Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frugt og Grøntsager til Frokost, Middag og Aften / Økonomisk vegetarisk Kogebog af Mahren Jensen | ||
Forfatter: | Jensen, Mahren; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1910 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | H. Hagerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 144 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetar; læge; illustrationer; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2 | ||
Vor Tid er Kogebøgernes Tid, thi heldigvis spiller Ernæringen en større og
større Rolle. Ikke saaledes at forstaa, at det gælder at spise mere og mere, men tvertimod at finde den rette Ernæring, der giver os tilstrækkeligt uden at vi behøver at overfylde os. Brugen af Frugt og Grøntsager er jo tagen stærkt til i de senere Aar, og Enhver, der har prøvet at ernære sig af disse, vil ogsaa være kommen til den Erkendelse, at Legemet derved lettere faar tilstrækkelig Føde, uden at man behøver at spise saa meget eller indtage saa mange Maaltider som tidligere. For mange staar denne Overgang som meget vanskelig, man hører stadigt det Spørgsmaal blive fremsat: Hvad skulle vi da egentlig spise? Det forekommer mig, at denne Kogebog giver lydeligt Svar paa dette Spørgsmaal, idet den byder en rig Afveksling af Retter, og Frk. Mahren Jensens praktiske Dygtighed, som jeg har været bekendt med i mange Aar, borger for, at disse Retter, tilberedte efter hendes Opskrifter, ogsaa ville være velsmagende. Selv om der findes flere Kogebøger, der gaa i samme Retning, mener jeg, at denne har sin Berettigelse, idet den vil fremhjælpe Brugen af vore hjemlige Frugter og Grøntsager. Oktober 1909. Fru Michael Larsen. INDLEDNING Den Mening, mange har, at det er for dyrt at være Vegetar, vil man snart blive klar over passer ikke. Den her foreliggende "Økonomisk vegetarisk Kogebog" byder Retter i omtrent enhver Retning; dog vil Husmoderen let se, at de alle er endog særdeles billige. Nogen specificeret Opgørelse er anset for unødvendig. Og hvad lever De af, hvad kan man finde paa at servere hver Dag, naar man ikke bruger Kød, og hvorledes dække et pænt Bord? — De her foreliggende over 400 Opskrifter er kun et skønsomt Udvalg, som kunde suppleres i det uendelige. Til Smørrebrøds-Paalæg er der en lille Liste at raadføre sig med; ligesom jeg har sammensat enkelte Middage, baade tarvelige, lidt bedre samt et Par Festmiddage. Det er saaledes let at dække det nydeligste vegetariske Bord. De fleste vil maaske endda finde, at vegetarisk Opdækning ser langt smukkere og appetitligere ud end det ret ensformige Kød. Uden at komme nærmere ind paa en nøjagtig Udredning af Vegetarismen, maa det anses for afgjort bevist, at man kan leve uden Kød og den Slags; og, som det synes, leve langt sundere. Men Folk kan jo tage det med Læmpe og lejlighedsvis stikke en og anden af disse Retter ind til Afveksling, saa ender de nok med udelukkende at benytte dem. For Huse i Overgang og for Halvvegetarer vil Bogen egne sig fortræffelig. Overhovedet vil Husmoderen i enhver Husholdning, der lever sparsommeligt, herigennem