Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Haandbog for Hjemmet | ||
Forfatter: | Jensen, Eva; Nilsson, Ludovica; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1908 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Papirkompagniets Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 208 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetar; reklame; margarine; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
"Haandbog for Hjemmet" er fremgaaet af Ønsket om at tilvejebringe en praktisk
Vejledning i de vigtigste Spørgsmaal, der knytter sig til Virksomheden i Hjemmet og være en særlig Støtte for Husmoderen. Hjemmet er en Verden for sig, og der hersker Husmoderen som den ledende Aand. Af hende afhænger Hjemmet i det Ydre og Indre. Udfører hun ikke alt Arbejdet selv, bør hun dog vide, hvorledes Alt skal udføres. Men ogsaa Hjemmets Virksomhed har sin Videnskab, som skrider frem i stadig Udvikling. Den gamle Kogekunst er i Tidens Løb undergaaet mange Forandringer; de Retter og særlig den Tilberedningsmaade, som findes beskrevet i den første kendte danske Kogebog fra det 15. Aarhundrede, vilde man nutildags næppe finde velsmagende, og det var dengang ”fine Retter”. Næringsmidlernes Værdi og den mest hensigtsmæssige Maade til at gøre denne Værdi gældende spiller nu en fremtrædende Rolle. Selve Valget af Næringsmidler har spaltet sig i to Retninger: den gamle, som omfatter alt spiseligt af Dyre- og Planteverdenen, og den nye, som hævder, at kun Planteverdenen er skikket til at afgive sundhedstjenlig Menneskeføde. Det nye, vegetariske Køkken har vundet stigende Udbredelse, og selv det gamle, ”blandede”, er bleven paavirket deraf, især ved en stærk Tilførsel af Planteæggehvide- og Fedtstoffer. Havregrøden, der gør Skotterne saa kraftige og udholdende, er bleven en lige saa almindelig yndet Morgenret, som Øllebrød i gamle Dage, da man endnu ikke kendte Theens og Kaffens kun stimulerende Egenskaber. En Linsebøf og Kartoffel-frikadeller er udmærket velsmagende og nærende Retter, og det af det vegetariske Køkken indførte Plantefedt (Palmin), som tidligere var næsten ukendt, hævder nu ved sine mange Fortrin Pladsen ved Siden af baade Smør og Margarine. Det af Plantefedt-Fabriken ”Vega” i Aarhus fremstillede ”Kokkepige” og ”Solsikke” Palmin er uden Lugt og Smag, indeholder hverken Vand eller Salt, er saaledes rent Fedtstof og som Følge deraf altsaa drøjere og langt mere økonomisk at anvende, ligesom de bedste Sorter Palmin giver letfordøjelig Mad i Modsætning til de tungt fordøjelige animalske Fedtstoffer. Opskrifterne baade i den ”blandede” og den vegetariske Kogebog giver derfor Anvisning paa Anvendelsen af Plantefedtet i sine bedste Former. Foruden ”Kogebøgerne” bringer Haandbogen en ”Varekundskab” som Vejledning for Husmoderen ved hendes Indkøb, en Anvisning til ”Næringsmidlernes Konservering”, ”Indretningen af Køkkenet” med de praktiske Redskaber og nye Opfindelser, som fremmer og letter Arbejdet i det husmoderlige ”Laboratorium”, og, hvad der ikke har mindst Betydning, en Vejledning til at skaffe Ligevægt i ”Regnskabet”. Ved omhyggeligt at optegne de daglige Udgifter, bliver man istand til at lægge sit Budget for Ugens eller Maanedens enkelte Udgifts-Poster, saaledes som det skeer i Statens omfattende Husholdning; der undgaaes Underskud, pengene strækker til; der indspares maaske endda et Overskud til ”usædvanlige” Udgifter. For Husmødre, hvis Forhold tillader det, bringer Haandbogen faglige Vejledninger baade i ”Fjerkræavl” og "Havebrug”, men ogsaa ”Stuegartneriet”, som kan finde Plads selv i smaa Hjem og tjene til dets Smykke, er behandlet i kyndige Anvisninger. Men som enhver ”Haandbog” er ogsaa denne kun Grundlaget, paa hvilket den ved Erfaringen vundne indsigt bygger videre i selvstændig Dygtighed og Udvikling. | ||
Indledning...................
