469 Blomkaalsgratinger (1, 2 . . . . 470 Blomkaalssouflé........ 469 Blomkaalssuppe (a, b)..... 470- Blommebuddinger (1, 2, 3) . 253, 254 Blommegelé......... 363 Blommegelé med japanske Bis . 256 Bl.-grød af friske røde Blommer . 252 Blommekager (l—4)...... 253 Blommemarmelade...... 255 Blommemos med revne Nødder . 252 Blommeomelet........ 252 Blommer, Beskrivelse af . . 249, 356 Blommer eller Svesker. Grød af tørrede......... 252 Blommer i Agar-Agargelé . ¦ . 256 Blommer. Kompot af friske . . . 251 Blommer, Kongelig Dessert . . . 253 Bl. med Figen og Rugbrød, gule 254 Blommer med Piskefløde .... 252 Blommer og Svesker, Kompot af tørrede.......... 251 Blommesupper (1, 2)...... 256 Bondepige med Slør...... 524 Bordpalmin......... 527 Brankestoffer......... 499 Breakfastfood......412, 433 Brombær, Beskrivelse af ... . 312 Brombær-Æblejam...... 315 Brombær au naturel...... 314 Brombære elé......... 315 Brombærkage......... 316 Brombærkompot....... 315 Brombæromelet ........ 316 Brombærpickles........ 315 Brombærpie......... 316 Brombærsuppe........ 315 Bromose........... 378 Brown Betty......... 229 Brystsyge.......... 601 Brød, Beskrivelse af...... 383 Brødboller.......... 418 Brødbuddinger (1—4'..... 405 Bugspytkirtlen........ 58 Bugspyttet.......... 59 Byg, Beskrivelse af ..... . 382 Byggrød (1, 2......413, 254 Bygsuppe . . . . ¦..... 497 Bygvælling......... 416 Bælgfrugter, Beskrivelse af 435, 179 Bælgfrugter, modne, purinholdige 132 Bælgfrugter og Grøntsager . . . 179 Bønnekoteletter, hvide (a, b, c) 439 Bønne- og Tomatsuppe .... 440 Bønner, Beskrivelse af..... 48G Bønner, grønne........ 139 Bønnerouletter, brune..... 441 Bønner, Rand af brune, hvide. . 440 Bønner, stuvede, brune..... 440 Bønnesteg, brun....... 441 Bønnesteg med gule Blommer. III Bønnesupper (1-3) .... 440, 441 Caramel Cereal........ 433 Champignoner........ 138 Chokolade . ......... L89 Citron.......... 208, 278 Citronboller......... 288 Citronbudding........ 281 Citroncrémebudding...... 282 Citroncrémesaucer (1, 2) . . • • 284 Citrondessert......... 282 Citronfromage........ 284 Citrongeléer (1, 2)....... 283 Citronsherbet......... 285 Citronkage.......... 281 Citronmarmelade....... 283 Citronpie.......... 232 Citronsaft.......... 285 Citronsauce (a, b)....... 506 Citronskum......... 282 Citronsuppe med Sago..... 284 Citronsyre.......... 194 Oitronvalle.......... 285 Creme, Mor's bagte...... 462 Creme pie.......... 526 Dadler. Beskrivelse af . . . 174, 291 Dadel-Blommebudding..... 292 Dadelsauce.......... 507 Dadler og Abrikoser...... 291 Dadler og Stikkelsbærkompot . . 292 Dadler og tørrede Pærer ell. Æbler 291 Dadler, Paalæg af....... 292 Dadler paa Rist........ 291 Destillerede Drikke...... 152 Devonshire Clotted Ham . 456 Drikke, forskellige...... 536 Drikke til Maden....... 155 Eddike........... 148 Ekstrakter og Essenser .... 149 Erfaringsvidnesbyrd, personlige . 123 Ernæring, mangelfuld..... 587 Ernæring, Over-....... 588 Ernæring i den spæde Alder . . 565 Ernæring i Fosterlivet..... 561 Ernæring under Diegivn.perioden 579 Ernæring under de graa Haar . 57 Ernæring under Opvæksten . . . 575-Ernæring under strengt Hjernearbejde ........ 582. Ernæring under streng! legemligt arbejde......... 581 Ernæring under Svangerskabet . 563 Ernæring muler særegne Korhold 561 Ernæring ander særegne sygelige Forhold......... 561 Feber............ 600- Fedtdannelse......... 92 Fedtstof, hvor meget behøves . . 35 Fedtets Opsugning...... 83 Fedtsyge.......... 58 Ferskener, Beskrivelse . . 