kunne faa en sund og velsmagende Afveksling. Navnlig Folk paa Landet, hvor vegetarisk Kost ikke nær spiller den Rolle, man kunde vente sig efter Landboernes økonomiske Sans og den Lethed, hvormed de har de fleste vegetariske Produkter. Paa Landet, hvor man selv dyrker sine Grøntsager og af den Grund har dem til en billig Pris, burde de anvendes langt mere end de bliver. Det vilde være baade billigere og sundere end udelukkende Flæsk og Kød. Og hvad kan ikke anvendes til vegetariske Retter? Selv Heste-gulerødder og Runkelroer kan bruges, kogte og stegte, ligesom man eksempelvis kan tilberede velsmagende Gemyse og Salat af spæde Roeblade. Jeg er aldeles sikker paa, at enhver Husmoder, der indfører Madlavning efter mine Opskrifter, altid med Lethed skal faa Husholdningspengene til at slaa til. De vil tillige spare megen Tid, da det er hurtigere at lave vegetariske Retter. En yderlig Besparelse vil de faa ved den her i Bogen anviste udstrakte Anvendelse af Levninger. Selvfølgelig bør man som Regel anvende Palmin i Husholdningen, da det gør samme Nytte og kun er halvt saa dyrt som Smør. Der findes flere gode Mærker, man maa selv passe at faa det bedste. Endvidere kan man tilberede Smør af Palmin efter de kendte Anvisninger. Under Begrebet Frugt og Grøntsager forstaas først al Slags Frugt, frisk og tørret. Der kan jo være Tider, hvor den friske Frugt er for dyr; da maa man benytte den tørrede, som findes i alle Slags: Æbler, Pærer, Kirsebær, Blommer, Hyldebær, Blaa-bær o.s.v., Figen og Dadler ikke at forglemme; de sidste burde altid findes paa Bordet. Grøntsager har man hele Aaret rundt i de forskellige Urter: Porrer, Selleri, Persille, Gulerødder, Kaalrabi, Kartofler o s. v. Man har nu ogsaa mange Slags tørrede og henkogte Grøntsager; de tørrede Grøntsager bliver bedst, naar de udblødes og koges ved Damp. Til Frugt og Grøntsager hører ogsaa alle Slags tørrede Bælgfrugter: Ærter, Linser, Bønner (Lima, brune og hvide), som kan tilberedes for saa billig Pris, at Kød langtfra kan maale sig dermed, dog er de ligesaa velsmagende og mere nærende. Daglig og i for store Mængder bør de dog ikke anvendes, da de er svært fordøjelige. Man behøver jo ikke at købe de dyreste Frugter og Grøntsager, men man bør altid se sig godt for, at det er friske og gode Varer, man faar, og nøje overtænke at benytte, hvad der efter Aarstid og Lejlighed tilbyder sig som det bedste og billigste. Hver Tid af Aaret byder jo sit specielle. Og Folk, der selv dyrker, maa have Opmærksomheden henvendt paa, at det ene kan følge efter det andet. Efter i femten Aar at have eksperimenteret med vegetarisk Madlavning, dels selv været Vegetar og ført vegetarisk Husholdning, vover jeg at udsende denne Kogebog, ogsaa drevet dertil af de Opfordringer, der i Aarenes Løb er rettede til mig om at udgive mine Opskrifter. Og jeg haaber, at Bogen maa finde ind i baade store og smaa Hjem og blive en god Hjælp for Husmoderen, der har saa mange vigtige Opgaver, hvoraf navnlig Madlavningen. Og har man først prøvet nogle af Opskrifterne, vil man snart finde paa ogsaa at tilberede Retter, der ikke udtrykkelig er anførte, men som kan laves i Lighed med Bogens forskellige Opskrifter. De mange, der i Tidens Løb har rettet Forespørgsler til mig angaaende Vegetarismen, vil maaske finde de fleste besvarede her. København i Januar 1910. Mahren Jensen. | ||