Almindelig Kogning, Bagning Jensen .................. Side Aale-Suppe.............. 15 Abrikos-Beignets......... 65 Abrikos-Pie ............. 66 Agerhøns med Champignons eller Oliven ........... 42 Agerhøns, stegte ......... 41 Alfe-Omelette............ 61 Ande-Postei.............. 59 Andesteg................ 40 Annanas-Beignets......... 65 Appelsin-Beignets........ 65 Appelsiner, indbagte...... 27 Arme Riddere........... 64 Asparges-Budding........ 18 Asparges-Gratin.......... 23 Asparges-Suppe.......... 13 Aubin................... 18 Bagning................. 47 Bankekød ............... 34 Beignets................. 65 Bekkasiner.............. 43 Berliner-Pfannkuchen .... 53 Blomkaals-Budding....... 17 Blomkaals-Gratin......... 23 Blomkaals-Suppe......... 12 Blomme-Beignets......... 65 Boller og Selleri......... 45 Boeuf, engelsk.........33, 34 ” fransk............ 33 Brissel-Gratin............ 22 Brokfugle................ 43 Brune Kager ............ 55 Brun Suppe............. 15 Brødboller.............. 17 .......................... 5 Og Stegning. Af Fru Eva .......................... 10 Brødbudding............. 18 Brød-Croutons........... 31 Brødkage................ 63 Brødtærninger af Franskbrød 31 Buddinger............... 17 Butterdeig............... 57 Butterdeigskringler, smaa . 48 Backen-Kage............. 55 Chateaubriand........... 33 Citron-Kage.............. 70 Creme-Kage.............. 67 Due-Postei............... 59 Duesteg................. 41 Dyrebov, stegt........... 43 Dyre-Koteletter.......... 43 Dyre-Kølle, stegt......... 43 Dyre-Postei ............. 59 Dyresteg................ 43 Fars af Kalvekød eller Svinekød ................... 20 Fars, fin................ 45 Fasan, stegt............. 42 Fersken- Beignets......... 65 Fire Species............. 48 Fiskeboller.............. 44 Fiskefars..............43, 44 Fiskefilet................ 32 Fiskefrikadeller.......... 44 Fiske-Gratin...........21, 31 Fiskerand............... 44 ” med Hummer og Asparges............... 44 Fiske-Suppe............. 16 Fisk, Kogning af......... 10 Fisk, stegt............... 32 Flæskesteg .............. 38 Flæsk, paneret........... 39 Flødekager.............. 69 Flødeklatter............. 62 Fløjelsgrød.............. 21 Franske Nathuer......... 64 Fricandeau.............. 46 Frikadeller............19, 20 Frugt-Pie ............... 65 Gaase-Postei............. 59 Gaasesteg................ 40 Garibaldi-Kage........... 51 Gratin.................. 21 Grød ................... 21 Grønærte-Suppe.......... 14 Gulasch................. 47 Gule Ærter, afsiede...... 15 Hakkeboeuf.............. 33 Hare-Postei ............. 59 Hareryg, forloren........ 39 Helleflynder, stegt som Boeuf 32 Hjerper, stegte........... 42 Honning Brød I ......... 54 i ” II ........ 54 ” ” III........ 55 Hummer-Budding........ 19 Hummer-Gratin ......... 22 Hvedekiks............... 49 Hvide Svaner............ 51 Hvidkaalshoved, fyldt..... 45 Hønse-Gratin............ 22 Hønsekød-Suppe......... 11 Hønse-Postei............. 59 Høns, stegte............. 40 Irlandsk Kage............ 52 Jockey-Kage............. 53 Julekage, god............ 50 Julienne-Suppe........... 12 Juliette-Kager............ 66 Jødekager.............48, 56 Kager, smaa............. 66 > store............. 70 Kalkunsteg.............. 41 Kalve-Filet.............. 35 j -Fricandeau......... 35 - -Gratin............. 22 Kalvehjerter............. 36 Kalve-Kallops............ 