241 Ferskenchartreuae....... 245 Fersken- eller Abrikosfromage 248 Fersken- eller Abrikos med Figen 244 Ferskengelé......... 245 Fersken Og Figen, friske .... 244 Fersken og Æblekompot .... 243 Fibrin........... 98 Figen, Beskrivelse af . . . 174, 289 Figenbromose........ 290' Figenbudding, kogt i Mælk . . . 290 Figen, friske ......... 348 Figen og Abrikos....... 290 Side Figen og gule Blommer .... 290 Figenpaalæg......... 290 Figenruller......... 290 Figensauce.......... 507 Figensuppe......... 290 Fisk.......... 34, 130, 131 Fiskebudding, forloren..... 446 Flatulens.......... 594 Fløde-Frugtbudding...... 437 Flødepie........... 526 Flødestænger......... 388 Forbrændingen........ 101 Fordøjelsen, kort Overblik over . Fordøjelsesbetingelser, fysiske. . 159 Fordøjelsesbetingelser, sjælelige . 160 Fordøjelsesorganerne 38 Fordøjelsestill, Tabel over . 551, 552 Forloren Skildpadde...... 527 Forsøg med Aandsarbejdere (Chit- tenden) . . . . '..... 27 Forsøg med Soldater..... 28 Forsøg med Studentatleter ... 29 Franskbrød (a, b c)...... 390 Fransk- eller Grahamsbrød, ugæret 3*7 Frikadeller, fem-Minuts .... 446 Frikadeller, irske....... 448 Fromage.......... 524 Frugtens Anvendelse..... 212 Frugterne, Beskrivelse af. . . . 189 Frugternes Kalorieværdi .... 191. Frugterne som Lægemidler . 201 211 Frugter, sure, syrl., søde, neutrale 197 .Frugter, tørrede..... 350, 174 Frugt, frisk......... 172 Frugt-Mineemeat....... 526 Frugtmos og Marmelade .... 363 Frugtsukker (Fructose). . . 144, 198 Frugtsupper........ . 527 Frugtsyrer........147, 194 Frugtsyrernes Procentmængde . 197 Fødeblandinger, gode..... 152 Fødeblandinger, middelgode . . 153 Fødeblandinger.uhensigtsmæ^sige 153 Føde, Menneskets oprindelige . . 116 Føde, naturbestemt ...... 117 Fødemidl. fra Dyreriget, generat i ve 112 Fødemidl.fra Dyreriget, subjektive 113 Fødemidler, friske....... 115 Fødemidlernes Næringsværdi, Tabel over....... 541—550 Fødemidlernes Opsugning ... 81 Fødemidler, Valg af...... 114 Fødemidlernes Inddeling . . . . Hl Fødemidlernes Raastoffer .... 110 Fødemængde....... 162, 553 Fødens Kaloriemængde, Tabel over 554 Fødens Næringsværdi, et nyt Vur- deringsbegreb for . . . . . 165 Galden........... 65 Galdesyrerne......... 66 Gems............ 388 Gems (a, b, c)........ 389 Gems, Grahams....... 389 Gems, Majs-......... 390 -Gigt....... 106, 201, 467. 599 Side Glucose.........144, 198 Glutenola..........432 Glutenolafars.........446 Glutenol af Fløde........415 Glutenolagrød . . '......528 Gluten (i Kornets Yderlag) . 383, 410 Glutenolavællinger (1-3) .... 416 Gluten til Brød (Kiks).....527 Glykogen..........89 Grahamsbrød....... 386. 390 Grahams-Bærblanding.....529 Grahamsgrød med Dadler . . . 412 Grahamshorn og Rundstykker . . 393 Grahams- og Havrebrød .... 393 Grahams-Sveskeblandinsr.....529 Grahamsvælling........415 Grahams-Æbleblanding.....528 Granatæblet.........301 Granola ...........431 Granolabudding........448 Granose...........432 Grape-Nuts..........432 Græskarbudding (a, b, c, d, e) . . 341 Græskarfromage.......343 Græskar, fyldt........343 Græskargrød.........341 Græskar i Citrongelé.....342 Græskaromelet........342 Græskarpier (1—3) .......343 Græskarslægten........33S Græskar-Stikkelsbærgrød .... 341 Græskar-Stikkelsbærsaft .... 341 Græskarsupper (a, b, c) .... 343 Græskar, syltede.......340 Græskar-Tamarindesuppe .... 344 Græskar-Æblegrød......341 Grød (se Register under Grød) . 409 Grøntsager........ 