Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vegetarisk Kogebog; med et særligt Afsnit om Sygediæter. Gennemset af Kurlæge Dr. A. Andersen | ||
Forfatter: | Houmüller-Jensen, Anna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1924 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Eget forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 116 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | læge; vegetar; syge; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 4,5 | ||
SUNDHED!
Sundhed er Arbejdslyst Sundhed er Vejen til Livsglæde. Medens der hersker almindelig Enighed om at betragte Sundheden som et stort Gode, er der dog altfor mange, som aldrig betænker, hvorledes dette Gode kan bevares, eller hvis man har mistet det, da at kunne generhverve denne Skat. Da Kødets stærke Stimulering af Appetitten let leder til en overdreven Nydelse deraf, er der mange dygtige Læger, der mener, at denne Kødspisning er sundhedsfarlig, og Aarsagen til den stærke Udbredelse af Mave- og Tarmlidelse, Katarrh, Mavekræft, Fordøjetsesbeværligheder, Nyrelidelse o. s. v., som vor Tid kan opvise. Nærværende lille Værk er fremkommet efter manges Opfordringer, som en Vejledning i at anvende de til vor Ernæring naturbestemte Fødemidler paa rette Maade i den sundhedsmæssige Kost. Der er ved Udarbejdelsen gjort Forsøg paa at fremstille Opskrifterne saa kortfattede og tillige saa forstaaelige som muligt, at enhver uden nogen større Forkundskaber skulde kunne faa Lyst til at vove Forsøget med Tilberedningen af de forskellige Retter. Tillige er der søgt at give nogle enkle Anvisninger for Kosten i Sygdomstilfælde. Maatte her min fleraarige Erfaring under dygtige Lægers Vejledning komme den paa Diætetikens Omraade ukendte Husmoder og Kogerske til Hjælp i den store og interessante Opgave: Ernæringen. ANNA HOUMØLLER-JENSEN. | ||
Register over Retter ordnede i Grupper.
Supper. Side 1. No. 1. Grundsuppe. 2. Br. Suppe. 3. Kartoffelsuppe. 4. Blomkaalssuppe. 5. Aspargessuppe. 6. Bondesuppe. 7. Kraasesuppe. 8. Tomatsuppe. 9. Grønkaalssuppe. 10. Gulærtesuppe. 11. Nuttolenesuppe. 12. Kørvelsuppe. 13. Jordskokkesuppe. 14. veg. Fiskesuppe 3 5. Grønærtesuppe. 16. Hvidkaalssuppe. 17. Juliennesuppe. 18. Jenny Lind Suppe. 19. Sommersuppe. 20. Bayersk Suppe. 21. Suppe printaniére. 22. Brunkaalssuppe. 23. Sellerisuppe. 24. Nøddebouillon. 25. Spinatsuppe. 26. Irsk Suppe. 27. Linsesuppe. 28. Skildpaddesuppe 29. Brun Bønnesuppe. 30. Suppe af hvide Bønner. 31. Ærte og Tomatsuppe. Garniture til Suppe. Side 11." No. 32. Brød-Boller. 33. Bagte Boller. 34. Fiskeboller, (veg.) 35. Skildpaddeæg. 36. Kødboller, (veg.) 37. Kogt Ris til Suppe. 38. Ristoppe m. Grønsager. 39. Croutons. 40. Reven Parmesanost. Frugt- og Grynsupper. Side 13. 41. Abrikossuppe 42. Stikkelsbærsuppe. 43. Æblesuppe. 44. Kirsebærsuppe. 45. Hyldebærsuppe 46. Sagosuppe, (rød). 47. Sagosuppe, (hvid). 48. Kærnemælkssuppe. 49. Bygsuppe. Vællinger. Side 15 50. Risvælling. 51. Sagovælling. 52. Glutenvælling. 53. Kærnemælksvælling. 54. Byggrynsvælling i sød Mælk. Grød. Side 15. 55. Risengrød. 56. Rismelsgrød. No. 57. Byggrød. 58. Havregrød. 59. Fløjlsgrød. 60. Semouliegrød. 