47 Kalvekød, grilleret....... 35 ” , indbagt........ 36 Kalvelever, hel stegt ..... 35 ” , stegt som Boeuf 35 Kalve-Mørbrad........... 35 Kalveryg................ 35 Kalve-Snitter............ 47 ” -Steg.............34, 46 Kanelstænger............ 68 Kartoffelmelskage........ 50 Kartoffel-Rissoller........ 30 ” -Rouletter........ 29 Kartofler, brunede........ 25 ” , franske........ 25 ” , stuvede........ 25 Kastanie-Soufflé.......... 62 Kejser-Kage.............. 52 Klipfiske-Budding........ 18 ”Kokkepige” Palmin...... 20 Kraase-Suppe............ 14 Kringler................. 68 ” , smaa........... 47 Kroketter................ 28 Krumkager.............. 50 Krustader............... 27 Kryderi-Kage............ 51 Kuverter................ 67 Kyllinge-Postei .......... 59 Kyllinger, forlorne....... 39 Kyllingesteg............. 41 Kødboller............... 45 Kødbudding............. 20 Kødfars...............19, 44 ” med Blomkaal.... 45 Kødrand ..............20, 45 Kørvel-Suppe............ 13 Lammebryst, engelsk..... 37 ” , grilleret..... 36 ” , indbagt..... 37 Lammehoved, grilleret.... 37 Lamme-Koteletter........ 37 Lammelever............. 37 Lammeryg............... 36 ” , russisk....... 37 Lammesteg.............. 36 Maizena-Pie............. 66 Makaroni-Budding........ 18 ” -Gratin m. Tomat- Purée........ 22 ” -Pie............ 66 Mandel-Boller............ 53 Melboller................ 16 Molly-Kage.............. 52 Mørdejg I............... 57 ” II .............. 57 Mørdejgs-Kager.......... 68 Norske Boller............ 51 Oksefilet................ 32 ” med Madeira-Jus 33 Oksekød-Suppe, klar..... 11 Oksesteg, stegt som Vildt . 34 Omelette danoise......... 60 ” med Champignons 25 ” med Fiskestuvning 24 ” med Frugter .... 60 ” med hakkede røgede Sild...... 24 ” med Hachis af Kød........... 24 ” med Laks....... 24 ” med Ost........ 61 Omelette med røget Skinke 24 ” med saltet Oksetunge ......... 24 ” med St.Croix-Rum 62 ” med stuvede Grøntsager.......... 24 ” med svensk Banko 62 ” med Syltetøj____ 62 ” med Tomater.... 24 ” med Østers-Stuvning .......... 25 Omeletter.............23, 60 Orla Lehmanns Kage..... 70 Osteboller............... 26 Palmin-Kranse........... 67 Pandekage, russisk....... 26 Pandekager med Bagepulver 63 ” tynde........ 26 Peber-Kager............. 68 Pebernødder............. 69 Piroger ................. 30 Postej af Torsk.......... 58 • med Oksetunge og Kalvebrisler .... 58 Postejer, smaa........30, 217 ” , store..........30,58 Prinsesse-Budding........ 19 Printaniére-Suppe........ 12 Pundkager, smaa......... 70 Pære-Beignets ........... 65 Regler for Kogning....... 9 Ribbenssteg ............. 38 Risengrynsklatter ........ 63 Risengryns-Pie........... 66 Rismelsboller............ 17 Rismels-Pie.............. 66 Rissoller................. 29 ” med Leverpostej . 30 Roer, brunede........... 25 Roulader med Fars....... 47 Rouletter................ 28 Rugkiks................. 49 Russiske Kager........... 69 Ryper, stegte............ 42 Rødspætter, indbagte..... 31 Sago-Omelette............ 61 Sandkage..............49, 51 Skinke, karboneret....... 39 Smørgrød................ 21 Sneboller...........26, 53, 64 Snepper................. 43 Sodakage................ 49 ”Solsikke” Palmin........ 20 Stegning af Kød.......... 32 Svinehjerter............. 38 ” som forlorne Kyllinger ........ 38 Svinekam, engelsk........ 38 Svinekam med Æbler og Svesker....... 38 ” som Vildt I ---- 38 ” som Vildt II---- 38 ” , stegt ......... 