462, 179 Grøntsager, halvlette, grove, lette 464 Grøntsager som Lægemiddel 466—468 Grønærteragout........437 Grønærter à la française . . . . 437 Grønærter au naturel.....436 Grønærter og Salat......437 Grønærter, tørrede holl. ell. amerk. 437 Grønærtesuppe (1, 2). . . . 437 , 438 Guava. Beskrivelse af.....302 Guavafromage........303 Guava med Nødder......303 Guava og Kartoffelmos .... 303 Guava og Rødbeder......303 Guavaris..........303 Guava-Salatsauce ....... 304 Guavasaucer (1, 2, 3> - . . 304, 502 Guavasupper (1, 2, 3).....304 Gulerodsbudding som Dessert . . 487 Gulerodsbuddinger (a, b) . . . . 487 Gulerodsmos.........487 Gulerods- og Græskarbudding . . 487 Gulerodsrand......... 467 Gulerodssalat, raa.......514 Gulerødder i hvid Sauce .... 486 Gulerodssuppe (a, b) . . . . 487, 488 Gulerødder, stuvede......486 Gærede Drikke....... . 152 Gærpulver..........385 Side Hasselnøddestænger ...... 388 Havre, Beskrivelse af . . . 382. 132 Havrebrød.......... 394 Havrevællinger (1—3)..... 417 Henkogning af Frugt..... 357 Henkogte Varer....... 181 Hichorynødden (Carya)..... 376 Hindbær, Beskrivelse af .... 312 Hindbærcréme........ 314 Hindbær eller Jordbærskum . . 314 Hindbærgelé......... 362 Hindbærkage......... 314 Hindbæromelet....... . 314 Hindbærsaft......... 313 Hindbærsouflé ........ 314 Hippursyre......... 108 Hjemmetørring af Frugter . . . 364 Honning.......... 144 Hummer.......... 131 Hvad og hvor meget skal vi spise 22 Hvede (dens Yderlag) . 381, 410. 383 Hvede, valset eller Breakfastfood 412 Hvidkaal, dampkogt, stuvet. . . 477 Hvidkaal, fyldt........ 478 Hvidkaalsbudding....... 477 Hvidkaalsgratin....... 477 Hvorfor spiser vi ....... . 20 Hybenkager......... 329 Hybensupper (1—4) ...... 329 Hyben, syltede........ 329 Hyldebær, Beskrivelse af. . . . 264 Hyldebærgelé........ 265 Hyldebærkager (1, 2i..... ^65 Hyldebær supper (1 — 5)..... 266 Hæmoglobin......... 95 Ileum, Krumtarmen.....69, 71 Ilt............99, 103 Indbagt Frugt ........ 523 Indkøb og Opbevaring af Madvarer 171 Invertin..........80, 143 Invertsukker......... 143 Irlandsk- eller Karraghenmos . . 530 Islandsk Mos......... 529 Japanske Kis......... 433 Jernindhold, Frugternes .... 207 Jordbær, Beskrivelse af 209, 305, 911 Jordbærauflanf........ 309 Jordbærananas........ 310 Jordbær, Boller fyldte med . . . 308 Jordbærbudding....... 308 Jordbærfromage....... 311 Jordbærgratin........ 309 Jordbærgrød (1, 2)....... 307 Jordbærkager (1, 2, 3)..... 309 Jordbærmarmelade...... 311 Jordbær med Creme . . . '. . . 310 Jordbær og Appelsiner..... 307 Jordbæromelet........ 308 Jordbærrist......... 308 Jordbærsago eller Tapioka . . . 308 Jordbær-shortcake...... 309 Jordbærsouflé........ 310 Jordbærsupper (1, 2)...... 311 Jorbær-Æblegrød....... 308 Jordskokkebuddinger (1—3) . . . 454 Jordsk.frikadeller med Rugbrød . 454 Jordskokker au naturel .... 454 Jordskokkesauce....... 504 Jordnøddesteg . ....... 446 Julekager (1, 2)........ 392 Kaalrabi og. Roer (Anvendelse) . 491 Kaalrabi, gullerede...... 491 Kaffe (Indhold af m. m.) .... 134 Kaffebrød.......... 393 Kaffe og Te, Virkningen af . . . 136 Kaktustigen........ . 348 Kalkun af Nødder....... 448 Kaloriemængde, Tabel over . 554, 555 Kalorieværdi......... 191 Kardoner.......... 484 Karotter ell. Gulerødder au naturel 486 Kartoffelboller........ 418 Kartoffelbudding....... 453 Kartoffelfrikadeller med Mandler 152 Kartoffelgratin........ 453 Kartoffelkoteletter....... 452 Kartoffelmelsboller...... 418 Kartoffelmos......... 450 Kartoffel- og Gulerodssalat . . . 514 Kartoffel- og Rødbedesalat . . . 