Urte- og Grøntsupper
Aspargessuppe 11 Græskarsuppe 11 Grønærtesuppe 12 Urtesuppe 12 Gulærtesuppe 1 12 Gulærtesuppe 2 13 Gulærtesuppe 3 13 Brun Bønnesuppe 1 13 Brun Bønnesuppe 2 14 Hvid Bønnesuppe 14 Hvidkaalssuppe 14 Brun Hvidkaalssuppe 14 Grønkaalssuppe 1 15 Grønkaalssuppe 2 15 Spinatsuppe 16 Kørvelsuppe 16 Pastinaksuppe 16 Knudekaalssuppe 17 Rosenkaalssuppe 17 Blomkaalssuppe 1 17 Blomkaalssuppe 2 18 Kartoffelsuppe 1 18 Kartoffelsuppe 2 18 Engelsk Kartoffelsuppe 19 Kartoffelsuppe med Rødder 19 Sellerisuppe 19 Gulerodssuppe 1 20 Gulerodssuppe 2 20 Gulerodssuppe 3 20 Karrysuppe 20 Urtesuppe med Svesker og Æbler 21 Urtesuppe 22 Brun Suppe 22 Brun Suppe m Æggestand 22 Brun Suppe m Rødder 22 Tomatsuppe m Asparges 23 Tomatsuppe m Rødder 2X Tomatsuppe m Makaroni 23 Tomatsuppe m Ris 23 Tomatsuppe m Boller 24 Mælkeretter Grød, Vælling m m 25 Risvandgrød 25 Risæblegrød 25 Havregrød 1 25 Havregrød 2 25 Havregrød med Dadler 26 Havregrød med Figen eller Æbler 26 Grahamsgrød 26 Mannagrød 26 Byggrynsvandgrød 27 Sødgrød 27 Boghvedegrød 27 Majsflagegrød 27 Breakfastfood 27 Kærnemælksgrød 28 Kærnemælksbyggrød 28 Rismelsgrød 28 Grød med Æggehvide 28 Æggegrød 29 Fløjelsgrød 29 Smørgrød 29 Semulegrød 29 Byggrynsvælling 30 Risvælling 30 Rismelsvælling 30 Kærnemælksvælling 30 Kærnemælkssuppe 31 Kærnemælkssuppe med Flormel 31 Kærnemælkssuppe med Maizena 31 Kærnemælksbrødsuppe 31 Kørom 32 Bollemælk 32 Frugtsupper Æblesuppe 1 82 Æblesuppe 2 33 Æblesuppe af tørr Æbler 33 Abrikossuppe 1 33 Abrikossuppe 2 34 Blaabærsuppe 34 Rabarbersuppe 34 Stikkelsbærsuppe 34 Hindbærsuppe 35 Jordbærsuppe 35 Blommesuppe 35 Hybensuppe 36 Hyldebærsuppe 36 Kirsebærsuppe 36 Frugtsuppe 37 Grynsupper m m Hvid Sagosuppe 37 Rød Sagosuppe 37 Byggrynssuppe 38 Risgrynssuppe 38 Havresuppe 38 Brødsuppe 3? Vaniljesuppe 39 Vaniljesuppe med Æg 39 Rugmelssuppe 40 Hampefrøsuppe 40 Kartofler Dampede Kartofler 40 Kogte Kartofler41 Bagte Kartofler 41 Stuvede Kartofler 141 Pag Stuvede Kartofler 2 41 Brunede Kartofler 42 Stegte Kartofler 42 Franske Kartofler 42 Engelske Kartofler 42 Kartoffel ruietter 43 Kartoffelreder 43 Kartoffelmos 43 Rodfrugter og Grøntsager Blomkaal naturel44 Blomkaal, stuvet 45 Grønkaal naturel 45 Stuvet Grønkaal45 Savojkaal naturel 46 Savojkaal, stuvet 46 Spidskaal naturel 46 Hvidkaal naturel 46 Rosenkaal naturel 47 Stuvet Rosenkaal 47 Rødkaal 47 Spinat naturel 47 Brunet Spinat48 Stuvet Spinat 48 Syrer 48 Stuvede Skorzonnerrødder 48 Skorzonnerrødder naturel 49 Majroer naturel 49 Stuvede Majroer 49 Brunede Majroer 49 Jordskokker naturel 49 Stuvede Jordskokker 50 Pastinakker naturel50 Stuvede Pastinakker 50 Gulerødder naturel 50 Stuvede Gulerødder 50 Gulerodmos 51 Porrer naturel 51 Gemyse af Porretop 51 Artiskokker naturel 51 Kogte Kastanjer 51 Ristede Kastanjer 52 Stuvede Kastanjer 52 Kastanjemos 52 Grønærter naturel 52 Stuvede Grønærter 53 Russiske Ærter 