38 Svinemørbrad............ 40 Sølvkage ..............50, 52 Tarteletter ............29, 59 Timbaler................ 31 Tjur, stegt............... 42 Tomat-Suppe............ 13 Tournedos............... 33 Tvebakker, smaa......... 49 Urhøns, stegte........... 42 Urte- og Rodsuppe....... 10 Vafler................... 70 Vandbakkelser........... 16 ” I.......... 56 II.......... 56 Vanillekranse.......48, 56, 68 Wienerbrød.............. 48 Wiener-Schnitzel......... 46 Vikinge-Brød ............ 52 Vildgæs................. 42 Vildt-Suppe, billig ....... 14 Vildænder............... 42 Vol-au-vent ............. 59 Æblekrabler............. 64 Æblekranse ............. 64 Æbler, indbagte ......... 27 Æbleskiver.............. 26 ” I............. 63 • II............. 64 Æble-Tarteletter......... 27 Æggekage med Brød ..... 23 ” med Flæsk ..... 23 Ægge-Kranse............. 67 Østers-Gratin............ 23 Side 76 Vegetarisk Kogebog. Af Fru Ludovica Nilsson....... Indledning.............................................. 76 Salater................................................. 71 Side Agurkesalat.............. 75 Fisk med Mayonnaise .... 73 Grøntsager med Mayonnaise 74 Hovedsalat .............. 75 Kalvebrissel med Mayonnaise 74 Makaronisalat ........... 74 Mayonnaise.............. 72 ” , forloren...... 74 ” , fransk....... 73 Remouladesauce ......... 73 Salat af Grøntsager ...... 75 Salatolje................. 71 Sauce til nemme og billige Salater................ 74 Sildesalat med Mayonnaise 74 Tomat- og Kartoffelsalat . . 75 Æg med Mayonnaise..... 73 Side Arme Riddere med stuvede Jordskokker........... 110 Aspargesbudding......... 84 Aspargessuppe........... 78 Aubin .................. 84 Blomkaalsbudding........ 85 Blomkaalsrand med Gulerødder ................ 88 Blomkaalsrouletter....... 97 Blomkaalssuppe.......... 78 Blomkaal, stuvet......... 102 Boller................... 109 ” , bagte............. 109 ” i Selleri............ 109 Botfeldske Roer, brunede . 105 Brunkaal.............97, 115 Brun Suppe............. 78 Buddinger............... 84 Bønnegratin .¦............ 95 Bønnerand med stuvet Selleri 89 Bønnesuppe, brun ....... 79 > , hvid........ 79 Fedtkaal ................ 111 Franskbrødskroketter med Kartoffelsalat.......”.. 103 Franskbrødsrand......... 89 Fuglereder.............. 111 Gemyser................ 118 Græskar, stuvet.......... 104 Grødskiver, stegte, med stuvede Grønærter........ 107 Grønkaal................ 79 Grønlangkaal ............ 91 Grøntsager, stuvede....... 107 Grønærter, stuvede....... 107 Grønærtesuppe........... 80 Gulerods-Karry med Ris . . 113 Gulerods- Kroketter med stuvet Græskar........... 103 Gulerodssuppe........... 80 Gulerødder.............. 88 ” , stegte, med stuvet Hvidkaal. 100 ” , stuvede...... 93 Hachis.................. 113 Hvidkaalsbudding........ 85 Hvidkaal, fyldt........... 112 ” med Tomater . . . 114 Hvidkaalssuppe.......... 80 Hvidkaal, stuvet......... 100 Hvidroe - Rand med Grønærter ................. 90 Jordskokker, stegte med stuvede Stangbønner 116 ” , stuvede..... 118 Juliennesuppe............ 80 Kaaldolmer med Brunkaal 114 Kaalrabi, brunet......... 106 Kaalrabi-Kroketter....... 104 Kaalrabi, stegt, med stuvede Snittebønner........... 100 Kapers-Sauce............ 91 Karrysuppe.............. 81 Kartoffelgrødskiver, stegte, med stuvet Knudekaal.. 107 Kartoffelmos............. 101 Kartoffelrand med Savoy- kaal eller Rosenkaal .... 