514 Kartoffelrouletter eller Paalæg . 45ü Kartoffelsalat (a, b) (varm) . 51 I, 518- Kartoffelstivelse kogt, raa . . . 119 Kartoffelsupper (1—8) . ¦ . ... 453 Kartofler, bagte....... 451 Kartofler, dampkogte, opvarmede, ristede.......... 452 Kartofler, engelsko, (a, b) . . . . 451 Kartofler, sprængte...... 451 Karyokarnødder........ 377 Kastanieboller........ 372' Kastaniebuddinger (1—8) .... 870 Kastaniegratin........ 87 Kastanie-Linsesuppe...... 872 Kastaniepaalæg (1-3)..... 371 Kastanier a la Lyonnaise .... 870 Kast., bagte, dampede, stuv. 870 Kastaniesalater (I, 2)..... 517 Kastaniesuppe........ 872 Kirsebær, Beskrivelse . . . . Kirsebær budding....... 261 Kirebærgelé med Nøddecreme . 202 Kirsebærgrød........ 259 Kirsebærkager..... 259 Kirsebærkompot....... ' 258 Kirsebærkompot uden Sukker , . 299 Kirsebærmarmelader n, U) . . . 258 Kirsebær med Majsflager, Ris . . 262 Kirsebær og Makaronibudding . 261 Kirsebæromelet........ 262 Kirsebærpier (1, 2) ...... 261 Kirsebærrist......... 263 Kirsebærsaft-Supper (a, b) . . . . 264 Kirsebærsupper ..... 263 Klid.......... 383, 410 Klidbouillon......... 496 Klidgelé........... 415 Klidgrød ..........415 Side Klipfiskebudding, forloren . . . 448 Knas med Paranødder m. m. . . 379 Knudekaal au naturel..... 493 Knudekaalgratin og Budding, fyldt 494 "Knudekaal. grilleret 494 Kogetid, Kornsorternes..... 411 Kogning........... 184 Kogsalt........... 147 Kakao............ 132 Kolabønnen......... 135 Kolik............ 594 Kokosbudding........ 370 Kokoscréme......... 370 Kokosnøddebudding...... 408 Kokosnøddemælk og Fløde . . . 309 Kokosruller......... 388 Kokossauce......... 506 Kokossne.......... 370 Kokosvælling ....... 417 Konserveringsmidler, skadelige 199 Korender, Beskrivelse af ... . 288 Korender-Hyldebærsuppe .... 289 Korenderkompot....... 288 Korender og Nedfaldsæbler . . . 288 Kopipræparater........ 431 Kornsorterne....... 176, 381 Kost, afførende fedende .... 593 Kost, aff., fedende og skaanende . 594 Kost, afførende magrende .... 593 Kost, afførende Nr. 1..... 591 Kost, afførende Nr. 2..... 593 Kost, afmagrende....... 588 Kostens Betydn. for Ædrueligh. . 169 Kost, fedende........ 587 Kost, irritationsfri...... 586 Kost, purinfri........ 599 Kost, skaanende....... 584 Kost, stoppende....... 591 Kraftsupper......... 129 Kreatin........... 107 Krydderierne.......146, 150 Krydderurter......... 140 Kulhydrater......... 36 Kulsyre........... 99 Kvindemelk......... 568 Kvæder........... 231 Kød....... 34, 130, 531, 532 Kødekstrakter........ 128 Kødekstrakter, kunstige .... 129 Kød, purinholdigt....... 130 Kød, raat, kogt, stegt..... 533 Kringler......... 387, 391 Kvædegeléer (1, 2, 3)...... 232 Kvækerklejener........ 392 Kærnemælk......... 45 Kærnemælksbuddinger..... 457 Kærnemælksgrød (a, b, c) . 457, 458 Kærnemelk som Sommerdrik . . 536 Kærnemælkspie........ 459 Kærnemælksupper (1—3) .... 558 Kærnemælk, Ægge-...... 537 Kørvelbudding........ 474 Kørvelsalat......... 516 Kørvelsupper (a, b)...... 474 Side Laurbærblade...... 149 Leversukker......... 89 Leveren..........61, 88 Linser......... 435, 441 Linser au naturel....... 442 Linseboller «......... 443 Linsebudding........ 444 Linsebøf........... 442 Linsecrémbudding....... 444 Linsefarser (1, 2i....... 442 Linséfrikadeller........ 444 Linsekalkun......... 443 Linse-Kastaniesuppe...... 445 Linsepostej......... 443 Linsepølser (a, b, o, d)..... 444 Linserand, fyldt....... 443 Linser, spanske........ 442 Linsestege (1—3)....... 442 Linsesteg, fyldt....... 