Detaljer |
Indhold |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | "Carno" opskrifter over retter | ||
Forfatter: | Ottosen, Johanne; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1912 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | A/S Sanafer | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1913 | ||
Sider: | 23 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustrationer; reklame; vegetarisk; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
PLANTEKØDET »CARNO«
JÆVNSIDES med det store Arbejde, der i Aarenes Løb er udfoldet paa Skodsborg Badesanatorium med Filial-Kursteder for at helbrede de syge, er der udgaaet en ikke ringe Bevægelse for at hjælpe de sunde til at leve sundere, d. v. s. til at undgaa Sygdom. Dette Arbejde er udført dels skriftlig ved Bøger, Smaaskrifter og Blade, dels ved Fore-drag og Demonstrationer samt praktiske Kursus, herunder blandt andet Kursus for Folkeskolens Lærere med Statsunderstøttelse. Ved dette Arbejde blev der hurtig Trang til gode Hjælpemidler i alle Retninger, ikke alene til Gen-nemførelsen af Bade, Gymnastik, rationel Beklædning, m. m., men ogsaa for Gennemførelsen af en sundheds-mæssig Kost i Hjemmene. Af Bestræbelser i denne Ret- ning maa nævnes Specialforretningen »Sanafer«, der fra Ind- og Udland har samlet alle hygiejniske Hjælpemidler, herunder i særskilt Afdeling Sundhedsfødevarer af enhver Art ligesom den ogsaa har bragt Dansk Sundhedskaffe og Plantekødet i Handelen. Dette sidste Præparat er Re- sultatet af langvarige Forsøg med en Mængde gode Raa- produkter fra Planteriget, og det er sikkert ikke for meget at sige, at det i Forhold til Prisen er det bedste Erstat- ningsmiddel for Kød, som for Tiden er paa Markedet. Det besidder saa mange især hygiejniske Fordele, at det uanset Prisspørgsmaalet bør foretrækkes i den daglige Kost fremfor de dyre Kød- og Fiskesorter af alle dem, der sætter Pris paa Sundhed, Livskraft og Arbejdsevne. Fordelene ved Anvendelsen af Plantekødet er af tredobbelt Art: A. Hygiejniske Fordele. 1. Da Carno er fremstillet af udelukkende 1ste Klas- ses sunde og rene Planteprodukter, kan det ikke som Kødet indeholde usunde Safter, Snyltere (Trikiner, Bæn- delormeæg m. m.) og Bakterier, saaledes som de forefin- des ikke alene i Kødet af stærkt syge Dyr, men ogsaa i Kødet af mange Dyr, der anses for friske og tjenlige til Slagtning, idet de i det skjulte lider af begyndende Tuber- kulose eller andre Svagheder. 2. Dernæst er Plantekødet i Sammenligning med Kød og Fisk saa godt som purinfrit. Kød og Fisk indeholder som bekendt fra 1/2—2 °/oo, ja for enkelte Kødsorters Vedkommende helt op til 10 °/00 Purinstof, d. v. s. Urin- syre, Xanthin og dermed beslægtede Forbindelser, der be sværer Stofskiftet og giver Tilbøjelighed til Gigt, Reumatisme og urinsur Diatese. Plantekødet Carno indeholder kun ca. 1/6 af den Mængde, der findes i Kød, men ses det i For- hold til Næringsværdien bliver det kun 1/20 af den Mængde, der findes i Kødet. 3. Plantekødet Carno er ikke som Kødet et ensi- digt Æggehvidefødemiddel,- det indeholder tværtimod alle de Bestanddele, som Organismen har Brug for. Sammen med Kødets Æggehvidemængde indeholder det rigeligt af de for Arbejdsevnen og Legemsvarmen betydnings- fulde Kulhydrater saavel som de for Blodet og Stof- skiftet overordentlig vigtige Salte, hvortil kommer en ikke ringe Mængde varmegivende Fedtstof. Plantekødet Carno er derfor i Modsætning til det ensidige Kød et alsidigt, langt fuldkomnere Fødemiddel. 