61. Mannagrød. 62. Grahamsgrød. 63. Maisflagegrød. 64. Gluttengrød. 65. Granolagrød. Middagsretter. Side 17. 66 Fin Budding, I. 67. Fin Budding, II. 68. Daglig Budding. 69. Aspargesbudding. 70. Blomkaalsbudding. 71. Gullerodsbudding. 72. Spinatbudding. 73. Macaronibudding. 74. Tomatbudding. 74a. Granolabudding. 74b. Gluttenolabudding. 75. Fiskebudding, (veg). 76. Timbolle m. Makaroni. 77. Farsen til No. 76. 78. Munkeret. 79. Fyldt Hvidkaalshoved. 80. Fars til Hvidkaal. 81. Klipfiskebudding. 82. Forloren Kylling. 83. Forloren Gaas. 84. Fyldte Sellerier. 85. Fars til Sellerier. 86. Fyldte Gullerødder. Gratiner. Side 22. 87. Blomkaalsgratin. 88. Aspargesgratin. 89. Ærte- og Tomatgratin. 90. Porregratin. 91. Macaronigratin. 92. Macaronigratin m. Tomat. 93. Gemysegratin. Rande. Side 23 94. Grønkaalsrand. No. 95. Kartoffelrand. 96. Nødderand. 97. Br. Risrand. 98. Kødrand, (veg ) 99. Græskarrand. Stege. Side 25 100. Nøddesteg. 101. Linsesteg. 102. Br. Bønnesteg. 103. Hvid Bønnesteg. 104. Marmorsteg. 105. Br. Rissteg. 106. Br. Bygsteg. i 07. Kastaniesteg. 108. Rissteg. 109. Fyldt Steg. Grønsager. Side 27. 110. Grøntret. 111. Grillieret Selleri. 112. Grillieret Pastinakker. 113. Grillieret Gullerødder. 114. Rosenkaal. 115. Hvidkaal. 116. Grønlangkaal. 117. Blomkaal m. Ris. 118. Indbagt Blomkaal. 119. Spidskaal. 120. Savoykaal. 121. Brunkaal. 122. Knudekaal. 123. Rødkaal. 124. Kaalrabi. 125. Kaalrabipuré. 126. Kaalrabibeuf. 127. Slikporer. 128. Indbagte Porer. ! 29. Portulak. 130. Fyldte Løg. 131. Glaserede Løg 132. Perleløg. 133. Mais. 134. Saltet Mais. 135. Persille. 136. Kruspersille. 137. Purreløg. 138. Karse. 139. Grønne Bønner. 140. Voksbønner. 141. Snittebønner. 142. Grønne Ærter. 143. Ærter og Gulerødder. 144. Slikærter 145. Stuvede Gulerødder. 146. Sølvbeder 147. Cardonner. 148. Artiskokker. 149. Jordskokker 150. Skorsonnerødder. 151. Spinat. 152. Hel Spinat. 153. Spinat med forlorne Æg. 154. Græskar, (syltede). 155. Grillieret Græskar. 156. Asier, (syltede). 157 Fyldte Asier. 158. Rødbedebøf. 159. Mairoer. 160. Botfeldske Roer. 161. Gulerodskrustader. 162. Tomater, (fyldte). 163. Tomatbeuf. 164. Grønne Tomater. 165. Bagte Kartofler. 166. Kartoffelmos. 167. Kastanier, (ristede). Varme Smaaretter. 168. Forloren Kødkage. 168a. Nøddebeuf. 169. Fricadeller. 170. Irske Fricadeller. 171. Risfricadeller. 172. Linsebeuf. 173. Kotteletter af br. Bønner 174. Hachis. 175. Fricasé. 176. Ragout. 177. Boller i Sellerisauce. 178. Kaalrouletter. 179. Asparges, Rist. 180. Kartoffelkrustader. 181. Fyldt Brød m. Spinat. 182. Fyldt Brød m. Ærter. 183. Italiensk Macaroni. 184. Risotto 185. Brune Bønner. 186. Hvide Bønner. 187. Graa Linser. 188. Protosebeuf. 189. Puré af Bælgfrugter. 190. Fyldte Boller m. Gemyser. 191. Kartoffelstuvning. 192. Granolapie. 193. Gratineret Macaroni i Skaller. 194. Gratineret Blomkaal i Skaller. 195. Kartoffelgratin, I. 196. Kartoffelgratin II. 196a. Kartoffeltoppe. 197. Trois Couleurs. Æggeretter. Side 44. 198. Røræg. 199. Fyldte Æg. 200. Æggebudding. 201. Pocherede Æg. 202. Pocherede Æg paa Rist. 203. Omelet. 204. Æggekage m. Brød. 205. Kogte Æg paa Rissokkel. 206. Kongeæg. 207. Æg i Peberrod. 