442 Linsesupper (1. 2)....... 445 Løg. Beskrivelse af ... . 181, 467 Løg, farserede........ 494 Løg, fyldt.......... 494 Løgsauce.......... 503 Løgsouflé.......... 494 Løvetand........ 467, 476 Makaroni a la Suise og irsk . . 421 Makaroni, amerikansk og italiensk 420 Makaronibuddinger som Dessert 419, 420 Makaroni med forloren Ost . . . 420 Makaroni,med Tomat..... 420 Makaronisalater.....421, 513 Makaroni-Urtesuppe...... 421 Mandelbudding........ 869 Mandelcreme (a, b, c)..... 368 Mandel- eller Kokossuppe .... 526 Mandelfromager.....408. 425 Mandelmælk......... 369 Mandler, ristede........ 3i>S Maaltider, hvor mange..... 157 Madens Servering....... 160 Madens Sønderdeling..... 183 Madlavnings Maal og Midler . . 182 Majzenabuddinger (a, b) . . , . 405 Majs........... 382 Majsbrød........... 394 Majsbrød uden Gær...... 387 Majsflagefromage...... . 413 Majsflagegrød m. Nødder og Daler 413 Majsmelsgrød........ 414 Majsmelsvælling....... 416 Maltede Nødder........ 378 Malthonning......... 433 Maltsirup.......... 438 Mammei........... 34H Mandelruller......... 388 Mandelsaucer (a, b...... 505 Mandelsne.......... 36H Mandeltærte......... 309 Mandel vælling........ 417 Mandler, bitre........ 119 Mannagryn......... 882 Mannagrynbudding...... 408 Mannagrød med Mandler .... 414 Side Marrowfats......... 436 Matte............ ia5 Mavekatarr......... 55*0 Mavekræft.......... 591 Mavesaar.......... 586 Mavesaften og Mavefordøjelsen . 53 Mavesækken......... 50 Mavesæk, nedsunken..... 590 Mavesæk, sygelig udvidet . . . 590 Melboller Mellemmaaltider......49, 157 Mel- og Grynsorter . . 177, 381, 409 Melon ............ 344 Melon, fyldt (a, b)...... 345 Melon i Frugtgelé....... 345 Melonkompot......... 345 Melon, Macedon af...... 345 Melonsukat......... 346 Menneskelegemets Grundstoffer . 24 Menneskelegemets sammensatte Stoffer.......... 25 Menuer, billige Middags- .... 560 Mudermælk, kunstig...... 571 Morbær........... 266 Mosebølle.......... 325 Multebær, Beskrivelse af ... . 313 Multebærgrød........ 317 Mundhulen.......... 40 Myseost........... 456 Mælk, bagt......... 537 Mælkesukker......... 144 Mælk og Mælkeprodukter . . 175, 454 Mælk, opladt, skummet sød . . . 455 Nervesvækkelse .... 130, 137, 601 Norsk Rømmeøje....... 414 Nudelbuddinger (1—5)..... 422 Nudelmælk........ 421 Nudler, hjemmelavede..... 422 Nudelsuppe......... 422 Nuttolene.......... 378 Nuttolenefrikassé....... 528 Nydelsesmidler .... 114, 132-152 NyrebetændeJse........ 599 Nyregrus og -sten..... 202, 467 Nærsaltekstrakt........ 500 Nøddebouillon til Supper, Saucer 374 Nøddecerea......... 378 Nøddekraftsuppe....... 528 Nøddemælk....... 369, 373 Nøddepræparater....... 377 Nødder, Beskrivelse af..... 365 Nødder, revne........ 373 Nøddesmør.......... 374 Nøddestege (a, b)....... 373 Olier............ 148 Oliven......... 208, 300 Olivensalat.......... 513 Olivensauce......... 501 Omeletter........ 461, 462 Omelet til Grøntsager..... 461 Opbevaring af Madvarer .... 171 Ost...........176, 466 Osteboller.......... 418 Ostebudding........ 407 Side Ost, hollandsk Tykmælks- ... 457 Ost, Knap-.......... 457 Osterouletter......... 448 Ost, Tykmælks-........ 457 Overernæring...... 163, 588 Overgangsplanterne...... 449 Oxalsyre........ 48, 195 , 475 Palmin........... 176 Pandekager......... 403 Pandekager, svenske, tyske . . . 403 Paranøddebuddinger (l\ 2) ... 373 Parasuppe.......... 497 Pastinakbudding....... 488 Pastinakker, bagte...... 488 Pastinakker, grillerede..... 488 Peberrodssaucer (I, 2) . . . . . 