4. Da Raastofferne ved Fabrikationen underkastes gennemgribende Kogning, delvis under Damptryk, sam- tidig med at de undergaar en fin Sønderdeling, er Plante- kødet Carno i Besiddelse af stor Letfordøjelighed, saa det ogsaa i denne Henseende langt overgaar Naturkødet, hvad der har stor Betydning for meget svage Maver. B. Praktiske Fordele. 1. Som en meget stor praktisk Fordel ved Plante- kødet Carno maa fremhæves dets store Holdbarhed i Sam- menligning med det letfordærvelige Kød. Især ved Som- mertid kan dette sidste jo kun holdes frisk ved Opbevaring i Isskab, og talrige er de Sygdomme som Menneskene nu og da uden at vide det faar ved Nydelsen af Kød og Fisk, der har faaet en lille »Tanke«. Carno kan opbevares helt frisk i lang Tid, naar blot det opbevares paa et tørt Sted eller i Blikdaase. 2. Da Carno i Forvejen er kogt og findelt, er det altid færdigt til Brug, det er hurtigt og let at tilberede. 3. Carno kan finde stor Anvendelse; saaledes kan man ved at blande det med Vand o. a. fremstille Frikadeller, Bøf, Steg, Rouletter, Boller, Pølser m. m., og som Fars kan det anvendes til Buddinger, fyldte Løg, Agurker, Tomater, Hvidkaal og andre Grøntsager; det kan ogsaa anvendes til Postejer og til Paalæg. Se de følgende Opskrifter. C. Økonomiske Fordele. 1. Carno er i Forhold til sin Næringsværdi langt billigere end det dyre Kød, da det med et 3—4 Gange saa stort Næringsindhold ikke er dyrere end sædvanligt Kød. 2. Det er økonomisk at anvende Carno, da det er lettere at anvende og ikke kræver stor Varmeanvendelse under Tilberedningen, fordi det som allerede nævnt er gennemkogt i Forvejen. 3. Det er en praktisk Erfaringssag, at Carno er meget drøj i Brugen, hvad der selvfølgelig hører sammen med den store Næringsværdi, noget der sammen med de øv-rige Egenskaber gør det til et enestaaende sundt og forholdsvis særdeles prisbilligt Fødemiddel. Produktets store Velsmag kan selvfølgelig yderligere forøges ved, at man krydrer det efter Vane og Behag, dog opnaar man de største hygiejniske Fordele ved ikke at anvende skadelige Krydderier. Skulde enkelte, hvad der synes lidet troligt, ikke straks synes, om Smagen, vil man hurtig opdage, at man kommer til at synes om det, naar man har anvendt det i sin Husholdning nogle i Dage, idet Smagen jo som bekendt let kan opdrages: hvad man ikke synes om i Dag, synes man om efter kort Tids Forløb; men de allerfleste vil sikkert straks, synes om Smagen, og selv om man ikke straks vil anvende Carno udelukkende og helt udelade Brugen af Kød, kan man faa store Fordele ved at erstatte Halvdelen eller endnu mere af sit Kødforbrug med dette udmærkede Næringsmiddel, saaledes at det ikke blot for Vegetarer, men ogsaa for Kødspisere kan blive en virkelig Berigelse af den Række Fø- demidler, man raader over. Der er efter det foregaaende ikke Tvivl om, at vi ved Anvendelsen af Carno i Stedet for det dyre og mindre sunde Fødemiddel, vi har i Kød og Fisk, ikke alene kan gavne vor Pengepung, men ogsaa vor Sundhedstilstand, hvilket betyder højere Livskraft, større Arbejdsevne og bedre Humør. Til Sammenligning mellem Næringsværdien af Kød og Carno sætte vi følgende Tabel over Analyserne: (TABEL FØLGER) | ||
6. Fransk Carnobøf.
1/4 L. Carno. 1/4 L. Kartoffelvand. 2 Skefulde Smør. 1/2 do. revet Løg, lidt Sellerisalt. 1 Æg. 1/8 L. Glulenola. Alle Dele blandes sammen. Massen formes som tynde Bøfstykker, steges paa Panden, lægges paa Fad med en Kugle rørt Smør iblandet hakket Persille. Hertil en eller anden Salat eller en Fløde-Tomat-sauce. (Til 8 Personer). | ||