53 Bønner naturel 53 Stuvede Snittebønner 54 Snittebønner 54 Perle- og Voksbønner 1 54 Perle- og Voksbønner 2 54 Slikasparges 55 Stuvede Asparges 55 Selleri naturel 55 Stuvede Selleri 56 Sellerimos 56 Knudekaal naturel 56 Stuvet Knudekaal 56 Knudekaalmos 57 Stachys 57 Stuvet Græskar 57 Stuvet Agurk 57 Mos af Græskar og Agurk 57 Kogte Radiser 58 Blegselleri 58 Rødbeder 58 Tomat naturel 58 Tomater 58 Stuvede Tomater 59 Tomater i Skaller 59 Tomater med Makaroni 59 Tomater med Gulerødder 59 Tomater med Løg 59 Tomater med Ris 60 Løg naturel 60 Stuvede Løg 60 Dampede Ris 61 Hele, kogte el tørrede Ris 61 Stege og Buddinger Linsesteg 1 62 Linsesteg 2 62 Fyldt Linsesteg 63 Hvid Bønnesteg 63 Hvid Bønnesteg som Lammesteg 63 Fyldt hvid Bønnesteg 64 Brun Bønnesteg 64 Fyldt brun Bønnesteg 64 Linse-Bønnesteg 65 Fyldt Linsebudding 65 Krem Linsebudding 66 Hvid Bønnebudding 66 Brun Bønnebudding 66 Kastanjesteg 66 Kastanjebudding 1 67 Kastanjebudding 267 Kastanjebudding 367 Tomatbudding 1 67 Tomatbudding 2 68 Tomatbudding 3 68 Tomatkartoffelbudding 1 68 Tomatkartoffelbudding 2 69 Tomatrisbudding 1 69 Tomatrisbudding 2 69 Blomkaalsbudding 169 Blomkaalsbudding 2 70 Blomkaalsbudding 3 70 Spinatbudding 1 70 Spinatbudding 2 71 Spinatbudding 3 71 Aspargesbudding 1 71 Aspargesbudding 2 72 Grønærtebudding 1 72 Grønærtebudding 2 73 Budding af Snitte-, Voks-og Perlebønner 73 Gulerodsbudding 1 73 Gulerodsbudding 2 74 Gulerodsbudding 3 74 Jordskokbudding 1 74 Jordskokbudding 2 75 Grønkaalsbudding 75 Hvidkaalsbudding 75 Hvidkaalsgratin 76 Pastinakbudding 1 76 Pastinakbudding 2 76 Pastinakbudding 3 76 Makaronibudding 1 77 Makaronibudding 277 Makaronibudding 3 77 Makaronipej 78 Makaroni-Tomatpej "8 Pag Makaroni i Skaller 78 Makaroni med Løg og Tomat 79 Bøf, Frikadeller m m Linsebøf 1 79 Linsebøf 2 80 Linsefrikadeller 1 80 Linsefrikadeller 2 80 Bønnefrikadeller 1 80 Bønnefrikadeller 2 81 Hvide Bønne Ruietter 81 Kastanjekoteletter 1 81 Kastanjekoteletter 281 Nøddefrikadeller 82 Sellerifrikadeller 182 Sellerifrikadeller 2 82 Pastinakfrikadeller 1 82 Pastinakfrikadeller 283 Kartoffelfrikadeller 1 83 Kartoffel frikadeller 2 83 Kartoffelfrikadeller 3 83 Spinatfrikadeller 184 Spinatfrikadeller 284 Spinatkroketter el Ruietter 84 Risfrikadeller 84 Risgulerodsfrikadeller 84 Frikassé 85 Skildpadde 85 Hachis 1 85 Hachis 285 Biksemad 86 Grillerede Rodfrugter Grilleret Selleri87 Grilleret Knudekaal87 Grillerede Pastinakskiver 87 Grillerede Kartofler 87 Grillerede Roer 87 Grillerede Rødbeder 88 Grillerede Løg 88 Grillerede Tomatskiver 88 Grilleret Græskar og Agurk 88 Pag Græskar og Agurk som stegt Flæsk 88 Græskar m Æbler og Løg 89 Farcerede Grøntsager og Rodfrugter Farseret Græskar 89 Farseret Selleri 90 Selleri med Ris 90 Farseret Hvidkaal 90 Hvidkaal med Ris 90 Kaaldolma 91 Kaaldolma, stegte 91 Kaaldolma med Ris 91 Kartofler, fyldte, 1 91 Kartofler, fyldte, 2 92 Gulerødder, fyldte 92 Tomater, fyldte 92 Tomater med Kartoffelmos 93 Tomater med Æg 93 Forskellige Boller Bagte Boller 93 Kartoffelboller 1 93 Kartoffelboller 2 94 Kartoffelboller 3 94 Rismelsboller 94 Majsboller 94 Mannagrynsboller 95 