208. Æg i Olivensauce. Paalæg Side 46 209. Pølse. 210. Pølse, (rød). 211. Sylte m. Rødbedesalat. 212. Leverposteg. 213. Laks. 214. Rullepølse. 215. Linsepølse. 216. Figenpølse. Salater. Side 48. 217. Mayonaise. 218. Tomater m. Mayonaise. 219. Tomater m. Agurksalat. 220. Italiensk Salat. 221. Russisk Salat. 222. Rødbedesalat, I. 223. Rødbedesalat, II. 224. Sildesalat. 225. Blomkaalssalat. 226. Macaroni og Ærtesalat. 227. Macaronisalat m. Peberrod. 228. Hvidkaalssalat. 229. Gulerodssalat. 230. Agurkesalat. 231. Urtesalat. 232. Blegselleri, (engelsk Selleri). 23Sellerisalat. 234. Hovedsalat. 235. Julesalat. 230. Tomatsalat. 237. Kartoffelsalat, kold. 238. Kartoffelsalat, varm. 239. Frugtsalat. 240. Ræddike. 241. Radiser. 242. Sandwiches. 243. Nuttolenesmør. 244. Tomatsmør. 245. Æggesmør. 246. Ostesmør. 247. Olivensmør. 248. Urtesky. 249. Skyrand m. Grønsager. Sauce. Side 54. 250. Brun Sauce. 251. Løgsauce. 252. Hvid Løgsauce. 253. Purreløgsauce. 254. Peberrodsauce, I. 255. Peberrodsauce, II. 256. Persillesauce. 257. Kastaniesauce. 258. Olivensauce. 259. Hakket Sauce. 260. Tomatsauce, I, (rød). 261. Tomatsauce II. 262. Sauce hollandaise. 263. Mouseline Sauce. 264. Sauce Bearaise. 265. Smørsauce. 266. Kaperssauce. 267. Sur Flødesauce. 268. Sauce til Hovedsalat. 269. Sauce til Frugtsalat. Varme Desserter. Side 57. 270. Smørrebrødsbudding. 271. Frugtbudding. 272. Risrand. 273. Prinsessebudding. 274. Arme Riddere. Store Kager til Dessert. 275. Valdnøddekage. 276. Lagkage. 277. Figenkage. 278. Jordbærkage. 279. Æblekage. 280. Æblekage, (engelsk). 281. Æblepie. 282. Indbagte Æbler. 283. Svedsketærte. 284. Katrineblommekage. 285. Citronpie. 286. Roulader m. Abrikos. 287. Forlorne Æg. Fromager. Side 62. 288. Jordbærfromage. 289. Hindbærfromage. 290. Bananfromage. 291. Ananasfromage. 292. Citronfromage. 293. Apelsinfromage. 294. Abrikosfromage. 295. Svedskefromage. 296. Prinsesseris. 297. Sage å l'amande. No. 298. Ris a i'amande. 299. Frugtgrød. 300. Æblegrød. Andre Desserter. Side 65. 301. Triflis. 302. Tutti- frutti. 303. Tilslørede Bondepiger. 304. Charlotte Russe. 305. Kongelig Dessert. 306. Pærer a la Helena. 307. Maizenabudding. 308. Caramelbudding. 309. Kærnemælksbudding 310. Sne. 311. Appelsingélé. 312. Frugtgélé. 313. Appelsin m. Makron. 314. Drueæbler. 315. Jordbær — Tapioka. 316. Kokosbudding. 317. Kokostærte. 318. Kræmmerhuse. 319. Vandbakkelser. 320. Muslingeskaller. Dessertsaucer. Side 68. 321. Kokoscreme. 322. Vanillecrem I, (Cremsauce). 323. Vanillecrem II, (stiv Crem). 324. Citroncreme. 325. Kirsebærsauce. 326. Frugtsauce. 327. Caramelsauce. Is. Side 70. 328. Creme til Is. 329. Skum — Is. Bagning. Side 71. 330. Kringle, I. 331. Kringle II. 332. Julekage. 333. Horn. 334. Dagligt Wienerbrød. 335. Rundstykker. 336. Tvebakker. 337. Tvebakker. 338. Søsterkage. No. 339- Grahamsbrød, 340. Grahamsruller, 341. Grahamskiks. 342. Franskbrød. 343. Hvedeboller. 344. Fint Wienerbrød. 345. Savarin. 346. Sukkerbrødskage. 347. Smaa Kringler. 348. Krydder. Store Kager til Kaffe. Side 74. 349. Mariekage. 350. Sandkage 351. Plumkage. 352. Sølvkage. 353. Grevens Kaffekager. 354. Linser. Smaakager. Side 75. 355. Vanillekranse. 