90 Kartoffelrouletter med Brun- kaal .................. 97 Kartoffelsalat ............ 103 Kartoffelsuppe ........... 81 Kartofler, brunede........ 119 ” , kogte.......... 119 " , søde........... 117 Kastanierouletter......... 98 Knoldeboller..........91, 110 Knoldekroketter ......91, 104 Knolderand.............. 90 Knudekaal, stuvet........ 108 Kroketter................ 102 Kroketter af brune Bønner med stuvet Blomkaal 102 ” af hvide Bønner 103 ” af Krakmandler med Syrer..... lOt Kørvelsuppe............. 82 Labskovs................ 115 Linsehachis.............. 115 Linsekroketter........... 105 Linser .................. 115 Linsesuppe.............. 82 Løgbudding ............. 85 Løg, fyldte.............. 112 Løgsauce................ 99 Løgsuppe................ 82 Majsflagerbudding........ 86 Makaronibudding med Grøn- langkaal............... 91 Makaronirouletter med stuvet Rosenkaal.......... 98 Makaroni, stegt.......... 96 Marvbudding............ 86 Nødderand .............. 91 ” , blandet....... 88 Nødderouletter m. Løgsauce 99 ” med stuvet Spidskaal . 98 Nøddesteg............... 95 ” , opvarmet..... 95 Osterand med Makaroni . . 92 Para-Nøddesteg.......... 96 Para-Nøddesteg, opvarmet. 96 Paranød-Kroketter med brunede Botfeldske Roer ... 105 Paranød-Rouletter ....... 99 Pastinakker, stegte....... 101 Pea-nuts-Boeuf .......... 100 Pea-nuts-Kroketter med Spinat ................. 106 Pea-nuts-Rand........... 92 Pea-nuts-Rouletter....... 100 Pea-nuts-Steg med Spidskaal 96 Peberrods-Sauce.......... 118 Persillerødder, stegte..... 101 Persillesauce............. 118 Plante-Ragout............ 116 Prinsessebudding......... 86 Purre-Suppe............. 82 Rande................... 88 Ris-Bønnerand........... 82 Rismelsboller............ 92 Rosenkaal-Kroketter...... 106 Bosenkaalsrand.......... 93 Rosenkaalssuppe......... 82 Rouletter................ 97 Ruskumsnusk............ 116 Rødbeder, stegte, med Kartoffelmos .............. 101 Rødkaal................. 119 Sauce, brun.............. 117 ” , ” , som skarp Sauce 84 ” , ” ,som Vildtsauce 88 Saucer.................. 117 Savoykaal, stuvet......... 90 Selleri, fyldt............. 113 Sellerikroketter.......... 106 Selleri, stegt, med stuvet Selleri top ...... 101 ” , stuvet........... 89 Sellerisuppe............. 83 Selleritop, stuvet......... 101 Tomater, indbagte........ 114 Tomatrouletter........... 102 Tomatsauce.............. 112 Tomatsuppe............. 83 Urteboller............... 110 Urtebudding............. 87 Urtesuppe............... 77 Valdnødderand .......... 94 Vandgrødsrand .......... 94 Æggeboller med Salat---- 108 Ærteboller i Tomatsauce. . 110 Ærtebudding............ 87 Ærtekroketter med kogt Makaroni ................ 108 Ærterand med Grøntsager. 94 ” med Purrer .... 94 Ærtesuppe............... 84 Hønseavl Og Opdræt. Ved Konsulent W. A. Kock........ 121 Indledning S. 121. — Sammensætning af Avisstammen S. 122. — Hønsehuset og Løbepladsen S. 124. — Fodringen S. 128. — Rugningen S. 130. — Kyllingeopdrættet S. 132. — Fedning og Behandling af Slagtefjerkræ samt Opdræt af Vinterkyllinger S. 135. Stuehaven.............................................. 140 Skorzonerrødder, brunede, med Makaroni......... 111 Snittebønner, stuvede..... 100 Spidskaals-Kroketter ..... 107 Spidskaalsrand med stuvede Gulerødder............ 93 Spidskaal, stuvet......98, 106 Spinat.................. 106 Spinatbudding........... 86 Stangbønner, stuvede..... 