Franskbrødsboller 95 Rugbrødsboller 1 95 Rugbrødsboller 2 95 Risboller 96 Linseboller 96 Boller 96 Spinatboller 96 Boller i Sellerisovs 96 Sovse Hvid Løgsovs 97 Purløgsovs 97 Løgsovs 97 Brun Løgsovs 98 Brun Sovs 98 Lys Sovs 98 Peberrodssovs l 98 Peberrodssovs 2 98 Flødepeberrod 99 Persillesovs 1 99 Persillesovs 2 99 Tomatsovs 1 99 Tomatsovs 2 99 Kaperssovs 99 Hollandsk Sovs 1 100 Hollandsk Sovs 2 100 Hollandsk Sovs 3 100 Salatsovse Ægte Mayonnaisesovs 101 Forloren Mayonnaisesovs 101 Salatsovs 1 101 Salatsovs 2 102 Salatsovs 3 102 Salatsovs 4 102 Salatsovs 5 102 Salatsovs 6 102 Sovs til Blomkaal, Hvidkaal og stuv Kartofler 102 Smørsovs 103 Rørt Smør 103 Smør med Champignons 103 Peberrodssmør 103 Persillesmør 103 Saftsovs 104 Krem 104 Salater Kartoffelsalat 1 104 Kartoffelsalat 2 104 Kartoffelsalat 3 105 Sellerisalat 1 105 Sellerisalat 2 105 Salat af Blomkaal, Gulerødder og Bønner 105 Russisk Salat 106 Salat af raa Kaal 106 Rødbedesalat 1 106 Rødbedesalat 2 106 Tomatsalat 107 Agurkesalat 107 Grøn Salat 107 Endivensalat 107 Makaronisalat 1 107 Makaronisalat 2 108 Makaronisalat med Kastanjer 108 Æggesalat 108 Solsikkesalat 108 Banansalat 109 Æblesalat 109 Mindre Retter Æggeretter Blødkogte Æg 109 Forlorne Æg; 109 Røræg 109 Omelet 1 110 Omelet 2 110 Æggekage med Brød 110 Pandekager 111 Sprøde Pandekager 111 Russiske Pandekager 111 Kærnemælksæbleskiver 112 Æbleskiver med Gær 112 Arme Riddere 112 Franske Nathuer 112 Sneboller 113 Krustader 113 Dessertretter Citronomelet 114 Sveskeomelet 114 Æbleomelet 115 Mandelfromage 115 Frugtfromage 115 Chokoladefromage 115 Jordbærfromage 116 Appelsinfromage 116 Æblefromage 116 Maizenabudding 117 Mannabudding 117 Kokosbudding 117 Rismelsbudding 118 Blommebudding 118 Kærnemælksbudding 118 Sagobudding 119 Maizena- og Karamelbudd 119 Trifli 119 Prinsesseris 120 Risgrynsbudding 120 Ris-Æblebudding 121 Ris-Sveskebudding 121 Troldtøj med Abrikos 121 Æbledessert 122 Panerede Æbler 122 Æbler i Rand 123 Indbagte Æbler 123 Æblekage 1 _____ 123 Æblekage 2 124 Æblekage 3 124 Æblekage, ikke bagt 124 Æblemandelkage 12B Æbleriskage 125 Rugbrødsæblekage 125 Figen kage 126 Frugtgrød Æblegrød 1 126 Æblegrød 2 126 Rødgrød 127 Stikkelsbærgrød 1 127 Stikkelsbærgrød 2 127 Rabarbergrød 127 Ribsgrød 128 Jordbærgrød 128 Hindbærgrød 128 Abrikosgrød 128 Sveskegrød 129 Figengrød 129 Brombærgrød 129 Tyttebærgrød 129 Kompotter Æblekompot 130 Pærekompot 130 Rabarberkompot 130 Stikkelsbærkompot 1 130 Stikkelsbærkompot 2 130 Kompot af tørr Æbler 131 Figenkompot 131 Gulerodskompot 131 Sommerdrik af Appelsiner 132 Æblethe 132 Paalæg 133 Spisesedler Middagsretter for tre Uger 135 Middagsretter for to Uger, finere 137 To Festmiddage 138 | ||
Spinatsuppe.
1/2 Skp. Spinat, som er pillet og skyllet godt, kommes i en emaljeret Gryde i ganske lidt Vand. Efter 10 Minutters Kogning heldes Spinaten i Dørslaget, hvorpaa den males gennem Maskinen et Par Gange. 20 Kv. (100 Gr.) Palmin og 20 Kv. (100 Gr.) Mel bages godt og spædes med Spinatvandet og 2 1/2 Pot Urtesuppe. Spinaten kommes i Suppen, som smages tilpas med Salt. Serveres med ristet Brød. Til 6—8 Personer. | ||