356. Jødekager. 357. Flødekranse. 358. Brune Kager 359. Pebernødder. 360. Kokosmakroner. 361. Krumkager. 362. Korendekager. 363. Brevkager. 364. Klejner. 365. Finsk Brød. 366. Smaa skøre Kringler. 367. Mandelmasse. Den sanitære Fødevarefabriks Fabrikata. Side 77. 368. Nuttolene og Protose. 369. Bromose og maltede Nødder. 370. Granola. 371. Gluttenola. 372. Vitæpanis el, Cornflakes. 373. Japanske Ris. 374. Kellogs Bran. 375. Ristet Brød. Spiseregler og Fødeblandinger. Side 78. Register over Diætafsnittet ordnede i Grupper. No. Mavesygdomme. Side 82. Mavesaarsdiæt. Side 83. 1. Æggemælk. 2. Semoulievælling. 3. Sagovælling. 4. Rismelsvælling. 5. Bygsuppe. 6. Havresuppe. 7. Rissuppe. 8. Sagosuppe. Æggeretter. Side 84. 9. Røræg. 10. Forlorne Æg. 11. Æggebudding. 12. Omelet. 13. Raa pisket Æg. Purédiæt. Side 85. 14. Mælkevællinger. 15. Fløderist. 16. Vitapanis. 17. Grød. 18. Bygsuppe. 19. Rissuppe. 20. Sagosuppe. 21. Frugtsuppe. Urtesupper. Side 88. 22. Urtesuppe m. Boller. 23. Boller. 24. Kartoffelsuppe. No. 25. Tomatsuppe. 26. Grøn ærtesuppe. Grønsager. Side 89. 27. Kartoffelmos. 28. Bagte Kartofler. 29. Brun Sauce. 30. Hvid Sauce. 31. Smeltet Smør. Buddinger. Side 90. Desserter. Side 90. 32. Frugt fromage. 33. Æbledessert. 34. Perlefromage. 35. Prinsesseris. 36 Maizenabudding. 37. Banankage. Stoppende Diæt. Side 92. 38. Supper. 39. Blaabærsuppe. 40. Sagosuppe. 41. Salep. Diæt med Nyresygdomme. Side 93. 42. Frugtsalat I. 43. Frugtsalat II. Grønsager. Side 94. Buddinger. Side 95. Mælkeretter. Side 95. No. Diæt ved gigtigske Lidelser. Side 96. Fedende Diæt. Side 96. Blegsot og Blodfattigdom. Side 96. Diæt ved Feber. Side 97. Diæt ved Tyfus. Side 97. Opstipation. Side 97. 44. Hørfrø. 45. Hørfrøsuppe. 46. Udblødt Hørfrø. 47. Raa Havregrød. 48. Øllebrød. Afmagrende Diæt. Side 99. 49. Urtesuppe. 50. Blomkaalssuppe. 51. Kørvelsuppe. 52. Grønkaalssuppe.' 53. Aspargessuppe 54. Legieret Suppe. 55. Gratiner. 56. Rand af Glutten. 57. Grahamsfricadeller. 58. Selleribeuf. 59. Rødbedebeuf. 60. Tomatbeuf. 61. Fyldte Tomater 1. 62. Fyldte Tomater II, (kolde). 63. Fyldte Sellerier. 64. Gulerodskrystader. 65. Vegetarisk Fricasé. 66. Kaalrouletter. 67. Fyldt Hvidkaal. 68. Spinat m. Æg. 69. Grønkaal m. Æg. 70. Bladsalat 71. Rødbedesalat. 72. Urtegelé. 73. Urtesalat. 74. Mayonaise. No. Desserter. 75. Frugtgelé. 76 Appelsingelé. 77. Citronpie. Sukkersygediæten. Side 104. Forbudte Fødemidler i Sukkersygediæten. Side 105. 78. Grønsager. 79. Frugter. 80. Brød. Anvendelige i Sukkerdiæt er: 81. Frugter. 82. Æggeretter. 83. Brød. 84. Gluttenola. 85. Smør. 86. Nødder. 87. Urtesuppe. 88. Kørvelsuppe. 89. Blomkaalssuppe. 90. Aspargessuppe. 91. Kærnemælkssuppe. 92. Glutenvælling. 93. Buddinger. 94. Pie. 95. Salater. 96. Tomatsalat. 97. Tomater med Mayonaise. 98. Sauce. 99. Sauce Hollandaise. 100. Persillesauce. 101. Urtesalat. 102. Salat af Radiser. 103. Agurkesalat. 104. Frugtgelé af de tilladte Frugter 105. Forlorne Æg. 106. Pandekage. 107. Omelet. 108. Citronfromage. 109. Tyttebærfromage. | ||
65. Granolagrød.
1 Ltr. Mælk bringes i Kog, heri piskes 100 Gr. Granola. Grøden koges i 15-20 Minutter, tilsættes Salt. Serveres med Kompot. | ||