116 Stege.................... 95 Suppe, klar ............. 81 Supper.................. 78 Sweet potatos ........... 117 Syrer...................-104 Syresuppe............... 83 Tomatbudding........... 87 Dyrkning af de vigtigste Kjøkkenurter................. 145 Agurker................. 148 Artiskok................. 152 Asparges................ 152 Bladselleri............... 154 Blomkaal................ 151 Bønner ................. 146 Dild.................... 154 Esdragon................ 154 Græskar ................ 149 Grønkaal................ 150 Gulerødder.............. 156 Hvidkaal................ 150 Hvidløg................. 157 Kaalarter................ 149 Kaalrabi o. Jorden....... 150 Kaalrabi u. Jorden....... 155 Kjørvel ................. 154 Knudekaal .............. 150 Kommen................ 154 Løg..................... 156 Mairoer................. 155 Malurt.................. 154 Melon................... 148 Peberrod................ 155 Petersilie................ 154 Porre................... 157 Purløg.................. 157 Radiser................. 155 Rhabarber............... 152 Rodpetersille............. 156 Rosenkaal............... 150 Rødkaal................. 150 Salat ................... 153 Savoykaal............... 150 Selleri med Knold........ 156 Sennop ................. 154 Skalotter................ 157 Spinat.................. 153 Syrer................... 154 Tomater ................ 149 Vinterløg................ 157 Ærter................... 146 Husmoderens Regnskab. Af Dr. Edv. Ph. Mackeprang.... 158 Husmoderens Varekundskab. Indledning................... Ved Alex. Schumacher..... 165 .......................... 165 I. Nærings- og Nydelsesmidler Side Abrikos................. 175 Allehaande.............. 181 Appelsin................ 173 Arrow-root.............. 171 Bagemel, Liebigs......... 167 Bankebyg............... 168 Batat................... 173 Boghvede ............... 169 Brasiliansk Nød.......... 176 Brændevin............... 177 Buddingpulver........... 170 Byg .................... 168 Byggryn ................ 168 Bygmel ................. 168 Bælgfrugter ............. 171 Bønner.................. 171 Cayennepeber ........... 183 Cedrat.................. 174 Champignon............. 176 Chokolade...........,____ 179 fra Planteverdenen.......... 166 Citron.................. 173 Cognak.................. 177 Dadler.................. 174 Drikkevarer............. 177 Eddike.................. 179 Fersken................. 175 Figen................... 174 Frugter................. 173 Grøntsager .............. 173 Havre................... 168 Havregryn .............. 168 Hvede................... 166 Hvedegryn............... 167 Hvedemel............... 167 Ingefær................. 181 Jordmandel.............. 176 Jordnød................. 176 Kaffe.................... 178 Kaffesurrogater........... 178 Kakao................... 178 Kakaopulver............. 179 Kanel................... 182 Kapers.................. 182 Kardemome.............. 182 Karry................... 182 Kartoffel ................ 172 ” , sød............ 173 Kastanie................. 175 Kjøkkenurter............ 173 Kommen................ 182 Korender................ 174 Kornsorter............... 106 Krakmandel............. 176 Krydderier.............. 181 Laurbærblade ........... 182 Linser.................. 172 Løg..................... 173 Majs.................... 168 Majsflager............... 169 Makaroni ............... 