504 Pecanødden......... 376 Pepsin..........55, 80 Persillerodsbudding...... 492 Persillesauce......... 508 Pinenuts (Fyrretræsnødder) . . . 376 Pistacia vera (grønne Mandler) . 377 Plantefødemidlemidlerne er de næringsrigeste .......... Plantefødemidler ell. Slægtstoffer, generative........ Plantefødemidl. giver Udholdenhed Plantefødemidler, subjektive . . 112 Plantesyrer...... Pompelmus......... 280 Portaaren......... 64 Portulak........... 474 Postejer........... 528 Protese......... 877, 37 Protosebuddinger (a, b)..... 878 Protosebudding, fyldt...... 879 Protosecroquetter....... 879 Protosefrikasse........ 528 Protosesalater......517, 518 Ptyalin.......... 46 Purinholdige Nærings- og Nydelsesmidler ......... 182 Purinindbold af Fødemidler, f.eks trakter og Øl....... 124 Purinstotffer......... 124 Purpurfigen......... 848 Purreløgsauce........ QQg Pyloruskirtlerne....... 55 Pærer, bagte (a, b)..... 237 Pærebudding......... 287 Pærefromager (1, 2)...... 239 Pæregrød (a, h, e)....... v86 Pærer, Beskrivelse af..... 288 Pærer i Marengsdejg..... 288 Pærer, indbagte, tørrede .... 237 Pærekager (I, 2, II) .... 286, 238 Pærekompotter . 234,235 Pære , Manna ell. Semouljedessert 237 Pæreomelet......... 288 Pæreis........... 237 Pæresalat.......... 239 Pære-Risfromage....... 239 Pæresnapper (1 -4)....... 240 Pæretroldmos........ 240 Pærevælling ....... 240 Raakost........... 166 Rabarber.......... 175 Reumatisme......... 599 Ribs, Beskrivelse al...... 318 Ribs-Dessert......... 323 Ribsgeléer (1—4)....... 323 Ribsgelé, ukogt........ 362 Ribskompot......... 324 Ribs- og Hindbærsaft..... 323 Ribssalt........... 323 Ribssuppe.......... 324 Ris a la Malta........ 426 Ris, Beskrivelse al .... 172, 382 Ris, brunet......... 424 Risbuddinger (a, b) .... 424 Ris, dampet......... 424 Ris- eller Pebersvendbudding . . 42.) Risfromager (1, 2:....... 425 Ris, indisk, spansk .... 423, 426 Ris i Tomat......... 424 Risklatter la, b)....... 427 Rismels- eller Mannagrynsboller . 419 Ris, Napoleon- 426 Ris- og Kokosbudding..... 423 Risrande (a, b)........ 426 Rissouffléer (1, 2)....... 427 Rissupper (a, b)........ 428 Rist............ 394 Rist med Sveskemos...... 255 Ristærte.......... 126 Risvælling.......... 417 Rodfrugter og Løg ... . 180, 462 Roer, Frikadeller af...... 491 Roer og Kaalrabi, Mos af . . . 491 Rosenkaal au naturel..... 479 Rosenkaalsbudding...... 479 Rosenkaalsgratiner (1, 2) . . . . 479 Rosiner........... 286 Rotemos........... 491 Hug, Beskrivelse af...... 382 Rugbrød........... 393 Rugbrød- og Tranebærsuppe . . 328 Rugbrødsuppe mod gule Blommer 256 Ruggrød........... 114 Rug- og Grahamsbrød..... 393 Rullekage med Gær...... 393 Ruller og Stænger...... 387 Rundstykker......... 391 Rødbedemos......... 490 Rødbeder au naturel...... 488 Rødbeder.......... 488 Rødb. i Guava ell. Tamarindesauce 490 Rødbeder i Piskefløde ..... 490 Rødbeder og Tomater..... 490 Rødbeder, stuvede....... 490 Rødbedesalat......... 490 Rødkaal........... 478 Rødkaal au naturel...... 478 Rødkaal og Rødbeder..... 479 Rødkaal. sur og sød ....... 479 Rønnebær, Beskrivelse af ... . 328 Rønnebærgeléer (a, b)..... 328 Rønnebærsaft (l, 2)...... 328 Rønnebærsuppe,........329 Rønnebærsyltetøj.......329 Rørsukker...... 142 Røræg............460 Røræg, svensk........400 Saccharin..........145 Sagobuddinger (a, b, c) .... 428 Sago- eller Tapiokabuddinger 328 Sagokage..........429 Sagosupper (1-9)..... 429, 430 Salater...........508 Salep (Tuber Salep)...... 382- Salte, fysiologiske.....130, 145 Saltene .... 