167 Mandel.................. 175 ” , grøn............. 175 Mandelklid.............. 175 Mandelolie............... 175 Mel, selvhævende......... 167 Maskat-Blomme.......... 182 ” -Nød............. 182 Nellike.................. 183 Nudler.................. 167 Oliven.................. 175 Olivenolie............... 181 Oranger................. 173 Palmin ................. 180 ” -Smør............ 180 Paprika................. 183 Paranød ................ 176 Pea-nuts................ 176 Peber, hvid.............. 183 > , lang.............. 183 ” , sort.............. 183 > , spansk........... 183 Perlegryn ............... 168 Pistacie................. 175 Plantefedt............... 180 Pommerants............. 173 Pære.................... 175 Ris..................... 169 Risgryn................. 169 Rismel.................. 169 Rom.................... 177 Rosiner................. 174 ” , Sultanas-........ 174 Rug..................... 167 Rugmel................. 167 Safran .................. 183 Salep................... 171 Salt..................... 181 Semoulegryn ............ 167 Sennep, hvid............ 184 ” , sort............. 184 ” , Sarepta-......... 184 Sirup................... 179 Sojabønne............... 172 Stivelse................. 170 Sukkat.................. 174 Sukker.................. 179 Sukkerkulør............. 179 Svampe................. 176 Svedsker................ 174 Tapioca................. 171 The .................... 177 Trøffel.................. 177 Vanille.................. 184 Vanillin................. 184 ”Vega” Mandler.......... 176 ”Vega”s Salatolie......... 181 Vine.................... 177 Æble................... 175 Ærter .................. 172 II. Næringsmidler fra Dyreriget Side Ansjos.................. 187 Fisk.................... 186 Honning................. 190 Hummer................ 187 Kabliau................. 187 Kaviar.................. 186 Kjød.........'........... 185 Kjødekstrakt ............ 186 Krebs................... 187 Margarine............... 189 Mjød.................... 190 Muslinger............... 187 Mælk................... 188 ” , kondenseret....... 189 Ost..................... 189 Reier................... 187 Sardel................... 187 Sardin.................. 187 Sild, saltede............. 187 Smør................... 189 Spegesild................ 187 Æg..................... 188 Østers.................. 187 III. Belysningsstoffer, Sæbe............................. 190 Side Benzin.................. 190 Sæbe, grøn.............. 191 Gasolin.................. 190 Sæber, bløde............. 191 Glycerin................. 191 ” , haarde........... 191 Parafin ................. 191 ” , transparente...... 191 Petroleum............... 190 Toiletsæber, overfedtede. . . 191 Stearinlys............... 191 Konserveringsmidler................................... 192 Forskjellige Konserveringsmaader S. 192. — Konserveringsmiddel for Kjød S. 193. — Konserveringsmidler for Æg S. 194. — Konservessukker til syltede Frugter S. 194. — Konserveringsessents til syltede Frugter S. 194. Kjøkkenet og dets Udstyr.............................. 195 Indhold (med Sagregister)................................ 199 | ||
74. Tomatrouletter. Store, faste Tomater skæres i Skiver, der dyppes i pisket Æg
og Rasp, hvori er blandet Salt og Peber. De steges brune i Vega's »Kokkepige" eller "Solsikke« Palmin og serveres paa et Fad,sammen med Quaker-Ris (ristede japanske Ris). | ||