37. 145, 462, 463, 54S Saltenes Opsugning......87 Salepvælling.........417 Sandwiches og Smørrebrødsmad . 520- Sandwiches, Sveske-......255 Saucer...........498 Savoy og Spidskaal......478 Selleri boller.........492 Selleribuddinger (a, b).....491 Sellerifrikadeller (1,2).....492 Selleri og Persillerødder, fyldte . 493 Selleri og Persillerødder, grillerede 493' Selleriomeletter........492 Selleripuré.......... 493' Sellerisalat..........515 Sellerisaucer (a, b)......502 Sellerisupper (1, 2)......493 Semulje-, Manna- ell. Sagobudding 406 Semulje-Æblegrød.......413 Sigtebrød.......... 390' Sjældne udenlandske Frugter . . 348 Skorzonererodsbuddinger (1, 2). . 485 Skorzonerorodsfrikadeller (1, 2). . 485 Skorzonererodsrist.......484 Skorzonererodssupper (a, b, c, d). 485 Skorzonererødder au naturel og stuvede.........484 Slikporre..........495 Smag, sund...... 45, 146, 169 Smør.......... 176, 456 Smørrebrødsmad.......520 Snittebønner (1, 2).......438 Snyltere, farlige..... . 129 Solbær, Beskrivelse af.....31S Solbærgeléer (1, 2)..... 324, 368 Solbærkompot........324 Solbærsaft..........324 Sommerdagssuppe.......458 Spinatboller.........473 Spinatbuddinger (a, b).....472 Spinat, engelsk, fransk, svensk (1-3) 472 Spinatomelet.........473 Spinatsalat.........518 Spinatsouflé.........473 Spinatsupper (a, b, ci.....473 Spiseregler for Børn......574 Spisesedler..........555 Spisesedler, billige......580 Spisesedler, daglige......566 Spisesedler, Festmenuer .... 558 Spisetider...........158 Spisetider for Spædebørn .... 588 Spisetider, regelmæssige ... 168 Spytkirtlerne.........46 Spytsaft...........46 Spædebørns Ernæring . . . 565—575 Steapsin........... 61 Stegning.......... 186 Sterilisering af Frugt..... 357 Stikkelsbær, Beskrivelse af . . . 317 Stikkelsbærbuddinger (1, 2) ... 320 Stikkelsbærfromage...... 320 Stikkelsbærgelé (1, 2)..... 3 Stikkelsbærgrød (a, b)..... 320 Stikkelsbærkage (1, 2)..... 320 Stikkelsbærkompot uden Sukker . 319 Stikkelsbærmarmelade..... 320 Stikkelsbær med Cornflakes . . . 320 Stikkelsbær med Rosiner og Dadler 319 Stikkelsbærpie........ 321 Stikkelsbærrist........ 321 Stikkelsbærsuppe 11—6) .... 321 Stivelsefordøjelsen...... 47 Stofomsætning........ 94 Stofskiftet i korte Træk .... 109 Stofudskillelse........ 103 Strandkaal au naturel..... 476 Strandkaal paa Rist...... 476 Strandkaal i Tomatsauce .... 477 Stænger........... 388 Sukat............ 2S0 Sukkerarter......... 142 Sukkerets Opsugning..... 84 Sukkersyge . ........ 595 Sukkersygediæt, mildere .... 597 Sukkersygediæt, strengere . . . 595 Sukkerærter......... 436 Svampe . ,......... 138 Sveskefromager (1, 2)..... 255 Sveskesupper (a, b) ..... . 257 Svesketærte med Ris..... 254 Syrer.......... 147, 474 Sølvbeden.......... 484 Taffelvega.......... 527 Tamarindedessert....... 305 Tamarinde- og Guavasuppe . . . 527 Tamarinder, Beskrivelse af . . . 304 Tamarindesauce........ 305 Tamarindesuppe....... 305 Tapioka........... JJ82 Tarmens Slimhinde...... 70 Tarmgæringer........ 594 Tarmkatarr......... 591 Tarmsaften......... 75 Tavle, anatomisk sammenlignende 118 Te, purinholdig........ 135 Tilsløret Bondepige...... 584 Tomat......... 832, 333 Tomatboller....... 411 Tomatbuddinger....... : Tomater, fyldte, kogte, stuvede , 335 Tomater, Kompotter (1, 2) 333, 381 Tomater og japanske Ris .... Tomat- Kastaniefrikassé .... 335 Tomatfars . ......... 836 Tomat-Franskbrødskrustader Tomatglutenola........ Tomat med Protose...... 331 Tomatragout......... 3116 Tomatrist......... 888 Tomatsalater (a, b)...... 515- Tomatsauce......... 515 Tomatsoufle ........ 335 Tomatsupper (1-5)...... 337 Tranebær Beskrivelse af .... 326 Tranebærbudding...... 328 Trane- eller Tyttebærkompot .. 327 Trypsin.......... 60 Træthedsgifte......33, 107 Tingen.......... 43- Tutti-frutti af Træfrugt .... 361 Tutti-frutti med Bær..... 361 Tutti-frutti, Græskar-..... 362 Tvebakker og Rusks..... 391 Tvekulsurt Natron...... 385 Tyfus........... 600' Tygningen og dens Betydning 153, 168 Tyktarmen......... Tyndtarmen....... Tyttebær.......... 325 Tænderne......... 41 Underernæring.....161, 587 Urinstof.......... 104 Urinsur Diatese.....131, 1S1 Urinsyre........ 105, 466- Urtefrugterne........ 831 Urter, aromatiske .... 156, 465 Vafler........... 408 Vafler, Fru Saxons...... 408 Valle........... 456 Valnøddebudding....... 872: Valnøddefrikadeller . . . 872 Valnøddekage........ 372' Valnøddeknas........ :iso Valnødder, tyrkiske ....... 376 Variation........ . , 161 Vinde.......... 61)4 Vindruer.......... ^H0- Vinsyre.......... 194 Vitæpanis.......482, 488 Vilapanis med friske Frugter og kompot......... 484 Vitæpanis med Malthonning eller Honning......... 434 Vitæpanis med revne Nødder eller tør Frugt........ 484 Vitæpanistærter, Creme- .... Vælling.......... Vælling paa maltede Nødder 52S Windsorboller........ 893 Yorksteg.......... 448- Xanthin m. m.......107, 121 Æble-Appelsinkompot . . . 215, 210 Æble Banankompot....... 217 Æbleboller......... 229 Æblebuddinger (15)..... 223 Æblefromager (I, 2)...... 228 Æblegelé, ukogt....... 363- Æble-Grahamnøddeblanding . . 528 Æblegrød (a, i>)....... 219 Æblekager (1—7)..... 221, 223 Æbleknas........ '¿28. Æblekompot med Bær..... 217 Æblekompot m. Citron ell. Ananas 217 Æblekompotter (1,2)..... 216 Æblekompotter, raa (a, b) . . . 215 Æblekompot uden Sukker . . . 217 Æblemarenges........ 221 Æblemos (a, b)....... 220 Æbleomelet . ........ 225 Æblepier (1-3)....... 227 Æbler, bagte........ 218 Æbler, Beskrivelse af..... 212 Æbler, Drue-........ 218 Æbler, fyldte......215, 219 Æbler, fyldte, raa...... 215 Æbler i Fløde....... . 215 Æbler med Agar-Agarfromage . 235 Æbler med Creme, bagte . . . 220 Æbler med Makrondejg .... 221 Æbler og Ris........ 225 Æblesalat......... 215 Æblesauce......... 507 Æbleskiver......... 229 Æblesneboller........ 226 Æblesupper (1, 2)....... 230 Æblesyre.......... 194 Æbletrifle......... 225 Æbletroldmos........ 228 Ædrueligheden, Kostens Betydning for........ 169 Æg, Beskrivelse af ... 175, 459 Æg, flødebagte...... 46) Æg, forlorne........ 460 Æggeboller ......... 418 Æggegrød ...... 412 Æggehvide........23, 101 Æggehvideindhold, Hvilke Fødemidler har tilstrækkeligt . . 30 Æggehvidestof, Hvor meget behøves .......... 25 Æggehvidestoffernes Opsugning . 85 Æggekager (a, b)...... 461 Æggeplanten........ 331 Æggesauce (a, b)....... 505 Æggesauce......... 506 Æggesuppe......... 197 Æg, kogte......... 460 Æg, raa.......... 460 Ærter, Beskrivelse af..... 435 Ærter, klar Suppe paa .... 438 Ærtesauce......... 503 Ærter, stuvede ....... 436 Ærter, Suppe paa Flækærter . . 438 Ærter, Suppe paa hollandske Grøn- (1, 2) .......... 438 Ærter, tørrede........ 437 Ærter, Viktoria- og Flæk- ... 438 Østers...........131 | ||
244. Lige Dele Dadler og tørrede Pærer eller friske Æbler skæres i tynde Strimler,
blandes og spises paa Smørrebrød eller lægges let og højt paa Fad. Det sendes da til Bordet med Fløde eller Vanille- eller Mandelcreme til. Jordbær og Dadler harmonerer ligeledes udmærket i Smag. | ||